Condensatieketel gas: werking en prijs


Sinds 2015 moeten alle nieuwe verwarmingsketels condensatieketels zijn. Die bestaan er zowel voor aardgas als stookolie. Wie met gas verwarmt, betaalt minder aan energiekosten dan wie met mazout verwarmt. Dat condensatieketels (op gas of stookolie) nu verplicht zijn, is nog niet zo slecht: je bespaart namelijk meer dan 35% op je energiefactuur dan gewoonlijk. Hoe dat kan, lees je hier.

Werking van een condensatieketel op gas

Wie op gas verwarmt, betaalt gemiddeld al veel minder dan wie een andere brandstof gebruikt. Dat komt omdat de prijs van aardgas sterk gecontroleerd wordt door de overheid. Het is echter zo dat de klimaatopwarming ons binnenkort gaat verplichten om niet langer met fossiele brandstoffen te verwarmen. Wil je al aan de afbouw beginnen? Dan is een condensatieketel ideaal.

Een condensatieketel zorgt er namelijk voor dat je minder brandstof moet verbruiken voor meer warmte. Dat komt omdat een condensatieketel, of die nu op gas of mazout werkt, de waterdamp die vrijkomt bij verbranding kan omzetten in warmte. Zonder condensatieketel zou die waterdamp gewoon oplossen in de lucht. Op die manier kan het energierendement van je woning meer dan 100% bedragen.

Opgepast: wie een condensatieketel laat installeren, zal waarschijnlijk een speciale afvoerpijp moeten laten plaatsen. Gelukkig is die klein in diameter, waardoor die door de meeste schoorstenen heen kan getrokken worden. Heb je geen schoorsteen? Dan bestaan er ook gasafvoersystemen die dezelfde functie uitvoeren.

Prijs van een condensatieketel op gas

Condensatieketel gas

De prijzen van een condensatieketel op gas zijn afhankelijk van welk merk je verkiest en welk vermogen jouw woning nodig heeft. Reken gemiddeld op 0.5 kW per 10 m² woning. Hier zijn enkele richtprijzen:

Bulex 23.5 kW Vanaf € 1.566
Atag 28 kW Vanaf € 1.452
Junkers 22 kW Vanaf € 1.194
Viessman Vitodens 16 kW Vanaf € 1.858
Vaillant Ecotec 13.3 kW Vanaf € 2.500
Buderus Logamax 15 kW Vanaf € 2.351
Remeha 23.6 kW Vanaf € 1.643
ACV 30.3 kW Vanaf € 1.545

Houd bij de schatting van de totaalprijs ook rekening met de kosten van installatie, een speciale afvoerbuis en een eventuele boiler. Zou je graag willen weten hoeveel een condensatieketel op gas jou zou kosten? Vraag een offerte aan en vergelijk prijzen tussen verschillende bedrijven bij jou in de buurt.

[/column]