Dak ontmossen prijs: Hoeveel kost het? Hoe besparen?

Ontdek in dit artikel alles over de prijs van je dak ontmossen en hoe je kunt besparen. Leer over de invloed van factoren zoals de huidige staat van je dak en het type reiniging, en ontdek waarom het soms slimmer en veiliger is om een specialist in te schakelen. Vergelijk gratis offertes en vind een dakspecialist die past binnen jouw budget en behoeften. 

Hoeveel kost het ontmossen en reinigen van daken per m2?

De prijs van een dak ontmossen ligt tussen de 9 en 15 euro per vierkante meter, inclusief arbeidskosten. Deze prijs varieert afhankelijk van factoren zoals de huidige staat van het dak, locatie van de woning, grootte en toegankelijkheid van het dak, en de gebruikte anti-mos producten.

Ontmossen is een essentieel deel van je dakonderhoud, maar een ontmost dak is daarom nog geen eeuwig proper dak. Nabehandeling is belangrijk om mos weg te houden. Als je ervoor kiest om het dak achteraf te laten hydrofoberen of coaten, zal de prijs hoger liggen:

  • Dak ontmossen: € 9 à € 15
  • Dak ontmossen + hydrofoberen: € 15 à € 30
  • Dak ontmossen + coaten: € 30 à € 45
Op zoek naar een specialist?
Raadpleeg onze erkende installateurs

Wat heeft invloed op de prijs?

Het type reiniging en de conditie van je dak of dakbedekking hebben invloed op de prijs van het ontmossen, samen met factoren als dakoppervlakte, bereikbaarheid en het uurtarief van dakwerkers (typisch tussen € 45 en € 75). Dakcoating voegt extra kosten toe, maar biedt langdurige bescherming. Gemiddelde kosten per m² zijn:

Type reinigingGemiddelde prijs per m² (incl. btw en arbeidskosten)
Preventieve behandeling€ 8 – € 15
Eenvoudige reiniging€ 10 – € 15
Traditionele ontmossing€ 10 – € 20
Waterafstotend verwijderen van mos€ 15 – € 40
Dak ontmossen en coaten€ 30 – € 45

Extra diensten zoals contracten voor regelmatige reiniging, onderhoud, dakgootreiniging en koperdraadinstallatie zijn mogelijk voor verdere zorg.

Materialen & producten

Er zijn verschillende methoden om mos van daken te verwijderen, afhankelijk van het type dak, zoals een plat dak, de toegang tot het dak en de ernst van de mosgroei.

Manuel, hogedrukreiniger of stoomreiniger

Manueel schrapen is arbeidsintensief maar effectief, waarbij mos met borstels en schrapers wordt verwijderd. Hogedrukreiniging gebruikt water onder hoge druk, maar moet voorzichtig worden toegepast om schade te voorkomen. Bij stoomreiniging wordt mos verwijderd door middel van stoom. Dit is milieuvriendelijk, maar vereist speciale apparatuur.

Reinigingsmiddel

Een dak ontmossen met reinigingsmiddel voegt een extra stap toe en verhoogt dus de kosten. Na het reinigen van het dak, wordt een reinigingsmiddel verneveld en heeft dit enkele uren inwerktijd nodig, afhankelijk van de vuilgraad en dakbedekking. Vervolgens wordt het dak opnieuw gereinigd. Deze methode is voordelig voor oude of sterk vervuilde daken.

Type nabehandeling: coaten versus impregneren

Na het verwijderen van mos op je dak, kun je overwegen het te beschermen en de terugkeer van algen en mossen te vertragen door het te behandelen met een hydrofobeermiddel of een anti-mos coating. Deze behandelingen ter afwerking van het dak verminderen de frequentie van dakreiniging

Dak impregneren (hydrofoberen) brengt een transparante beschermlaag aan die in de poriën van het dak trekt, waardoor het dak droger blijft en mos en ander vuil minder snel zal hechten. De kostprijs varieert van 15 tot 30 euro per vierkante meter (excl. btw). 

Dak coaten legt een gekleurde, extra beschermingslaag op het dak die de bescherming tegen mos en vuil verhoogt en het dak een vernieuwde uitstraling geeft. Deze speciale coating ligt als een filmlaag op het dak en kost tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter (excl. btw).

Professional reinigt en ontmost dak

Besparen op de prijs van dakreiniging en ontmossing

Om kosten te besparen bij het ontmossen van je dak zijn er diverse mogelijkheden. Overweeg bijvoorbeeld om samen met je buren één dakwerker in te schakelen, wat vaak resulteert in een aantrekkelijke kwantumkorting.

Hoe het dak zelf ontmossen

Hoewel het mogelijk is om voorbereidend werk te doen, is het zelf ontmossen en impregneren van een dak een uitdagende taak.

