Verwarmingsketel vervangen? Dit zijn de meest gemaakte fouten

Wil je snel en doeltreffend besparen energie besparen? Dan is de eerste stap om jouw oude verwarmingsketel te laten vervangen. Er zijn echter heel wat fouten die kunnen voorkomen bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel. Spoor ze op en los ze zo snel mogelijk op!

De 10 meest gemaakte fouten bij het vervangen van de verwarmingsketel

1. Onvoldoende verluchting van stookruimte
Voor deze fout bestaat er zelfs een wet die zegt dat er voldoende onder- als bovenverluchting moet zijn. Deze wetgeving heet de stookplaats wetgeving. De meeste mensen houden zich echter niet voldoende aan deze wet. In zo’n situatie zou een controleur dus het toestel moeten afsluiten als hij merkt dat de wetgeving niet gevolgd wordt.


2. Niet weghalen van elektrische boiler
Als mensen ervoor kiezen om een gas- of stookolieketel te laten installeren, wordt er aangeraden om de elektrische boiler, als die er is, te laten vervangen door een doorstromer of cv-boiler. Hierdoor kan je heel wat besparen op de productie van warm water.


3. Te grote toevoerleiding voor stookolieketel
Voor je jouw nieuwe stookolieketel gaat plaatsen kijk je best het debiet na van deze ketel. De nieuwste ketels hebben namelijk een kleiner debiet waardoor de diameter van de huidige toevoerleiding hoogstwaarschijnlijk te groot is. Door de te grote leiding komt er dan heel wat zuurstof in het systeem. De gevolgen hiervan kan je lezen bij puntje 5. Als je een nieuwe gasketel laat installeren zal je deze fout niet tegenkomen.


4. Aanpassing van rookgasafvoer vergeten
De meeste oude stookketels waren stookketels die op hoge temperaturen werkten. De temperatuur van afvoergassen ligt door die ketels dan ook hoger dan de nieuwere condenserende ketels. Bij deze ketels is het belangrijk het oude rookgasafvoerkanaal in de schouw aan te passen. Door de lagere temperatuur van de afvoergassen heb je namelijk kans op condensatie in de schouw. Vochtproblemen ontstaan doordat de afvoergassen gaan afkoelen in het afvoerkanaal in de schouw.


5. Cv-systeem laten aantasten door zuurstoftoevoer
Van zodra er zuurstof in het verwarmingssysteem terecht komt zal het systeem ook afnemen in werking. Het is dus heel belangrijk om alle verwarmingsbuizen te controleren op luchtdichtheid. Dit doe je dus voor het plaatsen van een nieuwe ketel. Doe je dit niet zal er kalkvorming en corrosie in het systeem ontstaan tot de ketel verstopt raakt. De controle en eventuele aanpassingen zijn duur en het zijn moeilijke werken maar ze zijn absoluut noodzakelijk bij het plaatsen van een nieuwe ketel/


6. Verandering van “arm” naar “rijk” gas vergeten
Vanaf 2030 zullen meer dan anderhalf miljoen Belgische gezinnen uit noodzaak moeten overschakelen naar gas uit Rusland en Qatar. Dit is omdat vanaf 2030 Nederland gaat stoppen met de uitvoer van gas. Vele cv-ketels zullen niet meer werken zoals ze zouden moeten. Dit komt omdat de Nederlandse gas en de gas uit Qatar of Rusland verschillen. Wie nu toch een nieuwe ketel wil kopen kan best een ketel kopen dat zich aanpast aan beide soorten gas.


7. Thermostaatknoppen combineren met kamerthermostaat
Vele mensen gebruiken zowel thermostatische knoppen als kamerthermostaten. Als de thermostatische radiatorknoppen in andere kamers staan dan de kamerthermostaat is dit geen probleem. Staan ze toch in dezelfde kamer dan heb je een dubbele regeling en gaan de systemen elkaar tegenwerken.


8. Tijdens het vervangen van de ketel de leidingen vergeten de reinigen
Je plaatst een nieuwe ketel. Wat doe je dan best voor je hem effectief installeert? De leidingen reinigen! Het zou zonde zijn om jouw nieuwe ketel te laten ruïneren door vuil, roest en afzettingen. Ook moet je rekening houden met het feit dat nieuwere cv-ketels meestal een kleinere waterdoorgang hebben. Hierdoor kunnen de waterdoorgangen sneller verstopt raken. Reinig alle leidingen en plaats een vuilfilter voor de ketel en een luchtfilter na de ketel.


9. Ketel installeren met te groot vermogen
Voor je een nieuwe ketel koopt laat je best eerst berekenen welk vermogen van ketel je nodig hebt. De meeste mensen kopen namelijk een ketel met een te hoog vermogen. Hierdoor zal de ketel constant aan en uit gaan om de ingestelde temperatuur te behalen en te behouden. Dit is slecht voor het energiefactuur en ook voor de levensduur van de ketel.


10. Weersonafhankelijke sturing gebruiken
Door middel van een buitenvoeler te installeren kan het systeem van de centrale verwarming rekening houden met de buitentemperatuur. Deze buitenvoeler wordt geïnstalleerd op een hoogte van 2,5 meter op de noordelijke of noordwestelijke gevel van het huis. De centrale verwarming zal pas beginnen werken als het echt absoluut noodzakelijk is.

Wil je advies van een professionele condensatieketelspecialist?