Keuring CV-ketel: prijs, regelgeving en tips

Iedereen heeft het graag warm tijdens de winter. Voor je de nieuwe of herstelde CV-ketel echter in gebruik neemt, moet je wettelijk verplicht een keuring van de CV-ketel voorzien. Alleen na het verkrijgen van zo’n keuringsattest mag je verwarmingsketel officieel in dienst treden.

Hoe gaat de keuring van de CV-installatie precies in z’n werk? Wat kost een keuring van de CV-installatie? We zetten de antwoorden op al je prangende vragen op een rij.

Ben je op zoek naar een vakman? Vind snel en eenvoudig een erkend technicus in je regio via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes voor de keurig van jouw cv-ketel

Wat is de prijs voor de keuring van een CV-ketel?

Keuring CV ketel

Gemiddeld bedraagt de prijs voor de keuring van een CV-ketel 125 euro. Dan heb je ook onmiddellijk een keuringsattest te pakken. Voor een prijs op maat vraag je uiteraard best een offerte aan.

De prijzen variëren namelijk afhankelijk van de technicus, het vermogen van de CV-installatie en de brandstof die voor de verwarming zorgt.

Wanneer is de keuring van een CV-ketel nodig?

cv-ketel prijs

Een keuring is verplicht in de volgende situaties:

  • Je CV-ketel werd nog nooit eerder gebruikt.
  • De ketel of brander van je verwarmingsketel werd vervangen.
  • De CV-ketel werd verbouwd of verplaatst.

Daarnaast moeten oude verwarmingsketels (vanaf 20 kW) een verwarmingsaudit ondergaan om te testen of het rendement van de ketel nog goed zit. Zo’n audit zou om de 5 jaar moeten plaatsvinden.

Wie moet ik bellen voor de keuring?

Elke eigenaar van een woning is verplicht een keuring te laten uitvoeren. Ben je huurder? Dan moet de eigenaar jou een kopie van het keuringsattest  bezorgen. Ben je eigenaar? Dan is het belangrijk dat je een erkende technicus belt. Anders is de zogezegde keuring niet geldig. Afhankelijk van de brandstof – vloeibare brandstof of gasvormige brandstof – die je voor jouw ketel gebruikt, moet je een andere keurder bellen.

Zo heb je voor de keuring van een CV-ketel op gas een erkende technicus gasvormige brandstof nodig. Wie een CV-ketel op mazout (stookolie) moet laten keuren, moet een erkende technicus vloeibare brandstof bellen. Voor de keuring van een CV-ketel met vaste brandstof heb je gewoon een geschoolde vakman nodig. Dat houdt in dat je de woning verwarmt met bijvoorbeeld pellets, hout of steenkool.

Ken je geen erkende technicus in de buurt? Dan kan je gelukkig terecht bij onze offertedienst. Wij brengen je dan in contact met een erkend technicus in jouw buurt voor de keuring van je centrale verwarming.

Vind een erkende technicus in jouw regio

Hoe verloopt de keuring van een CV-ketel?

Keuring CV ketel

Wanneer de technicus langskomt, zal hij checken of je ketel voldoende afgesteld is en indien nodig de noodzakelijke aanpassingen doorvoeren. Daarnaast moet hij ook controleren of de installatie naar behoren werkt en bovendien veilig is. Er mogen geen gezondheidsrisico’s aanwezig zijn.

Verplicht onderhoud van de CV

Naast het verplichte keuringsattest voor ingebruikname van de nieuwe of vernieuwde ketel, ben je als gebruiker ook verplicht regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Ook dan krijg je een keuringsattest, het zogenaamde reinigings- en verbrandingsattest. De technicus moet zijn naam, het erkenningsnummer en de handtekening op het keuringsattest vermelden.

Lees goed: de gebruiker is verplicht de CV-ketel te laten uitvoeren. Wat huurwoningen betreft, is het met andere woorden aan de huurder en niet aan de eigenaar om een erkend technicus uit te nodigen. Geef wel achteraf een kopie van het ontvangen attest door aan de huisbaas.

Afhankelijk van welke CV-installatie in de woning aanwezig is, zal het onderhoud meer of minder regelmatig moeten plaatsvinden. CV-installaties op gas moeten eens om de twee jaar onderhouden worden. Voor andere verwarmingsketels moet onderhoud jaarlijks gebeuren.

Bij het onderhoud kijken de erkende technici de algemene staat van de installatie na. Dat omvat ook de schoorsteen, de verluchting en de verbranding zelf. Het is belangrijk om altijd de laatste twee onderhoudsattesten goed te bewaren.

Waarom onderhoud uitvoeren?

CV-ketel onderhoud

Wat zijn de voordelen van ketelonderhoud? Het voorkomt gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand of explosie. Een vervuild of niet goed afgesteld toestel zal meer energie verbruiken en meer CO2 uitstoten dan een goed onderhouden toestel.

Als er een probleem is, kom je daar sneller achter zodat het kan worden verholpen voordat het te ernstig wordt. Hoe langer jouw systeem meegaat, hoe kleiner de kans dat defecten zich later openbaren, wat na verloop van tijd geld bespaart aan reparatiekosten.

Extra tip: wanneer onderhoud plannen?

De meeste mensen denken pas aan het onderhoud wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, maar het is het beste om in de zomer een afspraak te maken voor de reiniging van CV ketels. Veel technici hebben het dan minder druk en kunnen snel de nodige reparaties of vervangingen uitvoeren voordat de winter weer begint.

Vind een vakman voor keuring van je centrale verwarming

Vind de juiste vakman voor het onderhoud en de keuring van jouw centrale verwarming via onderstaand offerteformulier. Verstuur nu je aanvraag en ontvang al binnen enkele dagen tot 5 gratis offertes voor de keuring van jouw CV-installatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte Condensatieketel
1. Over welk type CV-ketel gaat het?
2. Waarvoor wil je precies een offerte ontvangen?
3. Wanneer wil je de installatie of werkzaamheden laten starten?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.