Condensatieketel plaatsen: prijs, soorten en werking

Een condensatieketel plaatsen biedt tal van voordelen. Het warme water dat je nodig hebt in huis kan je alvast voorverwarmen door je door je verwarmingsinstallatie reeds opgewekte warme rookgassen te hergebruiken. Bespaar dankzij je condensatieketel een enorme hoeveelheid aardgas op jaarbasis.

condensatieketel aandachtspunten (1)

Vraag advies en vergelijk offertes

Hoe werkt een condensatieketel?

Wat doet zo’n condensatieketel nu precies? De werking geeft je een maximaal rendement en een groot warmtecomfort.

De afvoerrookgassen van de condensatieketel worden hergebruikt als verwarming voor het water. Een groot deel van die rookgassen, de zogenaamde uitstootgassen, bestaan voor een groot gedeelte uit waterdamp die we condens noemen.

Vandaar de naam condenserende ketel of condensatieketel. De verwarmingsketel wint een deel van die uitgestoten gassen terug om daarmee het afgekoelde verwarmingswater opnieuw te verwarmen. Bij een standaard ketel verdwijnen die warme rookgassen die worden uitgestoten in de lucht. De condensatieketel gebruikt ze opnieuw.

De condensatieketel wordt daarom ook hoogrendementsketel genoemd, want er gaat geen energie verloren. De vraag blijft: welke ketel is de beste?

Prijs nieuwe condensatieketel

De condensatieketel prijs ligt gemiddeld tussen €2500 en €5000. Kijk niet uitsluitend naar de prijs, maar ook naar het rendement.

Een goede vergelijkingssite helpt je met welk merk cv-ketel kiezen. Een verwarmingsketel gaat 15 tot 20 jaar mee. Kies een erkend installateur om er zeker van te zijn dat je condensatieketel juist wordt gemonteerd. Via de button hieronder kan je gratis prijzen aanvragen voor een nieuwe ketel.

Type cv ketel Richtprijs
Gas nieuwbouw Vanaf 1750 euro
Gas boiler Vanaf 2750 euro
Gas aparte boiler Vanaf 3900 euro
Gas Vanaf 4250 euro
Stookolie Vanaf 6000 euro

Ontvang je prijs op maat

Condensatieketel premies

De ketels zijn interessant door het lage energieverbruik en zijn bovendien bijzonder milieuvriendelijk. Daarbovenop komt een eenmalige premie van €450 tot wel €800 die je van de overheid krijgt als je een ecologisch verantwoorde condensatieketel aanschaft.

condensatieketel (1)

Soorten condensatieketels

Er bestaan twee soorten ketels:

  • Condenserende ketels op aardgas
  • Condenserende ketels op stookolie (mazout)

De meeste mensen stappen van een oude ketel over naar een condensatieketel, een zogenaamde ketel op aardgas. Een nieuwe condensatieketel op mazout of de condensatieketel op stookolie is minder populair.

Het heeft er mee te maken dat je een olietank nodig hebt om je mazout op te slaan. Die moet je laten plaatsen en je moet er ruimte voor hebben. Verder is stookolie duur om te verbranden. Daar waar aardgas niet voorhanden is, wordt een condensatieketel op mazout als alternatief gezien.

De ketels van nu zijn door de voortschrijdende techniek en innovaties meer dan het overwegen waard!

condensatieketel soorten (1)

Condensatieketel op gas

De condensatieketel op gas wint een aanzienlijk deel van de uitgestoten en nog hete rookgassen terug om afgekoeld verwarmingswater opnieuw te verwarmen.

Het grote verschil met een standaard verwarmingsketel is dus dat die laatste de rookgassen gewoon laat verdwijnen in de atmosfeer. De techniek van condenseren maakt een rendement van 100% mogelijk.

Er gaat geen bruikbare energie verloren en om die reden wordt de ketel dus een hoogrendementsketel, een hr-ketel, genoemd.

Condensatieketel met ingebouwde boiler

Dit type wordt ook wel de combiketel genoemd. Handig wanneer je niet voldoende ruimte hebt voor een ketel met aparte boiler. Als je klein woont en alleen bent is dit wellicht de meest geschikte oplossing.

Je zou kunnen stellen dat de behoefte aan de hoeveelheid water die je nodig hebt de prijs bepaalt. Hoe meer warm water je wil gebruiken, hoe hoger de prijs van de ketel met ingebouwde boiler.

