Terrasoverkapping prijs: wat beïnvloedt de prijzen?

Een terrasoverkapping zelf is een goedkoper alternatief voor een veranda en geeft toch een overdekt en sfeervol gevoel in je achtertuin. Met een terrasoverkapping laten plaatsen, verzeker je jezelf van het nodige comfort. Wat is nu de gemiddelde terrasoverkapping prijs? Die varieert, maar reken op minstens 1.000 euro voor een gemiddelde terrasoverkapping.

Net zoals bij een open veranda en dubbel glas hangt de terrasoverkapping prijs af van verschillende factoren. Dewelke? Ontdek het in dit artikel.

Ontvang gratis een vrijblijvende offerte

Wat is de gemiddelde prijs van een terrasoverkapping?

terrasoverkapping

Een terrasoverkapping zal je minstens 1.000 euro kosten als je ze zelf plaatst. Als je ze door een aannemer laat plaatsen, moet je rekenen op minstens 2.000 euro voor een terrasoverkapping. De goedkope terrasoverkapping is een waterdicht doek, zonnescherm of een zonneluifel, dat je gemiddeld zo’n 500 euro zal kosten.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat bepaalt de prijs van een terrasoverkapping?

De prijs van een terrasoverkapping wordt bepaald door allerhande factoren. Hieronder lijsten we ze voor jou op in een handig overzicht.

Grootte terrasoverkapping

Hoe groter je terrasoverkapping, hoe hoger de prijs oploopt. Dat komt omdat er dan meer materiaal gebruikt wordt, maar ook voor denkwerk betaal je een prijs. Bij een grotere constructie dien je namelijk na te denken over hoe die stabiel kan blijven staan. Eens dat gedaan is, betaal je ook voor de uren werk om het huzarenstukje te plaatsen. Er is dus ook een verschil tussen een standaard terrasoverkapping en een op maat gemaakt exemplaar.

terrasoverkapping op maat

Plaatsing

Toch hoef je niet altijd de plaatsingskosten te betalen. Als je zelf een handige Harry bent, kan je perfect een doe-het-zelf-pakket aankopen en zelf je overkapping plaatsen. Zo’n pakket wordt in massaproductie gemaakt en bespaart je dus een hoop extra kosten.

Indien je het toch door iemand anders wil laten plaatsen, kan je steeds een aannemer onder de arm nemen. Die betaal je meestal wel al vanaf het moment dat hij de terrasoverkapping naar jou begint te vervoeren, niet enkel de uren die hij bij jou thuis spendeert.

Als je een terrasoverkapping op maat koopt, zit de meerprijs van de plaatsing normaal al in de eindprijs verrekend, maar let steeds op de kleine lettertjes in het contract! Gemiddeld kost de plaatsing van een terrasoverkapping 50 euro extra per vierkante meter.

Materiaal terrasoverkapping

Uiteraard spelen ook de gebruikte materialen een grote rol in de terrasoverkapping prijzen.

Materiaal terrasoverkapping Prijs
Overkapping met waterdicht doek 500-1.000 euro
Overkapping PVC 800-2.000 euro
Aluminium overkapping 1.200-5.000 euro
Overkapping hout Geïmpregneerd hout vanaf 850 euro, hardhout vanaf 2.000 euro
Overkapping glas 3.000-7.000 euro
Overkapping smeedijzer 2.500-10.000 euro en meer

Wat is de prijs voor een terrasoverkapping met waterdicht doek?

Voor een overkapping met waterdicht doek tel je tussen 500 en 1.000 euro neer. Een waterdicht doek kan je naargelang de weersomstandigheden naar binnen en buiten schuiven. Het doek bestaat uit een composiet materiaal, meestal een samenwerking tussen PVS en polyester. Daardoor is het een zeer sterk doek dat bestendig is tegen vocht.

terrasoverkapping waterdicht doek

Wat is de prijs voor een terrasoverkapping in pvc?

Voor een overkapping in pvc moet je rekenen op een som die schommelt tussen 800 en 2.000 euro. Pvc is een zeer krachtig materiaal. Het is duurzaam, transparant en breekt minder snel dan glas. Ook is het goedkoper dan glas. Bij een terrasoverkapping van pvc wordt alleen het dak van kunststof gemaakt. De steunpilaren bestaan meestal uit hout of aluminium.

Wat is de prijs voor een terrasoverkapping in aluminium?

Voor een aluminium terrasoverkapping mag je je verwachten aan een bedrag tussen 1.200 en 5.000 euro. Een aluminium terrasoverkapping oogt hedendaags en is licht, maar wel sterk en duurzaam. Het kan tegen een stootje: weer, wind, schimmels en algen hebben amper tot geen vat op aluminium overkapping.

Wat is de prijs voor een terrasoverkapping in hout?

Bij een overkapping in hout hangt het grotendeels af van het type hout. Bij hardhout starten de prijzen vanaf 850 euro, bij hardhout moet je minstens 2.000 euro incalculeren.

Naast hardhout of geïmpregneerd hout zijn er onder andere ook nog ecologisch verantwoorde soorten houten terrasoverkapping. Duurzaamheid van de houtsoort speelt een belangrijke rol bij je houten terrasoverkapping. De duurzaamheid van hout wordt uitgedrukt in duurzaamheidsklassen. Hout van de hoogste klasse, klasse één, kan tot wel 25 jaar meegaan. Klasse vijf is de laagste klasse.

terrasoverkapping hout (1)

Wat is de prijs voor een terrasoverkapping in glas?

Glas behoort tot de duurdere materialen en hiervoor leg je dus best op voorhand een spaarpotje aan. De bedragen voor een terrasoverkapping in glas variëren tussen 3.000 en 7.000 euro.

Glas is zwaar en heeft daardoor een goede ondersteuning nodig. Bij pvc kom je met enkele steunpalen al toe, maar glas heeft -zeker bij een grote oppervlakte- veel steun nodig. Het voordeel van glas is dat het veel licht doorlaat.

Wat is de prijs voor een smeedijzeren terrasoverkapping?

Een smeedijzeren terrasoverkapping, met een startbedrag van 2.500 euro, kan de totale kost nog hoger doen oplopen, met uitschieters tot wel 10.000 euro en meer.

Het type overkapping wordt steeds op maat gemaakt. Een ijzersmid legt zijn hart en ziel in jouw speciale overkapping. Het is daardoor ook het duurste materiaal, maar tevens het sterkste. Het geeft een unieke look en staat sterk op zijn poten.

Kom hier de prijzen voor terrasoverkappingen te weten

Type terrasoverkapping

Er bestaan twee types terrasoverkappingen, namelijk die met een vast dak en die met lichtdoorlatende lamellen. Hieronder verneem je meer over de prijsverschillen en hun mogelijkheden.

Overkappingen met vast dak

Het gemiddeld kostenplaatje van een standaard terrasoverkapping bedraagt zo’n 2.500 euro.

Overkappingen met lamellen

Hier hangt het af van de aard van de overkapping. Standaard overkappingen met lamellen kosten je tussen 3.000 en 3.500 euro, terwijl bij een vrijstaande overkapping met gemotoriseerde lamellen zo’n 5.500 euro gerekend mag worden.

Lamellen, die altijd kantelbaar zijn, bestaan er in verschillende materialen zoals in hout en aluminium.

Extraatjes op je terrasoverkapping

Net als toppings bij een ijsje, kan je ook extra’s aanschaffen bij een terrasoverkapping, wat de prijs uiteraard de hoogte in doet schieten. Je kan een leuke sfeer creëren door kwalitatieve ledverlichting of gordijnen te plaatsen, maar sommigen toveren hun terrasoverkapping na verloop van tijd ook volledig om tot een veranda door er glazen schuifdeuren of glazen schuifwanden in te plaatsen. Ten slotte wordt het in de winter best koud en zal je terrasverwarmers moeten kopen om ook in barre weersomstandigheden buiten te zitten.

terrasverwarmer

Ontvang gratis offertes voor de installatie van jouw terrasoverkapping

Via het onderstaand formulier kan je offertes ontvangen van professionele installateurs in jouw buurt voor de installatie van jouw terrasoverkapping. Dit is volledig gratis en vrijblijvend! Doe de test en vergelijk de prijzen om geld te besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type veranda zoek je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.