Prijs ramen online berekenen : Calculator en Prijssimulator

Om een beeld te krijgen van hoeveel je nieuwe ramen zullen kosten, kan de online calculator hieronder gebruiken. De calculator houdt rekening met je persoonlijke voorkeuren, zoals het materiaal, type beglazing en de afmetingen van je ramen. Bovendien worden automatisch verschillende premies berekend waarvoor je in aanmerking kan komen afhankelijk van de regio waar je woont.

Prijs ramen per m²

prijs ramen online calculator

De prijs die je voor nieuwe ramen en deuren betaalt is erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ramen worden in veel materialen, kleuren en vormen geproduceerd, waardoor de prijs erg veel kan schommelen. Afhankelijk van jouw wensen, betaal je gemiddeld tussen € 100 en € 900 per vierkante meter voor nieuwe ramen.

Soort raam Prijs per m²
Vast raam € 100 – € 200
Draai- en kiepraam € 150 – € 200
Valraam € 175 – € 275
Schuifraam € 700 – € 900

Premie(s) ramen

Ook voor het vervangen van je ramen en deuren kan je in aanmerking komen voor verschillende premies van de Vlaamse overheid. Daarvoor moet je echter voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Premie voor hoogrendementsglas: je woning moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 + je moet de ramen laten vervangen door een erkende aannemer.
  • Totaalrenovatiebonus: je woning moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 + je laat minstens 3 energiebesparende werken uitvoeren binnen 5 jaar (bijvoorbeeld ramen vervangen, spouwmuurisolatie plaatsen en een warmtepomp aanschaffen).
  • Renovatiepremie: je woning is minstens 30 jaar oud + je laat zowel de beglazing als het schrijnwerk vervangen.

Voor meer informatie over de andere premies afhankelijk van je regio, kan je de calculator hieronder raadplegen.

Welke zaken bepalen de prijs van ramen?

De prijs van ramen en deuren wordt door veel uiteenlopende factoren bepaald. Er bestaan bijvoorbeeld verschillende soorten beglazing, types ramen en afwerkingen. Maar, ook de plaatsing van nieuwe ramen en deuren kan in sommige gevallen verschillend zijn. Lees hieronder meer over de zaken die de prijs van je nieuwe ramen kunnen bepalen.

Beglazing

Ten eerste zal je moeten kiezen voor een type beglazing. Die keuze kan het totale kostenplaatje al veel doen verschillen. Je kan kiezen tussen HR, HR+, HR++ en HR+++.

Type beglazing Prijs per m²
HR € 70
HR+ € 75
HR++ € 80
HR+++ € 125

Daarnaast bestaat er ook enkele (€ 40/m²)  en dubbele beglazing (€ 65/m²). Let op: deze soorten beglazing isoleren minder goed dan hoogrendementsglas. Ook kom je in dat geval niet in aanmerking voor alle premies die aangeboden worden door de overheid.

Soort raam

Naast de beglazing, beïnvloedt het type raam ook de prijs die je zal betalen. Kies je voor enkelvoudige vaste ramen of draai- en kiepramen? Dan mag je ongeveer € 100 – € 200 inschatten per vierkante meter. Voor een valraam betaal je net iets meer (€ 175 – € 275/m²). Een schuifraam plaatsen is de grootste investering. Daarvoor betaal je al snel € 700 – € 900 per vierkante meter.

Plaatsing

De plaatsingskosten dat een bedrijf aanrekent, zijn erg afhankelijk van het soort raam en het type beglazing dat je verkiest. Let daarom goed op dat een bedrijf ook deze kosten in de offerte verwerkt!

Afwerking en extra’s

Ook bestaan er verschillende afwerkmogelijkheden voor je nieuwe ramen. Vliegenramen, ventilatieroosters en rolluiken zijn enkele mogelijkheden. Per vierkante meter zal je voor een vliegenraam € 40 – € 80 betalen. De prijs voor rolluiken zijn afhankelijk van het feit of ze elektrisch of handmatig zijn. De prijs voor handmatige rolluiken ligt rond € 50 – € 150, terwijl je voor elektrische rolluiken € 250 – € 350 per vierkante meter betaalt. Voor een ventilatierooster mag je een prijs van € 75 – € 125 per vierkante meter verwachten.

Bekijk ook alles over garagepoorten plaatsen: prijzen & praktische info!

Soorten ramen

De prijs voor verschillende ramen hangt vervolgens ook af van het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen ramen en deuren in pvc, aluminium of hout. Aan jou de keuze!

Ramen in PVC

prijs ramen online berekenen

Ramen in PVC hebben heel wat voordelen, en een daarvan is de lage prijs. PVC is namelijk het goedkoopste materiaal dat je kan kiezen voor je nieuwe ramen. Gemiddeld is kostprijs voor PVC ramen en deuren € 700 per vierkante meter (indien je voor HR++ beglazing kiest). Die prijs is inclusief btw en plaatsingskosten.

Ramen in aluminium

Aluminium is een stuk duurder dan PVC. Voor dezelfde soort beglazing (HR++) zal je ongeveer € 835/m² betalen. Dat komt omdat aluminium stabieler is en minder onderhoud vergt dan PVC.

Ramen in hout

Hout is een erg duurzaam materiaal, waardoor je ramen lange tijd zullen meegaan. Voor houten ramen en deuren betaal je een prijs dat afhankelijk is van het soort hout dat je kiest. Voor de plaatsing van ramen in hout met HR++ beglazing, mag je ongeveer tussen € 300 – € 1200 inschatten. Gebruik de calculator hieronder om een nauwkeurige schatting van de prijs te berekenen.

Prijs ramen berekenen en offertes vergelijken

Met behulp van de calculator kan je zelf een gemiddelde prijs berekenen voor de plaatsing van nieuwe ramen. Op die manier heb je al een beeld van het budget waarover je moet beschikken.

Door offertes te vergelijken kan je vervolgens de interessantste prijs kiezen. Kies zeker voor een bedrijf dat een eerlijke prijs én een kwaliteitsvolle plaatsing garandeert.

Offertes plaatsers ramen/schrijnwerkers vergelijken: aandachtspunten

Bij offertes vergelijken moet je op een aantal zaken letten om de juiste keuze te maken. Laat je niet meteen beïnvloeden door de prijs die een bedrijf aanbiedt, maar kijk ook naar de details en de inbegrepen kosten. Zo moet je zeker opletten dat het btw-tarief en de plaatsingskosten ook inbegrepen zijn in de prijs. Kortom, check of alle werkzaamheden en de verplaatsingskosten vermeld worden in de offerte.

Daarnaast kan je ook referenties checken van de verschillende bedrijven. Lees ervaringen van andere klanten over de betrouwbaarheid en kwaliteitsgarantie van de aannemers.

Bereken prijs ramen voor jouw woning via calculator

Bereken met behulp van de calculator een gemiddelde prijs voor de ramen van jouw voorkeur. Vergelijk vervolgens tot 5 gratis en vrijblijvende offertes om zo het beste bedrijf te kiezen voor de vervanging van jouw ramen.