Reinigen van dakpannen: hoe mos verwijderen? Methode & prijs

Het reinigen van je dakpannen is belangrijk. Daken worden vaak overrompeld met vuiligheid, waaronder vooral mossen. Het geeft een lelijk uitzicht en kan heel wat schade aanrichten. Lees in dit artikel hoe je het dak kan reinigen.

Het reinigen en ontmossen van dakpannen: stappenplan

Dakpannen ontmossen en reinigen laat je best over aan een ervaren specialist. Zij beschikken over de nodige vakkennis om dakpannen te kunnen reinigen zonder te beschadigen. Ontmos je de pannen zelf en doe je iets fout? Dan kan het je al snel heel wat extra geld kosten. 

Ondanks dat je dit stappenplan best niet zelf gaat uitvoeren is het wel goed om te weten waar je de professional een handje kan toesteken.

Stap 1: Controle en voorbereidende werken

Allereerst moet jouw dak worden gecontroleerd, zodat je weet of het toegestaan is om hete stoom of water onder hoge druk te gebruiken. De conditie van de dakpannen laat het gebruik van een hogedrukreiniger niet altijd toe.

Bij de voorbereidende werken kan de expert zeker jouw hulp gebruiken. Zorg ervoor dat je geen bloembakken of tuinmeubelen onder het dak laat staan. Kan je ze niet verplaatsen? Dek ze dan af om opruimwerk achteraf te verkorten. 

Hardnekkige mos op dakpannen

Stap 2: Ontmossen: waar kan je (betonnen) dakpannen mee schoonmaken?

Nu de expert de conditie van je dak geanalyseerd heeft kan het ontmossen beginnen. Er wordt meestal gebruik gemaakt van een mechanische reiniging, welke eventueel ondersteund kan worden met anti-mosproducten. 

Dak reinigen met hogedrukspuit

Schoonmaken van (betonnen) dakpannen wordt meestal gedaan met een hogedrukreiniger die bevestigd is aan de sproeikop van een vuilfrees. De hogedrukreiniging begint bovenaan het dak en zal samen met het water naar beneden aflopen. Zo komt er geen water onder de pannen. Het water onder hoge druk verwijderd al het grove mos en algen van en tussen de dakpannen uit. Op die manier blijven er geen vuile resten achter tussen elke dakpan.

Professional reinigt en ontmost dak

Gevoelige daken reinigen zonder hogedruk

Voor beschadigde of gevoelige daken zijn er alternatieve methoden beschikbaar.

Zo kan je kiezen voor een handmatige reiniging met behulp van een zachte borstel of bezem. Mos en andere aanslag kan zacht verwijderd worden zonder risico op beschadiging van het dak.

Er bestaat ook een lage drukspuit die een lichte mate van vervuiling makkelijk kan verwijderen. Voor een optimaal resultaat wordt bij een reiniging zonder hoge druk zo goed als altijd gekozen voor een ondersteunend reinigingsmiddel.

Dakpannen ontmossen met of zonder reinigingsproduct?

Indien reinigen met een hogedrukreiniger niet mogelijk is, kan je het dak laten reinigen met een milieuvriendelijk biologisch middel. Er zijn weinig nadelen aan verbonden, enkel dat het enige inwerktijd nodig heeft voordat het mos loslaat.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor een lichte tot matige vervuiling, maar heb je te maken met hardnekkig mos, dan gebruik je een reinigingsproduct. Eerst wordt er gekozen voor een mosverwijderend product en nadat het dak ontmost is, behandel je het met een moswerend middel.

Het is bij de reiniging van het dak belangrijk advies in te roepen van een ervaren professional. Dit om beschadiging te vermijden en om de levensduur van je dak te verlengen. 

Ontvang gratis en vrijblijvend advies over jouw dak
Contacteer experten uit jouw buurt en ontvang prijsoffertes op maat
arrow Vergelijk hier offertes en bespaar kosten

Stap 3: Dakpannen beschermen

Dakpannen zijn na verloop van tijd vaak gevoelig voor mossen en algen. Nadat je het dak hebt laten reinigen, wordt er een ontsmettingsmiddel op gespoten om eventuele sporen van schimmels of mos die nog ongezien aanwezig zijn te doden.

Ter bescherming tegen toekomstige besmetting door nieuwe schimmelgroei, kan je jouw dakpannen laten impregneren met een anti-schimmelmiddel dat jaren meegaat.

