Leien dak ontmossen: is het nodig? Hoe begin je eraan? + prijs

Het ontmossen van een leien dak is een belangrijke taak om zowel het dak als de volledige woning in een goede staat te laten verkeren. Lees in dit artikel meer over de redenen waarom je jouw dak moet ontmossen, de werkwijze en de prijs. 

Waarom laat je best je leien dak ontmossen?

Hoewel leien daken goed bestand zijn tegen externe invloeden, kan mos zich mettertijd toch hechten aan het dakoppervlak. Hoe langer je niks doet tegen de mosvorming, hoe groter de negatieve gevolgen zijn. Het is aangeraden om om de 2 jaar het dak te ontmossen. 

Het ontmossen van je dak zorgt ervoor dat de levensduur van je dak toeneemt, omdat de conditie wordt verbeterd. Dit leidt ook tot een waardestijging van de woning, omdat het dak in een goede staat blijft verkeren. De goede staat van het dak zorgt ervoor dat het regenwater optimaal gerecupereerd wordt en dat het dak niet kapot gevroren wordt.

De eigenschappen van de dakmaterialen wordt beter bewaard en het dak is ook beter bestand tegen warmte, koude en slecht weer. Kortom zorgt regelmatig onderhoud, zoals ontmossen, van het dak voor een langere en betere levensduur van het dak en voorkomt het dat je een andere dakbedekking moet aanleggen. 

Mos op leien dak

Schadelijke gevolgen van mos op dak 

Mos heeft heel wat schadelijke gevolgen, als het niet verwijderd wordt. Het wringt zich tussen dakpannen die na verloop van tijd worden verschoven door het duwende mos. Daardoor kunnen dakpannen makkelijker loskomen bij hevige wind of stormweer. De dakpannen krijgen ook een vuile groene aanslag door het mos, waardoor je woning er onverzorgd begint uit te zien. Het ontmossen van je dak verbetert niet alleen de kwaliteit van je woning, maar ook de uitstraling. Het dak ziet er weer als nieuw uit en de waarde van je woning stijgt.  

Het mos houdt water vast en kan zo na verloop van tijd de dakisolatie aantasten. Als het dak niet ontmost wordt, kan het regenwater ook niet afgevoerd worden. Een leien dak is poreus, waardoor er regenwater kan binnendringen en bevriezen bij wintertemperaturen. Het water zet zich uit, waardoor er scheuren en barsten in het dak komen. Daarnaast verspreidt het mos zich ook naar de dakgoot, die makkelijker verstopt raakt. Het water kan niet wegstromen, waardoor het over de rand stroomt. Bij hevige regen komt het mos op het leien dak los en wordt het mee in de dakgoot gespoeld. Tot slot vermindert de kwaliteit van het regenwater door de mossen van het dak die terechtkomen in de regenpijp.

dakgoot vol bladeren

Mos op een leien dak is ook slecht voor je gezondheid. Mos zorgt ervoor dat een leien dak poreus wordt en er water kan binnendringen, met vochtproblemen binnenshuis als gevolg. Vochtproblemen leiden tot vieze plekken, schimmels en een muffe geur binnen, maar ook tot schadelijke gevolgen voor je gezondheid, zoals luchtwegklachten en -infecties, allergische reacties etc. Als het dak water doorlaat, vergroot ook de kans op lekkages. 

 

Kostprijs: hoeveel kost een leien dak laten ontmossen?

De prijs voor het ontmossen van een leien dak ligt gemiddeld tussen de 15 en 30 euro per m², maar hangt af van verschillende factoren: 

 • De mate van vervuiling
 • Het type, de bereikbaarheid, oppervlakte van het dak
 • Het type lei
 • Het type dakreinigig
 • De gebruikte producten
 • De bescherming met een coating of een impregneermiddel
 • Het tarief van de dakwerker

Dit zijn de richtprijzen van de verschillende formules

 • Leien dak reinigen en ontmossen: 9 à 15 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten
 • Leien dak reinigen, ontmossen en impregneren: 15 à 30 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten 
 • Leien dak reinigen, ontmossen en coaten: 30 à 45 euro per m², excl. btw en incl. arbeidskosten

Dit zijn de richtprijzen van het ontmossen van de verschillende soorten leien daken: 

 • Het verwijderen van mos op een natuurleien dak: 30 à 50 euro per m²
 • Het verwijderen van mos op een kunstleien dak: 15 à 25 euro per m²
 • Volledige reiniging: 30 à 40 euro per m² 

Voor een exacte prijsofferte contacteer je best professionele dakreinigers uit je buurt.

Ontvang je graag prijzen op maat?
Vraag dan hieronder gratis offertes aan voor jouw project!
arrow Ontvang gratis offertes

Hoe krijg je mos van een leien dak af? Werkwijze

De werkwijze van een leien dak ontmossen hangt af van het soort lei en de mate van vervuiling. Het is een klus die ervaring en kennis van de juiste techniek vereist. Elke specialist overloopt in het algemeen deze volgende stappen. 

