Keuring CV-ketel: wist je dat…?

Keuring CV ketel
 
Iedereen heeft het graag warm tijdens de winter. Voor je je nieuwe of gewijzigde CV-ketel echter in gebruik neemt, moet die verplicht een keuring ondergaan. Alleen na het verkrijgen van zo’n keuringsattest mag je CV-ketel officieel in dienst treden. Hoe de keuring van je CV-ketel in z’n werk gaat? Wat de keuring van een CV-ketel mag kosten? Wij zetten de antwoorden op al je prangende vragen op een rijtje.

Wanneer is de keuring van een CV-ketel nodig?

Je moet enkel een keurder contacteren in een aantal gevallen:

  • Je CV-ketel werd nog nooit eerder gebruikt.
  • De ketel of brander van je CV-ketel werd vervangen.
  • De CV-ketel werd verbouwd of verplaatst.

Daarnaast moeten oude CV-ketels (vanaf 20 kW) een verwarmingsaudit ondergaan om te testen of het rendement van de ketel nog goed zit. Zo’n audit zou om de 5 jaar moeten plaatsvinden.

Wie moet ik bellen voor de keuring van mijn CV-ketel?

Elke eigenaar van een woning is verplicht een keuring te laten uitvoeren. Ben je huurder? Dan moet de eigenaar jou een kopie van het keuringsattest van de CV-ketel bezorgen. Ben je een eigenaar? Dan is het belangrijk dat je een erkende technicus belt. Anders is de zogezegde keuring van je CV-ketel niet geldig. Afhankelijk van de brandstof die je voor jouw CV-ketel gebruikt, moet je een andere keurder bellen.

Zo heb je voor de keuring van een CV-ketel op gas een erkende technicus gasvormige brandstof nodig. Wie een CV-ketel op mazout (stookolie) moet laten keuren, moet een erkende technicus vloeibare brandstof bellen. Voor de keuring van een CV-ketel met vaste brandstof heb je gewoon een geschoolde vakman nodig. Vaste brandstof houdt in dat je je woning verwarmt met bijvoorbeeld pellets, hout of steenkool.

Weet je niet welke technicus uit de buurt echt erkend is? Dan kan je gelukkig terecht op de website van het Departement Omgeving. Wie geen moeite wil doen, kan ook gewoon beroep doen op onze offerteservice. Wij brengen je dan in contact met een of meerdere erkende specialisten uit jouw buurt.

Vind een erkende technicus in jouw regio

Hoe verloopt de keuring van een CV-ketel?

Keuring CV ketel

Wanneer de technicus langskomt, zal hij checken of je CV-ketel voldoende afgesteld is en dat indien nodig opnieuw aanpassen. Daarnaast moet hij ook controlen of de installatie naar behoren werkt en bovendien veilig is. Er mogen geen gezondheidsrisico’s aanwezig zijn.

Verplicht onderhoud van een CV-ketel

Naast het verplichte keuringsattest voor ingebruikname van de nieuwe of vernieuwde CV-ketel, ben je als gebruiker ook verplicht regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Ook dan krijg je een keuringsattest.

Lees goed: de gebruiker is verplicht de CV-ketel te laten uitvoeren. Wat huurwoningen betreft, is het met andere woorden aan de huurder en niet aan de eigenaar om een erkend technicus uit te nodigen. Geef wel achteraf een kopie van het ontvangen attest door aan de huisbaas.

Afhankelijk van welke CV-installatie in de woning aanwezig is, zal het onderhoud meer of minder regelmatig moeten plaatsvinden. CV-installaties op gas moeten om de twee jaar eens onderhouden worden. Voor andere CV-ketels moet onderhoud jaarlijks gebeuren.

Bij het onderhoud van een CV-ketel kijkt de technicus de algemene staat van de installatie na. Dat omvat ook de schoorsteen, verluchting en de verbranding zelf. Het is belangrijk om altijd de laatste twee onderhoudsattesten goed te bewaren.

Wat is de prijs van een keuring van de CV-ketel?

Gemiddeld leg je voor een onderhoud van de CV-ketel zo’n 125 euro neer. Dan heb je ook onmiddellijk een keuringsattest te pakken. Voor een prijs op maat vraag je best een offerte aan. De prijzen variëren namelijk afhankelijk van de technicus, het vermogen van de installatie en de brandstof die voor verwarming zorgt.