Tuinafsluiting: soorten & prijzen 2021

Voor het omheinen van je tuin heb je tegenwoordig heel wat opties. Naast klassiekers zoals haagplanten, een houten afsluiting, een betonnen afsluiting en een draadafsluiting, kan je vandaag ook kiezen voor een gevlochten omheining, schanskorven met keistenen en een hekwerk van kunststof. Juist door die diversiteit in het aanbod varieert de prijs voor een tuinafsluiting.

Doorsnee prijzen starten vanaf 5 euro per lopende meter voor een haag en durven oplopen tot 300 euro of meer per lopende meter voor bijvoorbeeld schanskorven gevuld met lava krotzen.

Wil je een tuinafsluiting plaatsen? Ben je op zoek naar een tuinaannemer?

Vergelijk tot 5 prijsoffertes

Tuinafsluiting prijzen

Tuinafsluiting

Om een idee te krijgen van de prijzen vergelijk je het aanbod tuinafsluitingen het best op basis van de prijs per lopende meter.

Hou bij je vergelijking steeds rekening met de lengte en de hoogte van de tuinomheining. In de onderstaande lijst staan een aantal populaire afsluitingen met hun startprijzen per lopende meter:

Soorten tuinafsluiting Prijs per lopende meter Hoogte
Haagplanten Vanaf € 5 80 cm bij aanplanting
Heidematten Vanaf € 7 180 cm
Kastanje afsluiting (treillage) Vanaf € 10 100 cm
Draadafsluiting Vanaf € 15 100 cm
Draadafsluiting (+ bovenbuis + betonplaat) Vanaf € 30 100 cm
Houten tuinschermen Vanaf € 25 180 cm
Betonnen afsluiting Vanaf € 30 180 cm
Sierhekwerk Vanaf € 30 100 cm
Gevlochten tuinomheining Vanaf € 35 180 cm
Tuinafsluiting kunststof Vanaf € 50 180 cm
Tuinafsluiting composiet Vanaf € 50 180 cm
Schanskorven Vanaf € 120, inclusief stenen 100 cm

Soorten tuinafsluiting

Van de tuinomheiningen die op dit moment het meeste in trek zijn, vind je hieronder een compacte beschrijving met de belangrijkste plus- en minpunten en de prijs.

Je keuze voor een tuinafsluiting is niet alleen afhankelijk van je budget, maar ook van de hoeveelheid privacy die je wenst. Zo oogt een draadafsluiting open en luchtig, bieden houten tuinschermen een beetje doorkijk en zorgt een betonnen afsluiting voor optimale bescherming van je privéleven.

De omheining moet ook passen bij de stijl van je woning en van jezelf. Het is immers het eerste wat bezoekers te zien krijgen.

Laat je gratis adviseren

Houten afsluiting

houten afsluiting Een omheining van hout is robuust, maar geeft toch een warme uitstraling. Vandaag worden tuinafsluitingen van hout meestal aangeboden als voorgefabriceerde schermen met een lengte van 1,5 m tot 3 m en een hoogte van 1 m tot 1,80 m.

Het grote voordeel van houten tuinschermen is dat ze snel en goedkoop kunnen worden geplaatst. De schermen die het meeste worden aangeboden zijn vervaardigd van hardhout of geïmpregneerd hout.

  • Hardhout tuinschermen zijn bijzonder duurzaam en kunnen 30 tot 50 jaar hun uitstraling behouden. Je schutting heeft bovendien nauwelijks onderhoud nodig. De kleur van het hout bepaal je zelf. Hardhout tuinschermen zijn doorgaans een stuk duurder dan schermen van andere houtsoorten.
  • Geïmpregneerd hout tuinschermen worden vervaardigd van iets minder duurzame houtsoorten, waarin vooraf een beschermingsmiddel wordt geïnjecteerd tegen wisselende weersomstandigheden, rotten en ongedierte. Zo krijgt je tuinafsluiting toch een mooie levensduur van 15 tot 20 jaar. Geïmpregneerd hout oogt natuurlijk en warm.

Kastanje afsluitingen

Kastanje afsluiting Een hekwerk van gekloven kastanje spijltjes (latten), beter bekend als een kastanje treillage, is een zeer budgetvriendelijke manier om je terrein met hout te omrasteren.

Een kastanje treillage werd vroeger gebruikt om schapen binnen te houden, maar creëert vandaag een heel charmante sfeer rond je woning of boerderij. De spijltjes van kastanjehout staan enkele centimeters uit elkaar en worden verbonden door 3 of 4 strengen gegalvaniseerd ijzerdraad. De bovenkant van de spijltjes is aangepunt om regenwater af te leiden.

Kastanje afsluitingen worden vaak verkocht in een rol van enkele meters. De prijs van een kastanje afsluiting hangt af van de opening tussen de latten en de kwaliteit van het hout en de binddraad.

