Condensatieketel prijs

Condensatieketel: prijs van de investering en premies

Condensatieketel prijs
Vind jij het ook zo geweldig om tijdens koude winterdagen de voordeur open te slaan en omarmd te worden door een heerlijke warmte? Een condensatieketel zorgt ervoor dat je energiefactuur beperkt blijft, zelfs wanneer de verwarming op volle toeren draait. Voor je geld kan besparen, moet je het echter eerst wel uitgeven. Wij goten de mogelijke prijs die je voor een condensatieketel kan betalen in een handig schema.

 1. Wat is het nut condensatieketel?
 2. Wat is de richtprijs voor een condensatieketel?
 3. Krijg ik premies voor de installatie van een condensatieketel?

Werking condensatieketel: wat is het nut?

Wanneer je de verwarming aanzet, komen er uitstootgassen vrij. Die bevatten voornamelijk waterdamp. Met een condensatieketel wordt die condens gerecycleerd en opnieuw gebruikt als verwarmingsmiddel voor het op te warmen water.

De warmte die thuis aanwezig is, is bijgevolg afkomstig van twee mechanismen:

 • Puur energieverbruik
 • Condens die zonder condensatieketel verloren gaat

Om die reden wort een condensatieketel ook wel een hoogrendemenstketel genoemd. Je haalt namelijk extra uit je energieverbruik door de installatie ervan. Bijgevolg kan het rendement van de verwarming oplopen tot meer dan 107%. Dat is mogelijk omdat een condensatieketel gebruikt maakt van stoffen die anders toch verloren zouden gaan. Het voordeel van een condensatieketel zie je terug in de prijs van de energiefactuur.

Condensatieketel: prijs van de investering

Condensatieketel prijs

De prijs van de investering in een condensatieketel is afhankelijk van een aantal factoren. Op basis van onderstaande informatie zou je al een grove schatting moeten kunnen maken. Ben je echter op zoek naar een meer exacte prijs, dan vraag je best enkele offertes aan bij specialisten uit de buurt. Zo ontdek je hoeveel geld je voor de investering opzij moet zetten.

Vraag je offerte aan bij een specialist uit de buurt

 • Het is belangrijk om bij de aankoop van een condensatieketel rekening te houden met het rendement dat elke ketel je belooft. De prijs van de condensatieketel zal op dat moment misschien duurder zijn, maar op termijn zal je er meer uithalen dan bij een ketel die minder rendeert.
 • Vervolgens moet je bij het schatten van de prijs ook rekening houden met de aard van de energiebron en het vermogensbereik. Verwarm je met stookolie of aardgas? Mazout is bijvoorbeeld duurder om te verbranden dan aardgas. Het vermogensbereik wordt dan weer bepaald door de verwarmingsbehoefte van jouw woning.
 • Daarnaast moet je ook investeren in een degelijke rookafvoer. Bij een condensatieketel is daar een speciale dubbelwandige buis voor nodig. Als dat niet zo is, loop je het risico dat de condens onderweg bevriest en uiteindelijk de schouw doet verstoppen.
 • Tot slot speelt de kost van plaatsing ook een rol in het bepalen van de prijs van een condensatieketel. Wie zijn ketel door een specialist laat plaatsen, maakt kans op garantie wanneer er iets zou foutlopen. Plaats je ‘m zelf, dan is dat niet het geval. Wil je eigenlijk een volledig verwarmingssysteem? Dan moet je ook nog een boiler betalen. De prijs blijft oplopen.

Sinds 2015 moeten alle nieuwe ketels voor centrale verwarming condensatieketels zijn. De prijs voor een condensatieketel zal je op termijn dus wel moeten betalen. In dit handige overzicht kan je ontdekken hoeveel het jou zou kunnen kosten. Houd er rekening mee dat er verschillende merken zijn die condensatieketels aanbieden. De prijzen kunnen dus nog variëren afhankelijk van het merk dat je wil gebruiken.

Type condensatieketel Tussen € 1.500 en € 2.500
Rookafvoer € 100 per meter
Installatie Tussen € 250 en € 500
Boiler Tussen € 1.000 en € 5.000

Condensatieketel: premies die de prijs drukken

De prijs van een condensatieketel met al zijn toebehoren kan hoog oplopen. Gelukkig worden er premies uitgedeeld die die prijs kunnen drukken.

 1. Vlaamse renovatiepremie
  Krijg 20 tot 30% van de kost van de investering terug.
 2. Vlaamse verbeteringspremie
  Krijg 250 tot 1000 euro terug afhankelijk van de omvang van de renovatiewerken.
 3. Premie van de netbeheerder
  Krijg tot 1800 euro (of 40% van de factuur) terugbetaald
 4. Gemeentelijke premies: Kijk het na op de website van je eigen gemeente.