Dak ontmossen met bleekwater? Ontdek hier of het een goed idee is

Mag je je dak ontmossen met bleekwater? In elke straat zie je ze wel, huizen met mossen of groene aanslag op het dak. Schadelijk zijn die mossen gelukkig niet, maar erg verzorgd ziet je woning er niet uit.

Er zijn verschillende manieren om je dak te ontmossen. Bleekwater is daarbij een veelgebruikt schoonmaakmiddel, maar is het eigenlijk wel slim dit te gebruiken? En welk product gebruik je beter?

Mos verwijderen met bleekwater: is het mogelijk?

Het is in principe mogelijk om je dak te ontmossen met bleekwater, omdat bleekwater mos vernietigt. 

Is het een goed idee je dak te ontmossen met bleekwater?

Het is echter geen goed idee om je dak te ontmossen met bleekwater, omdat bleekwater een schurend middel is en niet alleen het mos vernietigt, maar ook het dak zelf beschadigt. Daarnaast verwijdert bleekwater wel het mos, maar het pakt het probleem niet aan. Enkel de oppervlakkige vervuiling wordt aangepast, maar het mos zal dus snel terugkomen en ondertussen wordt de kwaliteit van het dak ook aangetast. 

Contacteer gratis en vrijblijvend experten voor advies op maat van je dak. Ze geven naast het advies offertes voor het verwijderen dan mos, algen en ander vuil. Zo vind je een prijs op maat van je situatie en budget.

Nadelen van dak ontmossen met bleekwater

Het mos kan bleekwater niet verdragen, waardoor het een goed middel is om mos aan te pakken. Het bleekwater is echter ook schadelijk voor andere natuur, zoals het gazon of planten en heeft dus enkele belangrijke nadelen. Als het bleekwater in aanraking komt met de rest van de tuin, dan zullen de planten of het gras ook verkleuren of afsterven. Daarnaast zorgt het bleekwater ervoor dat er een laagje zout op het dak komt, wat het dak alleen maar vochtiger maakt. Het bleekwater tast ook de afvoerbuizen aan en maakt de dakpannen poreus

Dak met hardnekkig mos: bleekwater is geen veilig alternatief op professionele ontmossing

Welk product gebruik je best om daken te ontmossen?

Waarmee kan je dakpannen reinigen en ontmossen?

Bleekwater voor je dakpannen is nooit een goed idee. Om het dak te beschermen en op een veilige manier te ontmossen, moet je andere producten gebruiken: 

  • Schuimwerende producten zonder spoeling: deze langzaam werkende producten moeten altijd in de lente of zomer en bij droog en warm weer aangebracht worden, want anders zijn ze niet doeltreffend
  • Snelwerkende anti-mosproducten met spoeling: deze methode werkt zeer snel en is zeer doeltreffend. Na het aanbrengen, moet het product afgespoeld worden
  • Geconcentreerde schuimwerende producten en producten op basis van oplosmiddelen: ze worden met een spuit op het dak aangebracht en daarna is het wachten op de volgende regenbui die geleidelijk het mos zal wegspoelen 
  • Waterafstotende behandeling: dit is een preventieve behandeling om het dak te beschermen en vertraagt de mosgroei
  • Beschermende coating: de dakpannen zijn beter beschermd tegen weersinvloeden en zien er weer als nieuw uit
Meer info over verschillende producten?
Vraag dan hier gratis offertes en advies!

Is javel schadelijk voor roofing?

Javel of bleekwater is inderdaad schadelijk voor het dak, omdat het ook de dakbekleding zelf aantast. Als je bleekwater gebruikt om het dak te ontmossen, zal je het dan zelf ook sneller moeten renoveren of vervangen, wat leidt tot hogere kosten dan een andere manier van ontmossing. 

Is azijn een goed alternatief op bleekwater?

Pure azijn is een goede bestrijder tegen het mos op daken. Azijn heeft ook een dubbele functie: het doodt het mos en het reinigt de daken. Azijn kan je dus niet alleen gebruiken voor het ontmossen van je dak, maar ook om het dak te reinigen. 

Je kan azijn aanlengen, maar dat is niet nodig, azijn is niet schadelijk voor je dak. Daarnaast is het ook een goedkoop alternatief, omdat je verder geen andere producten nodig hebt. Het volstaat om dit klusje 1 à 2 keer per jaar uit te voeren.

Mos bestrijden met professionele producten is het beste

Hoe verwijder je mos van het dak (met azijn)?

Mos verwijderen en het dak reinigen is een relatief eenvoudige klus, maar je moet wel enkele stappen volgen. 

  1. Begin met het grootste vuil weg te borstelen, zodat je makkelijker verder te werk kan gaan.
  2. Breng de azijn aan op het dak. Je kan dit doen met een plantenspuit of een verfroller. 
  3. Laat de azijn een uur intrekken, zodat de azijn de tijd krijgt om in te trekken en de mossen te doden. 
  4. Spuit het dak schoon met zuiver water en zorg dat je spuit via de neerwaartse helling. Zo voorkom je dat er water tussen de dakpannen terechtkomt. 

Voor je het dak ontmost met azijn of een ander huis-tuin- en keukenmiddel neem je best eerst contact op met ervaren professionals. Krijg advies op maat en vermijd zo schade aan je dak en het milieu.

Zelf ontmossen of een professioneel bedrijf inschakelen?

Hoewel het ontmossen en reinigen van het dak een doe-het-zelf-klus kan zijn, is het toch verstandig om een vakman in te schakelen. Gespecialiseerde ontmossingsbedrijven weten perfect wat ze moeten aanvangen met jouw dak en hoe ze te werk moeten gaan. 

Zij komen meteen ter plaatse met de beste anti-mosproducten voor daken, om van jouw dak weer een schoon dak te maken. Wil je de hulp van een professioneel dakwerker inschakelen? Vul onderstaand formulier in en vergelijk gratis offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dak ontmossen
1*. Welke dakbedekking heb je?
2. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
3. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
4. Wanneer wil je jouw dak laten ontmossen?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.