Garagepoort sectionaal: wat is het precies? Kosten, soorten en mogelijke afwerkingen 

Als je op zoek bent naar een nieuwe garagepoort, ben je waarschijnlijk al een garagepoort sectionaal tegengekomen. Dit type poort is vandaag erg geliefd. In dit artikel vind je alle info die je nodig hebt: de werking, de kosten, de uitvoeringen en de ontwerpmogelijkheden. Tot slot geven we een handig overzicht met de voordelen en nadelen van een sectionale garagepoort. Wil je liever offertes op maat ontvangen van erkende installateurs? Vul ons formulier in.

Wat is een sectionale garagepoort? 

Een sectionale garagepoort bestaat uit een aantal panelen die via een messing- en groefsysteem met elkaar verbonden zijn. We spreken over een ‘sectionale’ garagepoort omdat de poort standaard in verschillende secties is opgedeeld.

Qua werking zijn sectionale poorten erg gelijkaardig met standaard poorten. Je schuift de poort manueel of elektrisch in de gewenste richting door middel van geleiders, veren en rails.

Omdat de panelen kleiner zijn, is ook de kantelhoek van de poort beperkter. Dit betekent dat sectionale garagepoorten ruimtebesparender zijn. Je kunt bijvoorbeeld met je wagen bijna tot tegen de poort parkeren.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio.

Een sectionaalpoort kopen: wat is de gemiddelde prijs?

Voor een garagepoort sectionaal betaal je gemiddeld tussen de 1.500 euro en 3.000 euro, inclusief plaatsingskosten en btw.

De prijzen voor sectionale poorten zijn onderhevig aan enkele factoren:

  • Montagekosten
  • Afmetingen
  • Bediening: manueel of elektrische motor
  • Materialen en uitvoeringen
Installatie van een sectionale garagepoort

Montagekosten 

Wat zit er precies vervat in de installatiekosten?

Indien het om een renovatie gaat, moet de expert eerst de oude poort verwijderen. De kosten voor het uitbreken van een garagepoort bestaan grotendeels uit loonkosten en afvalverwerking. 

Daarna laat je best een garagepoort op maat maken. De installateur gaat met jou op zoek naar een geschikt formaat, assortie met de stijl van je garage. Eerst zal hij of zij de poort inmeten, daarna komen de productie en plaatsing aan bod.

Niet alleen de garagepoort zelf moet in orde zijn, maar ook de omliggende muren. Breek- en isolatiewerk kunnen vereist zijn.

Interesse in een professionele plaatsing?

Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende garagepoort installateurs in jouw regio. Zij geven je adviezen en prijsvoorstellen op maat. Zo maak je een keuze die zowel bij je budget als persoonlijke voorkeur past.

Wat is de garantie?

Wanneer je een sectionale garagepoort door een erkende installateur laat plaatsen, heb je standaard recht op garantie. Enerzijds is er een garantie voor de poort zelf, anderzijds voor het aandrijfsysteem (bijvoorbeeld een elektrische motor).

Afhankelijk van de leverancier en het merk garagepoort geniet je van een gemiddelde garantieperiode van 5 tot 10 jaar. Meestal is de garantie op de motor minder lang dan die op de poort zelf.

Installateurs van garagepoorten staan bovendien vaak open voor een onderhoudscontract. Daarin bepaal jij samen met de professional de frequentie, de duur en de kost van het geleverde onderhoud

Twee soorten sectionale poorten 

Er bestaan twee soorten sectionale poorten: de horizontale en verticale sectionaal garagepoorten. Wat werking betreft, zijn deze types hertzelfde. Ze verschillen in oriëntatie.

1. Horizontale poortbladen 

Een sectionale garagepoort met horizontale poortbladen rolt naar boven toe open. De poort komt evenwijdig bovenaan bij het plafond terecht.

Horizontale poortbladen komen het meest voor. Ze zijn ideaal als je bijvoorbeeld graag de muren vrijhoudt als opslag of extra ruimte. Hou er wel rekening mee dat hoge voorwerpen de werking van je garagepoort kunnen hinderen.