Om jouw geglazuurde dakpannen na de reiniging te beschermen, kan je ze laten impregneren of coaten

  • Dakpannen impregneren (transparante beschermlaag): Impregneren is het spuiten van een transparante substantie op de dakpannen die de dakpannen droger houdt en het moeilijker maakt voor mos om te groeien. Dit middel dringt diep in de poriën van de dakpannen.
  • Dakpannen coaten (gekleurde beschermlaag): dakpan coating is een eenvoudige manier om jouw oude betonnen dakpannen er weer als nieuw uit te laten zien. Er worden materialen gebruikt die bestand zijn tegen vocht, vuil, en mos. De gekleurde coating dringt niet in de poriën van de betonnen dakpannen, maar legt er een film overheen. Dit zorgt ervoor dat je dak een andere kleur kan krijgen. 
Dak inspuiten met anti-mosproduct

Wat kost het om mos van een pannendak te laten verwijderen?

De prijs om dakpannen laten ontmossen ligt gemiddeld tussen 12 en 18 euro per vierkante meter. Dit is inclusief de arbeidskosten. Wil je de pannen daarnaast ook graag laten impregneren of coaten? Reken dan ongeveer het dubbele, namelijk tussen 20 en 35 euro per vierkante meter.

De prijs is afhankelijk van de staat en de bereikbaarheid van je dakbedekking. Daarom zal een plat dak vaak wat goedkoper zijn om te ontmossen dan een schuin dak. Ook het type dakbekleding heeft een invloed. Keramische dakpannen schoon laten maken is goedkoper dan een rieten dak ontmossen.

Om zeker te zijn dat je de beste prijs betaalt, vul je eenvoudigweg het offerteformulier in. Je krijgt een of meerdere offertes van professionals uit je buurt, vergelijkt prijzen en vindt zo een specialist op maat van je budget.

Prijs op maat van jouw woning?
Vergelijk hier offertes en bespaar kosten

Hoe besparen op kosten van ontmossen van dakpannen?

Het regelmatig onderhouden van je dakbekleding zal ervoor zorgen dat de kosten voor het ontmossen niet te hoog oplopen. Geef je hardnekkig mos geen kans, dan duurt de ontmossing nooit lang.

Zelf je dak ontmossen

Je dak zelf reinigen kan wanneer je een makkelijk bereikbaar dak hebt en wanneer het mos niet te hardnekkig is. Let wel op, je dak zelf ontmossen omvat enkele risico’s. Zo moet je zeker zijn dat je de juiste toestellen en reinigingsproducten gebruikt. Gebruik je fout materiaal, dan kan je de dakpannen wel eens beschadigen en drijf je de kosten op in plaats van te besparen. 

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn en bleekwater worden niet aangeraden als ontmossing. Ze kunnen je dak verkleuren en poreus maken.

Hoe groene aanslag door mos verwijderen van dakpannen? 

Na verloop van tijd worden je mooie rood-oranje dakpannen grauwer of verkleuren ze. Groene of gele aanslag is het gevolg van algen en mossen.

Net zoals het mos zelf kan ook de groene aanslag op verschillende manieren verwijderd worden. Geen enkel van de eerder omschreven manieren zal schade aan de dakpannen aanbrengen, mits de juiste uitvoering ervan. Schakel daarom steeds een specialist in.

Groene aanslag verwijderen met azijn: een goed idee?

Je kan ook eens proberen om de groene aanslag te verwijderen met schoonmaakazijn. Dit huis-tuin-en-keukenmiddel maakt je dak wel proper, maar biedt geen langdurige bescherming.

Wat is zwarte aanslag op dakpannen?

Zwarte aanslag is eigenlijk gewoon groene aanslag. Groene aanslag blijft opstapelen en na verloop van tijd lijkt dit zwart. Verwijder je zwarte aanslag niet, dan zal het leiden tot permanente verkleuring en degradatie van je dakpannen.

Zwarte aanslag op dakpannen half verwijderd

Dakpannen laten reinigen: vergelijk offertes in de buurt

Laat je het reinigen van de dakpannen liever over aan een specialist. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind de perfecte professional om jouw dakpannen te laten reinigen.

Door te vergelijken bespaar je tot 30% op de eindfactuur. Hou bij het vergelijken van de offertes zeker rekening met wat er in de prijs is inbegrepen en welke service er wordt aangeboden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dak wil je ontmossen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.