Condensatieketel: richtprijzen, soorten en plaatsing

Een condensatieketel plaatsen heeft tal van voordelen. Het warme water dat je nodig hebt in huis alvast voorverwarmen door slim opnieuw gebruik te maken van door je verwarmingsinstallatie reeds opgewekte warme rookgassen. Bespaar dankzij je condensatieketel een enorme hoeveelheid aardgas op jaarbasis.

Verbod mazoutketels 2021

In verband met het uitstoten van teveel CO2 komt er een verbod op de verkoop van mazoutketels. Voor delen van België geldt dat al vanaf 2021.

Voor de rest van Europa vanaf 2035. Als je een mazoutketel in gebruik hebt kun je die gewoon blijven gebruiken. Maar mocht die mazoutketel na die datum aan vervanging toe zijn, ben je verplicht om een nieuwe ketel te kiezen.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven, maar het feit dat je straks een andere ketel die meer geld kost moet aanschaffen, houdt wel in dat je je moet gaan laten informeren. Voor je het weet is het 2035!

Vervang je mazoutketel door…

In België is ongeveer 35% van de huizen niet aangesloten op het aardgasnetwerk. Overschakelen naar dure verwarming op elektriciteit is voor velen een groot probleem.

Een andere optie is een losse gastank. Een warmtepomp kan ook, maar die is meer geschikt voor nieuwbouwwoningen en is duurder. Dan heb je nog de keuze voor een pelletketel of een biomassaketel. De leidingen liggen er al.

Vraag advies en vergelijk offertes

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn warmte voor een groot deel uit zijn directe omgeving. Het is een milieuvriendelijke optie. Daarnaast wordt elektriciteit gebruikt. Een warmtepomp levert warmte en warm water net als een normale verwarmingsketel.

Pelletkachel

Een centrale verwarming door middel van een pelletketel kan ook een verstandige keuze zijn. Je kunt eenvoudig je bestaande verwarmingsketel vervangen door een nieuwe pelletketel te laten plaatsen.

Bovendien bestaat de mogelijkheid om een energiepremie te ontvangen. Pellets zijn geperst afvalhout en daardoor ben je klimaatneutraal bezig.

Condensatieketel

Wat doet een hr-ketel nu precies? De condensatieketelwerking geeft je een maximaal rendement en een groot warmtecomfort.

De afvoerrookgassen van de condensatieketel worden hergebruikt als verwarming voor het water. Een groot deel van die rookgassen, de zogenaamde uitstootgassen, bestaan voor een groot gedeelte uit waterdamp dat we condens noemen.

Vandaar de naam condenserende ketel of condensatieketel. De verwarmingsketel wint een deel van die uitgestoten gassen terug om daarmee het afgekoelde verwarmingswater opnieuw te verwarmen. Bij een standaard ketel verdwijnen die warme rookgassen die worden uitgestoten in de lucht. De condensatieketel gebruikt ze opnieuw.

De condensatieketel wordt daarom ook hoogrendementsketel genoemd, er gaat geen energie verloren. De vraag blijft; welke hr-ketel is de beste?

Prijs nieuwe condensatieketel

De condensatieketel prijs ligt gemiddeld tussen €2500 en €5000. Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar ook naar het rendement.

Een goede vergelijkingssite helpt je met welk merk hr-ketel kiezen. Een verwarmingsketel gaat 15 tot 20 jaar mee. Kies een erkende installateur om er zeker van te zijn dat je condensatieketel juist wordt gemonteerd. Via de button hieronder kan je gratis prijzen aanvragen voor een nieuwe ketel.

Ontvang je prijs op maat

Condensatieketel premies

De hr-ketels zijn interessant door het lage energieverbruik en hij is bijzonder milieuvriendelijk. Daarbovenop komt een eenmalige premie van €450 tot wel €800 die je van de overheid krijgt als je een ecologisch verantwoorde condensatieketel aanschaft.

Soorten condensatieketels

Er bestaan twee soorten hr-ketels:

  • Een condenserende ketel op aardgas
  • Een condenserende ketel op stookolie (mazout)

De meeste mensen stappen van een ouderwetse verwarmingsketel over naar een condensatieketel, een zogenaamde hr-ketel op aardgas. De hr-ketel op mazout of de condensatieketel op stookolie is minder gewild.

Het heeft er mee te maken dat je een olietank nodig hebt om je mazout op te slaan. Die moet je laten plaatsen en je moet er ruimte voor hebben. Ook is stookolie duur om te verbranden. Daar waar aardgas niet voorhanden is, wordt een condensatieketel op mazout als alternatief gezien.

De hr-ketels van nu zijn door de voortschrijdende techniek en innovaties meer dan het overwegen waard!

Condensatieketel op gas

De condensatieketel op gas wint een aanzienlijk deel van de uitgestoten en nog hete rookgassen terug om afgekoeld verwarmingswater opnieuw te verwarmen.

Het grote verschil met een standaard verwarmingsketel is dus dat die laatste de rookgassen gewoon laat verdwijnen in de atmosfeer. De techniek van condenseren maakt een rendement van 100% mogelijk.

Er is geen bruikbare energie verloren en om die reden wordt de ketel dus een hoogrendementsketel, een hr-ketel, genoemd.

Condensatieketel met ingebouwde boiler

Deze wordt ook wel de combiketel genoemd. Handig wanneer je geen ruimte genoeg hebt voor een hr-ketel met aparte boiler. Als je klein woont en alleen bent is dit wellicht de meest geschikte oplossing.

Je zou kunnen zeggen dat de behoefte aan de hoeveelheid water die je nodig hebt de prijs bepaalt. Hoe meer warm water je wil gebruiken, hoe hoger de prijs van de ketel met ingebouwde boiler.

Vraag je offerte aan en vergelijk

Nieuwe condensatieketel plaatsen? Hier moet je nog op letten

Als je een nieuwe hr-ketel wilt laten plaatsen is het verstandig om een aantal zaken goed te overdenken. Kun je op gas of moet je op stookolie aansluiten? Heb je ruimte voor eventuele opslag van pellets of biomassa? Wil je ecologisch verantwoord bezig zijn?

Ook is het beter te letten op bijkomende kosten zoals plaatsing en keuring. Laat het plaatsen van een verwarmingsketel liever over aan professionals die weten wat ze doen. Het is erg ingewikkeld om het zelf te doen.

Keuring cv-ketel

Hr-ketels zijn sinds september 2015 de nieuwe norm; vanaf die datum moeten alle nieuwe cv-ketels hr-ketels zijn. Je mag geen energie meer zomaar verloren laten gaan door bijvoorbeeld de schoorsteen.

Om te weten of je nieuwe verwarmingsketel aan de eisen voldoet, zijn er labels en keurmerken. Bij het plaatsen van een nieuwe hr-ketel is de eigenaar verplicht vóór de installatie, wanneer de centrale verwarming in gebruik genomen wordt, de cv-ketel te laten keuren.

De regel is van toepassing op elke verwarmingsketel dat voor het eerst in gebruik genomen wordt en waarvan de ketel of brander vervangen is verplaatst werd.

Plaatsing door een vakman

Het plaatsen van een hr-ketel is werk voor deskundigen. Er moeten afvoeren gelegd worden door het dak en je wil geen lekkage achteraf. Ook wil je geen rookgassen straks in je leefruimte. Laat je condensatieketel plaatsen door een professional.

Vergelijk verschillende merken

Er zijn verschillende fabrikanten die condensatieketels produceren waaronder een aantal bekende merken. Vergelijk de capaciteit, verschillende prijzen van keteles en de mogelijkheden met elkaar en laat je goed informeren.