Garagepoort: kosten, soorten en handige tips 

Ben je op zoek naar een nieuwe poort voor je garage? Of wil je je bestaande garagepoort laten renoveren? Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Lees hier meer over de kosten, diverse soorten en designs en ontdek wat een specialist op dit gebied voor je kan betekenen. Vul ons offerteformulier in en krijg adviezen en prijsvoorstellen op maat.

Wat kost een garagepoort in 2024? [Prijs] 

De verschillende soorten garagepoorten worden gecategoriseerd op basis van het openingsmechanisme. Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde prijzen per type garagepoort.

Soort garagepoortHandmatige bedieningAutomatische bediening
SectionaalpoortVanaf ongeveer € 1.600 Vanaf ongeveer € 2.500
Schuifpoort / zijdelingse sectionaalpoortVanaf ongeveer € 1.000 Vanaf ongeveer € 2.500
KantelpoortTussen € 700 en € 800Tussen € 1.500 en € 2.000
RolpoortOngeveer € 1.000 Tussen € 1.500 en € 2.000

Heb je recht op premies? 

De Vlaamse aanpassingspremie is een subsidie voor personen van 65 jaar of ouder. Het heeft als doel de woning aan te passen aan de behoeften van oudere bewoners. Voor een garagepoort is de premie bijvoorbeeld specifiek gericht op de automatisering van de poort.

Voorwaarden zijn onder meer leeftijd en inkomen, evenals de locatie van de woning in het Vlaams Gewest. Facturen moeten maximaal 2 jaar oud zijn, op naam van de aanvrager staan en een minimumbedrag van € 1.200 (incl. btw) bedragen.

Het premiebedrag dat je uitbetaald krijgt, is maximaal 1.250 euro.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Verschillende soorten garagepoorten op een rij 

Op zoek naar de perfecte garagepoort voor jouw woning? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten garagepoorten en hun kenmerken. Zo maak je de beste keuze die past bij jouw behoeften en stijl.

1. Kantelpoort

Kantelpoorten zijn een voordelige optie voor wie op zoek is naar een klassieke garagepoort. Ze zijn stevig, bestaan uit een stuk en zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Deze poorten kantelen volledig naar boven. Je kunt kiezen tussen een buiten- of binnengevelkanteling.

Het grote voordeel van kantelpoorten is hun robuuste eigenschappen en relatief goedkope kostprijs.

Vanwege de ruimtevereisten aan de binnen- of buitenzijde zijn ze mogelijk niet geschikt voor ondiepe garages met een laag plafond.

Kantelpoort garage dubbel wit

2. Sectionaalpoort

Een sectionaalpoort bestaat uit horizontale lamellen die bij het openen naar boven schuiven, meer bepaald onder het plafond van de garage. Dit bespaart ruimte en voorkomt dat de poort naar buiten uitsteekt. 

De poortopening kan verschillende vormen hebben, zoals rechthoekig, afgeschuind of met een boog. Sectionale garagepoorten bieden bovendien een goede isolatie.

3. Schuifpoort

Een schuifpoort opent zijdelings langs een garage wand, wat vooral handig is voor garages met een beperkte plafondruimte.

Je hebt de keuze tussen een vaste schuifpoort of zijdelingse sectionale poort, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste stijl. Enkele voordelen zijn geen uitstekende delen, een vrij plafond en de mogelijkheid om het als loopdeur te gebruiken.

4. Rolpoort

Een rolpoort rolt handig op in een kast aan het plafond. Daarom zijn plafondrails overbodig. Dit type garagepoort is ideaal voor garages met weinig ruimte of voor nieuwbouwprojecten.

Hoewel lamellen bij rolpoorten iets minder stevig zijn dan bij sectionaalpoorten, kunnen ze grote overspanningen aan.

Rolpoorten bieden geen extra deuren of ramen aan, in tegenstelling tot andere types garagepoorten. 

Prijsbepalende factoren van een garagepoort

Verschillende factoren hebben een grote invloed op de kosten van een garagepoort. Niet alleen het type garagepoort, maar ook onderstaande elementen spelen een belangrijke rol.

1. Afmetingen (breedte en hoogte) 

Wanneer je afwijkt van de standaardmaten is er meer maatwerk en betaal je bijgevolg een hogere prijs. Bovendien liggen de materiaalkosten ook een stuk hoger.

2. Installatiekosten 

Een professionele installatie door een erkend deskundige kost gemiddeld tussen de 300 en 400 euro. Een bestaande garagepoort vervangen, is doorgaans duurder vanwege de extra demontage- en aanpassingswerkzaamheden.

3. Kleur en structuur 

Gladde oppervlakken en speciale kleuren brengen extra kosten met zich mee. Voor een glad poortoppervlak betaal je gemiddeld 200 à 300 euro meer dan voor een oppervlak met structuur.Voor ongebruikelijke kleuren betaal je meerkosten van ongeveer €50 per m².

4. Materialen 

Garagepoorten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, staal, ijzer, glas, pvc en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen prijskaartje, afhankelijk van de gekozen kwaliteit en afwerking.

