Verwarmingsketel vervangen? Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten

Wil je snel en doeltreffend energie besparen? De eerste stap is je oude verwarmingsketel vervangen. Er gebeuren heel wat fouten die je kan voorkomen bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel. Spoor ze op en los ze zo snel mogelijk op!

Hieronder lees je de 10 meest gemaakte fouten bij het plaatsen van verwarmingsketels. Je kan ook ineens prijzen van verwarmingsketels vergelijken en bekijken op welke premies je recht hebt.

Ontvang een prijs op maat

De 10 meest gemaakte fouten bij het vervangen van de verwarmingsketel

1. Onvoldoende verluchting van stookruimte

Voor deze fout bestaat er zelfs een wet die zegt dat er zowel voldoende onder- als bovenverluchting moet zijn. Deze wetgeving heet de stookplaats wetgeving. Vaak houden mensen zich niet voldoende aan deze wet. Wanneer een controleur merkt dat de wetgeving niet gevolgd wordt, zou hij het toestel moeten afsluiten.


2. Niet weghalen van elektrische boiler

Als mensen hun ketel vervangen en een gas- of stookolieketel te laten installeren, wordt er aangeraden om de elektrische boiler, als die er is, te laten vervangen door een doorstromer of cv-boiler. Hierdoor kan je heel wat besparen op de productie van warm water.


3. Te grote toevoerleiding voor stookolieketel

Voor je een nieuwe stookolieketel gaat plaatsen, kijk je best het debiet na van deze verwarmingsketel. De nieuwste ketels hebben namelijk een kleiner debiet. De diameter van de huidige toevoerleiding is dan waarschijnlijk te groot. Door de te grote leiding komt er dan heel wat zuurstof in het systeem. Als je een nieuwe gasketel laat installeren, zal je deze fout niet tegenkomen.


4. Aanpassing van rookgasafvoer vergeten

De meeste oude stookketels waren stookketels die op hoge temperaturen werkten. De temperatuur van afvoergassen ligt door die ketels dan ook hoger dan de nieuwere condenserende ketels. Bij deze ketels is het belangrijk het oude rookgasafvoerkanaal in de schouw aan te passen. Door de lagere temperatuur van de afvoergassen heb je namelijk kans op condensatie in de schouw. Vochtproblemen ontstaan doordat de afvoergassen gaan afkoelen in het afvoerkanaal in de schouw.


5. Cv-systeem laten aantasten door zuurstoftoevoer

Van zodra er zuurstof in het verwarmingssysteem terecht komt zal het systeem ook afnemen in werking. Het is dus heel belangrijk om alle verwarmingsbuizen te controleren op luchtdichtheid. Dit doe je dus voor het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel. Doe je dit niet, dan zal er kalkvorming en corrosie in het systeem ontstaan tot de ketel verstopt raakt. De controle en eventuele aanpassingen zijn duur. Het zijn ook moeilijke werken, maar absoluut noodzakelijk bij het plaatsen van een nieuwe ketel.


6. Verandering van ā€œarmā€ naar ā€œrijkā€ gas vergeten

Vanaf 2030 zullen meer dan anderhalf miljoen Belgische gezinnen uit noodzaak moeten overschakelen naar gas uit Rusland en Qatar, omdat Nederland dan gaat stoppen met de uitvoer van gas. Het Nederlandse gas is verschillend van het gas uit Qatar of Rusland. Hierdoor gaan heel wat cv ketels niet meer werken zoals ze zouden moeten. Wie nu zijn oude cv ketel wenst te vervangen door een nieuwe cv ketel, koopt best een exemplaar dat zich aanpast aan beide soorten gas.

7. Thermostaatknoppen combineren met kamerthermostaat

Vele mensen gebruiken zowel thermostatische knoppen als kamerthermostaten. Als de thermostatische radiatorknoppen in andere kamers staan dan de kamerthermostaat is dit geen probleem. Staan ze toch in dezelfde kamer, dan heb je een dubbele regeling en gaan de systemen elkaar tegenwerken.


8. Tijdens het vervangen van de ketel de leidingen vergeten de reinigen

Je verwarmingsketel is aan het einde van zijn Latijn. Je wil je cv ketel vervangen. Wat doe je dan best voor je hem effectief installeert? De leidingen reinigen! Het zou zonde zijn om je nieuwe ketel te laten ruĆÆneren door vuil, roest en afzettingen. Ook moet je rekening houden met het feit dat nieuwere centrale verwarmingsketels meestal een kleinere waterdoorgang hebben. Hierdoor kunnen de waterdoorgangen sneller verstopt raken. Reinig alle leidingen en plaats een vuilfilter voor de ketel en een luchtfilter na de ketel.


9. Ketel installeren met te groot vermogen

Voor je een nieuwe ketel koopt, laat je best eerst berekenen welk vermogen van ketel je nodig hebt. Vaak kopen mensen een ketel met een te hoog vermogen. Hierdoor zal de ketel constant aan en uit gaan om de ingestelde temperatuur te behalen en te behouden. Dit is slecht voor je energiefactuur en ook voor de levensduur van de ketel.


10. Weersonafhankelijke sturing gebruiken

Als je een buitenvoeler installeert, kan het systeem van de centrale verwarming rekening houden met de buitentemperatuur. Deze buitenvoeler wordt geĆÆnstalleerd op een hoogte van 2,5 meter op de noordelijke of noordwestelijke gevel van het huis. De centrale verwarming zal pas beginnen werken als het echt absoluut noodzakelijk is.

Ontvang een prijs op maat

Wil je advies van een professionele condensatieketelspecialist?

Nood aan een nieuwe verwarmingsketel? Een professionele verwarmingsketelspecialist kan een grote troef zijn in je zoektocht naar een verwarmingsketel. Hij/zij houdt rekening met al het bovenstaande, weet perfect hoe de ketel te plaatsen en kan onschatbaar advies geven.

Je kan makkelijk offertes aanvragen van meerdere vakmannen hieronder. Zo kan je erbovenop eenvoudig prijzen en premies van verwarmingsketels met elkaar aftoetsen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt