Veranda prijs per vierkante meter: alles over het te voorziene budget in België
Net zoals zoveel andere Belgen droom je zeker en vast van een plek waar je binnen en buiten in elkaar kan laten overvloeien ongedacht de weersomstandigheden. Wil je een nieuwe veranda bouwen, maar heb je werkelijk geen idee van de totale kostprijs? In dit artikel kom je alles te weten over de prijs van een veranda per vierkante meter en de verschillende criteria waarmee je rekening dient te houden tijdens de opmaak van je budget.
Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen aan voor veranda’s per vierkante meter
Wat is de prijs per vierkante meter voor een veranda in België?

In je keuze voor een specifieke soort veranda is het eerste wat je moet doen de knoop doorhakken in welk materiaal je wil bouwen. Een aluminium veranda, een houten veranda, een PVC veranda en een stalen veranda behoren allemaal tot de mogelijkheden.
De keuze van het materiaal zal ongetwijfeld de prijs van de veranda beïnvloeden. In de onderstaande tabel tonen wij je de gemiddelde kostprijs per vierkante meter in België voor elk materiaal.
Materiaal | Verandaprijs per vierkante meter in België |
---|---|
PVC | Tussen 700 en 1.000 euro |
Hout | Tussen 800 en 1.800 euro |
Aluminium | Tussen 900 en 1.200 euro |
Staal/smeedijzer | Tussen 2.000 en 2.500 euro |
Hou wel steeds in het achterhoofd dat deze prijzen louter indicatief zijn en de uiteindelijke kostprijs kan variëren van bedrijf tot bedrijf.
Vergelijk gratis offertes van veranda’s per vierkante meter
4 belangrijke criteria om de aandacht op te vestigen
Eens het materiaal uitgekozen is, zijn de volgende criteria cruciaal in de opmaak van je budget voor de veranda:
Staat van het terrein
Het begint allemaal met de staat van het terrein. Als de grond niet vlak of niet geschikt is voor bebouwing, zullen er onvermijdelijk werkzaamheden aan te pas moeten komen. Dit kan zowel nivellering als grondwerken inhouden, maar even goed bescherming of strippen. Afhankelijk van de uit te voeren werken kan de rekening aanzienlijk oplopen.
Gewenste bouwtype
Met het gewenste bouwtype wordt bedoeld of je een klassieke of eerder moderne veranda verkiest. Het spreekt enigszins voor zich dat een klassieke veranda plaatsen een stuk goedkoper zal uitvallen dan zijn hedendaagse tegenhanger.
Isolatie
De isolatie van de veranda is van groot belang, zeker als je ze een heel jaar door als leefruimte wil gebruiken. De keuze voor dubbel glas of driedubbele beglazing en het type dakisolatie zijn bepalend voor de kostprijs van een veranda.
Uitgekozen onderneming
Het vierde en laatste criterium van de uitgekozen onderneming is absoluut niet verwaarloosbaar. De prijstarieven die de ene bouwer/installateur hanteert, kunnen enorm variëren ten opzichte van een concurrent. We adviseren je dan ook graag om zoveel mogelijk offertes bij verschillende vakmensen in de buurt aan te vragen om op die manier de juiste keuze te kunnen maken.
Meldingsplicht, vergunning en architect
In de meeste gevallen volstaat een meldingsplicht voor de plaatsing van een veranda, zonder dat je er een specifieke vergunning voor moet aanvragen. Daarbij moet je aan volgende voorwaarden voldoen:
- De oppervlakte bedraagt maximaal 40 vierkante meter en de hoogte maximaal 4 meter
- De functie van de woning blijft ongewijzigd
- De perceelsgrenzen zijn voldoende gescheiden van elkaar: minstens 2 meter van de perceelsgrens in de achtertuin en minstens 3 meter in de zijtuin
Een meldingsplicht doen kan eenvoudig digitaal via de website van het Omgevingsloket. Nadien heeft de overheid 30 dagen om te verifiëren of het betreffende dossier al dan niet onder meldingsplicht valt. Zonder tegenbericht mag je na die 30 dagen automatisch met de werken starten.
Krijg je te horen dat je dossier niet onder de meldingsplicht valt, dan moet je een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aanvragen.
Een architect inschakelen is verplicht voor een grote veranda (oppervlakte groter dan 40 vierkante meter en/of wanneer stabiliteitswerken zich opdringen). Voor een kleine veranda is een architect dus niet nodig.