Kan ik een dak met asbest laten ontmossen? Regelgeving in Vlaanderen

Klaar om het aanzicht van je dak te vernieuwen en de impact van mos te verminderen? Wellicht vraag je je af, kan ik een dak met asbest laten ontmossen? In dit artikel nemen we je mee door de regelgeving in Vlaanderen met betrekking tot deze specifieke vraag. Asbest, met zijn gezondheidsuitdagingen, maakt de behandeling van daken een gevoelig onderwerp. Ontdek hoe je in overeenstemming met de voorschriften van Vlaanderen je dak kan opfrissen, zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Asbestdak ontmossen in Vlaanderen: wetgeving

In Vlaanderen gelden strikte wetten met betrekking tot het omgaan met asbesthoudende materialen en deze regelgeving omvat ook specifieke regels met betrekking tot het ontmossen van asbestdaken.

Een duidelijke regel in de wetgeving stipuleert dat het zowel voor burgers als professionals verboden is om een dak of gevel met asbesthoudende materialen te ontmossen of te reinigen. Deze maatregel is ingesteld om de verspreiding van asbestvezels te voorkomen, die bij dergelijke handelingen vrij kunnen komen.

Asbestvezels vormen een ernstig gezondheidsrisico bij inhalatie. Daarom is het van vitaal belang om alle handelingen met asbesthoudende materialen te vermijden die de vezels kunnen vrijmaken, zoals het ontmossen. Het niet naleven van deze wetgeving kan leiden tot ernstige juridische gevolgen en boetes.

Experten verwijderen dak met asbest

Hoeveel kost het verwijderen van een asbestdak met mos?

Voor nieuwe dakpannen zonder isolatie verschillen de kosten tussen 120 en 200 euro per vierkante meter. Bij de keuze voor een nieuw dak met leien, moet je rekening houden met kosten van 300 tot 400 euro per vierkante meter.

Het verwijderen van mos op een asbestdak is niet toegestaan vanwege de specifieke wetgeving rond asbestmaterialen. Bij het treffen van mosgroei op een asbestdak is de enige legale oplossing om de dakbedekking volledig te vervangen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het gekozen materiaal en de vereiste werkzaamheden. Contacteer gratis dak-experten en ontvang prijsoffertes op maat van jouw woning.

Deskundig advies over het ontmossen van een dak met asbest nodig?
Contacteer experten en maak een weloverwogen beslissing
arrow Ontvang offertes

Hoe weet je of er asbestvezels in het dak met mos zitten?

Bij het identificeren van asbest in het dak kan mos een nuttige indicator zijn. Met mos kan je aan de hand van visuele kenmerken de aanwezigheid van asbest vaststellen.

Mos kan je helpen leien te herkennen waar asbest in zit

Grote, witte vezels zijn een indicatie van asbesthoudende leien. Let op deze vezels in de breuklijn bij inspectie. Asbestvrije leien vertonen veel fijne haartjes in de breuklijn.

Het oppervlak van asbesthoudende leien is vaak licht gekarteld en glad. Opmerkelijk is dat mos zelden groeit op dit type leien. Leien zonder asbest hebben meestal een ander oppervlak.

Leien dak met mos en mogelijk asbest

Controle door een erkend asbestverwijderaar

Ondanks visuele indicaties, blijft de enige beste methode om de aanwezigheid van asbest in leien te bevestigen het inschakelen van een erkend asbestverwijderaar.

Een erkend asbestverwijderaar beschikt over de benodigde certificeringen en expertise om asbest nauwkeurig te identificeren. Ze zijn op de hoogte van de verschillende soorten asbesthoudende materialen, inclusief leien, en kunnen die professioneel beoordelen.

Asbestverwijderaars nemen monsters van de leien en sturen deze naar een erkend laboratorium voor grondige analyse. Laboratoriumtests zijn de meest betrouwbare methode om de aanwezigheid van asbest te bepalen.

Hoe mos op asbestdak verwijderen?

Het is van groot belang om te benadrukken dat het reinigen van een asbestdak, inclusief het verwijderen van mos, strikt verboden is volgens de geldende wet- en regelgeving. Asbestvezels vormen een ernstig gezondheidsrisico bij inademing, en elke vorm van handeling die deze vezels kan vrijmaken, inclusief het verwijderen van mos, is niet toegestaan.

Laat je gratis informeren
Ontdek veilig alternatief op ontmossen asbestdak

Gevaren schoonmaken en ontmossen dak met asbest

Het ontmossen of reinigen van een dak met asbest vormt grote risico’s voor zowel de gezondheid als het milieu. 

Het gebruik van een hogedrukreiniger voor het ontmossen van een asbestdak kan leiden tot de vrijlating van een hoge concentratie asbestvezels in de lucht.

Het inademen van asbestvezels kan op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ademhalingsproblemen en ernstige longaandoeningen.

Anti-mosproduct om mos te vermijden

Als je geen nieuwe dakbedekking wilt installeren, maar wel mosgroei op een asbestdak wilt vermijden, is het aanbrengen van een anti-mosbescherming in de vorm van een coating een mogelijke oplossing.

Een anti-mosbescherming kan worden aangebracht om de groei van mos op het dak te remmen. Het is de enige toegestane vorm van dakonderhoud bij asbestdaken. Het vereist daarom professionele expertise om ervoor te zorgen dat de coating correct wordt aangebracht zonder het risico op verspreiding van asbestvezels.

Mos op dakpannen, mogelijk met asbest

Ontvang tot 5 gratis offertes voor het vervangen van je asbestdak en bespaar kosten

Meer informatie nodig over het verwijderen van een asbestdak? Vul het onderstaande offerteformulier dan gratis en vrijblijvend in.

Wil je meer informatie, advies en prijzen ontvangen van professionals voor het late ontmossen van een dak met asbest? Maak dan gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice. Op deze manier kun je je optimaal informeren en eenvoudig prijzen vergelijken om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dak wil je ontmossen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.