Veranda aanbouwen: prijs, vergunning en soorten

Wil je jouw woning renoveren en uitbreiden, dan is een veranda aanbouwen veruit de beste keuze. Aangebouwde bijgebouwen laten je namelijk toe om zowel in de zomer als in de winter te genieten van een prachtig uitzicht op je tuin, of het nu gaat om een kleine veranda of een grote veranda. Maar het levert je nog meer voordelen op.

 • Een veranda zorgt voor extra lichtinval in huis.
 • Door de grote keuze aan materialen (PVC, hout, aluminium of staal) en stijlen, kan je voor een veranda kiezen die zich perfect zal aansluiten bij de rest van je interieur. Zo verhoog je ook nog eens de esthetische waarde van je woning.
 • De mogelijkheden van een veranda zijn uiteenlopend. Je kan ervoor kiezen om deze als living te gebruiken, maar eveneens als keuken, eetkamer, sportzaal…

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

 

Aanbouw nieuwe veranda: overzicht kostenplaatje

De prijs voor de aanbouw van een veranda bedraagt gemiddeld € 15.000 tot € 20.000.

Moderne of landelijke veranda? Een veranda van pvc, hout of aluminium? Aan elke stijl en ieder materiaal is een prijskaartje verbonden. In onderstaand overzicht vind je enkele richtprijzen:

Materiaal Prijs per m² Totaalprijs
Houten veranda € 800 – 1.700 € 15.000 – 25.000
Aluminium veranda ca. € 1.500 € 10.000 – 25.000
PVC veranda € 800 – 1.000 € 10.000 – 25.000

Aanbouw veranda aandachtspunten

veranda aanbouwen

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Voordat je een veranda bijbouwt, mag je niet vergeten dat er in sommige regio’s bepaalde stappen ondernomen moeten worden bij je gemeente.

 1. Vlaanderen: In Vlaanderen kan en mag een veranda gebouwd worden met enkel een meldingsplicht. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.
 2. Brussel: In Brussel is een stedenbouwkundige vergunning aanvragen altijd nodig.
 3. Wallonië: Net als in Vlaanderen ligt de wetgeving in Wallonië iets soepeler. De voorwaarden om een veranda te kunnen plaatsen zijn dan weer verschillend.

Informeer altijd bij je gemeente omdat de voorwaarden bij hen anders kunnen zijn dan bij de gewesten.

Voor welke oriëntatie kiezen?

Welke oriëntatie je kiest hangt voornamelijk af van wat je wenst. Een zuidelijke oriëntatie is meestal de beste keuze omwille van de vele zonuren. Je veranda bouwen op basis van de zon is dus zeker geen slechte keuze.

Een veranda die noordelijk gericht is, zal doorheen het hele jaar dikwijls koud aanvoelen. Richt je je veranda naar het oosten, dan zal je ‘s morgens van een heerlijke ochtendgloed genieten, terwijl je met een westelijke oriëntatie meer van de zonsondergang zal kunnen genieten.

Voor welke materialen kiezen?

Wil je zelf een veranda maken of schakel je een vakman in? Bij de bouw is het belangrijk om de juiste keuze te maken op het gebied van materialen. Dit heeft namelijk niet alleen effect op de uitstraling van de veranda, maar ook op de kosten en het onderhoud die je er aan zal hebben.

Het kiezen van het juiste materiaal is dan ook een kwestie van smaak en budget. Er zijn drie materialen die het meest populair zijn voor een veranda aanbouw. Veranda’s vind je in hout, aluminium en PVC.

houten veranda

Wanneer je op zoek bent naar een moderne veranda, kan je het beste kiezen voor een PVC veranda. Dit materiaal heeft namelijk een moderne uitstraling en kan ook gemakkelijker gekleurd worden. Aluminium veranda draagt gewoonlijk de voorkeur door zijn bestendigheid bij wisselvallige weersomstandigheden. Aluminium veranda behoort echter tot de hogere prijsklasse.

Goedkopere alternatieven

Wie hier het budget dus niet voor heeft, niet getreurd. PVC en hout zijn perfecte alternatieven en kunnen bovendien beter passen bij het interieur van jouw woning.

