Mos verwijderen van je dak: hoe doe je dat?

Zit je dak onder de groene of zwarte aanslag? Dan heb je zonder twijfel mos op het dak van je huis. Dat zorgt niet alleen voor een esthetische overlast, maar kan ook ernstige gevolgen met zich meebrengen voor de isolatie van jouw woning. In onderstaand artikel zoeken we uit hoe je er van af geraakt en weer een proper dak krijgt.

Beste technieken om hardnekkig mos te verwijderen van daken

Er zijn verschillende manieren om mos, korstmossen, groene aanslag en andere ongewenste groei op je dak te verwijderen. Voornamelijk op vochtige schaduwrijke plaatsen krijg je sneller met hardnekkige mosvorming te maken. Mos houdt van een vochtige ondergrond en zeker in de schaduw zal een dak na een flinke regenbui lange tijd nat blijven. Minstens een keer per jaar het dak reinigen en ontmossen is daarom van belang op deze daken. 

Je kan de ontmosmethoden opdelen in twee grote groepen: mechanische ontmossing en chemische ontmossing. We leggen ze hieronder uitgebreid uit.

Mechanische oplossing

De eerste oplossing om mos te verwijderen is de mechanische oplossing. Bij deze techniek wordt meestal een hogedrukreiniger gebruikt om de mosvlekken te bestrijden.

Dat kan eventueel in combinatie met een borstel om de reiniging te versterken. Indien het mos echt te resistent van aard is, kan je steeds een speciaal reinigingsmiddel bovenhalen. Anders volstaat water onder hoge druk.

De mechanische techniek is een heel doeltreffende techniek, vooral als er zich nog niet te veel mos bevindt. Je kan de reiniging zelf doen, maar je mag niet vergeten dat een dak bedekt met mos zowel heel nat als glad is. Omwille van die redenen is het verstandiger om de deskundige hulp van een professional in te schakelen.

Professional reinigt en ontmost dak

Chemische oplossing

Soms is het mos helaas te diep tussen de dakpannen komen te zitten en heeft het daar ook te lang gezeten. In dergelijke gevallen moet de mosverwijderingsmethode agressiever gemaakt worden met bepaalde chemicaliën die het mos rechtstreeks bestrijden.

Voor de chemische oplossing is de hulp van een specialist onvermijdelijk. Het gebeurt met specifiek gereedschap en de nodige voorzorgsmaatregelen.

Deze ‘harde’ methode kan gecombineerd worden met de mechanische methode. Na de behandeling met de chemische stof kan de specialist opnieuw de hogedrukreiniger hanteren alvorens hij, indien nodig, een laag fungicide aanbrengt.

Welke methode past het beste bij jouw dak?
Contacteer experten en ontvang gratis advies op maat
arrow Vergelijk offertes en bespaar

Welk middel gebruik je tegen mos en algen op daken?

We hadden het hierboven over de hardere chemische oplossing wanneer mechanische reiniging niet voldoende werkt. Maar reinigingsmiddelen worden niet enkel gebruikt als extra stap, soms kunnen ze de mechanische reiniging volledig vervangen. Dit zal vooral het geval zijn bij poreuze, oude en kwetsbare dakbekleding.

Anti-mosproducten op daken

Anti-mosproducten zijn een goede methode om van mos en andere gewenste vegetatie af te komen. Ze zijn ontwikkeld om de vorming van de planten te vertragen of zelfs helemaal te stoppen. Er zijn, zoals eerder gezegd, ook producten die op reeds gevormde mos en algen aangebracht worden om ze te laten afsterven.

De over het algemeen biologisch afbreekbare producten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen waaronder sprays en coatings.

Anti-mos reinigingssprays worden tijdens de reiniging aangebracht op hardnekkige mosvorming. Ze hebben een inwerktijd van een uur tot enkele dagen. Nadat het voldoende heeft kunnen inwerken kan het product simpelweg weggespoeld worden samen met de ongewenste planten en algen.

