Installatie garagepoort: hoe pak je het best aan? Werkwijze en kosten 

Wil je graag weten hoe je aan de installatie van een garagepoort begint? Lees in dit uitgebreide artikel alles na over de kosten, werkwijze en voordelen. Leer wanneer het verstandig is om professionele hulp in te schakelen voor een soepele en succesvolle installatie. Vul ons offerteformulier in.

Wat kost het om een nieuwe garagepoort te laten plaatsen? [Prijs] 

De prijs van een garagepoort verschilt op basis van factoren zoals vakmanschap, materiaal, grootte, openingstype en extra opties zoals motorisering of een loopdeur. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per type garagepoort.

Type garagepoortMinimumprijsMaximale prijs
Handmatige overhead garagedeur€ 100€ 150
Draaiende garagepoort€ 100€ 150
Sectionale garagepoort€ 200€ 250

Installatiekosten 

De installatiekosten variëren afhankelijk van gewicht, grootte en openingssysteem. Gemiddeld liggen de kosten tussen 100 en 300 euro (inclusief btw) voor een handmatige deur en tussen 350 en 800 euro (inclusief btw) voor een gemotoriseerde garagepoort.

Voor de verwijdering van een oude deur voeg je 100 euro (inclusief btw) toe. Hieronder een handig overzicht:

Type installatieMinimumprijsMaximale prijs
Schuifgaragepoort€ 250€ 300
Garagepoort met motorisering€ 350€ 800
Verwijderingskosten€ 100€ 150
Garagepoort prijs (exclusief installatie)€ 250€ 2.500
Wil je een exacte prijs kennen?
Ontvang prijsvoorstellen op maat van specialisten.

Waarom een garagepoort zelf plaatsen? 

Zelf een garagepoort plaatsen bespaart geld op installatiekosten. Gemiddeld vragen professionals een tarief tussen de 50 en 60 euro per uur.

Daarnaast zijn oude houten garagepoorten vaak aan vervanging toe. Vandaag is het slim om ze te vervangen door rolluiken of sectionaalpoorten: deze bieden een betere isolatie, een goede veiligheid en kunnen elektrisch bediend worden.

Een garagepoort zelf plaatsen komt met enkele voordelen en nadelen:

Voordelen

 1. Eenvoudig in elkaar te zetten. Voor handige klussers is het monteren van een garagepoort doorgaans een haalbare klus. Elk zelfbouwpakket komt met uitgebreide handleidingen en vaak is er online ook een instructievideo te vinden. Door de instructies stap voor stap te volgen, kan vrijwel iedereen de garagepoort succesvol plaatsen.
 2. Kosteneffectief. Zelfbouwpakketten zijn over het algemeen voordeliger dan op maat gemaakte garagepoorten. Leveranciers kopen deze pakketten in grote hoeveelheden in, wat uiteindelijk resulteert in lagere kosten. Bovendien kan je vaak extra kortingen te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het einde van een seizoen of bij de aankoop van een showmodel.

Nadelen 

 1. Beperkte maten. Zelfbouw garagepoorten zijn vaak enkel verkrijgbaar in standaardmaten. Je bent met andere woorden altijd gebonden aan deze vaste afmetingen. Het is mogelijk dat deze maten niet perfect overeenkomen met die van jouw garage, waardoor aanpassingen essentieel zijn om de poort correct te plaatsen.
 2. Beperkte keuze. Bij zelfbouw garagepoorten is er doorgaans weinig variatie in kleuren en uitvoeringen. Speciale tinten of unieke ontwerpen zijn meestal niet beschikbaar.
 3. Gebrek aan garantie. In geval van problemen bieden zelfbouw garagepoorten in de meeste gevallen geen garantie. Daarom kan het lonen om toch een professionele garage installateur in te schakelen, vooral als er complexe installatievereisten zijn.
Garagepoort installatie door professionals

Hoe plaats ik een (sectionale) garagepoort? [Stappenplan] 

Om de diverse onderdelen van een nieuwe automatische, sectionale garagepoort te plaatsen, biedt het volgende stappenplan een nuttige leidraad. Door onderstaande aanpak te volgen, kun je de installatie van je garagepoort op een efficiënte en succesvolle manier uitvoeren.

