Open veranda plaatsen: kostprijs en regels

Open veranda plaatsen

De zon zien zakken aan de horizon, een heerlijk ontbijtje in de lente of een zicht op een wit sneeuwtapijt in de winter. Een open veranda plaatsen is voor elk seizoen wel een goed idee. Maar mag je zomaar een open veranda plaatsen en welk prijskaartje hangt daaraan vast? Je leest het hier!

Verandaā€™s kunnen zeer sterk verschillen qua prijsklasse. Veel hangt af van de oppervlakte en de materialen die gebruikt worden. De kostprijs zal normaal tussen de 7.000 en 30.000 euro vallen. Gemiddeld zal elke vierkante meter veranda je zoā€™n 1.000 tot 1.500 euro kosten.

Factoren die de prijs van een open veranda beĆÆnvloeden

Een veranda bestaat voornamelijk uit vier delen: het dak, de wanden, de verlichting en extra’s. De keuze van die drie delen zal ook de prijs bepalen.

  1. De wanden: de omkadering van je veranda bestaat uit twee delen: de profielen en de beglazing. Aluminiumprofielen zetten niet uit, hebben nauwelijks nood aan onderhoud en het gaat langer mee dan hout. Aangezien houten profielen ook nog duurder zijn, kiest men vaak voor aluminium, maar dat is een esthetische keuze die je zelf maakt.
    Het type beglazing zorgt voor de grootste prijsverschil. Hier speelt niet enkel de oppervlakte een rol, maar ook de keuze uit enkel glas, dubbel glas en haar varianten en het type deuren. Vaste, opendraaiende deuren zijn namelijk goedkoper dan schuifdeuren.
  2. Het dak: bij een open veranda bestaat het dak uit glas. Maar de keuze of dit dak horizontaal of schuin ligt, bepaalt ook mee de prijs.
  3. De verlichting: je kan voor goedkope lampen gaan om de kosten te drukken, maar een echt verandagevoel kan je enkel creĆ«ren door iets duurdere, maar welĀ sfeervolle verlichting te installeren.
  4. De extra’s: als je graag een verwarmde veranda wil plaatsen, moet je ook de aankoop- en onderhoudskosten van een kachel of een radiator meerekenen. Wil je in de zomer niet bakken in een serre, dan kan ook een zonnewering goed van pas komen.

Is jouw huis tien jaar of ouder? Dan heb je geluk! De overheid geeft je dan een btw-korting. Voor je nieuwe veranda betaal je dan niet 21, maar slechts zes procent btw.

De voordelen van een open veranda

Het plaatsen van een open veranda heeft een aantal voordelen. Het is de ideale manier om te genieten van de natuur, zonder last te hebben van regen of de felle zon. Een open veranda zorgt ervoor dat je een plek hebt waar je tot rust kan komen. Dit type veranda is ook voordelig in vergelijking met een klassieke veranda en verhoogt de waarde van je woning. Bovendien kan het snel geplaatst worden!

Open veranda vs. terrasoverkapping

Wanneer een veranda gedeeltelijk open is, wordt er ook wel over terrasoverkapping gesproken. Het grote verschil met een veranda en een terrasoverkapping is dat een veranda afgesloten wordt met glazen wanden, hierdoor ben je nog beter beschermd tegen verschillende weersinvloeden. Een open veranda heeft daarentegen als voordeel dat je het contact met de natuur behoudt en dat je kan genieten van de gezonde buitenlucht. Bovendien is een open veranda veel goedkoper en met de juiste buitenverwarming zal je het niet snel koud hebben!

Open veranda plaatsen hout

Waar open veranda plaatsen?

Als je een open veranda wilt laten plaatsen, dan zal het belangrijk zijn dat je nadenkt over de beste plaats. Maar hoe vind je die?

Locatie en oriƫntatie

De beste plaats voor je veranda bepaal je aan de hand van de functie. Wil je de veranda gebruiken als werkatelier, dan zal de lichtinval van groot belang zijn en kies je dus het best voor een noordelijke oriƫntatie. Als je de open veranda voornamelijk wilt gebruiken om in tot rust te komen en te genieten van de zon, dan kies je het best voor een zuidelijke of zuidoostelijke oriƫntatie. Naast de oriƫntatie is het ook belangrijk om rekening te houden met het uitzicht. De meeste mensen verkiezen een uitzicht op de tuin.

Stijl en grootte van veranda

Open veranda’s kunnen gemaakt worden uit verschillende materialen. Kies voor een materiaal dat het best past bij je interieurstijl. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een aluminium veranda voor een moderne en stijlvolle uitstraling of voor een houten veranda als je meer charme en warmte in je interieur wilt brengen. Als je niet goed weet welk materiaal je moet kiezen, kan je je altijd laten adviseren door een specialist.

De ideale grootte van je veranda is afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt. Belangrijk om weten is dat je vanaf een bepaalde grootte een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Dit geldt voor veranda’s die groter zijn dan 30 mĀ². Let wel op, want je hebt altijd een meldingsplicht waaraan je moet voldoen. Dat wil zeggen dat je twintig dagen voor het begin van de werken een formulier moet binnenbrengen bij je gemeente. Als je veranda toch groter wordt dan 30 mĀ², zal je een architect nodig hebben. Informeer je altijd goed op voorhand!

Meldingsplicht en vergunning

Maar mag je zomaar een veranda plaatsen zonder dat iemand er iets van weet? Neen! Indien je veranda kleiner is dan 40 vierkante meter en de nok van het dak niet hoger is dan vier meter, dan heb je een meldingsplicht. Je moet dit aan de gemeente melden.

Ga je een open veranda plaatsen die groter of hoger is? Dan heb je een vergunning nodig Ć©n moet je een architect contacteren. Dit zal de kosten eveneens doen stijgen. Daarbij hebben sommige gemeenten ook nog eens bijkomende regels. Let dus goed op alle details voor je aan de bouw van een veranda begint.

Open veranda zelf bouwen of laten plaatsen?

Je kan ervoor kiezen om zelf een open veranda te bouwen, maar dat is niet altijd een goed idee. Als je zelf je veranda bouwt, dan zal dit goedkoper uitkomen, of dat is toch wat je denkt. In werkelijkheid zal het zelf bouwen van je veranda je veel duurder komen te staan dan je verwacht had. Bovendien loop je zo het risico dat je fouten maakt, waardoor je uiteindelijk nog veel meer zal moeten betalen. Voor een mooi, betrouwbaar en duurzaam resultaat kan je best de hulp van een vakman inschakelen!