Betonnen afsluiting

Betonnen afsluiting Beton is ook vandaag nog altijd populair als tuinafsluiting. Dit vanwege de bestendigheid tegen alle weersomstandigheden en het minimale onderhoud.

Je hoeft de muur maar eens in de twee jaar met een hogedrukreiniger af te spuiten. Een 1,80 m hoge betonnen afsluiting biedt een optimale privacy, de hoogste bescherming tegen inbraak en de beste isolatie tegen het geluid van de straat.

Een minpunt van een betonnen tuinafsluiting is dat je een beetje het gevoel krijgt in een vesting te wonen. Dat kan je matigen door te kiezen voor een model met bijvoorbeeld leuke motieven.

Tuinafsluiting kunststof

Een tuinafsluiting van kunststof klonk vroeger vreemd, maar is tegenwoordig heel normaal. Kunststof heeft als pluspunten dat het licht van gewicht is, nauwelijks onderhoud nodig heeft en in principe levenslang meegaat.

Je kan dit type tuinomheining kopen in uiteenlopende designs (betonlook, houtlook, bamboe look, gevlochten look enz.) en in allerlei kleuren en kleurcombinaties.

Een tuinafsluiting in kunststof is relatief duur. De betere, kwalitatieve modellen starten qua prijs vanaf 50 euro per lopende meter (hoogte 1,80 m).

Tuinafsluiting composiet

Composiet afsluiting Bij een composiet afsluiting worden houtdeeltjes vermengd met kunststof. Het brengt zo het beste van hout en PVC samen. Een composiet tuinscherm oogt natuurlijker dan een volledig van kunststof vervaardigd exemplaar, maar is toch minder robuust dan hout. Het hekwerk is eenvoudig te plaatsen, gemakkelijk te onderhouden en gaat lang mee.
 
 
 

Schanskorven

steenkorf Bij schanskorven ofwel steenkorven worden losse stenen opgestapeld in een solide metalen kooi. Bij de meeste modellen houden steunpalen van metaal of hardhout het geheel overeind.

Voor de stenen heb je ruime mogelijkheden in grootte, vorm en kleur. Het komt ook steeds vaker voor dat de korven met ander materiaal worden gevuld, zoals houtblokken, boomschors en kokos.

Voor een schanskorven-tuinafsluiting, inclusief stenen, mag je rekenen op minimaal 120 euro per lopende meter. De hoogte en breedte van de korven hebben uiteraard ook een invloed op de prijs.

Draadafsluitingen

Draadafsluitingen zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren in allerlei hoogtes. Het hekwerk bestaat uit draadgaas dat strak wordt getrokken tussen in de grond geslagen palen van metaal, beton of hout.

Eventueel komt er een bovenbuis op de palen ter versteviging van de constructie. Een minpuntje van een draadafsluiting is dat er veel inkijk is van buitenaf. Dit kun je budgetvriendelijk verhelpen door onder meer begroeiing van klimplanten. Een iets duurdere maar effectievere optie is bekleding langs de binnenzijde met bijvoorbeeld kunsthaag, zichtdoek, heidematten, rietmatten of PVC-strips.

Vergelijk tuinafsluitingen


Hoe tuinafsluiting kopen en tuinafsluiting plaatsen?

Tuinafsluitingen zijn makkelijk online te bestellen in de lengte en hoogte die je nodig hebt. Met wat technisch inzicht kan je de meeste soorten ook zelf plaatsen.

Toch is het vaak handiger om zowel het kopen als plaatsen van de afsluiting over te laten aan een tuinaannemer. Door hun grote afname krijgen ze bijna altijd een fikse korting bij de leverancier. De meeste tuinaannemers berekenen deze korting in zijn geheel of deels door naar de klant.

Met een ervaren vakman of bedrijf ben je er ook van verzekerd dat je schutting correct wordt geplaatst, de delen netjes op elkaar aansluiten en de afwerking kwaliteit uitstraalt.

Tuinafsluiting wetgeving

Voor het plaatsen van een schutting om je terrein heb je in principe geen vergunning nodig. Pas wanneer je erg hoog wil gaan (hoger dan 2 meter) of wanneer er bijzondere omstandigheden gelden bij je woning, zal je de toestemming nodig hebben van het plaatselijk bestuur.

De regels verschillen echter per gemeente. Het is daarom handig om op voorhand na te gaan bij jouw gemeente wat wel mag en wat niet mag.

Prijzen vergelijken loont

Als je eenmaal weet welke soort afsluiting je gaat plaatsen rond je tuin, is de volgende stap het vergelijken van de prijzen van tuinaannemers.

Door offertes van meerdere bedrijven naast elkaar te leggen, bespaar je met gemak enkele tientallen procenten op de totaalprijs. Voor dezelfde kwaliteit tuinafsluiting en plaatsingswerk betaal je dus gewoon een stuk minder.

Vergelijk nu gratis en geheel vrijblijvend de prijzen voor een tuinafsluiting van tuinaannemers in je regio!