Mazoutketel verboden vanaf 2022: wat zijn de alternatieven?

Vanaf 1 januari 2022 is het plaatsen van een nieuwe mazoutketel verboden in Vlaanderen. Concreet gaat het om een verbod op de installatie van nieuwe stookolieketels of het volledig vervangen van oude mazoutketels.

Ik stook nog op stookolie / mazout. Wat nu?

Verwarm jij je woning nog op stookolie? Geen zorgen: je mag je bestaande mazoutketel voorlopig blijven gebruiken. Het gaat om een verbod op het plaatsen van nieuwe mazoutketels. Je bent dus niet verplicht om onmiddellijk over te stappen.

Wanneer je mazoutketel moet vervangen worden door een nieuwe, ben je wel verplicht om op zoek te gaan naar een geschikt alternatief.

De meeste oude verwarmingsketels zijn overigens niet efficiënt en stoten te veel CO2 uit. Hieronder leer je enkele interessante alternatieven kennen om je stookolieketel te vervangen.

Verbod mazoutketels 2021

🔥 Bespaar met een condensatieketel 🔥

Een condensatieketel heeft een bijzonder hoog rendement en zal je dus heel wat stookkosten besparen. Vraag hier vrijblijvend prijsoffertes op maat van specialisten en bespaar tot 30% door te vergelijken.

👉 Gratis offertes ontvangen

Verbod op stookolieketels: enkele alternatieven

Aardgas in plaats van mazout

De meest eenvoudige oplossing is overschakelen naar aardgas. Je kan je leidingen en verwarmingselementen voor mazout perfect hergebruiken voor verwarming op aardgas. Je moet wel investeren in:

 • een nieuwe ketel (prijzen vanaf 3.400 euro)
 • aansluiting op het aardgasnetwerk (ongeveer 400 euro)

Maak je gebruik van een ondergrondse stookolietank? Dan komen deze kosten er ook bij:

 • verwijdering van de ondergrondse mazouttank
 • of opvulling van de mazouttank met zand of biologisch schuim

Ter compensatie van deze maatregel geeft Vlaanderen een premie van 2.500 euro (met een maximum van 50% van de investering) aan iedereen die wil overschakelen van stookolie op aardgas.

Is er geen aardgastoegang in jouw straat of dorp? Dan zijn er nog steeds andere mogelijkheden. Helaas komen deze opties niet zonder kosten. Misschien zie je in het begin de voordelen niet, maar ze zijn alleszins het overwegen waard. Je kan gaan voor installatie van een bovengrondse of een ingegraven gastank. Deze moet wel gevuld zijn met propaan, niet met aardgas.

Ontvang GRATIS offertes voor een nieuwe CV-ketel

aardgas (1)

Warmtepomp in plaats van mazout

Een tweede optie zijn warmtepompen. Deze installatie haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Het grote voordeel? Een plug-in waterpomp kan je direct aansluiten op je huidige verwarmingsbuizen. Er bestaan vier soorten warmtepompen: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen.

Nadeel is de hoge kostprijs. Reken op een prijs rond de 12.000 tot 16.000 euro. Dat is een flink bedrag, namelijk 50 tot 100 procent duurder dan verwarmen op mazout of aardgas. Maar… het is wel een slimme investering. Dankzij het hogere rendement van je nieuwe waterpomp verbruikt je installatie veel minder energie en dalen je kosten. Met een warmtepomp kies je voor een milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

Gelukkig hoef je dit bedrag niet helemaal zelf op te hoesten. Je hebt recht op een interessante premie als je investeert in een warmtepomp.

Ontvang gratis offertes voor een warmtepomp

warmtepomp (1)

Pellets in plaats van mazout

Veel mensen kiezen ervoor om over te schakelen op een milieuvriendelijke pelletkachel of biomassaketel. Het grote voordeel is opnieuw dat de leidingen compatibel zijn met de huidige leidingen van je mazoutverwarming. Een pelletkachel is bovendien

 • zeer gebruiksvriendelijk
 • programmeerbaar
 • zeer rendabel
 • CO2-neutraler dan mazout
 • werkt autonoom

De nadelen? Je moet over voldoende ruimte beschikken om je pellets te bewaren. En die nemen nogal wat plaats in. Een pelletkachel

 • maakt nogal wat lawaai
 • vraagt veel onderhoud
 • is duur (reken op een budget tussen 2.000 en 6.000 euro)
 • heeft een kleine vlam

Staar je niet blind op de hoge kostprijs. Je hebt recht op premies bij de aankoop van een pelletketel. 

Vraag hier offertes voor een pelletkachel

pellets (1)

Elektrische verwarming in plaats van mazout

Elektrische verwarming is veel duurder dan een met warmtepomp of een gasketel. Maar als je ervoor kiest om over te schakelen op elektrische verwarming, heb je de mogelijkheid om dat te combineren met de plaatsing van zonnepanelen. Zo wek je enerzijds duurzamere energie op en zal je anderzijds een aanzienlijk bedrag besparen op je energiefactuur.

          elektrische verwarming (1)

Stookolieketels verboden vanaf 2022? Vergelijk offertes en bespaar

Is het tijd om je huidige ketel te vervangen door een nieuwe? Vergelijk eerst gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice. Vind het beste bedrijf om jouw ketel zonder problemen te vervangen, aan de best denkbare prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt