Premie warmtepomp 2024: voorwaarden en bedragen

Warmtepomp-premie-2021

Wanneer je interesse hebt in een warmtepomp of warmtepompboiler is het zeer interessant om ook eens naar de premie warmtepomp 2022 te kijken. Hoe je een subsidie aanvraagt is verschillend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Ten slotte lees je hier hoe je een extra bonus kan ontvangen.

Ga je zelf aan de slag of wil je voor de plaatsing beroep doen op een professionele gevelwerker? Vraag gerust extra advies en prijsoffertes aan vakmannen in jouw regio via onze offertepagina, gratis en vrijblijvend.

Vraag gratis advies en offertes op maat

Overzicht warmtepomp premies 2022 in België

Hier is een overzicht van de toegekende bedragen voor de installatie van een warmtepomp in Brussel, Vlaanderen of Wallonië. De marges zijn breed en worden geschat op basis van je inkomen.

 BrusselWalloniëVlaanderen
Warmtepomp €4.250-€4.750€1000-€6000 €300 – €4000 (met toeslagen)
Warmtepompboiler€1400-€1600€500-€3000€300 (met een verhoging van €360)
Gecombineerde warmtepomp (warmte pomp en warmtepompboiler)= Verwarming warmtepomp= Verwarming warmtepomp= Verwarming warmtepomp
Bonus voor het vervangen van een Mazoutketel+ €300-€500
Bonus voor het vervangen van een Mazoutketel of kachel+ €600-€1000
GemeentepremiesJaJaJa
Limiet van de premie50% van het factuurbedrag70% van het factuurbedrag40% van het factuurbedrag

Vergelijk gratis offertes voor warmtepompen

Lees ook over premie nieuwe ramen in 2022!

Premie warmtepompen 2022 in Vlaanderen

In Vlaanderen moet je de aanvraag voor een warmtepomp- en warmtepompboilerpremie via netbeheerder Fluvius doen. Vanaf 3 soortgelijke investeringen maak je kans op een extra bonus.

Premie voor een warmtepomp Fluvius

In Vlaanderen werken de warmtepomp subsidies via je netbeheerder Fluvius. Afhankelijk van het type warmtepomp bedraagt de premie 300 tot 4800 euro. Als je op uitsluitend nachttarief zit is de premie nog iets hoger.

Soort warmtepompPremie 2022
Lucht-Lucht warmtepompVanaf 300 euro
Hybride lucht-water warmtepompVanaf 1.500 euro
Lucht-water warmtepompVanaf 2.250 euro
Geothermische warmtepompVanaf 4.000 euro

💵 Verhoging premies 💵

Omdat renoveren tot energielabel D vanaf 2023 verplicht wordt bij de aankoop van een woning, zijn de premies verhoogd. Hieronder vallen de premies voor volgende warmtepompen: 

 • Premie hybride warmtepomp: van € 800 naar € 1.500.
 • Premie lucht-water warmtepomp: van € 1.500 naar € 2.250.
 • Premie geothermische waterpomp: blijft € 4.000.


Voorwaarden voor warmtepomp premies 2022

Er zijn heel wat voorwaarden om kans te maken op een warmtepompsubsidie. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij het informatieblad van Fluvius. Hieronder lees je alvast de belangrijkste voorwaarden.

 • De warmtepomp moet minimaal een energielabel van A+ (Lucht-lucht, Hybride lucht-water, Lucht-water) of A++ bezitten (geothermische)
 • De plaatsing en installatie moet gebeuren door een aannemer met certificaat van bekwaamheid
 • De wooneenheid moet zich in Vlaanderen bevinden
 • De wooneenheid moet sinds 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet
 • Het aanvraagformulier bij netbeheerder Fluvius mag maximaal 1 jaar na factuurdatum ingediend worden
 • De warmtepomp dient als verwarming van een ruimte (eventueel ook verwarming van sanitair water) en mag dus niet als koeling dienen
Combineerbare premies:

Er zijn bepaalde combineerbare premies, welliswaar met subsidies van Fluvius voor een warmteboiler of luchtwarmtepomp. Deze dienen wel eerder dan de warmtepomp geplaatst te worden.

Verhoogde premie:

Sinds 2021 zijn er ook hogere premies voor wie aangesloten is op het elektriciteitsnet maar uitsluitend nachttarief heeft. Bekijk of je recht hebt op de nieuwe MijnVerbouwpremie!

Hoe premie voor een warmtepomp 2022 aanvragen?

