Warmtepomp : info, prijs en premies

Je wil een duurzaam alternatief om je woning of bedrijf te verwarmen en overweegt een warmtepomp. Hier kun je alle nodige uitleg vinden over de warmtepomp: info, prijs en premies.

Ben je op zoek naar een (erkend) installateur in jouw regio? Kom via onze offertepagina direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk om adviezen en prijzen te vergelijken.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is een warmtepomp?

Warmtepomp: info, prijs en premies

Een warmtepomp is een zeer duurzaam en milieuvriendelijk systeem om je woning of bedrijf te verwarmen (of te koelen). Je neemt gratis energie uit de natuur en verviervoudigd (of meer) die. Het rendement van warmtepompen is gemiddeld 4. Dit betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die je er aan geeft krijg je er vier terug. Die eenheid kan je zelfs laten opwekken door zonnepanelen en je hebt er geen verbruikskosten meer aan.

Een warmtepomp neemt de natuurlijke warmte die in de grond, water of lucht zit en vergroot die opgevangen warmte. Het is namelijk zo dat alles altijd beweegt (de deeltjes trillen) en aangezien beweging gelijkstaat aan energie kunnen wie die gratis overnemen.
Waarom werkt de warmtepomp dan in de winter aangezien er dan geen warmte in de grond of lucht zit? Het absolute nulpunt voor die bewegende deeltjes is 0°K (Kelvin), of -273°C. Maar zo koud kunnen we niet gaan met de warmtepompen. De meeste warmtepompen werken goed tot een minimumtemperatuur van -20°C.

Die warmte wordt opgenomen via een water-water, lucht-water of lucht-lucht warmtepomp, dit geeft telkens de  omzetting weer, en wordt eventueel getransporteerd naar een compressor. Deze compressor kan de warmte doen stijgen die dan later in een condensator opnieuw vrijgegeven kan worden. De vloeistof is er een met een zeer laag kookpunt zodat deze al snel begint te koken. Het is de gasvorm ervan die we dan kunnen gebruiken in de compressor om de hitte ervan te verhogen door de druk op het gas te verhogen.

Prijs warmtepomp

Voor een warmtepomp betaal je gemiddeld een prijs van € 8000 waarbij een aantal soorten zoals de lucht-lucht warmtepomp en de hybride warmtepomp een heel stuk goedkoper zijn.

Soort warmtepomp Prijs
Grond-water warmtepomp € 10.000 – € 17.000
Water-water warmtepomp € 15.000
Lucht-water warmtepomp € 7.500 – € 12.500
Lucht-lucht warmtepomp € 2.500
Hybride warmtepomp € 5.000 – € 7.000
Warmtepompboiler € 1.200 – € 2.700

Ontvang prijzen op maat van installateurs

Soorten warmtepompen

Warmtepompen bestaan er in verschillende soorten. De meesten gaan van de natuurlijke bron (grond, water of lucht) over naar water op uitzondering van de lucht-lucht. Je kan hieronder een korte uitleg vinden en een link naar de soort specifieke pagina.

Grond-water warmtepomp

Grond-water warmtepomp

Bij een grond-water warmtepomp wordt er gewerkt met de natuurlijke aardwarmte. Men legt een horizontaal buizensysteem, ook wel captatienet genoemd, dit is geschikt voor grotere gronden zoals tuinen of parkings. Wanneer er niet voldoende plaats is door een kleine grond of ondergrond vol obstakels zoals rioleringen en funderingen dan kan er ook met een verticale boorput gewerkt worden.
Je vindt ze voor prijzen tussen de € 10.000 – € 17.000.

Water-water warmtepomp

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp bestaat in een open en gesloten circuit. Bij een open bron wordt er water opgenomen uit rivieren, ondergrondse waterreservoirs of meren. Hierbij is een filter nodig om de warmtepomp niet te beschadigen. Een gesloten circuit neemt de temperatuur van de omgevingen over. Bij het gebruik van grondwater is een vergunning van de waterbeheerder nodig. Deze warmtepompen zijn meestal aangesloten op je vloerverwarming omdat er hierbij geen extra warmtegeneratie nodig is, voor radiatoren en douches is een boiler wel aan te raden wil je de nodige temperaturen halen.
De prijs voor water-water warmtepompen ligt rond de € 15.000.

Lucht-water warmtepomp

lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt warmte over uit de lucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor het gebruik van uw centrale verwarming of sanitaire voorzieningen. Als je hier kiest voor warmtepomp met voldoende capaciteit kan deze volledig op zichzelf staand ook de hogere temperaturen voorzien. Deze warmtepomp is een van de zuinigste maar minder efficiënt. Je kan een lucht-water warmtepomp perfect gebruiken om je oude stookketel te vervangen zonder dat je al je buizen en zal moeten vervangen omdat deze compatibel zijn. Ook voor het verwarmen van een zwembad is dit een uitstekende keuze.
Een lucht-water warmtepomp betaal je € 7.500 – € 12.500.

