Dak onderhouden: tips voor het ganse jaar

Je dak krijgt het hard te verduren: zeker in de natte wintermaanden hakken regen, sneeuw en vriesweer er stevig op in. Daarom is het belangrijk om je dak het hele jaar door goed te onderhouden en te beschermen. Wij hebben alvast een kort overzicht gemaakt van de beste voorzorgsmaatregelen.

Waarom je dak onderhouden?

Hoe je dak elk seizoen onderhouden Zoals al eerder vermeld zal een slecht onderhouden dak sneller beschadigd geraken en sporen van waterinfiltratie vertonen. Vooral in het winterseizoen zullen deze verschijnselen het meest zichtbaar zijn.

Aan het onderhoud van je dak begin je echter niet zomaar. Hoewel er veel reinigingstechnieken misschien wel aantrekkelijk lijken, kunnen sommige ervan jouw dak nog meer beschadigen:

  • Vermijd het gebruik van bleekwater! Bleekwater zorgt er namelijk voor dat er zout afgezet wordt, die je dak nog vochtiger maakt.
  • Let op met het gebruik van een hogedrukspuit! Hogedrukreinigers kunnen poreuze dakpannen nog meer beschadigen, die op termijn kunnen leiden tot waterinfiltratie. Dit neemt niet weg dat het gebruik van een hogedruk volledig verboden is. Wij raden je echter wel aan je dak dan te laten behandelen door een professionele dakreiniger.

Laat je dak behandelen door een dakexpert!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

De tussenkomst voor een dakonderhoud kan in drie gevallen noodzakelijk geacht worden. Gewoonlijk wordt een jaarlijkse controle van het dak aangeraden. Een professionele en grondige diagnose wordt eveneens aangewezen. Deze dient jaarlijks, om de 2 jaar of om de 10 jaar uitgevoerd te worden, afhankelijk van de leeftijd van je dak. Is de schade al met het blote oog zichtbaar, dan kun je onmiddellijk al starten met het uitvoeren van een grondige renovatie. 

1. Hoe je dak onderhouden in de zomer en herfst?

Het is een cliché, maar ook voor je dak geldt “beter voorkomen dan genezen”. Woon je in een bosrijk gebied? Maak de dakgoten en afvoeren dan regelmatig vrij. Zeker in de herfst durven die te verstoppen, wat alle vochtproblemen van dien.

Geen bomen in de buurt? Dan volstaat het om je dak eenmalig te reinigen op het einde van de herfst om je dak winterklaar te krijgen.

Wie een plat dak heeft, doet er ook goed aan om dit 2 keer per jaar te vegen. Zo blijft het vuil niet te lang liggen en kunnen er zich geen mossen of schimmels ontwikkelen.

2. Hoe je dak in de lente en de winter onderhouden?

In de winter is het geen goed idee om zelf op je dak te kruipen. Wat je wel kan doen, is een grondige check-up. Bij een hellend dak moet je vooral letten op:

  • Schade aan de dakbedekking
  • Mos en algen
  • Schade aan de dakgoten
  • De staat van het gebinte en/of onderdak

Voor platte daken moet je vooral de volgende zaken in het oog houden:

  • Blazen in het dakoppervlak
  • Scheuren of gaten
  • Stilstaand water
  • Loskomende voegen of randen

Heb je ergens een mankement aan je dak gevonden? Dan is het noodzakelijk om dit snel en professioneel op te lossen. Raadpleeg daarom een erkende dakwerker uit uw buurt.

Als alles goed gaat, komt je dak zonder kleerscheuren door de winter. Toch schuilt er nog gevaar. Na een paar jaar kan je dak namelijk een groene schijn krijgen. De oorzaak? Mossen en algen. Hun wortels wroeten zich een weg door je dakpannen. Op termijn leidt dit tot barsten en scheuren in de dakbedekking of kan het zelfs de draagstructuur aantasten. Daarom is een lenteschoonmaak van je dak zo belangrijk.

Wat is de kostprijs voor een dakonderhoud?

Regelmatig een dak onderhouden verzekert de waterdichtheid en verlengt de levensduur ervan. Maar hoeveel kost het om een dak te onderhouden? Kun je dit zelf doen of is er nood aan de tussenkomst van een professionele dakexpert?

Laat je jouw dak onderhouden door een dakreiniger dan variëert de prijs afhankelijk van de aard van de reiniging en/of renovatie, de grootte van het dak, … Dit zijn de gemiddelde richtprijzen:

Type dakonderhoud Richtprijs
Snelle dakreiniging € 10 à 15 per m²
Dakdiagnose + volledige dakreiniging € 25 per m²
Volledige dakrenovatie € 130 per m²

Dit zijn louter richtprijzen. Best is om vooraf verschillende dakreinigingsbedrijven met elkaar te vergelijken zodoende na te gaan welk expert het beste aan jouw verwachtingen zal voldoen.

Zelf je dak onderhouden: een goed idee?

Ook al is het onderhouden van een dak iets dat je zelf kunt doen, raden we je nog steeds aan om de diensten in te schakelen van een professionele dakdekker.

Allereerst dien je er van bewust te zijn dat je niet zomaar op je dak kan en mag klimmen. Hierbij komen een aantal veiligheidsmaatregelen bij kijken. Een val is namelijk snel gebeurd. Een professionele dakreiniger is daarentegen gewend aan dit soort situaties. Bovendien moet je ook zorgvuldig zijn in jouw keuze aan gebruikte producten. Sommige reinigingsproducten kunnen namelijk nefaste gevolgen hebben op zowel jouw dakpannen als jouw gezondheid.

Tenslotte dien je er ook rekening mee te houden dat o.a. je dakgoot beschermd moet worden dat er zich vuil in ophoopt. Ook jouw buitenmuren dienen tegen enige vorm van vuiligheid en schade beschermd te worden.