Zelf je dakpannen reinigen: hoe doe je dit stap voor stap?

Daken worden vaak overrompeld met vuiligheid, waaronder vooral mossen. Het geeft een lelijk uitzicht en kan schade aanrichten. Je dakpannen reinigen is dus zeer belangrijk!

Lees in dit artikel hoe je dakpannen reinigen zelf kan doen. Let erop dat een dak reinigen een gevaarlijke klus blijft. Daarom is het aangeraden om je tot een expert te wenden. Door verschillende offertes te vergelijken kun je nog eens 30% besparen op de eindfactuur.

Ontvang gratis offertes voor de reiniging van jouw dak

Aanpak reinigen van dakpannen

Controle en preparatie

Allereerst moet jouw dak worden gecontroleerd of het toegestaan is om hete stoom of water onder hoge druk te gebruiken. Bepaalde dakpannen zijn niet geschikt om te reinigen met een hogedrukreiniger.

Indien het niet geschikt is, kan je het dak laten reinigen met een meer milieuvriendelijk biologisch middel dat geen kwaad kan, maar enige tijd nodig heeft voordat je het van het oppervlak kunt verwijderen.

Dakpannen schoonmaken

Schoonmaken van dakpannen wordt gedaan met een hogedrukreiniger die is bevestigd aan de sproeikop van een vuilfrees. Het water perst al het grove mos en algen eruit, terwijl het ook van boven naar beneden goed wordt geschrob, zodat er geen vuile resten achterblijven tussen elke dakpan.

Dakpannen beschermen

Dakpannen zijn na verloop van tijd vaak gevoelig voor mossen en algen. Nadat je je dak hebt laten reinigen, wordt er een ontsmettingsmiddel op gespoten om eventuele sporen van schimmels of mos die nog ongezien aanwezig zijn te doden.

Ter bescherming tegen toekomstige besmetting door nieuwe schimmelgroei kan je jouw dakpannen laten impregneren met een anti-schimmelmiddel dat jaren meegaat.

Dakpannen reinigen

Om jouw dakpannen na de reiniging te beschermen, kan je ze laten impregneren of coaten:

  • Dakpannen impregneren (transparante beschermlaag): Impregneren is het spuiten van een transparante substantie op de dakpannen die de dakpannen droger houdt en het moeilijker maakt voor mos om te groeien.
  • Dakpancoating (gekleurde beschermlaag): Het is een eenvoudige manier om jouw oude betonnen dakpannen er weer als nieuw uit te laten zien. Er worden materialen gebruikt die bestand zijn tegen vocht, vuil,  en mos. De gekleurde laag dringt net genoeg in de poriën van de betonnen dakpannen door om er een film overheen te leggen.

Ontdek dakwerkers in je buurt

Wil je toch zelf je dakpannen reinigen? Lees dan hier hoe het moet!

Na verloop van tijd worden je mooie rood-oranje dakpannen grauwer of verkleuren ze. Witte, groene of gele aanslag is het gevolg van algen-, mossen- en stofvorming- en ophoping.

Het kan gelukkig op verschillende manieren verwijderd worden. Geen enkel van de onderstaande manieren zal schade aan je dak aanbrengen, mits de juiste uitvoering ervan.

Dakpannen reinigen zonder reinigingsmiddelen

Indien je zonder specifieke reinigingsmiddelen of algenverwijderende producten wil schoonmaken, neem je gewoon een hogedrukreiniger. Het beste is om je dakpannen te reinigen meteen na een vochtige periode van enkele dagen regen. Dat komt omdat vuiligheid op je dak dan week is en zich makkelijker laat verwijderen.

  1. Begin vanaf de nok van het dak en werk zo naar onder toe tot aan de dakgoot. Voor het beste resultaat gebruik je een V-straal bij 80 bar, met een invalshoek van 35 graden.
  2. Zorg ervoor dak je met de neerwaartse helling van het dak meespuit, anders spuit je water door de sluitingen naar binnen!
  3. Indien nog niet al het vuil verwijderd is na die ene beurt, doe je het hele voorgaande stappenplan nog eens over na een nieuwe vochtige periode.

Dakpannen reinigen met reinigingsmiddelen

Wil je dat die algen voor een langere periode verleden tijd zijn? Of wil je meteen de grove middelen inzetten? Dan kan je ook opteren om met algenverwijderende of -werende middelen of een specifiek reinigingsproduct te werken om dakpannen schoon te maken. Dit kan op drie manieren.

1. Algenwerend middel

Ofwel reinig je je dak zoals hierboven bij puntje een beschreven en geef je je dak een nabehandeling met een algenwerend middel, ter preventie.

2. Algenverwijderend product

Ofwel doe je het in de omgekeerde volgorde met een algenverwijderend product. Dit algenverwijderend product kan je in doe-het-zelfzaken kopen. Gebruik vooral geen bleekwater! Javel doet je dakpannen verkleuren en kan ze zelfs poreus maken.

Hierdoor gaan de hechtingen van de algen en mos hun grip op het dak verliezen. Een uur nadat je je dak een anti-algenbeurt gegeven hebt, dien je weer stappenplan 1 te volgen en moet je jouw dakpannen reinigen met een hogedrukreiniger.

3. Dakpannen reinigen met azijn

Je kan ook eens proberen om je dakpannen te reinigen met azijn. Dit huis-tuin-en-keuken-middel maakt je dak terug proper, maar biedt geen langdurige bescherming.

4. Reinig je dakpannen één voor één

Je kan je dakpannen ook één voor één reinigen met een gespecialiseerd product. Dit kost uiteraard veel meer tijd, maar je pannen zijn dan wel beter gereinigd.

Dakpannen reinigen

Reinigen dakpannen: vergelijk offertes in de buurt

Zie je het niet zitten om zelf je dakpannen te reinigen? Laat je het reinigen van de dakpannen liever over aan een specialist? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes in de buurt en kies de specialist naar keuze om jouw dakpannen te laten reinigen.

Door te vergelijken bespaar je tot 30% op de eindfactuur. Hou bij het vergelijken van de offertes zeker rekening met wat er in de prijs is inbegrepen en welke service er word aangeboden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt