Open veranda plaatsen: kostprijs en regels

Met een open veranda kan je de zon zien zakken aan de horizon of genieten van een heerlijk ontbijtje in de lente. Een open veranda plaatsen is voor elk seizoen wel een goed idee. Maar mag je zomaar een open veranda plaatsen en welk prijskaartje hangt daaraan vast? In dit artikel hebben we het ook over de meldings- en vergunningplicht in Vlaanderen. Je leest het hier!

Laat een open veranda plaatsen

Factoren die de prijs van een open veranda beĆÆnvloeden

Open veranda

Een open veranda bestaat voornamelijk uit vier delen: het dak, de wanden, de verlichting en extra’s. De keuze van die drie delen zal ook de prijs bepalen.

De wanden

De omkadering van je open veranda bestaat uit twee delen: de profielen en de beglazing.

Aluminium open veranda

Het aluminium is licht, sterk en onderhoudsarm. Dit type open veranda heeft een moderne uitstraling en is zeer geschikt voor woningen met moderne bouwstijlen. Voordelen van aluminium: moderne uitstraling en geen onderhoud.

Open houten veranda

Een open veranda van hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling, wat zeer geschikt is voor woningen met diverse bouwstijlen. De kwaliteit en levensduur van deze bekleding hangt vooral af van de gekozen houtsoort. GeĆÆmpregneerd hout is het goedkoopst, maar het is duurzamer dan hardhout (hardhout is 25 jaar of langer).

PVC

Een open veranda van PVC behoort ook tot de mogelijkheden. Het is stevig en duurzaam, geschikt voor huizen van verschillende stijlen. Je kan kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen. Onderhouden moet ook niet, omdat PVC na verloop van tijd niet van kleur verandert.

Aluminiumprofielen zetten niet uit, hebben nauwelijks nood aan onderhoud en het gaat langer mee dan hout. Aangezien houten profielen ook nog duurder zijn, kiest men vaak voor aluminium, maar dat is een esthetische keuze die je zelf maakt.

Het type beglazing zorgt voor de grootste prijsverschil. Hier speelt niet enkel de oppervlakte een rol, maar ook de keuze uit enkel glas, dubbel glas en haar varianten en het type deuren. Vaste, opendraaiende deuren zijn namelijk goedkoper dan schuifdeuren.

Het dak

Bij een open veranda bestaat het dak uit glas. Maar de keuze of dit dak horizontaal of schuin ligt, bepaalt ook mee de prijs.

De verlichting

Je kan voor goedkope lampen gaan om de kosten te drukken, maar een echt verandagevoel kan je enkel creƫren door iets duurdere, maar wel sfeervolle verlichting te installeren.

De extra’s:

Als je graag een verwarmde open veranda wil plaatsen, moet je ook de aankoop- en onderhoudskosten van een kachel of een radiator meerekenen. Wil je in de zomer niet bakken in een serre, dan kan ook een zonnewering goed van pas komen.

Is jouw huis tien jaar of ouder? Dan heb je geluk! De overheid geeft je dan een btw-korting. Voor je nieuwe veranda betaal je dan niet 21, maar slechts zes procent btw.

Stijl en grootte van open veranda

Open veranda’s kunnen gemaakt worden uit verschillende materialen. Kies voor een materiaal dat het best past bij je interieurstijl. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een aluminium open veranda voor een moderne en stijlvolle uitstraling of voor een houten open veranda als je meer charme en warmte in je interieur wilt brengen. Als je niet goed weet welk materiaal je moet kiezen, kan je je altijd laten adviseren door een specialist.

De ideale grootte van je open veranda is afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt. Belangrijk om weten is dat je vanaf een bepaalde grootte een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen. Dit geldt voor open veranda’s die groter zijn dan 30 mĀ². Let wel op, want je hebt altijd een meldingsplicht waaraan je moet voldoen. Dat wil zeggen dat je twintig dagen voor het begin van de werken een formulier moet binnenbrengen bij je gemeente. Als je open veranda toch groter wordt dan 30 mĀ², zal je een architect nodig hebben. Informeer je altijd goed op voorhand!

Ik wil een open veranda

Prijs per materiaal van open veranda

Open verandaā€™s kunnen zeer sterk verschillen qua prijsklasse. Veel hangt af van de oppervlakte en de materialen die gebruikt worden. De kostprijs zal normaal tussen de 7.000 en 30.000 euro vallen. Gemiddeld zal elke vierkante meter open veranda je zoā€™n 1.000 tot 1.500 euro kosten. Dit hangt af van het type materiaal. In de onderstaande tabel vind je de prijs per materiaal.