Stap 1: Laat de staat van je leien dak bepalen

Een professioneel dakreiniger zal eerst kijken om welk soort lei het hier gaat en hoe beschadigd ze zijn. Hij zal ook controleren of het dak volledig waterdicht is en of de aansluiting met de dakgoot in orde is. Als je water opvangt in een regenput, zal hij de afvoerbuizen loskoppelen van de dakgoot om te vermijden dat er mossen en chemische producten in de regenput terechtkomen. 

Stap 2: Reinig de leien

Het leien dak kan op meerdere manieren gereinigd worden. Dat hangt af van het type leisteen als dakbedekking en het soort reiniging dat uitgevoerd moet worden. 

Handmatig borstelen

Het dak wordt geborsteld met de hand om het schoon te maken. De methode, gevolgd door het spoelen van het dak, verwijdert zeer doeltreffend mos en vuil zonder dat de leisteen beschadigd wordt. Niet alle lei mag met hoge druk gereinigd worden, maar met een speciale spuit kan je leisteen ook reinigen met een lage druk.

Reinigen met hoge druk

Het is belangrijk om beroep te doen op de diensten van een erkende en ervaren dakreiniger voor dit soort reiniging. De methode is niet geschikt voor alle leien daken, omdat hogedrukreiniging niet geschikt is voor sommige soorten leisteen. 

Ontmossen met reinigingsproduct

Bij deze methode is het ook zeer belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de producten, zodat je het dak niet beschadigt. In sommige gevallen gebruik je liefst biologisch afbreekbare en niet-corrosieve producten

De dakreiniger zal eerst een reinigingsproduct aanbrengen op het dak om het mos los te weken. Daarna zal hij de leien van boven naar beneden ontmossen met een lagedrukspuit. Het is belangrijk om de straal neerwaarts te richten, zodat er geen water onder de leien terecht komt. Door de kracht van het water komt de mos los en valt het van het dak naar beneden.

Stap 3: Desinfecteer leien

Als de mossen verwijderd zijn van het dak en de dakgoot gereinigd is, dan zal de dakreiniger de leien desinfecteren om de laatste schimmelsporen te verwijderen. Zo zal het mos niet snel opnieuw aangroeien.

Stap 4:  Coating of impregneren van leien dak

De dakreiniger brengt ten slotte een beschermlaag aan op het dak die de oorspronkelijke kleur tot leven brengt. Het coaten of impregneren van het dak zorgt ervoor dat het dak weer voor een lange tijd beschermd is tegen vorst, vuil, mos en vocht. Dit wordt altijd aangeraden bij natuurlei.

De keuze voor impregneneren of coaten hangt af van de staat van het dak. Als het lei er nog goed uitziet na het reinigen, volstaat een transparant impregneren. Als het lei er niet meer zo goed uitziet na het reinigen, dan kan je ook kiezen voor een coating, met of zonder kleur. Coaten vraagt wel meer voorbereidend werk en is duurder dan impregneren. 

Om te voorkomen dat mos en chemische producten in de regenpijp terechtkomen, wordt die afgesloten voordat we beginnen met het ontmossen van het dak. 

Aandachtspunten ontmossen leien dak

Punt 1: Broos en poreus leien ontmossen heeft geen nut

Als het leien dak te broos en poreus is, dan heeft het geen zin om het dak te ontmossen. Het mos zal snel weer zijn weg terugvinden. Het leien dak vervangen is de enige duurzame oplossing, maar het is niet nodig om het volledige dak onder handen te nemen. Het volstaat om de beschadigde delen van het dak te vervangen en het intacte deel te laten liggen. 

Punt 2: Leien zijn gevoelig voor producten en materialen met zware impact

Leien daken zijn gevoelig aan materialen met een zware impact. Het is dus zeer belangrijk dat je beschikt over de juiste materialen en ervaring. Daarom zijn specialisten zeer aangewezen om de werkzaamheden uit te voeren. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis advies en offertes.

Punt 3: Leien dak laten controleren op asbest

Als je een natuurleien dak hebt, heb je niks te vrezen. Enkel kunstlei kan asbest bevatten en worden vervaardigd in een fabriek. Als je woning voor 1998 gebouwd is en een kunstleien dak heeft, dan is het mogelijk dat er asbest in het leien dak zit.

Mos reinigen van asbestleien is verboden

In dat geval mag je het asbesthoudende leien dak niet reinigen of ontmossen, omdat er kleine asbestvezels vrijkomen in de lucht en onze gezondheid op die manier in gedrang komt. Je hebt geen andere mogelijkheid dan het dak laten verwijderen en vervangen door een andere dakbedekking. 

Leien daken ontmossen vraagt expertise: contacteer hier gratis professionals

Wil je advies of offertes van specialisten in het ontmossen van daken? Vraag ze dan via onderstaande form gratis en vrijblijvend aan! 

Het ontmossen van leien daken is een taak die ervaring en kennis vereist en daarom is het aangewezen om een specialist in te schakelen. Zij kunnen elke situatie optimaal inschatten en verminderen zo het risico op fouten en verzekeren het rendement van jouw investering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dak wil je ontmossen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.