Veranda bouwen | Stappenplan & tips

Bouwen van een veranda | Tips

 

Ga je binnenkort je nieuwe veranda bouwen? Je bent niet de enige. 1 op 4 Belgen heeft een veranda. Open veranda’s, pergola’s, terrasoverkappingen,…. de mogelijkheden zijn breed. Vooraleer je je in je project stort is het van belang dat je een aantal belangrijke criteria in overweging neemt. Waar moet je op letten? Welke valkuilen zijn er? En vooral: hoe krijg je waar voor je geld? Wij helpen je alvast op weg met onze checklist vol handige tips en aandachtspunten voor een geslaagd project. 

Wat zijn de voordelen van een veranda?

Wanneer je houdt van veel licht en de natuur, is een veranda zeker iets voor jou. Niet alleen creëer je extra woonruimte en is het een mooie toevoeging aan je huis, een veranda heeft daarnaast nog enkele voordelen. Wij sommen de verschillende troeven op:

Voordelen
Onafhankelijk van de weeromstandigheden: je kan het hele jaar door genieten wanneer deze goed geïsoleerd is
Fraai uitzicht: Het is een mooie toevoeging aan je huis
Extra woonruimte: Veel mogelijkheden met een extra ruimte in je huis
Snelle plaatsing: het proces neemt, afhankelijk van het type, slechts enkele dagen in
Breed aanbod: er zijn veel soorten veranda’s waaruit je kan kiezen
Verhoogt de waarde van je huis

Waarvoor wil je een veranda plaatsen?

Een logische, maar noodzakelijke vraag. Deze keuze zal namelijk zowel een impact hebben op de totaalprijs van je veranda als op de keuze van de verandaspecialist. Het is essentieel dat je goed nadenkt over de afmetingen, de oriëntatie, de verschillende vormen en de gewenste stijl. In geval van twijfel kan je steeds beroep doen op een architect, die helpt jou met jouw veranda tot een concreet project af te werken.

Stappenplan voor het bouwen van een veranda

Vooraleer te beginnen aan de bouw, dien je antwoord te geven op 5 vragen. Zo wordt het plaatsen van je veranda als het ware een kinderspel. Wij gieten ze in enkele stappen:

 1. Mag ik wel beginnen aan de bouw van een veranda?
 2. Welke soort veranda kies ik?
 3. Welke materiaalsoort draagt mijn voorkeur?
 4. Hoe plan in mijn veranda in?
 5. Wie is de beste specialist om mijn veranda te plaatsen?

Stap 1: Wat zijn de vereisten om een veranda te bouwen?

Je zou het haast vergeten, maar veranda’s bouw je niet waar en wanneer je wilt. Zo heb je altijd een meldingsplicht bij de gemeente. 30 dagen na die aanvraag van een vergunning mag je de werken automatisch starten, op voorwaarde dat de veranda:

 • Maximaal 40 m² groot is
 • Niet hoger dan 4 m is
 • De functie van de woning niet verandert.

In alle andere gevallen is een stedenbouwkundige vergunning verplicht. Voer je ook stabiliteitswerken uit, dan moet je een architect onder de arm nemen. Wens je hier meer info over, dan kan je steeds terecht bij de dienst ‘ruimtelijke ordening’ van je gemeente.

Stap 2: Welke soort veranda past bij mijn noden?

Een veranda en een veranda zijn twee. Er zijn veel mogelijkheden: klassieke veranda, leefveranda, orangerie, overkapping, … Bij de keuze van een veranda hangt alles af van jouw noden.

Zoek je een volwaardige leefruimte die je als keuken of living wil gebruiken? Dan zal een wateraansluiting in de bouwplannen voorzien moeten worden. Wil je in de lente heerlijk genieten van het voorjaarszonnetje maar in de winter het met sneeuw bedekte landschap bewonderen? Controleer dan even of de huidige verwarmingsinstallatie voldoende zal zijn om ook de veranda te verwarmen. Zo kan je overwegen om één of meerdere convertoren in de veranda te installeren, of zelfs over te schakelen naar vloerverwarming.

Veranda: extra leefruimte of ontspanningsruimte?

Voor een veranda waarvan je zowel in de zomer als in de winter van wilt genieten is isolatie een must. Zonder isolatie zal de veranda oververhitten in de zomer en ijskoud zijn in de winter. De ramen zijn hierbij cruciaal. Indien het budget het toelaat, neem dan hoogrendementsglas. Zo niet is dubbel glas met een zonnewering een goed alternatief.

Wie isolatie zegt, zegt ook ventilatie. Het verzekert de luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen. Hierbij kan je kiezen om ventilatieroosters te plaatsen (die ingewerkt zullen worden in de ramen), elektronisch gestuurde zijvensters of speciaal ontworpen systemen.

In de laatste twee gevalen zal een elektriciteitsaansluiting nuttig zijn. De nodige elektriciteitskabels zullen dan vooraf in de structuur van de veranda ingebouwd worden. Misschien voorzie je best ook een aantal stopcontacten voor een staande lamp, een muziekinstallatie,….

Denk vooruit! Misschien wil je nu vooral een oase van rust creëren, terwijl er binnen een paar jaar (klein)kinderen door de veranda rennen. De functie van de veranda verandert, dus wees voorbereid!

Stap 3: Informeer over de materiaalsoort, hun kenmerken en kwaliteiten

Dat je nu kiest voor een houten veranda, een aluminium veranda of een veranda uit PVC, informeer je vooraf goed bij de verandaspecialist over de kenmerken en de kwaliteiten van elke materiaalsoort. 

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus weeg jouw keuze goed af.  Houten veranda’s blijven de voorkeur genieten, hoofdzakelijk dankzij hun voordelen op gebied van isolatie.

In principe geldt er één gouden regel voor het buitenschrijnwerk: kies hetzelfde materiaal als de rest van de woning. Anderzijds is het ook een optie om voor contrast kiezen. Bouwstijlen combineren is een risico, maar in sommige gevallen pakt het goed uit. Het is en blijft tenslotte jouw beslissing.

Stap 4: Hoe een veranda inplannen?

Plan je project vooraf goed in

Ook bij de locatie van de veranda sta je best even stil. Cruciaal is de zon. Een veranda in het zuidwesten is ideaal om te genieten van zonnige herfstavonden, maar in de zomer kan het wel erg warm worden.Verder verdient de ondergrond aandacht, want een degelijke veranda maken begint bij de fundering. Voor een goede veranda is een stevige fundering nodig. Dit is één van de grootste valkuilen. Stel dus de volgende vragen aan de verandabouwer:

 • Zijn de funderingswerken in de prijs inbegrepen?
 • Voert hij/zij ze zelf uit of doet een andere aannemer dit?
 • Zitten er leidingen in de weg? (riolering, water, elektriciteit, …)
 • Is er een vochtscherm voorzien?

Tip! Plaats je veranda op een steunmuur. De steunmuur biedt meer stevigheid en is ideaal voor stopcontacten en radiatoren.

Stap 5: Laat je veranda plaatsen door de beste veranda specialist

Wanneer je zeker Met deze tips in het achterhoofd ben je klaar voor de volgende stap: een betrouwbare verandabouwer vinden. Zoek naar referenties, vraag welke werken hij/zij voor zijn rekening neemt en – het belangrijkst van allemaal – vergelijk verschillende offertes van verandabouwers. Er zijn immers grote prijsverschillen tussen verandabouwers. Bestudeer hun voorstellen en laat jouw veranda bouwen door de juiste aannemer.