Lucht-lucht warmtepomp

lucht-lucht warmtepomp De lucht-lucht warmtepomp neemt de warmte uit de buitenlucht en blaast die verhoogde warmte je huis binnen. Dit is dus een ideaal systeem voor de verwarming van kamers die weinig gebruikt worden maar wel snel verwarmd of gekoeld dienen te worden, bijvoorbeeld een slaapkamer.
Bij verkoeling is dit ook een uitstekende optie omdat de koele lucht zich veel beter mengt in de kamer en vloerkoeling niet effectief genoeg is omdat er kans is op condensatie of beschadiging van de vloer door water.
De prijs voor een lucht-lucht warmtepomp bedraagt doorgaans € 2.500 en is daarmee de goedkoopste optie.

Hybride warmtepomp

hybride warmtepomp Een hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. Door de doorgaans hoge prijzen van de zeer efficiënte warmtepompen maken deze optie een aantrekkelijk alternatief. Er zijn drie soorten: systeem met buitenunit, systeem zonder buitenunit en een combinatiesysteem. Soms zal je gasgestookte hoogrendementsketel meer draaien dan de lucht-water warmtepomp en soms omgekeerd, afhankelijk van wat op dat moment het hoogste rendement heeft.
De prijzen voor een hybride warmtepomp variëren tussen € 5.000en € 7.000.

Warmtepompboiler

warmtepompboiler Een warmtepompboiler is een samensmelting van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler. De omgevingslucht wordt via de warmtepomp gebruikt om het water te verhitten voor uw sanitaire voorzieningen. Om snel veel heet water te kunnen voorzien beschikken veel warmtepompboilers over een elektrische weerstand om aan te vullen waar nodig. Op dat moment zal er weliswaar een hoger stroomverbruik optreden.
Je kan al een warmtepompboiler krijgen voor een prijs tussen € 1.200 en € 2.700.

Warmtepomp premie en subsidie (2021)

Er zijn drie soorten premies waarop u beroep kan doen in 2021. De meest omvattende is de premie voor een totaalrenovatie nadien volgt de premie voor warmtepompen van Fluvius met een bedrag per soort warmtepomp en er is een aparte premie voor de warmteboiler.

Meer weten? Vraag advies aan experts

  • Premie warmtepomp Fluvius
Soort warmtepomp Premie Premies, enkel gebruik nachttarief
Grond-water warmtepomp € 4.000 € 4.800
Water-water warmtepomp € 4.000 € 4.800
Lucht-water warmtepomp € 1.500 € 1.800
Lucht-lucht warmtepomp € 300 € 360
Hybride warmtepomp € 800 € 960
  • Premie warmteboiler Fluvius

Deze premie dekt enkel het gebruik van warmteboilers die gebruikt worden voor de productie van sanitair water. Je kan hiervoor je factuur terugvorderen met € 300, met maximaal 40% van de totale factuur.
Als je de warmteboiler uitsluitend op nachttarief gebruikt kan je een premie ontvangen van € 360, met maximaal 50% van de totale factuur.

  • Vlaamse premie totaalrenovatie 

Combineer uw warmtepomp met twee of meer andere energiebesparende renovaties en u kan hiervoor premies ontvangen tussen € 625 tot € 4.750. Lees hierover meer.

Concrete toepassingen

Hieronder bespreken we enkele concrete toepassingen van warmtepompen. Welke mogelijkheden zijn er voor een warmtepomp als verwarming, wat valt er te zeggen voor een warmtepomp als airco en welke soort warmtepomp gebruik je voor een zwembad?

Warmtepomp als verwarming

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor uw CV-ketel. De lage verbruikskost is een van de vele voordelen. Wanneer je kiest voor lage temperatuurverwarming heb je een ideale situatie met een water-water warmtepomp maar ook een lucht-water warmtepomp werkt. Voor een systeem met standaard radiatoren is een boiler aan te raden.

Warmtepomp als airco

Voor snelle resultaten en uitstekende koeling van je ruimte is een lucht-lucht warmtepomp de optie bij uitstek, hierbij moet je wel wat aan rendement inboeten. Een lucht-lucht warmtepomp als airco werkt ook uitstekend voor koeling omdat de koude lucht zich sneller weet te verspreiden.

Warmtepomp voor een zwembad

Een water-water warmtepomp is een ideale situatie qua rendement maar omwille van de hoge prijs is het gebruik van een lucht-water warmtepomp aan te raden. In combinatie met zonnepanelen kun je je zwembad volledig verwarmen met natuurlijke warmte.

Warmtepomp installateur vinden: gratis offertes vergelijken

Een warmtepomp is een hele investering en kan je best laten plaatsen door een ervaren vakman. Zij kunnen je ook informatie verschaffen over wat in jouw geval de beste optie is. Neem hieronder een kijkje een vraag een gratis offerte aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt