Tuinafsluiting: soorten & prijzen 2024

Voor het omheinen van je tuin heb je tegenwoordig heel wat mooie opties. Juist door die diversiteit in het aanbod varieert de prijs voor een tuinafsluiting sterk. In dit artikel vind je een overzicht van het huidige aanbod omheiningen en hun prijzen. Ontdek de meest actuele info en laat je ook inspireren.

Wil je een tuinafsluiting plaatsen? Kies dan bij voorkeur voor een tuinaannemer. Zo ben je zeker van een schitterend eindresultaat. Via onze offertepagina ontvang je prijsvoorstellen van meerdere tuinaannemers in jouw regio tegelijk. Ideaal om te vergelijken en keuzes te maken.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat van tuinaannemers

Tuinafsluitingen prijs 2024

Om een idee te krijgen van de prijzen vandaag vergelijk je het aanbod tuinafsluitingen best op basis van de prijs per lopende meter.

Tuinafsluiting

Hou bij je vergelijking ook steeds rekening met de lengte en de hoogte van de tuinafsluitingen. In de onderstaande lijst vind je een aantal populaire soorten tuinafsluitingen en hun startprijs per lopende meter:

Soorten tuinafsluiting Prijs per lopende meter Hoogte
Haagplanten Vanaf € 5 80 cm bij aanplanting
Heidematten Vanaf € 7 180 cm
Kastanje afsluiting (treillage) Vanaf € 10 100 cm
Draadafsluiting Vanaf € 15 100 cm
Draadafsluiting (+ bovenbuis + betonplaat) Vanaf € 30 100 cm
Houten tuinschermen Vanaf € 25 180 cm
Betonnen afsluiting Vanaf € 30 180 cm
Sierhekwerk Vanaf € 30 100 cm
Gevlochten tuinomheining Vanaf € 35 180 cm
Tuinafsluiting kunststof Vanaf € 50 180 cm
Tuinafsluiting composiet Vanaf € 50 180 cm
Steenkorven Vanaf € 120, inclusief stenen 100 cm

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Verschillende soorten tuinafsluiting

Van de verschillende soorten tuinafsluitingen die op dit moment het meest in trek zijn, vind je hieronder een compacte beschrijving met de belangrijkste plus- en minpunten en hun prijs. Zo kan je de best mogelijke keuze maken voor jouw tuin.

Je keuze voor een tuinafsluiting is niet alleen afhankelijk van je budget, maar ook van de hoeveelheid privacy die je wenst. Zo oogt een omheining in draad open en luchtig, bieden landelijke houten tuinafsluitingen een beetje doorkijk en zorgt een betonnen afsluiting voor optimale bescherming van je privéleven.

Houten tuinafsluitingen

Een omheining van hout is robuust, maar geeft toch een warme landelijke en natuurlijke uitstraling. Vandaag worden tuinafsluitingen van hout meestal aangeboden als voorgefabriceerde panelen met een lengte van 1,5 m tot 3 m en een hoogte van 1 m tot 1,80 m.

Het grote voordeel van houten tuinafsluitingen is dat ze snel en goedkoop kunnen worden geplaatst. De schermen die het meeste worden aangeboden zijn vervaardigd van hardhout of geïmpregneerd hout.

  • Hardhout tuinschermen zijn bijzonder duurzaam en kunnen 30 tot 50 jaar hun uitstraling behouden. Je schutting heeft bovendien nauwelijks onderhoud nodig. De kleur van het hout kies je zelf. Hardhout tuinschermen zijn doorgaans een stuk duurder dan schermen van andere houtsoorten.
  • Geïmpregneerd hout tuinschermen worden vervaardigd van iets minder duurzame houtsoorten, waarin vooraf een beschermingsmiddel wordt geïnjecteerd tegen wisselende weersomstandigheden, houtrot en ongedierte. Zo krijgt je tuinafsluiting toch een mooie levensduur van 15 tot 20 jaar. Geïmpregneerd hout oogt natuurlijk en warm.

houten afsluiting

Kastanje tuinafsluitingen

Afsluitingen van gekloven kastanje spijlen (latten), beter bekend als een kastanje treillage, zijn een zeer budgetvriendelijke manier om je terrein met hout te omrasteren.

Een kastanje treillage creëert een heel charmante, natuurlijke en landelijke sfeer rond je woning of boerderij. De spijltjes van kastanjehout staan enkele centimeters uit elkaar en worden verbonden door 3 of 4 strengen gegalvaniseerd ijzerdraad. De bovenkant van de spijltjes is aangepunt om regenwater af te leiden.

Kastanje tuinafsluitingen worden vaak verkocht in een rol van enkele meters. De prijs van een kastanje afsluiting hangt af van de opening tussen de latten en de kwaliteit van het hout en de binddraad.

Kastanje afsluiting

Betonnen tuinafsluitingen

Beton is ook vandaag nog altijd populair als moderne tuinafsluiting. Dit vanwege de bestendigheid tegen alle weersomstandigheden en het minimale onderhoud.

Je hoeft de afsluitingen slechts eens in de twee jaar met een hogedrukreiniger af te spuiten. Een 1,80 m hoge betonnen tuinafsluiting biedt een optimale privacy, de hoogste bescherming tegen inbraak en de beste isolatie tegen het geluid van de straat, maar alle afmetingen kies je natuurlijk zelf.

Betonnen afsluiting

Tuinafsluitingen uit kunststof

Tuinafsluiting: draadafsluitingenEen moderne tuinafsluiting van kunststof klonk vroeger vreemd, maar is tegenwoordig heel normaal. Kunststof heeft als pluspunten dat het licht van gewicht is, nauwelijks onderhoud nodig heeft en in principe levenslang meegaat.

Je kan dit type tuinomheining kopen in uiteenlopende mooie designs (betonlook, houtlook, bamboe look, gevlochten look enz.) en in allerlei kleuren en kleurcombinaties.

Een tuinafsluiting in kunststof is relatief duur. De betere, kwalitatieve modellen starten qua prijs vanaf 50 euro per lopende meter (hoogte 1,80 m).

Tuinafsluitingen composiet

Bij een moderne composiet afsluiting worden houtdeeltjes vermengd met kunststof. De omheining brengt zo het beste van hout en pvc samen. Een composiet tuinscherm oogt natuurlijker dan een volledig van kunststof vervaardigd exemplaar, maar is toch minder robuust dan hout. Het hekwerk is eenvoudig te plaatsen, gemakkelijk te onderhouden en gaat lang mee.

Composiet afsluiting

Schanskorven

Bij schanskorven of steenkorven worden losse stenen opgestapeld in een solide metalen kooi. Bij de meeste modellen houden steunpalen van metaal of hardhout het geheel overeind.

Voor de stenen in steenkorven heb je ruime mogelijkheden in grootte, vorm en kleur. Het komt ook steeds vaker voor dat de korven met ander materiaal worden gevuld, zoals houtblokken, boomschors en kokos.

Voor een schanskorven-tuinafsluiting, inclusief stenen, mag je rekenen op minimaal 120 euro per lopende meter. De hoogte en breedte van de korven hebben uiteraard ook een invloed op de prijs.

steenkorf

Draadafsluitingen

Tuinafsluiting: draadafsluitingenDraadafsluitingen zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren in allerlei hoogtes. Het hekwerk bestaat uit draadgaas dat strak wordt gespannen tussen in de grond geslagen palen van metaal, beton of hout.

Een minpuntje van een omheining in draad is dat er veel inkijk is van buitenaf. Dit kun je budgetvriendelijk verhelpen door onder meer begroeiing van klimplanten. Een iets duurdere, maar effectievere optie is bekleding langs de binnenzijde met bijvoorbeeld kunsthaag, zichtdoek, heidematten, rietmatten of pvc-strips.

Vraag advies en prijzen van de diverse soorten tuinafsluiting

Hoe tuinafsluitingen plaatsen?

De verschillende soorten afsluitingen zijn makkelijk online te bestellen in de lengte en hoogte die je nodig hebt. Met wat technisch inzicht kan je de meeste soorten omheining ook zelf plaatsen.

Tuinafsluiting plaatsen

Het inschakelen van een vakman

Toch is het vaak handiger om zowel het kopen als plaatsen van de afsluiting over te laten aan een tuinaannemer. Door hun grote afname krijgen ze bijna altijd een fikse korting bij de leverancier. De meeste tuinaannemers berekenen deze korting in zijn geheel of deels door naar de klant.

Met een ervaren vakman of bedrijf ben je er ook zeker van dat je schutting correct wordt geplaatst, de delen netjes op elkaar aansluiten en de afwerking kwalitatief is.

Tuinafsluitingen wetgeving 2024

Voor het plaatsen van een schutting op je terrein heb je in principe geen vergunning nodig. Pas wanneer je erg hoog wil gaan (hoger dan 2 meter) of wanneer er bijzondere omstandigheden gelden bij je woning, zal je de toestemming nodig hebben van het plaatselijk bestuur.

De regels verschillen echter per gemeente. Het is daarom handig om op voorhand na te gaan bij jouw gemeente wat wel en niet mag.

Prijzen vergelijken loont

Als je eenmaal weet welke soort afsluiting je wil plaatsen rond jouw tuin, is de volgende stap het vergelijken van de prijs van tuinaannemers.

Door offertes van meerdere bedrijven naast elkaar te leggen, bespaar je met gemak enkele tientallen procenten op de totaalprijs. Voor dezelfde kwaliteit tuinafsluiting en plaatsing betaal je dus gewoon een stuk minder.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van offertes?

Belangrijk is dat je enkel soortgelijke offertes vergelijkt, dus: voor hetzelfde type omheining, aantal werkuren enzovoort. Zo vermijd je verrassingen en eventueel onverwachte kosten.

Ontvang via onderstaand formulier gratis en geheel vrijblijvend offertes voor een tuinafsluiting van tuinaannemers in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen - Tuinafsluiting
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?
2*. Wat is de geschatte lengte van de afsluiting
3*. Wat is de geschatte hoogte van de afsluiting?
4*. Wanneer wenst u de werken te laten uitvoeren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.