Daken impregneren is op zich geen anti-mos product, maar werkt wel groeiremmend. Het wordt aangebracht na het reinigen en trekt in de poriën van de dakbedekking. Het voorkomt dat het dak vocht kan opnemen. Gezien mos vooral van een vochtige omgeving houdt, zal het hier nu geen ideale groeiplaats meer vinden. Dit middel wordt voornamelijk gebruikt bij oudere, kwetsbare daken die hun natuurlijke bescherming verloren zijn.

Als laatste kan je nog een dakcoating aanbrengen. Dit is een soort ondoordringbare beschermingslaag die op het dak gelegd wordt. Het zorgt dat mos en andere vegetatie zich niet meer zo makkelijk kan hechten, waardoor het dak veel langer mooi blijft. Coating bestaat zowel transparant, als in kleur. 

Dak inspuiten met anti-mosproduct

Moet je korstmossen anders bestrijden?

In tegenstelling tot mossen, die onder de planten behoren, zijn korstmossen een samenwerking tussen een schimmel en een alg. Ze moeten dan ook anders behandeld worden dan de typische mossen. Het is een hardnekkig wit, geel, bruin of zelfs oranje verschijnsel wat met een algendodend middel te bestrijden is. Ook hogedrukreinigers of mechanisch met de borstel kan je ze verwijderen, maar het is een moeilijkere tegenstander dan algen en mos

Mos en korstmos op dak

Mos voorkomen is beter dan genezen

Mos behoort tot de planten en zal voortplanten met behulp van sporen. Die worden met de wind meegedragen en zullen daarom op je tuinmeubelen, oprit, maar ook dak terechtkomen. Om te vermijden dat de sporen zich vasthechten en de groei van mos veroorzaken kan je enkele preventieve handelingen uitvoeren.

Behandel je dak preventief tegen mos
Ontvang gratis advies van onze experten

Je kan altijd coatingoplossingen proberen om zo de mosontwikkeling te vertragen of te voorkomen. Dit kan in de vorm van waterafstotende verf of een beschermende coating die de groei van mos vertraagt.

Er kunnen ook speciale producten op het dak aangebracht worden, die ontwikkeld zijn om schimmelvorming tegen te gaan. Wie niet waagt, die niet wint.

Om hoge renovatiekosten te vermijden, doe je er dus goed aan om preventief te denken. Laat je daarom adviseren door een specialist voordat mos daadwerkelijk op je dak begint te groeien.

Groene aanslag en mos verwijderen op specifieke daken

Mos op het dak is makkelijk te detecteren op elk type dakbedekking. Groene aanslag en mos groeit namelijk voortdurend op vochtige plaatsen doordat het levende organismen zijn. Het vormt al snel een esthetisch, maar ook een structureel probleem dat uit de hand kan lopen.

Elk dak is anders en ze vereisen daarom ook allemaal een specifieke aanpak. Hieronder geven we een aantal tips over het ontmossen van specifieke daktypes.

Hoe verwijder je mos van dakpannen?

Gezonde daken met dakpannen zijn niet moeilijk te ontmossen. De hogedrukreiniger is een veelgebruikte methode bij dakpannen waar nog geen schade te bemerken is. 

Hogedrukreinigers spuiten water met enorme druk op de pannen waardoor het mos snel loslaat. Zijn de dakpannen beschadigd? Dan zal deze druk de dakbekleding stuk maken. Laat daarom enkel een professional dak afspuiten met een hogedrukreiniger om overbodige kosten te vermijden.

Dakpannen reinigen met borstel

Hoe mos verwijderen van plat dak met stenen?

Een plat dak kan best ontmost worden met een harde borstel. Maar ligt je dak vol met stenen? Dan is dit geen optie. De beste manier om een dak met stenen te ontmossen is door middel van reinigingsproducten. De producten kunnen makkelijk inwerken doordat het dak plat is. Na enkele uren of dagen worden ze weggespoeld samen met wat water en het afgestorven mos.

Mos verwijderen in rieten dak

rieten daken zijn bijzonder vatbaar voor mosgroei, doordat ze van nature een vezelachtige structuur hebben en makkelijk vocht vasthouden. Het verwijderen van dit mos vraagt een speciale zorg, zodat het delicate materiaal niet beschadigd wordt.

