Dak ontmossen: is het nodig? Hoeveel kost het?

Je dak is de kroon op je huis, maar tegelijk ook haar schild. Eén barstje in dat pantser en de natuurelementen krijgen vrij spel. Eens de herfst voor de deur staat is een grondige check-up geen overbodige luxe. Wil je je dak ontmossen? Lees dan het artikel verder en ontdek alles wat je moet weten.

Waarom is mos van daken verwijderen nodig?

Meestal moet de natuur een duwtje in de rug krijgen, maar je dak is niet de aangewezen plaats om mos en algen te kweken. Er zijn 2 belangrijke redenen om mos van je dak te verwijderen. Niet alleen verhoog je de waarde van je woning, maar bovendien vermijd je schade op lange termijn.

  1. Mooier, waardevoller huis: door het dak te ontmossen stijgt de verkoopwaarde van je huis. De woning ziet er piekfijn uit en dat is een grote troef bij een eventuele verkoop.
  2. Schade vermijden: je voorkomt lekken en schade. Mos en algen maken de dakbekleding immers poreus. Daardoor kan regen zich een weg banen in het dak. Eén ijskoude nacht en je krijgt met kapotte dakpannen, scheuren en lekken te maken.
Dakpannen helft ontmost, helft nog te ontmossen

Wat kost het om een dak te laten ontmossen?

Net als bij vele renovatiewerken is ook de prijs voor dakontmossing afhankelijk van een aantal factoren.

Eerst en vooral dien je de knoop door te hakken tussen een basis en uitgebreidere reiniging. Bij een basisreiniging van je dak moet je rekenen op een richtprijs tussen 10 en 15 euro per m². Dit komt neer op een gemiddelde totaalprijs van 500 à 900 euro.

Wens je je dak extra bescherming te geven door deze te impregneren of te behandelen met een speciale dakcoating? Dan zal de totaalprijs al sneller oplopen naar zo’n 1.200 à 1.600 euro. Met andere woorden, zo’n 30 à 35 euro per m².

In België geniet je bij een woning van ouder dan 10 jaar van een verlaagd btw-tarief. Zo betaal je bij het ontmossen van je dak 6% btw in de plaats van 21%.

Vergeet tenslotte ook niet dat de arbeidskosten hier nog bijgerekend moeten worden. Deze prijs is echter afhankelijk van de professionele dakreiniger die je aanneemt. Voor de beste prijs en besparing vergelijk je best vooraf een aantal offertes.

Op zoek naar een professionele dakontmosser in jouw buurt?
Contacteer ze hier: ontvang gratis advies en offertes op maat
arrow Vergelijk offertes en bespaar

Kostprijs ontmossen afhankelijk van het type dakbedekking

De kostprijs varieert sterk afhankelijk van het type dak dat je hebt. Zowel de verschillende hellingsgraden als de bekleding op je dak hebben specifieke technieken en materialen nodig voor een effectieve ontmossing. 

Heeft je dak veel speciale hoekjes en kantjes? Dan zal de ontmosser wat meer werk hebben om al het mos goed te kunnen verwijderen. Dit zal ook invloed hebben op de prijs. 

Schuin dak versus plat dak ontmossen

Bij het ontmossen wordt er een logisch onderscheid gemaakt tussen platte daken en hellende daken. Ze verzamelen mos en algen op een andere manier en op een ander tempo.

Door de helling bij schuine daken kan regenwater makkelijk weglopen. Hierdoor krijgt mos wat minder snel de kans om zich te hechten. Wanneer er toch mosvorming optreedt, zal het verwijderen wat uitdagingen met zich meenemen, afhankelijk van de hellingsgraad en de bereikbaarheid van het dak. 

Platte daken verzamelen sneller vuil en water, wat gunstig is voor de groei van mos en algen. Het grote voordeel bij het platte oppervlak is dat het makkelijker schoon te maken is. Maar vergis je niet, dit wil niet zeggen dat je een plat dak zonder enige vakkennis kan ontmossen. Vermijd schade zoals barsen op je plat dak en schakel steeds een professionele dakreiniger in.

Plat dak met veel mosgroei

Specifieke dakbedekking: leien of rieten dak

Het spreekt voor zich dat niet elke dakbedekking dezelfde ontmossingsmethode nodig heeft. De ene methode is wat moeilijker en vraagt wat meer tijd dan de andere. Er zit dan ook een prijsverschil tussen de verschillende technieken.

Zo is het voor een rieten dak belangrijk voorzichtiger te ontmossen om het delicate materiaal niet te beschadigen. Ook leien daken moeten zacht aangepakt worden om barsten en andere schade te voorkomen.

Bij leien daken is er een extra aandachtspunt. Is het dak geplaatst voor 1996? Dan is er een mogelijkheid dat er gebruik gemaakt werd van asbesthoudend leien. 

Let op: het is gevaarlijk en daardoor verboden een asbesthoudend dak te ontmossen. Ben je niet zeker of je leien dak asbest bevat? Laat dan een professionele dakreiniger langskomen voor een staalname.

Hoe ontmos je een dak?

Het ontmossen van een dak begint steeds met een grondige inspectie van het dak. Er wordt gekeken naar de omvang van de mossen en eventuele schade van het dak. Op basis van de de analyse zal de dakontmosser een plan opstellen. 

Voor de reinigingswerken beginnen is het belangrijk de omgeving wat voor te bereiden. Zet bijvoorbeeld alle bloembakken en terrasmeubels aan de kant of dek ze af. Zo heb je achteraf minder opruimwerk. Daarnaast sluit je best de afvoer naar de regenton af. Op die manier voorkom je dat anti-mosproducten in het regenwater terechtkomen.

Afhankelijk van de dakbedekking zal eerst de hogedrukreiniger bovengehaald worden. Hiermee wordt het dak onder hoge druk van boven naar beneden afgespoten. Daarna wordt het dak behandeld met een reinigingsmiddel. Die stap is niet altijd nodig en is vooral afhankelijk van het type dakbekleding en de hardnekkigheid van het mos. Het reinigingsmiddel zal één tot enkele uren moeten inwerken alvorens de expert het dak opnieuw zal afspuiten. 

Nu het dak volledig mosvrij is kan er eventueel een nabehandeling gebeuren. Je kan ervoor kiezen het dak te hydrofoberen of een dakcoating aan te brengen. Hydrofoberen of impregneren is het aanbrengen van een transparante vuil- en vochtwerende beschermlaag. Het trekt in de poriën van het dak en zorgt dat mos zich moeilijker kan hechten. Dakcoating zal niet intrekken, maar eerder een gekleurde, beschermende film op het dak leggen. Het biedt extra bescherming en zorgt indien gewenst voor een nieuwe look.

Op zoek naar een ontmosser?
Contacteer hier gratis experten

Ontmossen met of zonder hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger is een handig toestel om mos snel te kunnen verwijderen. Is het dak in goede staat, dan zal het ook zo goed als altijd gebruikt worden. Jammer genoeg is het niet altijd de beste optie, en in sommige gevallen is het af te raden dit toestel te gebruiken.

Leien daken zijn gevoelig aan grote impact. Een hogedrukreiniger wordt daarom niet gebruikt bij het ontmossen ervan. Bij dit type daken gebruikt de professionele dakreiniger een speciale spuit met lage druk.

Een rieten dak is ongeveer hetzelfde verhaal als het leien dak. De dakbekleding is gevoelig en ontmossen vraagt hier een specifieke techniek. Meestal wordt ervoor gekozen het rieten dak te kammen, waarbij er gewoon een dunne laag riet verwijderd wordt. 

Beste product tegen hardnekkige mosvorming

Bij hardnekkige mosvorming kan het nodig zijn speciale reinigingsmiddelen en behandelingen te gebruiken om het probleem snel aan te pakken. Anti-mosproducten worden op het dak aangebracht om te zorgen dat het makkelijk loslaat. Na het aanbrengen van het product is er een inwerktijd die sterk afhankelijk is van de graad van bevuiling. Na enkele uren zal het product samen met het mos weggespoeld worden.

