Condensatieketel: prijs van de investering en premies

Vind jij het ook zo geweldig om tijdens koude winterdagen de voordeur open te slaan en omarmd te worden door een heerlijke warmte? Een condensatieketel zorgt ervoor dat je energiefactuur beperkt blijft, zelfs wanneer de centrale verwarming op volle toeren draait. Voor je geld kan besparen, moet je het echter eerst wel uitgeven.

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel verwarmt het water voor, via warme rookgassen die grotendeels uit waterdamp bestaan. Daardoor bespaar je op aardgas, stookolie en kan je tot 30 % besparen op energiekosten.

Condensatieketel prijs: Wat kost een condensatieketel ?

De prijs van een condensatieketel varieert van € 2.000 tot € 7.500 (incl. btw en plaatsing). De kostprijs hangt af van het merk en type. Heb je nog geen dubbelwandige rookgasafvoer? Dan kunnen de kosten oplopen.

Gascondensatieketel prijs

De prijs van een nieuwe condensatieketel op gas (gasketel prijs) kan variëren van € 1.500 tot € 4.500.

Condensatieketel op mazout prijs

De prijs van een condensatieketel op mazout is tussen de € 4.500 en € 7.500. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende prijzen per soort condensatieketel.

Type condensatieketelRichtprijs (incl. btw)
Condensatieketel op stookolieVanaf +- €6.000
Condensatieketel op gasVanaf +- €4.250
Condensatieketel op gas nieuwbouwVanaf +- €1.750
Condensatieketel op gas met boilerVanaf +- €2.750
Condensatieketel op gas met aparte boilerVanaf +- €3.900

Hou er nog rekening mee dat de installatie van de condensatieketel jou €250 à €500 extra zal kosten.

Condensatieketel: premies die de prijs drukken

De prijs van een condensatieketel met al zijn toebehoren kan hoog oplopen. Gelukkig worden er premies uitgedeeld die die prijs kunnen drukken.

  • Condensatieketel premie van de netbeheerder: krijg tot 1800 euro (of 40% van de factuur) terugbetaald
  • Gemeentelijke premies: Kijk het na op de website van je eigen gemeente.

Verlaagd btw-tarief

Als je een condensatieketel door een erkende technicus laat plaatsen, moet je maar 6% btw betalen in plaats van 21 %. De voorwaarde hiervoor is wel dat de woning ouder dan 10 jaar moet zijn.

ONTVANG JE PRIJS OP MAAT!

Vraag je GRATIS offerte aan

Welk zijn de meestvoorkomende condensatieketels en hun prijs?

Kiest u voor een ketel op stookolie, dan zal de prijs hoger oplopen. Vanaf 2021 zal er echter een verbod komen op mazoutketels. Verwarm jij je woning nog met stookolie, dan maak je vandaag best nog de overgang naar een condensatieketel op gas. Dit zijn de drie meestvoorkomende modellen en hun prijs:

condensatieketel prijs nieuwbouw

1. Condensatieketel op gas nieuwbouw

Nieuwe woningen zijn onderworpen aan strenge isolatienormen. Hierdoor verbruik je dus ook onvermijdelijk minder energie en hoef je minder te verwarmen. Voor een gezin met één badkamer geldt gewoonlijk een condensatieketel van 24 kW met doorstromer als voldoende en dit voel je ook onmiddellijk aan de totaalprijs.

–> Deze instapmodellen zijn al beschikbaar vanaf €1.750.

condensatieketel boiler prijs

2. Condensatieketel op gas met boiler

Bestaat je gezin maar uit twee personen dan is een instapmodel meer dan genoeg. Voor een gezin van 3 à 5 personen kan een instapmodel echter zijn beperkingen tonen. Een gascondensatieketel met ingebouwde boiler zal in dat geval veel meer voldoening brengen.

–> Reken op een richtprijs van €2.750.

condensatieketel vloerketel

3. Condensatie vloerketel

Dit type condensatieketel wordt voornamelijk gekozen bij grotere renovatieprojecten of bij woningen die een groter vermogen nodig hebben. Het grootste voordeel van dit type ketel is vooral dat de oude cv-ketel zonder voorafgaande breekwerken vervangen kan worden. De prijs? Die ligt dan weer iets hoger.

–> Reken voor een vloerketel al zeker op een richtprijs van €4.250.

Is de prijs van een condensatieketel het wel waard?

Wanneer je de verwarming aanzet, komen er uitstootgassen vrij. Die bevatten voornamelijk waterdamp. Met een condensatieketel wordt die condens gerecycleerd en opnieuw gebruikt als verwarmingsmiddel voor het op te warmen water.

De warmte die thuis aanwezig is, is bijgevolg afkomstig van twee mechanismen:

  • Puur energieverbruik
  • Condens die zonder condensatieketel verloren gaat

Om die reden wort een condensatieketel ook wel een hr-ketel, of hoge rendementsketel genoemd. Je haalt namelijk extra uit je energieverbruik door de installatie ervan.

Bijgevolg kan het rendement van de verwarming oplopen tot meer dan 107%. Dat is mogelijk omdat een condensatieketel gebruikt maakt van stoffen die anders toch verloren zouden gaan. Het voordeel van een condensatieketel zie je terug in de prijs van de energiefactuur.

Condensatieketel prijs

Wat bepaalt prijs condensatieketel?

De hoogrendementsketel prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Op basis van onderstaande informatie zou je al een grove schatting moeten kunnen maken.

Ben je echter op zoek naar een meer exacte prijs?

Vraag je offerte aan bij een specialist uit de buurt

Zo ontdek je hoeveel geld je voor de investering opzij moet zetten.

1. Rendement

Het is belangrijk om bij de aankoop van een condensatieketel rekening te houden met het rendement dat elke ketel je belooft. De prijs van de condensatieketel zal op dat moment misschien duurder zijn, maar op termijn zal je er meer uithalen dan bij een ketel die minder rendeert.

2. Energiebron

Vervolgens moet je bij het schatten van de prijs ook rekening houden met de aard van de energiebron en het vermogensbereik. Verwarm je met stookolie of aardgas? Mazout is bijvoorbeeld duurder om te verbranden dan aardgas. Het vermogensbereik wordt dan weer bepaald door de verwarmingsbehoefte van jouw woning.

3. Rookafvoer

Daarnaast moet je ook investeren in een degelijke rookafvoer. Bij een condensatieketel is daar een speciale dubbelwandige buis voor nodig. Als dat niet zo is, loop je het risico dat de condens onderweg bevriest en uiteindelijk de schouw doet verstoppen.

4. Prijs voor plaatsing

Tot slot speelt de kost van plaatsing ook een rol in het bepalen van de prijs van een condensatieketel. Wie zijn ketel door een specialist laat plaatsen, maakt kans op garantie wanneer er iets zou foutlopen. Plaats je ‘m zelf, dan is dat niet het geval. Wil je eigenlijk een volledig verwarmingssysteem? Dan moet je ook nog een boiler betalen. De prijs blijft oplopen.

Sinds 2015 moeten alle nieuwe ketels voor centrale verwarming condensatieketels zijn. De prijs voor een condensatieketel zal je op termijn dus wel moeten betalen.

condensatieketel plaatsen

Nieuwe condensatieketel? Vraag gratis offertes

Wil je een nieuwe verwarmingsketel installeren of jouw oude ketel vervangen? Via onderstaand formulier kan je gratis offertes ontvangen en prijzen verwarmingsketels vergelijken. Kom zo in contact met verschillende vakmannen en laat de voordeligste nieuwe ketel plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Over welk type CV-ketel gaat het?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.