Met of zonder zonwering?

Een veranda is in de meeste gevallen bedoeld als een verlenging van de woonkamer. Het is dan ook niet gek dat je wat veranda zonwering wil. Bij de meeste veranda’s wordt gebruik gemaakt van zonneschermen aan de buitenzijde. Ook is het mogelijk om zelf gordijnen op te hangen aan de binnenzijde. Dit is afhankelijk van de grootte van de verandaramen. De kosten van een veranda met zonwering liggen uiteraard hoger dan een standaard veranda, maar er zijn allerlei manieren om hierop te besparen.

zonwering

Binnen- en buitenzonwering

Op het vlak van zonwering heb je de keuze tussen binnen- en buitenzonwering. Het grote verschil tussen beiden is dat buitenzonwering -denk hierbij aan een luifel boven het raam, lamellen voor het raam of een doek- de zonnestralen al tegenhoudt nog voor ze zich een weg hebben kunnen banen door het glas. Binnenzonwering (gordijnen of lamellen) houdt de zonnestralen pas tegen nadat ze via het raam hun weg naar binnen gevonden hebben. Binnenzonwering houdt maar 35 tot 65% van de warmte-energie tegen, terwijl buitenzonwering tot wel 90% kan buitenhouden.

Zonwering in het algemeen gaat overigens gepaard met volgende voordelen:

 • Aangenamere temperatuur
 • Sfeervollere uitstraling
 • Energiebesparend
 • Privacyverhogend
 • Hulpmiddel tegen inbraak

Vergelijk hier offertes voor een veranda op maat

Welke alternatieven zijn er voor een veranda aanbouwen?

Uiteraard zijn er verschillende veranda alternatieven voorhanden naast de klassieke aanbouw. Wij lijsten ze hieronder graag op voor jou.

veranda

Aanbouw open veranda

Een open veranda is een mooie tussenoptie tussen de veranda aanbouw en een terrasoverkapping. Het is een mooie (deels) afgesloten ruimte die niet geïsoleerd is, maar kan wel een prettige aanbouw zijn voor de woning. In sommige gevallen dient de open veranda enkel als een terrasoverkapping met zijpanelen. In andere gevallen wordt het volledig geïmplementeerd als gedeelte van de woning.

Let wel dat er altijd een deur of schuifpui dient te zitten tussen de daadwerkelijke woning en de open veranda. De open veranda is in alle gevallen niet geïsoleerd en heeft vaak ook geen zijpanelen. Het is geen geschikte uitbouw van de woonkamer of keuken.

Terrasoverkapping plaatsen

Het plaatsen van een terrasoverkapping kan een goede investering zijn voor jouw woning. Het fungeert als aanbouw aan de gevel en heeft een gesloten dak. Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van de verschillende mogelijkheden. Vergelijk diverse materialen en let hierbij op de kosten per vierkante meter, maar ook op de duurzaamheid en onderhoudskosten van het geheel. Daarbij is de grootte en luxe van de terrasoverkapping evenzeer van invloed op de kostprijs per vierkante meter.

 

 

Pergola plaatsen

Een pergola is een losstaande constructie met normaliter een open dak die vertrekt van latten op palen in de tuin, waarlangs planten kunnen groeien. Houten en metalen pergola’s zijn het vaakst voorkomend. Ze worden tegen de gevel van een woning of eventueel tegen een ander gebouw geplaatst. Ze doen veeleer dienst als overkapping boven een terras (of pad), om schaduw te bieden.

pergola

Gratis offertes vergelijken: sla je slag met de beste deal

Het is lang niet altijd evident om de beste deal voor veranda aanbouw op te sporen. Vandaar dat we je graag de tip meegeven om zoveel mogelijk offertes met elkaar te vergelijken. Zo ben je in staat om je een beeld te vormen van de gebruikelijke prijstarieven en zal je in een vingerknip op de meest interessante deals botsen. Vanaf dan is het enkel nog zaak om de deal op maat eruit te pikken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type veranda zoek je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.