Vraag je offerte aan en vergelijk

Condensatieketel op stookolie

Op het vlak van een te hoge CO2-uitstoot komt er een verbod op de verkoop van mazoutketels. Voor delen van België geldt dat al vanaf 2021.

Voor de rest van Europa vanaf 2035. Als je een mazoutketel in gebruik hebt, kan je die gewoon blijven gebruiken. Maar mocht die mazoutketel na die datum aan vervanging toe zijn, ben je verplicht om een nieuwe ketel te kiezen.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Maar het feit dat je straks een andere ketel die meer geld kost moet aanschaffen, houdt wel in dat je je moet laten informeren. Voor je het weet breekt het jaar 2035 aan!

In België is ongeveer 35% van de huizen niet aangesloten op het aardgasnetwerk. Overschakelen naar dure verwarming op elektriciteit is voor velen een groot probleem.

Een andere optie is een losse gastank. Een warmtepomp kan ook, al is die meer geschikt voor nieuwbouwwoningen en is die ook duurder. Daarnaast heb je nog de keuze voor een pelletketel of een biomassaketel. De leidingen liggen er per slot van rekening al.

Nieuwe condensatieketel plaatsen? Hier moet je nog op letten

Als je een nieuwe ketel wil laten plaatsen is het verstandig om een aantal zaken goed te overdenken. Kan het op gas of moet je op stookolie aansluiten? Heb je ruimte voor eventuele opslag van pellets of biomassa? Wil je ecologisch verantwoord bezig zijn?

Ook is het beter te letten op bijkomende kosten zoals plaatsing en keuring. Laat het plaatsen van een verwarmingsketel liever over aan professionals die weten wat ze doen. Het is erg ingewikkeld om het zelf te doen.

condensatieketel plaatsing (1)

Premies

Wiens oude gasketel voor cv-water ouder dan 20 jaar is, kan bij gas.be genieten van een premie van 500 euro voor de verwijdering van de oude ketel en de plaatsing van een nieuwe cv-ketel.

Kost je oude mazout of gasketel vervangen meer dan 2.500 euro, dan kom je misschien in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Deze dekt 30 à 40% van je kosten met een plafond van 7.500 euro. Meer informatie over de voorwaarden lees je op de officiële website van de Vlaamse overheid.

Verbod op de verkoop van mazoutketels

Zoals hierboven al kort werd uitgelegd is het sinds 2021 verboden om een nieuwe condensatieketel op mazout te plaatsen. Gebruik je mazout, maar moet je je oude ketel vervangen? Dan ben je verplicht op zoek te gaan naar een alternatief, zoals een nieuwe condensatieketel op gas.

Keuring cv-ketel

Hr-ketels zijn sinds september 2015 de nieuwe norm. Vanaf die datum moeten alle nieuwe cv-ketels hr-ketels zijn. Je mag niet langer energie zomaar verloren laten gaan via bijvoorbeeld de schoorsteen.

Om te weten of je nieuwe verwarmingsketel aan de eisen voldoet, zijn er labels en keurmerken. Bij het plaatsen van een nieuwe hr-ketel is de eigenaar verplicht om vóór de installatie, wanneer de centrale verwarming in gebruik genomen wordt, de cv-ketel te laten keuren.

De regel is van toepassing op elke verwarmingsketel die voor het eerst in gebruik genomen wordt en waarvan de ketel of brander vervangen of verplaatst werd.

condensatieketel keuring (1)

Plaatsing door een vakman

Het plaatsen van een nieuwe condensatieketel is werk voor deskundigen. Er moeten afvoeren gelegd worden door het dak en je wil geen lekkage achteraf. Ook wil je geen rookgassen in je leefruimte straks. Laat je condensatieketel met andere woorden plaatsen door een erkend installateur.

condensatieketel plaatsing (1)

Vergelijk verschillende merken

Er zijn verschillende fabrikanten die condensatieketels produceren, waaronder een aantal bekende merken. Vergelijk de capaciteit, verschillende prijzen en de mogelijkheden van ketels nauwgezet met elkaar en laat je goed informeren.

Ontvang gratis offertes voor de plaatsing van jouw nieuwe condensatieketel

Is je oude ketel aan vervanging toe? Je krijgt via onderstaand formulier gratis en vrijblijvende offertes voor de verwijdering van je oude ketel alsook voor de plaatsing van jouw nieuwe.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.