Anti-mosproducten aanbrengen op dak

De anti-mosproducten zijn meestal biologisch en milieuvriendelijk. Het zal daarom niet giftig zijn voor je bloemen als het product in het regenwater terechtkomt, maar eerder de groei beïnvloeden.  

Door het kiezen van de juiste reiniging en nabehandeling zal de levensduur van je dak drastisch verlengen. Contacteer daarom dakontmossers met vakkennis en ontvang advies op maat van jouw dak.

Nood aan persoonlijk advies op maat van je woning?
Contacteer hier vrijblijvend onze ervaren experten
arrow Ontvang gratis offertes

Dak coaten na ontmossing

Om zeker te zijn dat je dak proper en gezond blijft, is het verstandig om een beschermende dakcoating aan te brengen. Dit is een extra beschermingslaag tegen mossen en algen enerzijds en vocht anderzijds. Zo blijft de woning in topvorm.

Dakgoot reinigen na ontmossen

Het onderhoud van de dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater efficiënt afgevoerd kan worden. Doe je dit niet, dan kan na verloop van tijd mos en vuil zich ophopen en de dakgoot verstoppen. Een verstopte dakgoot zal op zijn beurt snel leiden tot waterinfiltratie en beschadigd pleisterwerk. Onder het gewicht van de bladeren en takken kunnen de voegen zich namelijk van de buitenmuur lostrekken.

Een regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk. Doordat de hoogte zich echter op een zekere hoogte bevindt, laat je dit werk best over aan een ervaren dakontmosser.

Dakgoot reinigen na ontmossen

Wanneer laat je best je dak ontmossen?

“Voorkomen is beter dan genezen” luidt het spreekwoord en voor je dak is dat niet anders. Wie mos zijn gang laat gaan, neemt immers een aantal risico’s. Daarom is een goed onderhoud van je dak een must.

Vallen de bladeren van de bomen? Dan is het hoog tijd voor een check-up van je dak. In de herfst en de winter krijgt je dak het immers hard te verduren. Regen, hagel en sneeuw bombarderen de dakbedekking. Controleer daarom of er geen scheuren, kapotte dakpannen of mos op je dak ligt. Mos in combinatie met regen en kou is bijvoorbeeld dodelijk voor je dak. Vergeet ook hier de dakgoten niet. De vallende bladeren kunnen die verstoppen.

Je dak zelf ontmossen of een expert inschakelen?

Je mag nog zo goed voorbereid zijn, soms slaat het noodlot gewoon toe. Ligt je dak al onder een dikke laag mos of heb je toch een lek gevonden? Dan is het aangeraden om een dakspecialist te contacteren.

Een dak ontmossen of reinigen vergt een specifieke aanpak, afhankelijk van het soort dak (hellend of plat) en de soort dakbedekking (dakpannen, leien, riet…). Daarom laat je dit best over aan een gespecialiseerde firma. Zij hebben de kennis en de reinigingsproducten om je dak op een veilige manier mosvrij te maken.

Ook om een lekkend of verouderd dak te herstellen zijn er verschillende opties. Gaat het om een lokaal probleem en is de constructie niet aangetast, dan is het vaak voldoende om de dakbedekking te vervangen. Zijn er structurele problemen, dan is het beter om voor een overzetdak te kiezen of het dak volledig te renoveren.

Een professionele dakontmosser inschakelen is altijd het beste idee

Contacteer gratis en vrijblijvend experten uit jouw buurt en ontvang offertes

Ben je op zoek naar de beste dakontmosser in jouw buurt? Dan zit er maar één ding op: offertes vergelijken. Op die manier vind je gegarandeerd de beste prijs-kwaliteit oplossing voor jouw specifieke geval. Vul het formulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes. Je krijgt een gratis dakdiagnose en je bespaart tot 30% door hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dak wil je ontmossen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.