Houten garagepoorten 

Houten garagepoorten bieden een warme uitstraling en kan je eenvoudig naar diverse architecturale stijlen ontwerpen. De verschillende houtsoorten zoals eik, ceder of meranti vereisen wel regelmatig onderhoud. Denk aan schuren, schilderen of beitsen om hun levensduur te verlengen.

Aluminium poort

Aluminium garagepoorten zijn sterk, licht en roestbestendig. Met een breed scala aan kleuren en afwerkingen passen ze perfect bij je woning. Ze zijn van nature corrosiebestendig en hebben daarom weinig onderhoud nodig. Bovendien gaan ze lang mee, zelfs in zware en extreme (weers)omstandigheden.

5. Bediening 

Verken zeker ook de verschillende bedieningsopties voor jouw garagepoort.

Handmatig of manueel  

Grote poorten handmatig openen en sluiten is vaak een grote uitdaging vanwege het gewicht. Een manuele bediening vereist fysieke inspanning, wat niet altijd even praktisch is. Een voordeel is wel dat deze bediening een stuk goedkoper is dan een automatische garagepoort.

Automatische of elektrische garagepoort (motor) 

Automatische bediening met een garagepoortmotor biedt aanzienlijk meer comfort en gemak. Met een druk op de knop open en sluit je de poort automatisch, zonder dat je uit de auto hoeft te stappen. De installatie van een motor brengt wel extra kosten met zich mee.

Garagepoort automatisch

6. Extra onderdelen 

Extra functies voor je garagepoort verhogen meestal de totale kosten, afhankelijk van je specifieke wensen en behoeften.

Glas

Glazen panelen in je garagepoort zorgen voor natuurlijk lichtinval en een modernere uitstraling. De kosten variëren afhankelijk van het type glas en de grootte van de panelen.

Bijkomend isoleren  

Extra isolatie vermindert het warmteverlies en verbetert de energie-efficiëntie. Dit resulteert in hogere initiële kosten, maar levert op lange termijn energiebesparingen op.

Deur 

De integratie van een aparte deur zorgt voor een snelle en gemakkelijke toegang tot je garage. Je hoeft niet telkens de volledige poort te openen.

De kosten voor een dergelijke deur variëren afhankelijk van het type en de gewenste eigenschappen. Over het algemeen variëren de prijzen tussen de 600 en 1.500 euro.

Poort laten schilderen 

Een garagepoort in een specifieke kleur schilderen verbetert zowel de uitstraling als de levensduur van het materiaal. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van je poort en de complexiteit van het schilderwerk.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere erkende garagepoort installateurs.
arrow Ontvang offertes

Populaire stijlen voor je garagepoort

Bij de keuze van een garagepoort is het belangrijk dat je niet alleen rekening houdt met de architecturale stijl van je woning, maar ook je persoonlijke voorkeuren. Gelukkig kan je uit talloze stijlen kiezen, variërend van modern en klassiek tot landelijk en pastorij.

Bovendien kun je met verschillende soorten bekleding jouw garagepoort aan de gewenste stijl aanpassen. We lichten hieronder twee populaire stijlen kort toe.

1. Landelijke stijl 

Garagepoorten in een landelijke stijl hebben een unieke uitstraling. Vaak klappen de deuren naar buiten toe open, wat doet denken aan de sfeer van een traditionele paardenstal. Vooral wanneer de poort uit hout vervaardigd is en voorzien is van authentiek beslag, straalt het een typische landelijke sfeer uit.

2. Pastorijstijl 

Een garagepoort in pastorijstijl heeft meestal een boogvorm en straalt een klassieke charme uit. De panelen van deze poort bestaan meestal uit hout of pvc met een houtnerfstructuur. Dit esthetisch aantrekkelijk effect past perfect bij de pastorijstijl.

Pastorijstijl garagepoort uit hout

Zelf plaatsen of uitbesteden aan een specialist? 

Een garagepoort installeren is geen eenvoudige klus. De poort moet nauwkeurig afsluiten en perfect passen in de kozijnen of rails. Vanwege het formaat van de poorten (ongeveer 2 x 3 meter) is het een hele klus om de zware poort juist te installeren. Het correct monteren van de zware poort en de bevestigingsmechanismen vereist vakmanschap, ervaring en precisie.

Schakel een professionele garagepoort installateur in voor een snelle en probleemloze plaatsing van je nieuwe poort. Ze zorgen voor een perfecte aansluiting op de bestaande structuur en kunnen isolatie en automatische bediening toevoegen. Vergeet niet om verschillende merken en installateurs te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Benieuwd naar meer informatie, advies op maat of gratis offertes van specialisten voor jouw nieuwe garagepoort? Aarzel niet om contact op te nemen en ontdek alle mogelijkheden om jouw ideale garagepoort vorm te geven.

Op basis van de vrijblijvende offertes krijg je bovendien inzicht in de tarieven per soort garagepoort en de bijhorende werken. Zo kan je alvast makkelijker keuzes maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.