Benodigde gereedschappen

Voordat je begint aan de plaatsing van een garagepoort, is het belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 • Garagepoort en bijbehorende hardware
 • Meetlint
 • Boor
 • Schroevendraaier
 • Waterpas
 • Betonboor en -anker
 • Potlood

Stap 1: Meet de opening van je garage op 

Voordat je een garagepoort aankoopt, moet je eerst de opening van je garage meten. Meet zorgvuldig de breedte en hoogte van de opening om er zeker van te zijn dat je garageoort in de beschikbare ruimte past. Als de afmetingen van je garagepoort niet standaard zijn, moet je een op maat gemaakte garagepoort bestellen.

Stap 2: Monteer het frame 

Zorg er ook voor dat de afmetingen van het frame kloppen. Dit is essentieel omdat het de basis vormt voor de rest van je installatie. Zorg ervoor dat je het waterpas zet voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 3: Plaats de hardware 

Nu je het frame van de garagepoort hebt gemonteerd, is het tijd om de hardware te bevestigen. Dit omvat het monteren van de veren, kabels en rollers. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt en de hardware op de juiste manier bevestigt.

Veren, kabels en rollers 

De veren, kabels en rollers moeten op de juiste plaatsen terechtkomen volgens de instructies van de fabrikant. Deze onderdelen zijn essentieel voor een soepele werking van de garagepoort. Controleer of alles stevig bevestigd is voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 4: Installeer het poortblad of de panelen 

De installatiemethode van het poortblad varieert afhankelijk van het type garagepoort. Bij kantel- en rolpoorten wordt het blad in zijn geheel in het frame geplaatst. Sectionale poorten plaatsen deskundigen daarentegen paneel per paneel.

Bij sectionale poorten plaats je eerst het onderste paneel en werk je vervolgens verder naar omhoog. Zorg ervoor dat elk paneel correct is uitgelijnd en stevig is bevestigd alvorens je verdergaat naar het volgende paneel.

Stap 5: Bevestig het railsysteem 

Nu de panelen zijn geplaatst, is het tijd om de (speciale) rails te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de garagepoort soepel kan bewegen wanneer je deze opent en sluit. Zorg ervoor dat je de rails op de correcte manier monteert en dat ze waterpas zijn.

Stap 6: Handmatige of elektrische/automatische motor 

Als je een elektrische of automatische garagepoort wil in plaats van een handmatige, is de installatie van een motor essentieel.

De motor van de elektrische garagepoort wordt met behulp van een ketting aan het poortblad bevestigd. Meestal plaatsen specialisten de motor in het midden van het poortblad, maar indien nodig kan deze ook aan de zijkant terechtkomen.

Bijkomende stap: extra veiligheidsopties kopen 

Overweeg bij de voltooiing van je installatie extra opties om je garagepoort te beveiligen. Denk onder andere aan veiligheidssensoren, verlichting, een afstandsbediening met beveiligingscode, extra sloten en smart home integratie. 

erkende installateur garagepoort

Hoeveel tijd neemt de installatie van een garagepoort in beslag?

De tijd die je nodig hebt voor de correcte installatie van een garagepoort hangt af van verschillende factoren zoals het type poort en de complexiteit van de werken.

Over het algemeen varieert de installatietijd van enkele uren tot een volledige dag. Het is belangrijk om rekening te houden met deze tijdsraming.

Een garagepoort laten plaatsen door een professionele installateur 

Laat een professionele installateur je garagepoort plaatsen. Zo kan je met een gerust hart van een kwalitatief en degelijk resultaat genieten.

Eerst zal hij of zij de afmetingen opnemen. Bovendien controleert de deskundige de staat van het schrijwerk: slecht passend schrijnwerk biedt onvoldoende bescherming en kan de garantie van de fabrikant doen vervallen. Een verkeerde uitlijning verzwakt bijvoorbeeld het schrijnwerk.

Een garagepoort expert is voorzichtig bij de montage van de zware deur en is in staat de eventuele elektrische aansluiting nauwkeurig uit te voeren. Bovendien kan een installateur je adviseren over de geldende voorschriften voor bijvoorbeeld de kleurkeuzes in overeenstemming met het gemeentelijk stedenbouwkundig plan.

Garages in de buurt van beschermde monumenten hebben bovendien strengere beperkingen. Een professionele plaatser houdt hier rekening mee.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Neem vandaag nog contact op met gespecialiseerde installateurs voor meer informatie en vrijblijvende offertes op maat. Laat je begeleiden door experts om de beste oplossing te vinden op basis van jouw behoeften en budget. Verstuur nu je aanvraag en geniet van de meerwaarde van een professional.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.