Premie ramen : wij maken je wegwijs in alle premies!

Ben je van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen in 2019? Haal het maximum uit je investering! Ook in 2019 zal het mogelijk zijn om een premie voor je ramen aan te vragen bij je netbeheerder en bij de Vlaamse overheid.

Premies ramen 2019: waar heb je recht op?
Afhankelijk van de soort werken die je laat uitvoeren heb je recht op een aantrekkelijke premie.

Jaarlijks worden hier en daar echter wijzigingen doorgevoerd. Daardoor zijn de premie-regels een complex labyrint geworden. Nood aan een duidelijk overzicht van de mogelijke premies voor je ramen in 2020? Dit is waar je recht op hebt:

 1. Premies van je netbeheerder
 2. Vlaamse renovatiepremie
 3. Vlaamse verbeteringspremie (UPDATE!)
 4. Totaalrenovatiebonus
 5. Gemeentelijke premies
 6. Burenpremie

Zit je met vragen? Advies nodig? Een ramenspecialist uit de buurt kan je verder helpen!

Krijg gratis advies

1. Premie ramen : wat krijg je van je netbeheerder?

Om aanspraak te maken op een premie van je netbeheerder moet je voldoen aan twee voorwaarden:

 1. Je investeert in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement.
 2. Je ben aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006.

WELKE PREMIES KAN JE AANVRAGEN?

 • Laat je de werken uitvoeren door een aannemer? Dan krijg je een Premie voor Hoogrendementsglas van 10 euro per vierkante meter.
 • Neem je minstens drie energiebesparende maatregelen? Dan heb je recht op een Totaalrenovatiebonus.
 • Heb je ook het schrijnwerk van je ramen laten vervangen? En je muren laten isoleren? Dan maak je aanspraak op de Combinatiepremie. Pas op! Je kan deze premie niet combineren met de Totaalrenovatiebonus.
 • Gaat het over een sociale huurwoning? Controleer dan of je aanspraak maakt op de Sociale beglazingsprojecten.
 • Ben je een projectbegeleider? Maakte je minstens tien woningen energiezuinig? Dan kan je aanvraag indienen voor een Burenpremie. Je kan ook samen met negen andere eigenaars de handen in elkaar slaan.

2. Vlaamse renovatiepremie voor nieuwe ramen

Door enkel of dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, bespaar je al heel wat energie. Maar soms moet ook het schrijnwerk vervangen worden voor een optimaal resultaat. Als je woning minstens dertig jaar oud is, en je vervangt zowel het glas als het schrijnwerk van je ramen, kan je een aanvraag indienen voor de Vlaamse renovatiepremie.

De Vlaamse renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de kostprijs voor het buitenschrijnwerk. Om in aanmerking te komen voor de premie moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je bent eigenaar van de woning.
 • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden. Voor aanvragen in 2019 zal gekeken worden naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het tweede jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum.
 • De woning is minstens 30 jaar oud.
 • Je facturen zijn maximaal 2 jaar oud.
 • De premie wordt aangevraagd na voltooiing en facturatie van de werken.

Zit je met vragen?

Vraag advies aan een raamspecialist


3. UPDATE: Vlaamse verbeteringspremie

Ging het om een kleine investering? Dan kwam je in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. Sinds 1 juni 2019 is deze premie echter afgeschaft en opgenomen in de Vlaamse renovatiepremie.

De Verbeteringspremie voor buitenschrijnwerk bedroeg maximaal 1.250 euro. De voorwaarden hiervoor waren:

 • Zowel het glas als het schrijnwerk van je ramen worden vervangen.
 • De woning is minstens 25 jaar oud.
 • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden.

4. Totaalrenovatiebonus

Je merkt het: investeren in nieuwe ramen, levert je flink wat financiële voordelen op. Heb je nog andere verbouwingsplannen? Dan heb je misschien recht op een Totaalrenovatiebonus, bovenop de premies van de netbeheerder. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je voert minstens 3 energiebesparende renovatiewerken uit in 5 jaar.
 • Je investeert in dak-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, een zonneboiler en/of een ventilatiesysteem.

Hoe meer renovatiewerken je combineert, hoe hoger je bonus.

INVESTERINGEN EXTRA BEDRAG VOOR EEN HUIS/APPARTEMENT
Vanaf 3 investeringen € 1.250 / 625
Vanaf 4 investeringen €    500 / 250
Vanaf 5 investeringen € 1.000 / 500
Vanaf 6 investeringen € 1.000 / 500
Vanaf 7 investeringen € 1.000 / 500

Bron: tabel van Eandis.be

Let wel op: om een premie te krijgen, moet je sommige renovatiewerken door een aannemer laten uitvoeren. Neem dus goed alle voorwaarden door.


5. Gemeentelijke premie ramen

Premie ramen 2019

Ook sommige gemeenten en provincies geven een premie aan bewoners die investeren in hoogrendementsglas. Hiervan een lijst opstellen is onbegonnen werk, maar gelukkig is er de Subsidiemodule. Met deze handige tool vind je snel en eenvoudig alle premies die van kracht zijn in jouw stad of gemeente. Vul hier je gegevens in, en even later verschijnt er een duidelijk overzicht.


6. De Burenpremie

Tien of meer deelnemers uit dezelfde buurt kunnen samen een collectief renovatieproject opstarten. Ben jij van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen? Misschien kan jij ook aansluiten bij negen anderen uit jouw buurt. Meld je aan als deelnemer op de website van je netbeheerder (Eandis of Infrax).

Een collectief renovatieproject wordt begeleid door een opgeleid projectbegeleider. Dankzij de collectieve aanpak worden de verbouwingswerken een stuk vlotter en goedkoper uitgevoerd. In ruil krijgt de projectbegeleider een Burenpremie. Deze premie bedraagt maximaal 400 euro per wooneenheid. Als deelnemer krijg je zelf geen burenpremie, maar je hebt wel recht op de premies van de netbeheerder. De projectbegeleider helpt je bij het aanvragen van deze premies.