Dakreiniging: producten & methoden voor ontmossen + 7 misvattingen

Ben je eigenaar van een huis en kijk je al op tegen het moment dat je jouw dak zal moeten reinigen? Dakreiniging kan inderdaad een tijdrovende klus vormen waarop je jouw hoofd kan breken. Ontdek hier welke producten en technieken het ontmossen wat vlotter laten verlopen. Om daarnaast te vermijden dat je fouten maakt en in bepaalde valkuilen trapt, krijg je hieronder een overzicht van de 7 grootste misvattingen over dakreiniging.

Hoe reinig en ontmos je een dak?

Mossen, algen en ander vuil zal zich na verloop van tijd op jouw dak verzamelen. Niet alleen is het nadelig voor de uitstraling van de woning, het kan ook schade aan je dak toebrengen. Ze maken je dak al snel poreus, wat wil zeggen dat er allemaal kleine scheurtjes in je dakbekleding komen. Door deze scheurtjes zal water in de dakbedekking dringen. Dit veroorzaakt schade aan je dakconstructie en al snel de rest van je woning. 

Om dit allemaal te vermijden zorg je dus best voor een regelmatige reiniging en ontmossing van je dak. Doe dit op een veilige manier, want schade door het zelf reinigen van een dak komt al te vaak voor. 

Hoe je een dak reinigt en ontmost hangt sterk af van het dak dat op je woning ligt. Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking, en die hebben allemaal een specifieke behandeling nodig. Daarnaast is de conditie van jouw dak een bepalende factor voor het reinigen. Als laatste zal de professionele dakreiniger kijken naar de mate van vervuiling. Hardnekkig mos zal anders aangepakt worden dan lichte mosgroei. 

Lichte mosgroei op het dak van een jonge woning die jaarlijks onderhouden wordt zal al verwijderd kunnen worden met een algemene reiniging.

dakreiniging en ontmossen

Is je woning al wat ouder, vertoont je dakbekleding al wat schade en heb je de laatste jaren niet voldoende ingezet op onderhoud? Dan zal de ontmossing wat langer duren en andere producten vereisen.

Hieronder geven we een kort overzicht van de materialen en producten die op de mark beschikbaar zijn en welke je best wanneer kan gebruiken.

Ontdek waar jouw dak nood aan heeft
Contacteer professionele dakreinigers en ontvang advies op maat van je woning
arrow Ontvang offertes

Welke materialen kan je gebruiken voor het dakreiniging en ontmossen?

Zorg dat je de juiste reinigingsmethode kiest. Zet je bijvoorbeeld het meest gebruikte toestel, de hogedrukreiniger, op poreuze dakbekleding dan zal je schade toebrengen en kunnen de kosten hoog oplopen. We overlopen hier de best materialen even per type dakbedekking:

Dakpannen worden meestal gereinigd en ontmost met behulp van een hogedrukreiniger met vuilfrees. Dakpannen of dakplaten zijn stevig genoeg om onder hoge druk te reinigen. Bij een milde vervuiling zal heet water voldoende reinigende kracht hebben. Hardnekkig vervuilde dakpannen hebben wel nood aan wat extra reinigingsmiddel.

Leien daken zijn net wat gevoeliger dan de standaard dakpannen. Zijn ze matig tot sterk vervuild, dan breng je best reinigingsmiddel aan en geef je het wat inwerktijd. Hierna zal het dak afgespoten worden met waterstralen met lage druk om schade te voorkomen. Mos en ander vuil zal samen met het water naar beneden lopen.

Leien dak vraagt voorzichtige ontmossing

Een plat bitumen dak kan meestal eenvoudigweg met een harde bezem schoongeveegd worden. Is het vuil te hardnekkig? Dan kan je ook hier gebruik maken van een hogedrukreiniger. Let bij dit materiaal op met reinigingsproducten, het is hier erg gevoelig aan. 

Rieten daken zijn een heel specifieke soort en vereisen daarom ook een specifieke zorg. Er wordt zo goed als altijd een reinigingsmiddel aangebracht op het rieten dak. Is dit niet voldoende? Dan zal de dakreiniger de keuze maken om het rieten dak te kammen. Dit wil zeggen dat er een dun laagje riet verwijderd wordt. 

Dakreiniging: rieten dak kammen tegen mos en algen

Al deze methoden zijn toe te passen op daken die in goede conditie zijn. Het is bijvoorbeeld altijd af te raden bij poreuze dakbekleding om een hogedrukreiniger te gebruiken. Een goede dakanalyse is daarom van groot belang alvorens de reinigingswerken beginnen.

Dakreiniging vereist specifieke vakkennis

Het is belangrijk het juiste materiaal te kiezen om je dak in topkwaliteit te houden. Begin hier daarom niet zomaar zelf aan en schakel een ervaren dakreiniger in. 

