Zelf je dakpannen reinigen: hoe doe je dit stap voor stap?

Dakpannen reinigen

Daken worden vaak overrompeld met vuiligheid, waaronder vooral mossen. Het geeft een lelijk uitzicht en kan schade aanrichten. Je dakpannen reinigen is dus zeer belangrijk!

Let erop dat het reinigen van je dakpannen een gevaarlijke klus blijft. Daarom is het aangeraden om je tot een expert te wenden. Door verschillende offertes te vergelijken kun je nog eens 30% besparen op de eindfactuur.

Vergelijk gratis & vrijblijvend offertes

Wil je toch zelf je dakpannen reinigen? Lees dan hier hoet het moet!

Na verloop van tijd worden je mooie rood-oranje dakpannen grauwer of verkleuren ze. Witte, groene of gele aanslag is het gevolg van algen-, mossen- en stofvorming- en ophoping. Het kan gelukkig op verschillende manieren verwijderd worden. Geen enkel van de onderstaande manieren zal schade aan je dak aanbrengen, mits de juiste uitvoering ervan.

Dakpannen reinigen zonder reinigingsmiddelen

Indien je zonder specifieke reinigingsmiddelen of algenverwijderende producten wil werken, neem je gewoon een hogedrukreiniger. Best reinig je je dakpannen dan ook meteen na een vochtige periode van enkele dagen regen. Dat komt omdat vuiligheid op je dak dan week is en zich makkelijker laat verwijderen.

  1. Begin vanaf de nok van het dak en werk zo naar onder toe tot aan de dakgoot. Voor het beste resultaat gebruik je een V-straal bij 80 bar, met een invalshoek van 35 graden.
  2. Zorg ervoor dak je met de neerwaartse helling van het dak meespuit, anders spuit je water door de sluitingen naar binnen!
  3. Indien nog niet al het vuil verwijderd is na die ene beurt, doe je het hele voorgaande stappenplan nog eens over na een nieuwe vochtige periode.

Dakpannen reinigen met reinigingsmiddelen

Wil je dat die algen voor een langere periode verleden tijd zijn? Of wil je meteen de grove middelen inzetten? Dan kan je ook opteren om met algenverwijderende of -werende middelen of een specifiek reinigingsproduct te werken. Dit kan op drie manieren.

1. Algenwerend middel

Ofwel reinig je je dak zoals hierboven bij puntje een beschreven en geef je je dak een nabehandeling met een algenwerend middel, ter preventie.

2. Algenverwijderend product

Ofwel doe je het in de omgekeerde volgorde met een algenverwijderend product. Dit algenverwijderend product kan je ook zelf maken door exact dezelfde hoeveelheid water en bleekwater of javel met elkaar te mengen. Besprenkel je dak met dit middel via bijvoorbeeld een tuinsproeier.

Hierdoor gaan de hechtingen van de algen en mossen hun grip op het dak verliezen. Een uur nadat je je dak een anti-algenbeurt gegeven hebt, dien je weer stappenplan 1 te volgen en moet je jouw dakpannen reinigen met een hogedrukspuit.

3. Dakpannen reinigen met azijn

Je kan ook eens proberen om je dakpannen te reinigen met azijn.

4. Reinig je dakpannen één voor één

Je kan je dakpannen ook één voor één reinigen. Hiervoor gebruik je opnieuw het mengsel van water en bleekwater of javel. Dit kost uiteraard veel meer tijd, maar je pannen zijn dan wel beter gereinigd.