Nadat de werken zijn uitgevoerd kan je tot maximaal 1 jaar na de factuurdatum je aanvraag indienen. Fluvius accepteert de aanvragen zowel online als per post. Verder moet je een heel aantal documenten toevoegen. Indien de aanvraag dan wordt goedgekeurd zal de uitbetaling 6 maanden later plaatsvinden.

Totaalrenovatiebonus

Een waterpomp installeren is een energiebesparende maatregel. Als je zo minstens 3 investeringen doet in een termijn van 5 jaar, ontvang je een extra bonus bovenop de premies. Deze totaalrenovatiebonus bedraagt 625 tot 4750 euro. Hoe meer installaties, hoe hoger de bonus zal zijn, afhankelijk van je wooneenheid. Voor beschermde afnemers ligt de bonus 50% hoger.

Aantal installatiesEengezinswoningAppartement
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5€ 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€ 2.375


Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Een totaalrenovatiebonus gaat vanzelf, in tegenstelling tot individuele werken. Je dient van iedere energiebesparende maatregel een premie-aanvraag te doen, zoals hierboven beschreven van de warmtepomp. Wanneer netbeheerder Fluvius vaststelt dat er minimum 3 investeringen gebeurd zijn, neemt het zelf contact met je op. Werken moeten wel steeds door een aannemer gebeuren.

Warmtepompboiler premie Fluvius

Wanneer je een warmtepompboiler installeert die enkel dient voor de productie van sanitair warm water, kan je hier ook een premie van ontvangen. Ook deze premies zijn aan te vragen bij netbeheerder Fluvius. De bedragen lopen van 300 tot 360 euro. Als je op uitsluitend nachttarief zit is de premie nog iets hoger.

De mensen bij wiens elektriciteitsdistributienet uitsluitend nachttarief is aangesloten kan de premie van 360 euro ontvangen met een maximum van 50% van de factuur. Hetzelfde voor beschermde afnemers. Voor wie geen uitsluitend nachttarief heeft zal de premie 300 euro zijn met een maximum van 40% van de factuur.


Premie voor een warmtepompboiler 2022: voorwaarden

De voorwaarden voor de warmtepompboiler premie is heel gelijkend aan die van de warmtepomp. Voor beide is er een informatieblad van Fluvius waar zeer uitgebreid alle voorwaardes aan bod komen. Hieronder kun je de belangrijkste lezen.

 • Het moet gaan om een nieuwe warmtepompboiler
 • De plaatsing en installatie moet gebeuren door een aannemer met certificaat van bekwaamheid
 • De wooneenheid moet zich in Vlaanderen bevinden
 • De wooneenheid moet sinds 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet
 • Het aanvraagformulier bij netbeheerder Fluvius mag maximaal 1 jaar na factuurdatum ingediend worden
 • Nieuw vanaf 2021 is dat de boiler een extern signaal moet bevatten om de warmwatertemperatuur te verhogen, zo kan er aan thermische opslag gedaan worden.
Combineerbare premies:

Er zijn bepaalde combineerbare premies, namelijk met subsidies van Fluvius voor een warmtepomp. Wel op voorwaarde dat de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt.

Verhoogde premie:

Er is ook een hogere premie voor wie aangesloten is op het elektriciteitsnet maar uitsluitend nachttarief heeft.

Hoe aanvragen?

Na afloop van de werken kan je online of per post een aanvraag doen bij netbeheerder Fluvius. Je krijgt 1 jaar om de aanvraag te doen. Indien het wordt goedgekeurd zal de uitbetaling 6 maanden later plaatsvinden.

Premie voor een warmtepomp 2022 in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn energiebonussen vrij genereus en gemakkelijk te verkrijgen. In tegenstelling tot Vlaanderen wordt de premie-aanvraag bij het gewest gedaan. Toch zijn de voorwaarden vrij gelijkend met de Vlaamse subsidies. Hier is het bedrag afhankelijk van het type van warmtepomp en je inkomen. De premie bedraagt 1.000 tot 6.000.


Premie voor een warmtepomp 2022 in Wallonië


In Wallonië gaat het er helemaal anders aan toe. Sinds 2019 biedt het Waals Gewest bonussen aan na het uitvoeren van een energieaudit . Ze worden toegekend aan warmtepompen, warmtepompboilers en een combinatie van de twee. Deze stap is essentieel om het proces te ontgrendelen en de energiebonus te ontvangen. De premiegrootte is afhankelijk van inkomen en samenstelling van je huishouden. Het bedrag ligt tussen de 4.250 en 4.750 euro.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Warmtepomp | Gratis Offertes
1. Welk type warmtepomp wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.