Condensatieketel: prijs van de investering en premies

Vind jij het ook zo geweldig om tijdens koude winterdagen de voordeur open te slaan en omarmd te worden door een heerlijke warmte? Een condensatieketel zorgt ervoor dat je energiefactuur beperkt blijft, zelfs wanneer de verwarming op volle toeren draait. Voor je geld kan besparen, moet je het echter eerst wel uitgeven.

Condensatieketel prijs: Wat kost een condensatieketel ?

De prijs van een condensatieketel is gemiddeld € 2.000 à € 7.500 (incl. btw en plaatsing). Dit verschilt verder nog per soort. Wij goten de mogelijke condensatieketel prijzen in een handig schema.

Type condensatieketelRichtprijs
Condensatieketel op stookolieVanaf +- €6.000
Condensatieketel op gasVanaf +- €4.250
Condensatieketel op gas nieuwbouwVanaf +- €1.750
Condensatieketel op gas met boilerVanaf +- €2.750
Condensatieketel op gas met aparte boilerVanaf +- €3.900

Hou er nog rekening mee dat de installatie van de condensatieketel jou €250 à €500 extra zal kosten.

ONTVANG JE PRIJS OP MAAT!

Vraag je GRATIS offerte aan

Welk zijn de meestvoorkomende condensatieketels en hun prijs?

Kiest u voor een ketel op stookolie, dan zal de prijs hoger oplopen. Vanaf 2021 zal er echter een verbod komen op mazoutketels. Verwarm jij je woning nog met stookolie, dan maak je vandaag best nog de overgang naar een condensatieketel op gas. Dit zijn de drie meestvoorkomende modellen en hun prijs:

1. Condensatieketel op gas nieuwbouw

Wat is de prijs voor een condensatieketel nieuwbouw?

Nieuwe woningen zijn onderworpen aan strenge isolatienormen. Hierdoor verbruik je dus ook onvermijdelijk minder energie en hoef je minder te verwarmen. Voor een gezin met één badkamer geldt gewoonlijk een condensatieketel van 24 kW met doorstromer als voldoende… en dit voel je ook onmiddellijk aan de totaalprijs.

–> Deze instapmodellen zijn al beschikbaar vanaf €1.750.

2. Condensatieketel op gas met boiler

Wat is de prijs van een condensatieketel met boiler?

Bestaat je gezin maar uit twee personen dan is een instapmodel meer dan genoeg. Voor een gezin van 3 à 5 personen kan een instapmodel echter zijn beperkingen tonen. Een gascondensatieketel met ingebouwde boiler zal in dat geval veel meer voldoening brengen.

–> Reken op een richtprijs van €2.750.

3. Condensatie vloerketel

Wat is de prijs van een condensatie vloerketel?

Dit type condensatieketel wordt voornamelijk gekozen bij grotere renovatieprojecten of bij woningen die een groter vermogen nodig hebben. Het grootste voordeel van dit type ketel is vooral dat de oude ketel zonder voorafgaande breekwerken vervangen kan worden. De prijs? Die ligt dan weer iets hoger.

–> Reken voor een vloerketel al zeker op een richtprijs van €4.250.

Is de prijs van een condensatieketel het wel waard?

Wanneer je de verwarming aanzet, komen er uitstootgassen vrij. Die bevatten voornamelijk waterdamp. Met een condensatieketel wordt die condens gerecycleerd en opnieuw gebruikt als verwarmingsmiddel voor het op te warmen water.

De warmte die thuis aanwezig is, is bijgevolg afkomstig van twee mechanismen:

 • Puur energieverbruik
 • Condens die zonder condensatieketel verloren gaat

Om die reden wort een condensatieketel ook wel een hoogrendemenstketel genoemd. Je haalt namelijk extra uit je energieverbruik door de installatie ervan. Bijgevolg kan het rendement van de verwarming oplopen tot meer dan 107%. Dat is mogelijk omdat een condensatieketel gebruikt maakt van stoffen die anders toch verloren zouden gaan. Het voordeel van een condensatieketel zie je terug in de prijs van de energiefactuur.

Wat bepaalt een condensatieketel prijs?

Condensatieketel prijs

De prijs van de investering in een condensatieketel is afhankelijk van een aantal factoren. Op basis van onderstaande informatie zou je al een grove schatting moeten kunnen maken.

Ben je echter op zoek naar een meer exacte prijs?

Vraag je offerte aan bij een specialist uit de buurt

Zo ontdek je hoeveel geld je voor de investering opzij moet zetten.

 1. Het is belangrijk om bij de aankoop van een condensatieketel rekening te houden met het rendement dat elke ketel je belooft. De prijs van de condensatieketel zal op dat moment misschien duurder zijn, maar op termijn zal je er meer uithalen dan bij een ketel die minder rendeert.
 2. Vervolgens moet je bij het schatten van de prijs ook rekening houden met de aard van de energiebron en het vermogensbereik. Verwarm je met stookolie of aardgas? Mazout is bijvoorbeeld duurder om te verbranden dan aardgas. Het vermogensbereik wordt dan weer bepaald door de verwarmingsbehoefte van jouw woning.
 3. Daarnaast moet je ook investeren in een degelijke rookafvoer. Bij een condensatieketel is daar een speciale dubbelwandige buis voor nodig. Als dat niet zo is, loop je het risico dat de condens onderweg bevriest en uiteindelijk de schouw doet verstoppen.
 4. Tot slot speelt de kost van plaatsing ook een rol in het bepalen van de prijs van een condensatieketel. Wie zijn ketel door een specialist laat plaatsen, maakt kans op garantie wanneer er iets zou foutlopen. Plaats je ‘m zelf, dan is dat niet het geval. Wil je eigenlijk een volledig verwarmingssysteem? Dan moet je ook nog een boiler betalen. De prijs blijft oplopen.

Sinds 2015 moeten alle nieuwe ketels voor centrale verwarming condensatieketels zijn. De prijs voor een condensatieketel zal je op termijn dus wel moeten betalen.

Condensatieketel: premies die de prijs drukken

De prijs van een condensatieketel met al zijn toebehoren kan hoog oplopen. Gelukkig worden er premies uitgedeeld die die prijs kunnen drukken.

 1. Vlaamse renovatiepremie
  Krijg 20 tot 30% van de kost van de investering terug.
 2. Premie van de netbeheerder
  Krijg tot 1800 euro (of 40% van de factuur) terugbetaald
 3. Gemeentelijke premies: Kijk het na op de website van je eigen gemeente.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt