Tuin aanleggen prijs: overzicht soorten werken

Een nieuwe tuin aanleggen? Als u een nieuwe tuin gaat aanleggen, maakt u niet alleen op die manier beter gebruik van de beschikbare ruimte, maar verhoogt u ook de waarde van uw huis. Het is echter belangrijk te beseffen dat dit vele uren geduld en een zekere zin van know-how vereist. Bovendien gaat het vaak om een aanzienlijke investering als u uw bestaande tuin wil veranderen. Wat zijn de belangrijkste categorieën van mogelijke werken? Tegen welke prijs? Moet u er een professional bijhalen? Hoe duur is een tuin aanleggen? U komt er alles over te weten door onderstaande tekst te lezen.

Vind de juiste vakman in uw regio

Verschillende soorten tuinwerken

De verschillende soorten tuinwerken zijn lang niet allemaal hetzelfde. Ze kunnen opgedeeld worden in vier categorieën, die wij u hieronder voorstellen.

Grondwerken

Grondwerken zijn onlosmakelijk verbonden aan elke concrete aanleg of heraanleg van een nieuwe tuin. Het is een kwestie van de vruchtbare grond voor te bereiden volgens de aard van uw specifieke project. Grondwerken kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van grond en andere materialen zoals zand of stenen. Het kan eveneens nodig zijn om de evenwichtige bodem aan te vullen door middel van de aanlevering van aarde. U kan ook altijd bemesting toevoegen ter bevordering van de goede structuur. U probeert best ook om uw grond zo veel mogelijk te stabiliseren. Vergeet niet om een heel lichte helling te maken. Zo wordt voorkomen dat regenwater blijft staan en bijgevolg de schoonheid van de tuin aantast. Voor de moeilijkste bodems zal de installatie van afvoerkanalen en mangaten op strategische plaatsen van groot nut zijn, evenals het gebruik van geotextielfolie.
tuin aanleggen grondwerken

Buitenbouwwerkzaamheden

Zodra de grondwerken gedaan zijn, kan u zich richten op de buitenbouwwerkzaamheden. Deze term verwijst zowel naar de aanleg van een grindpad als naar de aanleg van een patio of een terras. Ook de aanleg van vijvers, fonteinen en tuinhuisjes kunnen tot deze categorie worden gerekend.

Tuinaanleg

Onder het luik van tuinaanleg valt de plaatsing van bomen, bloemen en andere soort beplanting. Probeer in de eerste plaats de ruimte die u ter beschikking heeft zo goed mogelijk te benutten. Baken de verschillende zones af, zoals het gazon of de moestuin. Besteed ook voldoende aandacht aan de keuze van planten- en struiksoorten die uw buitenruimte uniek zullen maken. Wees ten slotte voorzichtig met de harmonieën en vergeet ook de tuinschermen niet.

Tuinschoonmaak

Zoals u ongetwijfeld wel weet, is een tuin een levend iets. Het is dan ook van essentieel belang om het op regelmatige basis te onderhouden door middel van tuinschoonmaak. Ceders, laurieren en arbutusbomen moeten bijvoorbeeld regelmatig worden gesnoeid. Door verschillende methoden te gebruiken, kan u uw haag een landelijk of bloemrijk effect geven. Bomen worden best onderhouden door van tijd tot tijd een paar takken te snoeien. Als u ervoor kiest een moestuin aan te leggen, wees u er dan van bewust dat die veel onderhoud en regelmatig wieden vereist. Daarnaast is één van de meest terugkerende en onvermijdelijke taken het maaien van het gazon.
tuin aanleggen

Te overwegen zaken bij de prijsbepaling van een tuinontwerp

De mogelijkheden in tuinontwerp zijn werkelijk talrijk. Uiteraard zullen de kosten van de werkzaamheden sterk worden beïnvloed door uw persoonlijke keuzes, maar ook door de grootte van uw toekomstige tuin en de specificiteit van de grond.

De grootte van het terrein

Laten we er geen doekjes om winden: hoe groter uw terrein, hoe meer inrichtingsmogelijkheden u heeft. Tegelijkertijd zijn voor een groot oppervlak meer materialen nodig. De plantbedden zullen ook groter zijn. U zal waarschijnlijk paden moeten aanleggen, bomen en heggen moeten planten, enz. In dergelijke omstandigheden zal de rekening ongetwijfeld veel hoger uitvallen dan voor een kleinere tuin. In optimale omstandigheden zal het prijskaartje binnen de perken blijven.

De technische kenmerken van de grond

Dit is één van de criteria die het vaakst over het hoofd worden gezien en die van invloed zijn op de prijs van werken. Zelden wordt gedacht dat soortgelijke werkzaamheden niet op dezelfde wijze in rekening worden gebracht op twee stukken grond met verschillende kenmerken. Er moet rekening worden gehouden met verschillen in toegankelijkheid en de aard van de grond, wat extra werkuren en taken kan vergen. Ook de topografie van de grond kan meer grondwerken noodzakelijk maken. Vergeet ten slotte niet om stil te staan bij de vruchtbaarheid van de bodem.

De aard van de werken

De totale kosten hangen ook af van uw persoonlijke wensen en stijl. Het is gemakkelijk in te zien dat de kosten voor buitenbeslag heel hoog kunnen oplopen. Het al dan niet aanleggen van bijvoorbeeld een terras, zal een grote invloed hebben op uw budget. Wees verder voorzichtig met de materiaalkeuze. Een kwaliteitsvol tuinhuisje kan drie of vier keer meer waard zijn dan een instapmodel. Ook de keuze van de planten zal van invloed zijn op uw budget. In ieder geval mag u uw wensen en voorkeuren niet zwaarder laten doorwegen dan uw financiële mogelijkheden.

Vergelijk gratis offertes

Wat is de prijs van een tuinarchitect?

In de eerste plaats moet u weten dat professionals vrij zijn om hun eigen prijzen te bepalen. Wees dus niet verbaasd als er aanzienlijke verschillen zijn. We hebben reeds gesproken over de criteria die van invloed zijn op de uiteindelijke rekening. Laten we nu eens kijken naar de prijslijsten die door de meeste tuinarchitecten worden aangeboden. U moet weten dat er twee factureringsmethoden zijn. Ofwel kiest u voor een uurtarief (van 25 tot 45 euro) ofwel verkiest u een vaste prijs. Die laatste is meer geschikt voor grotere klussen en biedt u de zekerheid beschermd te zijn tegen extra kosten. Belastingverminderingen en BTW-verlagingen zijn eveneens mogelijk, afhankelijk van de aard van de uit te voeren werkzaamheden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van de gangbare prijstarieven per type klus:
  • Aanleg of ontwerp van een tuin volgens plan: van 500 tot 1500 euro
  • Aanleg van een Japanse tuin van 100 vierkante meter: ongeveer 500 euro per vierkante meter
  • Installatie van automatische besproeiing: van 9 tot 11 euro per vierkante meter
  • Aanleg van tuinbedden: 38 tot 45 euro per vierkante meter
  • Aanleg van een tuinpad: van 1 tot 150 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gebruikte materialen
  • Bouw van een tuinhuisje: tussen 110 en 810 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing
  • Bouw van een lage tuinmuur: van 100 tot 400 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gebruikte materialen
  • Installatie van tuinverlichting: tussen 300 en 1.000 euro voor een tuin van minder dan 2.000 vierkante meter
  • Graszoden: ongeveer 4 euro per vierkante meter
  • Verplanten van een boom: van 75 tot 2.500 euro, afhankelijk van de hoogte van de boom
tuin aanleggen tuinarchitect

Waarom beroep doen op een tuinarchitect om uw tuin te ontwerpen?

U zou kunnen denken dat zelf uw nieuwe tuin ontwerpen de voordeligste economische oplossing is. In de praktijk zijn er echter veel teleurstellingen. Telkens weer hetzelfde doen om een bevredigend resultaat te bereiken, zal uw oorspronkelijke budget opblazen. Denk zeker niet dat dit alleen andere mensen overkomt. Iedereen kan zich in een dergelijke situatie bevinden door een gebrek aan vaardigheid en know how. Daarom is het beter een echte professional in te huren. U kan op zijn of haar advies vertrouwen voor het welslagen van uw project. Hij of zij moet een goede luisteraar zijn zonder toe te geven aan onhaalbare eisen. Dankzij zijn uitgebreide kennis van de soorten (maar ook van de bodem, het klimaat en ongedierte) zal de expert in staat zijn een sfeer te scheppen die in harmonie is met de specifieke kenmerken van uw omgeving. De landschapsarchitect kan u ook in de moeilijkste omstandigheden, zoals in hellende of bergachtige gebieden, alternatieven bieden die u tevreden zullen stellen. Er is met andere woorden geen probleem dat zonder oplossing achterblijft. In de laatste stap kan de architect u begeleiden tijdens de ontwerpfase van uw project, zodat uw tuin vervolgens zuinig zal zijn op het gebied van water en onderhoud. Wat houdt u nog tegen om gebruik te maken van de diensten van een professionele tuinarchitect?

Ontvang gratis offertes van tuinarchitecten

Waarom een tuinontwerp opmaken?

U weet inmiddels dat het aanleggen van uw tuin vele uren werk en onderhoud vergt, om nog maar te zwijgen van de financiële investering die ermee gepaard gaat. Maar wat is het nut om er zoveel tijd aan te besteden? Naar onze mening is de eerste reden uw persoonlijke voldoening. Als u ‘s morgens de rolluiken opent en uw mooie buitenruimte kan bewonderen, geeft dat u een gevoel van trots en innerlijk geluk. Het ontwerp van de tuin zal u ook in staat stellen er het beste van te maken. Stelt u zich de mooie zomeravonden al voor met uw vrienden op uw terras of het plezier van het oogsten van mooie groenten in uw moestuin? U wordt beloond voor alle uren die u aan deze taken besteedt. Last but not least mag u de impact van een goed aangelegde tuin op de waarde van uw huis niet onderschatten. Als u wil verkopen, kan dit een doorslaggevende factor zijn bij het aantrekken van kopers. Daarenboven zal het voor potentiële kopers gemakkelijker zijn zich in uw huis te wanen als uw tuin mooi is. Een tuin met weinig of geen landschapsarchitectuur daarentegen zal door belangstellenden worden geïnterpreteerd als een extra investering.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinaanleg - Vraag advies & offertes
1*. Wat is jouw tuinproject?
2*. Wanneer wil je het project opstarten?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.