De beste manier om mos en algen van een rieten dak te verwijderen is met behulp van zachte reinigingsmethoden. Hiermee bedoelen we een zachte borstel, een lagedrukspuit en milde reinigingsmiddelen. Werkt dit niet voldoende omdat er een te grote hoeveelheid hardnekkig mos is? Dan kan er gekozen worden de bovenste laag van het rieten dak af te snijden. Dit noemen we het kammen van een rieten dak.

Kom in contact met een ervaren dakontmosser
Krijg advies en offertes op maat van jouw dakbekleding
arrow Vergelijk offertes en bespaar kosten

Mos zelf verwijderen of een expert inschakelen?

Mos van daken verwijderen kan een uitdagende taak zijn. Het is daarom belangrijk om de juiste aanpak te kiezen gebaseerd op de omvang van het probleem en je dakbekleding. 

De belangrijkste reden om zelf het dak te ontmossen is de kostenbesparing. Doe je het zelf? Dan betaal je enkel de materialen en eventuele reinigingsproducten. Maar kies je het foute materiaal dan kan je jouw dakbekleding al snel schade toebrengen.

Hoeveel je betaalt voor een professionele dakreiniger is afhankelijk van de dakbekleding en de hoeveelheid mos. Hun vakkennis kan je wel heel wat geld uitsparen op lange termijn.

Zelf mos van dak verwijderen op natuurlijke wijze

Je dak zelf ontmossen is een goedkope en daarom aantrekkelijke optie. Nu het milieu onze hulp elke dag wat nodig heeft, lijkt het daarnaast een ecologische oplossing om het dak op natuurlijke wijze te ontmossen. 

Maar al te vaak wordt er gekozen voor huis-tuin-enkeukenmiddeltjes om het dak tussendoor mosvrij te maken. Mensen proberen mos te verwijderen met bleekwater, baking soda en als populairste, azijn. Dit is niet allemaal even natuurvriendelijk. Vraag daarom best advies aan een ervaren ontmossen, wil je zeker zijn dat je je dak en het milieu niet schaadt.

Professionele dakreiniger met hogedrukreiniger

Werkt azijn goed tegen mos?

Azijn is zuur en werkt daarom zeer goed tegen mossen en algen. Het is niet makkelijk toe te passen op een schuin dak, gezien het er gewoon weer afloopt. Op platte daken kan het daarentegen langer in contact blijven met het mos en echt zijn werk doen. 

Tegenstrijdig met wat je zou denken zijn bestrijdingsmiddelen met azijnzuur niet zo goed voor het milieu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat azijn een risico zal opleveren voor zowel waterorganismen, planten én bodemorganismen zoals regenwormen en insecten. 

Schakel daarom een ervaren dakreiniger in en maak milieuvriendelijk komaf met mos en groene aanslag op je dak

Ecologische koperen strips tegen mosgroei

Ter hoogte van de nokhoogte kan er een koperen strip aangebracht worden. Koper heeft namelijk de eigenschap te oxideren aan de lucht, waardoor er een soort van beschermende laag gemaakt wordt die giftig is voor mossen. Regent het, dan loopt dit naar beneden en verwijdert het mossen en korstmossen.

Deze methode heeft twee aandachtspunten. Heb je zinken dakgoten of leidingen, dan kan je koper beter niet installeren als natuurlijke ontmosser. Het zal na verloop van tijd gaten in het zink branden.

Het tweede punt is de effectiviteit van de koperdraad. Die wordt regelmatig in vraag getrokken gezien de afstand die het regenwater met het koperionen moet overbruggen en de beperkte contactperiode. 

Schakel een professionele dakontmosser in

Het is sterk aangeraden een beroep te doen op een specialist om mos op het dak te laten verwijderen. Alleen een vakman met de nodige ervaring kan raad geven over de juiste oplossing, de juiste techniek en het juiste gereedschap om mos te verwijderen.

Het spreekt voor zich dat dakwerken de nodige risico’s inhouden. Je hoeft jezelf niet te bekommeren over die potentiële gevaren wanneer je de klus uitbesteedt aan een vakman.

Aarzel bijgevolg niet om specialisten bij jou in de buurt te contacteren en verder vrijblijvend prijsvoorstellen aan te vragen via onderstaand formulier voor de verwijdering van mos op dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dak wil je ontmossen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.