Welke reinigingsproducten werken tegen mos en algen?

Het is belangrijk een reinigingsmiddel op maat van je dak te kiezen. Er bestaan veel verschillende anti-mosproducten en algendodende middelen, maar niet elk product is geschikt voor elk dak. 

De producten worden aangebracht op het dak en hebben dan enkele uren tot soms dagen nodig om in te werken. Hierna wordt het afgespoten onder hoge of lage druk, afhankelijk van de bekleding.

Je kan er ook voor kiezen je dak zelf te ontmossen met behulp van azijn of bleekmiddel. Dit lijkt op het eerste zicht een goedkope en interessante oplossing, maar brengt heel wat nadelen met zich mee.

Dak inspuiten met anti-mosproduct

Nabehandeling ontmossen: impregneren of coating?

Na de dakreiniging is het altijd een goed idee te investeren in de juiste nabehandeling. Je kan hier kiezen voor het impregneren van je dak, een coating aanbrengen of een combinatie van de twee. Wat de beste oplossing is voor jouw dak zal de dakreiniger je na de analyse kunnen vertellen.

Impregneren is een transparant materiaal dat na het reinigen en ontmossen op het dak kan aangebracht worden. Het goedje zal in de poriën van je dak trekken en daarmee de dakbedekking waterdicht maken. Doordat het dak sneller droogt zullen mos en algen het een minder aantrekkelijke plek vinden om te verblijven.

Impregneren is een onnodige stap bij een dak dat nog in uitstekende staat verkeert. Maar na enkele jaren, wanneer het dak poreus begint te worden, is het onmisbaar na de reiniging.

Coaten zorgt voor extra bescherming op het dak. Het is een transparante of gekleurde laag die een soort film zal vormen over de dakbedekking. Mos, algen en ander vuil zullen daar heel moeilijk op kunnen hechten. Kies voor een transparante coating als je de oorspronkelijke kleur wilt behouden, en voor een gekleurde coating als je graag een nieuwe look wilt.

Op zoek naar een ontmosser?
Contacteer ze hier gratis voor advies op maat

Hoe vaak reinig je best je dak?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe vaak je jouw dak best laat reinigen. Dit hangt af van het type dakbekleding, maar ook de hellingsgraad van het dak en de ligging. Een plat dak in een bosrijke omgeving met veel schaduw zal veel gevoeliger zijn voor mos dan een steil hellend dak dat veel zon en wind pakt.  

Over het algemeen wordt een dak wordt best minstens een keer per jaar gereinigd, of ten minste gecontroleerd. De controle kan je zelf uitvoeren, maar twijfel je? Schakel dan steeds een professionele dakreiniger in. 

Dak ontmossen voor en na

Zeven grote misvattingen over het reinigen van daken

Chloor en bleekmiddel zijn goed voor dakreiniging

Het gebruik van zowel chloor als bleekmiddel voor je dak te reinigen wordt ten zeerste afgeraden. De reden hiervoor is simpel: beide stoffen zijn namelijk heel schadelijk voor het milieu. Het zijn agressieve chemische stoffen die alles op hun weg vernietigen, ook micro-organismen die essentieel zijn voor het ecosysteem.

Bovendien zijn ze destructief voor jouw dak. Ze kunnen scheuren veroorzaken wanneer het vriest en de kwaliteit van jouw dak op die manier aanzienlijk verzwakken. Ten slotte doden deze producten, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, het mos op het dak niet. Integendeel, ze bevorderen de verdere verspreiding er zelfs van.

Hogedrukreiniging is zonder risico

Reinigen onder hoge waterdruk houdt een reëel risico in voor jouw dak. Als de druk te hoog staat, loop je het risico jouw tegels of leien schade toe te brengen, waardoor water naar binnen kan sijpelen en later lekken met zich kan meebrengen.

Als je toch graag jouw dak onder hoge druk wenst te laten reinigen, besteed die klus dan uit een vakman.

Benieuwd naar de prijzen van dakontmossing en reiniging? Die zijn afhankelijk van je dak, de verontreiniging, maar ook de gekozen specialist. Vergelijk daarom meerdere offertes op maat van je dak en je budget.

Een dakreiniging kan op eender welk moment uitgevoerd worden

Het klopt niet dat je op eender welk moment een dakreiniging kan laten uitvoeren. Het is zelfs aan te raden de weersvoorspellingen van de komende 3 dagen te controleren alvorens tot reinigen en ontmossen van je dak over te gaan. Als je een reinigingsproduct aanbrengt, moet je er zeker van zijn dat het tot 3 dagen na het aanbrengen niet regent om het zo de tijd te geven zijn werk te doen.

