Veranda prijs per vierkante meter: alles over het te voorziene budget in België

Net zoals zoveel andere Belgen droom je zeker en vast van een plek waar je binnen en buiten in elkaar kan laten overvloeien ongedacht de weersomstandigheden. Wil je een nieuwe veranda bouwen, maar heb je werkelijk geen idee van de totale kostprijs? In dit artikel kom je alles te weten over de prijs van een veranda per vierkante meter en de verschillende criteria waarmee je rekening dient te houden tijdens de opmaak van je budget.

Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen aan voor veranda’s per vierkante meter

Wat is de prijs per vierkante meter voor een veranda in België?

veranda prijs m²

In je keuze voor een specifieke soort veranda is het eerste wat je moet doen de knoop doorhakken in welk materiaal je wil bouwen. Een aluminium veranda, een houten veranda, een PVC veranda en een stalen veranda behoren allemaal tot de mogelijkheden.

De keuze van het materiaal zal ongetwijfeld de prijs van de veranda beïnvloeden. In de onderstaande tabel tonen wij je de gemiddelde kostprijs per vierkante meter in België voor elk materiaal.

Materiaal Verandaprijs per vierkante meter in België
PVC Tussen 700 en 1.000 euro
Hout Tussen 800 en 1.800 euro
Aluminium Tussen 900 en 1.200 euro
Staal/smeedijzer Tussen 2.000 en 2.500 euro

Hou wel steeds in het achterhoofd dat deze prijzen louter indicatief zijn en de uiteindelijke kostprijs kan variëren van bedrijf tot bedrijf.

Vergelijk gratis offertes van veranda’s per vierkante meter

4 belangrijke criteria om de aandacht op te vestigen

veranda budget

Eens het materiaal uitgekozen is, zijn de volgende criteria cruciaal in de opmaak van je budget voor de veranda:

Staat van het terrein

Het begint allemaal met de staat van het terrein. Als de grond niet vlak of niet geschikt is voor bebouwing, zullen er onvermijdelijk werkzaamheden aan te pas moeten komen. Dit kan zowel nivellering als grondwerken inhouden, maar even goed bescherming of strippen. Afhankelijk van de uit te voeren werken kan de rekening aanzienlijk oplopen.

Gewenste bouwtype

Met het gewenste bouwtype wordt bedoeld of je een klassieke of eerder moderne veranda verkiest. Het spreekt enigszins voor zich dat een klassieke veranda plaatsen een stuk goedkoper zal uitvallen dan zijn hedendaagse tegenhanger.

Isolatie

De isolatie van de veranda is van groot belang, zeker als je ze een heel jaar door als leefruimte wil gebruiken. De keuze voor dubbel glas of driedubbele beglazing en het type dakisolatie zijn bepalend voor de kostprijs van een veranda.

Uitgekozen onderneming

Het vierde en laatste criterium van de uitgekozen onderneming is absoluut niet verwaarloosbaar. De prijstarieven die de ene bouwer/installateur hanteert, kunnen enorm variëren ten opzichte van een concurrent. We adviseren je dan ook graag om zoveel mogelijk offertes bij verschillende vakmensen in de buurt aan te vragen om op die manier de juiste keuze te kunnen maken.

Verkrijg gratis offertes

Meldingsplicht, vergunning en architect

veranda criteria

In de meeste gevallen volstaat een meldingsplicht voor de plaatsing van een veranda, zonder dat je er een specifieke vergunning voor moet aanvragen. Daarbij moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

  • De oppervlakte bedraagt maximaal 40 vierkante meter en de hoogte maximaal 4 meter
  • De functie van de woning blijft ongewijzigd
  • De perceelsgrenzen zijn voldoende gescheiden van elkaar: minstens 2 meter van de perceelsgrens in de achtertuin en minstens 3 meter in de zijtuin

Een meldingsplicht doen kan eenvoudig digitaal via de website van het Omgevingsloket. Nadien heeft de overheid 30 dagen om te verifiëren of het betreffende dossier al dan niet onder meldingsplicht valt. Zonder tegenbericht mag je na die 30 dagen automatisch met de werken starten.

Krijg je te horen dat je dossier niet onder de meldingsplicht valt, dan moet je een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aanvragen.

Een architect inschakelen is verplicht voor een grote veranda (oppervlakte groter dan 40 vierkante meter en/of wanneer stabiliteitswerken zich opdringen). Voor een kleine veranda is een architect dus niet nodig.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Aanbouw woning - Vraag advies en offertes om te vergelijken
1*. Waar wens je een aan- of bijbouw
2*. Welke vakmannen denk je nodig te hebben?
3*. Wanneer wens je van start te gaan met jouw project?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.