Geothermische warmtepomp prijs + werking en rendement

In dit artikel focussen we op de geothermische warmtepomp en de prijs. Geothermische warmtepompen zijn ook wel bekend als grond-water of bodem-water warmtepomp.

Heb je al een keuze gemaakt en wil je meteen advies van experts? Dat kan perfect onze offertepagina! Je ontvangt direct de meest relevante en actuele info van verschillende experts in jouw regio. Daarnaast kan je via het offerteformulier tot vijf gratis offertes op maat ontvangen. Extra handig om installateurs onderling snel en eenvoudig te vergelijken!

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Geothermische warmtepomp prijs

De grond-water warmtepomp prijs schommelt tussen de 7.500 en 15.000 euro. Hierbij is btw en plaatsing niet inbegrepen. Kies je voor een geothermische warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk? Dan mag je rekenen op een kostprijs vanaf 10.000 euro.

Als je kiest voor een verticaal netwerk. Hou dan ook rekening met grondboringen. Die boringen kosten minstens 4.000 euro. De prijs voor installatie zelf schommelt tussen 10.000 en 20.000 euro.

De prijs van een warmtepomp wordt dus vooral bepaald door hoe het buizennetwerk is aangelegd: horizontaal of verticaal.

Overzicht warmtepomp prijs 2024

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, onder andere: hybride, water-water en lucht-water. De prijzen van warmtepompen kunnen sterk variëren. Een lucht-lucht warmtepomp is bijvoorbeeld goedkoper dan een water-water warmtepomp. Daarom een overzicht:

Soort warmtepompRichtprijs (incl. btw & plaatsing)
Grond-water warmtepomp€ 17.500 – 35.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 – 20.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – 12.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 – 8.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – 7.000
Warmtepompboiler€ 3.000 – 5.000
geothermische warmtepomp prijs

Geothermische warmtepomp premie

Het bedrag van de premie is vooral afhankelijk van het soort warmtepomp. De premie voor een geothermische warmtepomp met een label A++ of hoger, bedraagt gemiddeld 4.000 euro. Reken je voor je stroomverbruik uitsluitend op nachttarief? Dan kan de premie oplopen tot 4.800 euro.

Hoe vraag je premie warmtepomp aan?

Je vraagt de premie voor een warmtepomp aan via de website van netbeheerder Fluvius. Om de premie aan te vragen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Een minimumvereiste is een A+-label. Die energielabel toont aan hoeveel energie je toestel verbruikt.
 • De aankoopfacturen mogen maximum 1 jaar oud zijn.
 • Installatie mag enkel uitgevoerd worden door een erkend warmtepomp installateur.

Het premiebedrag voor je warmtepomp kan verdubbeld worden indien je hem liet plaatsen ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming. Extra voorwaarde is dat je woning voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten. Ook als je huis in een gebied zonder aardgasnet ligt, kan de premie verdubbelen.

Werking geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen zullen de bodem als warmtebron gebruiken. Via een specifiek pompsysteem wordt er een koude vloeistof in de grond gepompt door een buizensysteem.

De warmte van de bodem zal deze buizen en de vloeistof gaan opwarmen. Zo krijgen we een toegevoegde energie. Deze energie wordt vervolgens ingezet om de woning te verwarmen.

Warmtepomp boring prijs

De prijs van een grondboring ligt tussen de 4.000 en 6.500 euro. Maar het hogere rendement zal er voor zorgen dat dit snel terugverdiend is.

Voor een geothermische warmtepomp zijn er grondboringen nodig. In de meeste gevallen worden twee putten gemaakt. Door deze boringen zal de prijs hoger liggen dan andere soorten warmtepompen. Je betaalt namelijk ook voor de boringen.

grond water warmtepomp prijs

Geothermische warmtepomp kopen

Heb je beslist om een geothermische warmtepomp in huis te halen? Kies dan bij voorkeur voor een erkend installateur. Heb je extra advies nodig? Stel gerust je vragen via ons offerteformulier.

Ontvang een prijs op maat

Voordelen

Een geothermische warmtepomp biedt heel wat voordelen. Hieronder sommen we er enkele voor je op.

 • Geothermische warmtepompen zijn een zeer milieuvriendelijke oplossing. Het zorgt voor veel minder uitstoot van broeikasgassen omdat de energie uit de warmte van de aarde komt.
 • De verwachte levensduur van een geometrische warmtepomp bedraagt tussen de 15 tot 20 jaar.
 • Het heeft ook een zeer laag verbruik waardoor je tot 75 % kan besparen op je energiefactuur.
 • De warmtepomp biedt constant een hoog rendement, omdat de seizoenen geen invloed hebben op de werking.

Nadelen

Er zijn twee soorten buizennetwerken. Afhankelijk van de ruimte, worden de buizen horizontaal of verticaal in de grond geplaatst. Beide methodes hebben elk hun voor- en nadelen.

Nadelen horizontaal buizennetwerk

 • Er is een vrij grote grondoppervlakte nodig die niet beplant mag worden.
 • Tijdens het stookseizoen daalt de temperatuur van de ondiepe bodem. Dit zorgt voor een lager rendement.

Nadelen verticaal buizennetwerk

 • Diepteboringen zijn vrij duur.
 • De boordiepte kan niet op voorhand berekend worden.

Rendement geothermische warmtepomp

Het rendement van een geothermische warmtepomp hangt voornamelijk af van de hoeveelheid warmte die door de grond opgenomen kan worden. Het gaat hierbij over de diepte van de geometrische warmtepomp en de soort grond.

Het rendement bij een leemachtige ondergrond is tweemaal beter dan bij een droge zandgrond. Naast een goede ondergrond is het ook belangrijk dat de woning heel goed geïsoleerd is. Op die manier kan de warmte niet ontsnappen.

Meer weten? Vraag advies aan erkende warmtepomp installateurs

Terugverdientijd warmtepomp

De terugverdientijd van een geothermische warmtepomp is tussen de 10 tot 15 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Investeringskost
 • Verbruik
 • Combinatie met zonnepanelen

Dankzij een geothermische warmtepomp hoef je niet te betalen voor fossiele brandstoffen zoals gas en mazout. Daardoor ben je dus niet afhankelijk van hun wisselende prijzen. De warmtepomp verbruikt enkel elektriciteit, maar die kosten liggen een stuk lager dan de kosten voor gas of mazout.

Geothermische pomp

Warmtepomp grond-water prijs: offertes vergelijken loont

Een geothermische warmtepomp in huis halen is een flinke investering maar het loont zeker. Zo is de pomp veel milieuvriendelijker en heeft het een laag verbruik. Bijgevolg heb je minder energiekosten.

Ontvang via onderstaand formulier vrijblijvend offertes van verschillende erkende grond-water warmtepomp installateurs in jouw regio. Vergelijk prijzen en kies op die manier de beste installateur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp | Gratis Offertes
1*. Welk type warmtepomp wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.