Het is overigens niet aan te raden het bij (te) warm weer te doen, omdat het product kan verdampen en de handeling daardoor zijn effect zal missen. De meest ideale maanden voor een dak ontmossen zijn nota bene mei en september.

Mijn dak ziet er proper uit dus ik hoef me geen zorgen te maken

Zelfs als jouw dak er perfect schoon uitziet en helemaal niet met mos en algen bedekt is, is het toch belangrijk het dak te onderhouden zodat het in goede conditie blijft verkeren. Dat kan bijvoorbeeld door jouw tegels met een waterafstotend middel te behandelen. Daarmee verleng je de levensduur met minstens 10 jaar. Dat is geen onbelangrijk detail als je weet dat je het anders elke 4 jaar moet schoonmaken.

Een dakreiniging beperkt zich tot het dak

Velen onder ons richten zich alleen op de dakpannen/leien als we denken aan dak reinigen. Wel, dat is een vergissing, want dat is niet het enige aandachtspunt. Dakgoot reinigen is net zo belangrijk. Bladeren en ander afval kunnen zich in de loop van de maanden ophopen en verstoppingen veroorzaken, met mogelijke schade aan jouw huis tot gevolg. Daarnaast kan het gewicht van de ophopende bladeren de voegen in de buitenmuren verzwakken.

Dakgoot vol bladeren

Je kan niets doen om dakreiniging te vermijden

Het is inderdaad onvermijdelijk om jouw dak van tijd tot tijd te laten reinigen. Bij goed en regelmatig onderhoud kan het dakreiniging echter over vele jaren gespreid worden. Zoals besproken in punt 4 van dit artikel, helpt het aanbrengen van een waterafstotend middel om jouw tegels/leien schoon te houden.

Er zijn echter nog andere trucs om de tijd tussen de schoonmaakbeurten te verlengen. Zo kan je bijvoorbeeld waterdichting aanbrengen of nabijgelegen bomen snoeien die anders de groei van mossen en algen kunnen bevorderen.

Je hebt geen gespecialiseerde dakreiniger nodig voor de ontmossing van jouw dak

Het is waar dat je voor dak reinigen geen beroep hoeft te doen op een dakontmosser. Je kan zelf met een ladder op jouw dak klimmen en de producten aanbrengen. Dat is evenwel niet alleen riskant voor jezelf omdat je niet veilig bent op het dak, maar het houdt ook risico’s in voor jouw dak. Als je het verkeerde product in de verkeerde dosering en op de verkeerde manier aanbrengt, kan je grote schade berokkenen aan jouw tegels. Weeg met andere woorden op voorhand de voor- en nadelen grondig tegen elkaar af.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is dakcoating?

+
De gemiddelde prijs voor het coaten van een dak liggen tussen 30 en 45 euro per vierkante meter. Dit is inclusief het reinigen van het dak. Deze richtprijzen zijn afhankelijk van de nodige materialen, maar ook bijvoorbeeld van de bereikbaarheid van het dak.
Voor een exacte prijs neem je best contact op met professionele dakreinigers. Zij kunnen na een dakanalyse precies zeggen wat de reiniging e het coaten zal kosten.

Wat kost het reinigen van een dak met dakpannen?

+
Dakpannen reinigen kost gemiddeld tussen 10 en 15 euro per vierkante meter. Wil je daarna nog een nabehandeling dan komen er extra kosten bij kijken en kan het oplopen tot 45 euro per vierkante meter.

Hoeveel kost een gevel- en dakreiniging?

+
Dakreiniging kost zoals eerder al gezegd meestal tussen 10 en 15 euro per vierkante meter. Gevelreiniging kost, afhankelijk van de reinigingsmethode, tussen 5 en 15 euro per vierkante meter. Er zit dus niet zo veel verschil tussen de prijzen van de werkzaamheden.
Er kan gekozen worden de gevel en het dak op hetzelfde moment te reinigen en behandelen. De professional moet dan maar eenmalig langskomen en je kan daar kosten mee besparen. Maar niet elke dakreiniger is gespecialiseerd in het verzorgen van gevels en omgekeerd. Contacteer daarom meerdere specialisten en ontvang advies.

Wat is de prijs en btw voor dak ontmossen?

+
Dakontmossen kost ongeveer hetzelfde als een dak reinigen. Het komt dan ook vaak op hetzelfde werk neer. Reken 10 tot 15 euro per m² voor het ontmossen en minstens het dubbele wil je het dak daarna laten impregneren en/of coaten.
Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief en betaal je 6% btw in plaats van 21%.

Meer advies nodig? Contacteer hier ervaren dakontmossers en vergelijk prijzen

Neem het zekere voor het onzekere en contacteer hier gratis en vrijblijvend ervaren dakwerkers. Ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar jezelf heel wat kosten én zorgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dak wil je ontmossen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.