Warmtepomp: soorten en prijs in 2024

Je wil een duurzaam alternatief voor de centrale verwarming van je woning of bedrijf en overweegt een warmtepomp. Hier kun je alle nodige uitleg vinden over warmtepompen: info, prijs en premies.

Ben je op zoek naar erkende installateurs in jouw regio? Kom via onze offertepagina en praktische gids direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk om adviezen en prijzen te vergelijken.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het nu precies?

Een warmtepomp is een zeer duurzaam en milieuvriendelijk systeem om je woning of bedrijf te verwarmen (of te koelen) door middel van hernieuwbare energie. Je neemt gratis energie uit de natuur en verviervoudigd (of meer) die in tegenstelling van oude geothermische warmtepompen. Het rendement van warmtepompen is gemiddeld 4. Dit betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die je ervoor verbruikt krijg je er vier kWh warmte terug. Die eenheid kan je zelfs laten opwekken door zonnepanelen en je hebt er geen verbruikskosten meer aan.

Een warmtepomp neemt de natuurlijke warmte die in de grond, lucht of water zit en vergroot die opgevangen warmte. Hiermee verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen.

Warmtepomp installateur

Wat is de kostprijs van warmtepompen in België?

Voor een warmtepomp betaal je gemiddeld een prijs tussen 2.500 en 15.000 euro waarbij een aantal soorten warmtepompen zoals de lucht-lucht en warmtepompboiler een heel stuk goedkoper zijn. De kosten van warmtepompen hangen dus af van welk type je kiest.

Soort warmtepomp Prijs (excl. btw en plaatsing)
Grond-water € 7.500 – 15.000
Water-water € 15.000
Lucht-water € 7.500 – 12.500
Lucht-lucht € 2.500
Hybride € 5.000 – 7.000
Warmtepompboiler € 1.200 – 2.700

Ontvang prijzen op maat van installateurs

Welke soorten warmtepompen zijn er en voor welke warmtepomp kiezen?

Warmtepompen bestaan er in verschillende soorten. Je kan hieronder een korte uitleg vinden en een link naar de soort specifieke pagina om de beste keuze te maken.

Grond-water warmtepompen

Hier wordt er gewerkt met de natuurlijke aardwarmte. Men legt een horizontaal buizensysteem, ook wel captatienet genoemd, dit is geschikt voor grotere gronden zoals tuinen of parkings. Wanneer er niet voldoende plaats is dan kan er ook met een verticale boorput gewerkt worden.

Grond-water warmtepomp

Water-water warmtepompen

Een water-water warmtepomp bestaat in een open en gesloten circuit. Bij een open bron wordt er water opgenomen uit rivieren, ondergrondse waterreservoirs of meren. Hierbij is een filter nodig om het toestel niet te beschadigen. Een gesloten circuit neemt de temperatuur van de omgevingen over. Bij het gebruik van grondwater is een vergunning van de waterbeheerder nodig. Deze warmtepompen zijn meestal aangesloten op je radiatoren of vloerverwarming omdat er hierbij geen extra warmtegeneratie nodig is, voor radiatoren en douches is een boiler wel aan te raden wil je de nodige temperaturen halen.

Water-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen

De lucht-water warmtepomp neemt warmte over uit de lucht en gebruikt deze om water te verwarmen voor warm water in de sanitaire voorzieningen. Als je hier kiest voor een systeem met de benodigde vermogen kan deze volledig op zichzelf staand ook een hogere temperatuur voorzien. Deze warmtepomp is een van de zuinigste, maar is minder efficiënt. Je kan een lucht-water warmtepomp perfect gebruiken om je oude stookketel van geothermische warmtepompen vervangen zonder dat je al je buizen en zal moeten vervangen omdat deze compatibel zijn.

Lucht-water warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen

Dat systeem neemt de warmte uit de buitenlucht en blaast die verhoogde warmte je huis binnen. Dit is dus een ideaal systeem voor de verwarming van kamers die weinig gebruikt worden, maar wel snel verwarmd of gekoeld dienen te worden, bijvoorbeeld een slaapkamer.
Bij verkoeling is dit ook een uitstekende optie omdat de koele lucht zich veel beter mengt in de kamer.

lucht-lucht warmtepomp

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. Door de doorgaans hoge prijzen van de zeer efficiënte warmtepompen maken deze optie een aantrekkelijk alternatief, zeker voor een ruimte dat minder goed geïsoleerd is. Er zijn drie soorten: systeem met buitenunit, systeem zonder buitenunit en een combinatiesysteem.

Hybride warmtepomp

Wat is een warmtepompboiler en waarvoor wordt het gebruikt?

Een warmtepompboiler is een samensmelting van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler. De omgevingslucht wordt via de warmtepomp gebruikt om het water te verhitten voor uw sanitaire voorzieningen. Om snel veel warm water te kunnen voorzien beschikken veel warmtepompboilers over een elektrische weerstand om aan te vullen waar nodig. Op dat moment zal er weliswaar een hoger stroomverbruik optreden.

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

Concrete toepassingen van warmtepompen

Hieronder bespreken we enkele toepassingen als centrale verwarming of airco:

Warmtepompen als verwarming

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor uw cv-ketel. De lage verbruikskost is een van de vele voordelen. Wanneer je kiest voor lage temperatuur heb je een ideale situatie met een water-water warmtepomp, maar ook een lucht-water warmtepomp werkt. Voor een systeem waar standaard radiatoren nodig zijn, is een boiler aan te raden.

Warmtepompen als airco

Voor snelle resultaten en uitstekende koeling van je ruimte is een lucht-lucht warmtepomp de optie bij uitstek, hierbij moet je wel wat aan hoog rendement inboeten. Lucht-lucht warmtepompen als airco werken ook uitstekend voor koeling omdat de koude lucht zich sneller weet te verspreiden.

Warmtepomp gebruiken voor een zwembad

Een water-water warmtepomp is een ideale situatie qua hoog rendement, maar omdat er rekening gehouden wordt met de hoge prijs is het gebruik van een lucht-water warmtepomp aan te raden. In combinatie met zonnepanelen kun je je zwembad van een aangenaam binnenklimaat voorzien met natuurlijke warmte.

Warmtepomp voor verwarmen zwembadwater

Een warmtepomp is een zeer duurzame oplossing voor een aangenaam binnenklimaat en het verwarmen van je woning. Warmtepomp werkt niet op fossiele brandstoffen, dus je hebt geen aardgas meer nodig, maar wel door het gebruik van hernieuwbare energie! Je zou denken dat je dus ook goedkoper uit zal zijn. Een warmtepomp is echter een relatief grote stroomverbruikerEnergieleveranciers vergelijken en overstappen naar een voordeliger tarief na het aanschaffen van een warmtepomp is sterk aan te raden. Zo profiteer je zeker van gratis warmte en hoger rendement, je bespaart dus op je energiefactuur!

Warmtepomp premie in België

Omdat het installeren van een warmtepomp zelf een grote investering is, zijn er verschillende premies op de meeste warmtepompen waarop u beroep kan doen. Lees op ons artikel premie voor warmtepompen meer over de soorten en de voorwaarden ervan.

Warmtepomp erkend installateur vinden: gratis offertes vergelijken

Een warmtepomp is een hele investering en kan je best laten plaatsen door een ervaren vakman. Zij kunnen je ook informatie verschaffen over wat in jouw geval de beste optie is. Neem hieronder een kijkje een vraag een gratis offerte aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp | Gratis Offertes
1*. Welk type warmtepomp wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.