Open Veranda: Materiaal Prijs
Hout ā‚¬ 950
Aluminium ā‚¬ 1.400
PVC ā‚¬ 750
Optie: Afwerking met glas + ā‚¬ 2.000

De voordelen van een open veranda

Het plaatsen van een open veranda heeft een aantal voordelen. Het is de ideale manier om te genieten van de natuur, zonder last te hebben van regen of de felle zon. Een open veranda zorgt ervoor dat je een plek hebt waar je tot rust kan komen. Dit type open veranda is ook voordelig in vergelijking met een klassieke veranda en verhoogt de waarde van je woning. Bovendien kan het snel geplaatst worden!

  • Zonwering op het terras: Als je tuin op het zuiden ligt, is het in de zomer erg warm. Met een open balkon kun je direct in de schaduw op het terras. Daarnaast zal de zon niet direct op je woning(ramen) schijnen. Daardoor warmt het langzaam op en blijft het koel.
  • Verschillende stijlen: je kunt de stijl van het open balkon matchen met de rest van je woning. Zo vormt alles een mooi geheel. Je kunt kiezen uit modern, klassiek, landelijk…
  • Verschillende materialen: open balkons zijn verkrijgbaar in hout, PVC (betaalbaar) en aluminium (meest populair).
  • Het is ook een ideale keuze voor bescherming tegen regen: als je eenmaal het huis verlaat, word je niet direct nat als het regent. Als de zomer een beetje spetterend is, maar het is warm, kun je nog steeds buiten blijven.
  • Zeer voordelig: als jouw budget geen gesloten veranda toelaat, zijn open balkons de ideale oplossing. Je kunt volop genieten van jouw tuin en deze beschermen tegen regen en zonlicht.
  • Je hoeft alleen maar een structuur aan te brengen om het geheel te ondersteunen. Je hoeft geen deuren of andere dure ramen te installeren.
  • Je hoeft geen vloeren te leggen, muren te schilderen of verlichting op het dak van je open veranda te installeren (als je het nodig hebt, kun je het natuurlijk ook op een open balkon gebruiken).

De nadelen van een open veranda

In de winter kan je een open veranda niet optimaal benutten. Wanneer de temperatuur daalt, is het niet prettig om buiten onder een open veranda te zitten. Je kunt wel een open haard plaatsen. Deze kan je toch van de nodige warmte voorzien. Je kunt er ook voor kiezen om een ā€‹ā€‹glazen schuifwand te plaatsen zodat je zich toch kunt beschermen tegen kou, wind en regen. Zodra de zon terugkomt, kan je de muur wegschuiven.

Laat je adviseren

Open veranda versus pergola

Het verschil tussen pergola’s en veranda’s is dat de pergola een vrijstaande structuur is die kan worden toegevoegd aan elke buitenruimte. Veranda’s moeten aan jouw huis worden bevestigd en worden meestal gebruikt om een luxe buitenpatio te creĆ«ren die naar buiten leidt.

Open veranda plaatsen hout

Een open veranda plaatsen?

Als je een open veranda wilt laten plaatsen, dan zal het belangrijk zijn dat je nadenkt over de beste plaats. Maar hoe vind je die?

Locatie en oriƫntatie

De beste plaats voor je veranda bepaal je aan de hand van de functie. Wil je de veranda gebruiken als werkatelier, dan zal de lichtinval van groot belang zijn en kies je dus het best voor een noordelijke oriƫntatie. Als je de open veranda voornamelijk wilt gebruiken om in tot rust te komen en te genieten van de zon, dan kies je het best voor een zuidelijke of zuidoostelijke oriƫntatie. Naast de oriƫntatie is het ook belangrijk om rekening te houden met het uitzicht. De meeste mensen verkiezen een uitzicht op de tuin.

Meldingsplicht en vergunning

Maar mag je zomaar een veranda plaatsen zonder dat iemand er iets van weet? Neen! Indien je veranda kleiner is dan 40 vierkante meter en de nok van het dak niet hoger is dan vier meter, dan heb je een meldingsplicht. Je moet dit aan de gemeente melden.

Ga je een open veranda plaatsen die groter of hoger is? Dan heb je een vergunning nodig Ć©n moet je een architect contacteren. Dit zal de kosten eveneens doen stijgen. Daarbij hebben sommige gemeenten ook nog eens bijkomende regels. Let dus goed op alle details voor je aan de bouw van een veranda begint.

Open veranda zelf bouwen of laten plaatsen?

Je kan ervoor kiezen om zelf een open veranda te bouwen, maar dat is niet altijd een goed idee. Als je zelf je veranda bouwt, dan zal dit goedkoper uitkomen, of dat is toch wat je denkt. In werkelijkheid zal het zelf bouwen van je veranda je veel duurder komen te staan dan je verwacht had. Bovendien loop je zo het risico dat je fouten maakt, waardoor je uiteindelijk nog veel meer zal moeten betalen. Voor een mooi, betrouwbaar en duurzaam resultaat kan je best de hulp van een vakman inschakelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type veranda zoek je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.