Veranda: voordelen, oriëntatie, materialen, bouwvergunning en prijs

Wil je je woning renoveren en uitbreiden, dan is een veranda aanbouwen veruit de beste keuze. Dit bijgebouw laat je namelijk toe om zowel in de zomer als in de winter te genieten van een prachtig uitzicht op je tuin. Maar dit bijgebouw levert je nog meer voordelen op.

  • Bestaande voornamelijk uit glas zorgt een veranda voor extra lichtinval in huis.
  • Door de grote keuze aan materialen (PVC, hout, aluminium of staal) en stijlen, kun je voor een veranda kiezen die zich perfect zal aansluiten bij de rest van je interieur. Zo verhoog je ook nog eens de esthetische waarde van je woning.
  • De mogelijkheden van een veranda zijn uiteenlopend. Je kan ervoor kiezen om deze als living te gebruiken, maar eveneens als keuken, eetkamer, sportzaal,…

Richtprijs nieuwe veranda aanbouwen

De prijs voor een veranda bouwen bedraagt in het totaal gemiddeld € 15.000 tot € 20.000.
Modern of landelijk? PVC, hout of aluminium? Aan elk stijl en materiaal is een prijskaartje verbonden. Ontdek hieronder het overzicht van de meest courante richtprijzen:

Materiaal Prijs per m² Totaalprijs
Hout Tussen € 800 en €  1.700 Tussen € 15.000 en € 25.000
Aluminium +- € 1.500 Tussen € 10.000 en € 25.000
PVC Tussen € 800 en € 1.000 Tussen € 10.000 en € 25.000

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Voordat je een veranda bijbouwt mag je niet vergeten dat er bepaalde stappen ondernomen moeten worden bij je gemeente. Welke deze zijn hangt af van je regio.

  1. Vlaanderen: In Vlaanderen kan en mag een veranda gebouwd worden enkel met een meldingsplicht. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.
  2. Brussel: In Brussel is een stedenbouwkundig vergunning altijd nodig.
  3. Wallonië: Net als in Vlaanderen, ligt de wetgeving in Wallonië iets soepeler. De voorwaarden om een veranda te kunnen plaatsen zijn dan weer verschillend.

Informeer altijd bij je gemeente omdat de voorwaarden bij hen anders kunnen zijn dan bij de gewesten.

Hou bij je veranda nog rekening met volgende criteria

Veranda aanbouwen

Welke oriëntatie kiezen?

Welke oriëntatie je kiest hangt voornamelijk af wat je wenst. Een zuidelijke oriëntatie is meestal de beste keuze omwille van de vele zonuren. Je veranda bouwen op basis van de zon is dus zeker geen slechte keuze.
Een veranda die noordelijk gericht is zal doorheen het hele jaar dikwijls koud aanvoelen. Richt je je veranda naar het oosten, dan zal je ’s morgens van een heerlijke ochtendgloed genieten, terwijl je met een westelijke oriëntatie meer van de zonsondergang zult kunnen genieten.

Welke materialen kiezen?

Wil je zelf een veranda maken of laat je een vakman je veranda maken? Bij de bouw van een veranda is het belangrijk om de juiste keuze te maken op het gebied van materialen. Dit heeft namelijk niet alleen effect op de uitstraling van de veranda, maar ook op de kosten en het onderhoud die je er aan zult hebben. Het kiezen van het juiste materiaal is dan ook een kwestie van smaak en budget. Er zijn drie materialen die het meest populair zijn voor een veranda aanbouw. Dit zijn de veranda in hout, de pvc veranda en natuurlijk de aluminium veranda.

Wanneer je op zoek bent naar een moderne veranda, kun je het beste kiezen voor een pvc veranda. Dit materiaal heeft namelijk een moderne uitstraling en kan ook gemakkelijker gekleurd worden. Aluminium draagt gewoonlijk de voorkeur door zijn bestendigheid bij wisselvallige weersomstandigheden. Aluminium behoort echter tot de hogere prijsklasse. Voor wie hier het budget dus niet voor heeft, niet getreurd. PVC en hout zijn perfect alternatieven en kunnen bovendien beter passen bij het interieur van jouw woning.

Zonwering veranda

Een veranda is in de meeste gevallen bedoeld als een verlenging van de woonkamer. Het is dan ook niet gek dat je wat veranda zonwering wilt. Bij de meeste veranda’s wordt gebruik gemaakt van zonneschermen aan de buitenzijde. Ook is het mogelijk om zelf gordijnen op te hangen aan de binnenzijde. Dit is afhankelijk van de grootte van de verandaramen. De kosten van een veranda met zonwering liggen uiteraard hoger dan een standaard veranda, maar er zijn allerlei manieren om hierop te besparen.

Veranda vs. terrasoverkapping en carport

Er zijn verschillende aanbouwen die je kunt doen aan je huis. De veranda aanbouw is de meest uitgebreide variant, omdat dit letterlijk een verlenging van je huis is. Het is de bedoeling dat je hier echt in kunt wonen. Vaak wordt de muur tussen de aanliggende kamer en de veranda dan ook uitgebroken, zodat men direct de veranda in kan lopen. In het geval van een terrasoverkapping of patio, kies je voor een open overkapping. Deze dient enkel als bescherming tegen zon en regen, wanneer je in de tuin zit.

Dit maakt het mogelijk om ‘s zomers langer in de tuin te kunnen zitten. De kosten van een terrasoverkapping liggen vele malen lager. Je kunt hierbij kiezen voor een prefab overkapping of een overkapping op maat. Een carport wordt door velen zowel gebruikt als overdekte parkeerplaats voor de auto, als een plek om te zitten. Zo kan het een ideale plek zijn om te barbecueën. De kosten van een carport liggen vaak hoger dan die van een terrasoverkapping, voornamelijk omdat het een stevigere constructie betreft.

Waarom veranda plaatsen?

Open veranda

Een open veranda is een mooie tussenoptie tussen de veranda aanbouw en een terrasoverkapping. Het is een mooie (deels) afgesloten ruimte die niet geïsoleerd is, maar wel een prettige aanbouw kan zijn voor de woning. In sommige gevallen dient de open veranda enkel als een terrasoverkapping met zijpanelen. In andere gevallen wordt het volledig geïmplementeerd als gedeelte van de woning.

Let wel dat er altijd een deur of schuifpui dient te zitten tussen de daadwerkelijke woning en de open veranda. De open veranda is in alle gevallen niet geïsoleerd en heeft vaak ook geen zijpanelen. Het is geen geschikte uitbouw van de woonkamer of keuken.

Terrasoverkapping plaatsen

Het plaatsen van een terrasoverkapping kan een goede investering zijn in uw woning. Daarom is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van de verschillende mogelijkheden. Vergelijk diverse materialen en let hierbij op de kosten per vierkante meter, maar ook de duurzaamheid en onderhoudskosten van het geheel. Daarbij is ook de grootte en luxe van de terrasoverkapping van invloed op de uiteindelijke kosten.

Carport bouwen

Een carport kan tegen het huis worden gebouwd, maar ook een op zich staande structuur worden. Een aangebouwde carport is vaak prijziger, omdat deze zonder naden aangesloten dient te worden op uw woning. In het geval van een vrijstaande carport, kunt u gemakkelijker kiezen voor een goedkopere oplossing, omdat het een op zich staande structuur is. Zo is er voor ieder een passende oplossing te vinden en kan er altijd gezocht worden naar mogelijkheden om kosten te besparen.