Terrasoverkapping prijs: wat beïnvloedt de prijzen?

Terrasoverkapping prijzen steunpilaren

Een terrasoverkapping is een goedkoper alternatief voor een veranda en geeft toch een overdekking en sfeervol gevoel in je achtertuin. Met een terrasoverkapping verzeker je jezelf van het nodige comfort.

Maar wat zijn nu de terrasoverkapping prijzen? Dat varieert en we zullen het je hieronder uitleggen, maar reken zeker op 1.000 euro voor een terrasoverkapping.

Net zoals bij een open veranda en dubbel glas hangen terrasoverkapping prijzen af van verschillende factoren.

Grootte terrasoverkapping

Hoe groter je terrasoverkapping, hoe hoger de prijs uiteraard oploopt. Dat komt omdat er dan meer materiaal gebruikt wordt, maar ook voor denkwerk betaal je een prijs. Bij een grotere constructie dient men namelijk na te denken over hoe die stabiel kan blijven staan. Eens dat gedaan is, betaal je ook voor de uren werk om het huzarenstukje te plaatsen. Er is dus ook een verschil tussen een standaard terrasoverkapping en eentje op maat.

Terrasoverkapping prijzen op maat

Een terrasoverkapping op maat kan het creatiefst en best ogen, maar zal ook de prijs omhoog jagen.

Terrasoverkapping zelf plaatsen

Toch hoef je niet altijd de plaatsingskosten te betalen. Als je zelf een handige Harry bent, kan je perfect een doe-het-zelf-pakket aankopen en zelf je overkapping plaatsen. Zo’n pakket wordt in massaproductie gemaakt en bespaart je dus een hoop extra kosten.

Prijs van plaatsing

Indien je het toch door iemand anders wil laten plaatsen, kan je steeds een aannemer onder de arm nemen. Die betaal je meestal wel al vanaf het moment dat hij de terrasoverkapping naar jou begint te vervoeren, niet enkel de uren die hij bij jou thuis spendeert.

Als je een terrasoverkapping op maat koopt, zit de meerprijs van de plaatsing normaal al in de eindprijs verrekend, maar let steeds op de kleine lettertjes in het contract! Gemiddeld kost de plaatsing van een terrasoverkapping 50 euro extra per vierkante meter.

Materiaal terrasoverkapping

Uiteraard spelen ook de gebruikte materialen een grote rol in het prijsplaatje. Hier vind je de verscheidene materialen van een terrasoverkapping op prijsvolgorde van laag naar hoog:

  1. Waterdicht doek (is het minst sterk en vergt het meeste onderhoud)
  2. PVC
  3. Aluminium
  4. Hout
  5. Glas
  6. Smeedijzeren overkapping (wordt altijd op maat gemaakt)

In die categorieën heb je dan nog meerdere soorten die ook de prijs beïnvloeden. Zo zijn er verschillende soorten hout, glas…

Waterdicht doek

Een waterdicht doek kan je naargelang de weersomstandigheden naar binnen en buiten schuiven. Het doek bestaat uit een composiet materiaal, meestal een samenwerking tussen PVS en polyester. Daardoor is het een zeer sterk doek dat bestendig is tegen vocht.

PVC

PVC is een zeer krachtig materiaal. Het is duurzaam, transparant en breekt minder snel dan glas. Ook is het goedkoper dan glas. Bij een terrasoverkapping van PVC wordt alleen het dak van kunststof gemaakt. De steunpilaren bestaan meestal uit hout of aluminium.

Aluminium

Een aluminium overkapping oogt hedendaags en is een licht, maar wel sterk en duurzaam. Het kan tegen een stootje: weer, wind, schimmels en algen hebben amper tot geen vat op aluminium.

Hout

Naast hardhout of geïmpregneerd hout zijn er onder andere ook nog ecologisch verantwoorde soorten houten terrasoverkapping. Duurzaamheid van de houtsoort speelt een belangrijke rol bij je houten terrasoverkapping. De duurzaamheid van hout wordt uitgedrukt in duurzaamheidsklassen. Hout van de hoogste klasse, klasse één, kan tot wel 25 jaar meegaan. Klasse vijf is de laagste klasse.

Glas

Glas is zwaar en heeft daardoor een goede ondersteuning nodig. Bij PVC kom je met enkele steunpalen al toe, maar glas heeft -zeker bij een grote oppervlakte- veel steun nodig. Het voordeel van glas is dat er veel licht door komt.

Smeedijzeren overkapping

De smeedijzeren overkapping wordt zoals hierboven al aangegeven steeds op maat gemaakt. Een ijzersmid legt zijn hart en ziel in jouw speciale overkapping. Het is daardoor ook het duurst van al, maar ook het sterkst van al. Het geeft een unieke look en staat sterk op zijn poten.

Extraatjes op je terrasoverkapping

Net als toppings bij een ijsje, kan je jou ook extra’s aanschaffen bij een terrasoverkapping, wat de prijs uiteraard de hoogte in doet schieten. Je kan een leuke sfeer creëren door speciale verlichting of gordijnen te plaatsen, maar sommigen toveren hun terrasoverkapping na verloop van tijd ook volledig om tot een veranda door er wanden in te plaatsen. Ten slotte wordt het in de winter best koud en zal je terrasverwarmers moeten kopen om ook in barre weersomstandigheden buiten te zitten.

Terrasoverkapping prijs

Een terrasoverkapping zal je minstens 1.000 euro kosten als je het zelf plaatst. Als je het door een aannemer laat plaatsen, moet je rekenen op minstens 2.000 euro voor een terrasoverkapping. Het goedkoopste alternatief is een waterdicht doek, zonnescherm of een zonneluifel, dat je gemiddeld zo’n 500 euro zal kosten.