Gascondensatieketel: werking, prijs en premies


Sinds 2015 moet elke nieuwe verwarmingsketel volgens de wet een condensatieketel zijn. Er bestaan verschillende soorten ketels die gebruik maken van het condenserende effect van warm water, zoals een gascondensatieketel of ketels die op olie werken.

Wie voor zijn centrale verwarming beroep doet op een condenserende gasketel betaalt minder energiekosten dan zij die met mazout verwarmen. Het is geen slechte zaak dat ze verplicht werden. Ten eerste is het milieuvriendelijker en ten tweede is het ook geldbesparend.

Ontvang gratis offertes

Werking gascondensatieketel

gascondensatieketel

Condensatieketels op gas bestaan grotendeels uit een boiler of cv ketel die door condensatie van warm water ervoor zorgen dat je minder brandstof moet verbruiken en toch meer kan verwarmen. De ketel op gas kan namelijk waterdamp omzetten in warmte die anders gewoon verloren zou gaan. Op die manier kan het energierendement in je woning tot boven de 100 % pieken.

Afvoerpijp

Je moet er wel rekening mee houden dat je waarschijnlijk een speciale afvoerpijp zal moeten plaatsen om een goede werking te garanderen. Deze zal dienst doen om het gas af te voeren. De afvoerpijp neemt evenwel weinig plaats in beslag, waardoor ze door de meeste schoorstenen heen getrokken kan worden. Indien je huis niet over een schoorsteen beschikt, kan je je beroepen op andere gasafvoersystemen.

Voor- en nadelen condensatieketels op gas

Besparen op energie en een gascondensatieketel gaan hand in hand. De aardgasprijzen worden heel sterk door de overheid gecontroleerd en het type ketel heeft een gunstig effect op de opwarming van de aarde. Het grote nadeel is dan weer de dure prijs. Een condensatieketel op gas is duurder dan elke andere verwarmingsketel. Ook vergt de ketel op regelmatige basis een onderhoud.

Hou onderhoud ik best een gascondensatieketel?

Condensatieketel gas

Om de veiligheid van een condensatieketel of warmwaterketel te kunnen waarborgen, is het wettelijk verplicht om elke twee jaar een keuring te laten doorvoeren door een erkende specialist. Dit houdt in dat de persoon in kwestie de emissies controleert en de brander reinigt indien dat nodig blijkt. Mogelijk is de oude ketel versleten en moet er een nieuwe ketel geplaatst worden.

Ontdek hier alles wat je moet weten over de keuring van een cv ketel.

Wat is de gemiddelde prijs van een condensatieketel op gas?

gascondensatieketel onderhoud

De prijzen van een gasketel hangen sterk af van een aantal factoren. Zo beĆÆnvloedt merk en woning aanzienlijk de prijs waaraan je je mag verwachten. Reken voor het vermogen gemiddeld op zo’n 0.5 kW per 10 mĀ² woning.

Wat is de prijs per soort?

Hieronder vind je een oplijsting terug van de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten:

Type Richtprijs
Gas nieuwbouw Vanaf 1750 euro
Gas boiler Vanaf 2750 euro
Gas aparte boiler Vanaf 3900 euro
Gas Vanaf 4250 euro
Stookolie Vanaf 6000 euro

Kijk zeker eens na in geval van een renovatie of je al dan niet in aanmerking komt voor een verlaagd BTW-tarief van slechts 6 %. De kans is reƫel dat wanneer je je oude cv ketel laat vervangen door een nieuwe je ook een premie kan aanvragen van 500 euro op positieveenergiepositive.be.

Vergelijk nu de prijzen van verschillende vakmannen in uw buurt

Gascondensatieketels: premies

Vlaanderen

In Vlaanderen maak je aanspraak op een premie als je een verwarmingsketel met hoog rendement plaatst om je volledige woning mee te verwarmen. De premie komt neer op 30 % van de goedgekeurde facturen.

Brussel

Als je in Brussel woont, kom je in aanmerking voor premies voor een gasketel die oplopen tot 1200 euro.

Walloniƫ

Indien je in Walloniƫ overstapt op nieuwe cv met aardgas, dan krijg je een premie van 400 euro aangeboden en een gratis aansluiting.

Andere aandachtspunten

Hou bij de schatting van de totaalprijs zeker rekening met andere kosten zoals installatiekosten, aankoop van een speciale afvoerbuis of een nieuwe verwarmingsketel.

Kan ik zelf een condensatieketel op gas plaatsen of laat ik dit best door een installateur doen?

installatie condensatieketel gas

Als je geen ervaring hebt met de plaatsing van condensatieketels is het ten zeerste aangeraden om de deskundige hulp van een erkende installateur in het leven te roepen. Het is niet veel duurder dan wanneer je het zelf zou doen en bovendien spaar je er een hoop tijd mee uit. Verder is het veel veiliger en heb je eveneens recht op een verlengde productgarantie.

Vergelijk prijzen voor gascondensatieketel

Vergelijk hieronder de prijzen van verschillende erkende vakmannen van gasketels in jouw buurt door een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt