Dak onderhouden

Dak onderhouden: tips voor het ganse jaar

Dak onderhouden

Je dak krijgt het hard te verduren: zeker in de natte wintermaanden hakken regen, sneeuw en vriesweer er stevig op in. Daarom is het belangrijk om je dak het hele jaar door goed te onderhouden en te beschermen. Wij hebben alvast een kort overzicht gemaakt van de beste voorzorgsmaatregelen.

Dak onderhouden in de zomer en herfst

Het is een cliché, maar ook voor je dak geldt “beter voorkomen dan genezen”. Woon je in een bosrijk gebied? Maak de dakgoten en afvoeren dan regelmatig vrij. Zeker in de herfst durven die te verstoppen, wat alle vochtproblemen van dien.

Geen bomen in de buurt? Dan volstaat het om je dak eenmalig te reinigen op het einde van de herfst om je dak winterklaar te krijgen.

Wie een plat dak heeft, doet er ook goed aan om dit 2 keer per jaar te vegen. Zo blijft het vuil niet te lang liggen en kunnen er zich geen mossen of schimmels ontwikkelen.

Dak controleren in de winter…

In de winter is het geen goed idee om zelf op je dak te kruipen. Wat je wel kan doen, is een grondige check-up. Bij een hellend dak moet je vooral letten op:

  • Schade aan de dakbedekking
  • Mos en algen
  • Schade aan de dakgoten
  • De staat van het gebinte en/of onderdak

Voor platte daken moet je vooral de volgende zaken in het oog houden:

  • Blazen in het dakoppervlak
  • Scheuren of gaten
  • Stilstaand water
  • Loskomende voegen of randen

Heb je ergens een mankement aan je dak gevonden? Dan is het noodzakelijk om dit snel en professioneel op te lossen. Raadpleeg daarom een erkende dakwerker uit uw buurt.

…en dan is het tijd voor de lenteschoonmaak

Dak onderhouden in de lente

Als alles goed gaat, komt je dak zonder kleerscheuren door de winter. Toch schuilt er nog gevaar. Na een paar jaar kan je dak namelijk een groene schijn krijgen. De oorzaak? Mossen en algen. Hun wortels wroeten zich een weg door je dakpannen. Op termijn leidt dit tot barsten en scheuren in de dakbedekking of kan het zelfs de draagstructuur aantasten.

Daarom is een lenteschoonmaak van je dak zo belangrijk. Er bestaan allerlei huis-tuin-en-keuken middeltjes, maar de meest efficiënte oplossing is een dakreiniging door een professional. Niet alleen ziet uw dak er weer als nieuw uit, maar ze brengen ook een beschermende coating aan, waardoor je dak weer voor jaren goed is. Wij brengen je alvast graag in contact met enkele dakreinigingsspecialisten uit jouw buurt.