Bij het overwegen om zelf je dak te ontmossen, zijn factoren zoals een dak in slechte staat, kleine oneffenheden en het gebruik van het juiste reinigingsmiddel cruciaal. Het kan daarom vaak verstandiger en veiliger zijn om een specialist in te schakelen, zowel voor de gezondheid van je dak als voor je portemonnee en je eigen veiligheid.

Het verplaatsen van obstakels zoals bloempotten kan echter helpen om de specialist snel aan het werk te laten gaan. Het is ook erg belangrijk om nooit bleekmiddel of chloor te gebruiken om mos van je dak te verwijderen. Hoewel ze op het eerste gezicht effectief lijken, kunnen ze je dak poreus maken en waterinfiltratie veroorzaken.

Zorg ervoor dat ontmossen minder vaak nodig is

Met de juiste behandeling en regelmatig onderhoud kan de frequentie van mosvorming op je dak aanzienlijk verminderd worden. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het aanbrengen van een beschermende coating of het regelmatig reinigen van het dak, kun je de groei van mos en algen vertragen.

Dit beschermt niet alleen je dak tegen schade door mos en vocht, maar verlengt ook de levensduur van je dakbedekking. Bovendien zal een minder frequente behoefte aan ontmossen op de lange termijn leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Het investeren in de zorg en het onderhoud van je dak kan dus niet alleen de levensduur ervan verlengen, maar ook jouw portemonnee sparen.

Laat je dak regelmatig onderhouden en bespaar kosten
Vind professionele dakreinigers in je buurt en ga een onderhoudscontract aan
arrow Vergelijk offertes en bespaar

Verlaagde btw bij het laten ontmossen

Tip voor besparing: Profiteer van het verlaagde btw-tarief bij het laten ontmossen van je dak. Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt een tarief van 6% in plaats van 21%. Kies altijd voor een professionele ontmosser voor gegarandeerde kwaliteit en een prachtig resultaat.

Dak ontmossen

Veelvoorkomende misvattingen over dak ontmossen:

Na het ontmossen van daken komt mos sneller terug, want de coating is weg

+
Dit misverstand moeten we de wereld uit helpen. Een specialist kan immers het ontmossen van je dak afsluiten met het leggen van een nieuwe beschermende coating om te vermijden dat je dak snel opnieuw vol mos zal staan. Hiervoor moet je rekenen op een kostprijs van 30 tot 50 euro per vierkante meter.
Na hoeveel tijd het mos zich terug zal vastzetten op je dak hangt af van andere factoren:
1. hoeveelheid regen (veel regen bevordert de groei van mossen)
2. samenstelling van de lucht (bijvoorbeeld aan zee zal je dak sneller te kampen krijgen met algengroei en corrosie)
3. temperatuur (mos kan niet tegen hoge temperaturen)

Je dak ontmossen is niet nodig, want mos is niet schadelijk

+
De schade die mos kan aanrichten aan je dak, wordt enorm onderschat. Lekkage is een vaak voorkomend probleem en een rechtstreeks gevolg van mos op je dak. Het kan ontstaan op twee manieren:
1. Gaatjes: er vormen zich kleine gaatjes in de dakpannen waar het mos zich vasthecht aan je dakpannen. Na enige tijd zullen er ook andere onkruidplantjes hun kans zien om wortel te schieten. Daardoor worden je dakpannen poreus en trekt er water in. Op korte termijn ontstaan op deze manier scheuren en barsten in je dakpannen.
2. Vriezen: mos bevat veel vocht. Wanneer het vriest zet dit water uit, zodat er zich sneller scheuren en barsten in je dak zullen vormen. Deze ontstane openingen zorgen voor lekkage.
Naast de fysieke schade aan je dak, is mos bovendien verantwoordelijk voor een daling van de waarde van je woning. Je huis is meer waard met een gezond en verzorgd dak dan wanneer je dak vervuild is.

Ontmossen maakt je dakpannen kapot

+
Het ontmossen van een dak gebeurt in verschillende stadia, die erop gericht zijn om jouw dakpannen optimaal te reinigen, maar ook te beschermen. Een specialist kent de kneepjes van het vak en zal de juiste anti-mos producten kiezen die geschikt zijn voor jouw type dakbedekking en de staat van je dak. Het ontmossen van je dak vereist inderdaad de nodige voorzichtigheid en juiste kennis van methoden en producten, maar precies daarom is het verstandig om er een specialist bij te halen. Hier kan je verder lezen over het stappenplan dat een ontmosser zal hanteren.

Vergelijk gratis offertes en vind een specialist op maat van jouw budget

Bespaar kosten op het ontmossen van jouw dak door gratis offertes te vergelijken. Vind een specialist die past binnen jouw budget en behoeften, zodat je jouw dak effectief kunt laten behandelen zonder onnodige uitgaven. Ontvang vrijblijvend advies op maat van verschillende professionals en maak zo de beste keuze voor jouw dak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dak wil je ontmossen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.