Sectionale garagepoort

2. Verticale poortbladen (zijdelingse sectionaalpoort) 

Een sectionale garagepoort met verticale poortbladen lijkt sterk op een schuifdeur. De panelen schuiven evenwijdig aan een van de wanden van je garage open. 

Een zijdelingse sectionaalpoort komt goed van pas als je regelmatig grotere voorwerpen de garage wil binnenbrengen. Omdat de verticale bladen het plafond niet belemmeren, kan je de hoogte beter benutten of er extra opslagruimte van maken. 

Een sectionale garagepoort zelf ontwerpen: enkele interessante mogelijkheden 

Je kunt zelf kiezen hoe jouw sectionale garagepoort eruit zal zien. Je bepaalt niet alleen de afmetingen, materialen, isolatie, bediening en inbraakveiligheid, maar ook de uiteindelijke look van je garagepoort. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren, afwerkingen en architecturale stijl.

We geven hieronder een handig overzicht van de mogelijkheden. Zo kan je de beste sectionale poort op maat van jouw behoeften creëren.

1. Afmetingen (breedte poortopening) 

Ten eerste hebben de afmetingen van de volledige garage een grote invloed op het uiteindelijke formaat van je poort. Als je voldoende ruimte hebt, kan je bijvoorbeeld een garagepoort voor twee wagens installeren of ruimte voorzien voor de opberging van een of meerdere fietsen.

Heb je minder plaats, dan kan je voor een compacte garagepoort gaan waar één wagen vlotjes in past.

2. Geschikte materialen 

Verschillende materialen zijn geschikt voor een garagepoort sectionaal.

Staal

Stalen garagepoorten zijn enkelwandig of dubbelwandig. Laatste variant is zwaarder, maar bezit uitstekende isolerende eigenschappen en is van degelijke kwaliteit. Het prijskaartje ligt wel iets hoger.

Aluminium

Aluminium garagepoorten hebben veelzijdige eigenschappen. Het materiaal is licht van gewicht, goed bewerkbaar en bezit stevige eigenschappen.

Hout

Houten poorten zorgen vandaag nog steeds voor een unieke prestige en geeft je woning net dat tikkeltje meer. Er bestaat een groot aanbod houtsoorten met uiteenlopende nerfstructuren en kleuren. Hou er rekening mee dat een houten sectionaalpoort specifiek en regelmatig onderhoud vereist.

Andere bekleding 

Andere soorten bekleding voor een garagepoort sectionaal is kunststof. De basis is vaak staal of aluminium, maar de buitenste bekleding is pvc.

Schematische weergave van een sectionale garagepoort met elektrische motor

3. Isolatie 

Niet alle garagepoorten komen standaard met een goede isolatie. Maar als je garage aan je woning verbonden is, is het essentieel dat ook je poort warmteverlies beperkt. Daarom is een geïsoleerde garagepoort sectionaal een verstandig idee om de energie-efficiëntie van je woning op peil te houden.

4. Soorten bediening

Als je voor een elektrische garagepoort kiest, heb je een aantal opties wat de bediening betreft.

Afstandsbediening

Heeft je auto een vaste plek in de garage? Dan is een afstandsbediening ideaal voor jou. Wanneer je de oprit oprijdt, open je de poort vanop afstand met de afstandsbediening en rij je jouw garage eenvoudig binnen. Je hoeft met andere woorden niet meer in- en uit te stappen om de poort te openen en sluiten.

Codeklavier

Een klassieke optie voor garagepoorten is het codeklavier. Dit verbetert niet alleen de veiligheid van je poort, maar geeft iedere gebruiker een gepersonaliseerde en snelle toegang tot de garage.

Drukknop 

Een drukknop is handig wanneer je de poort van binnenuit wil openen. Dit kan een speciale knop aan de poort zelf zijn of een lichtschakelaar die met de poort verbonden is.

Wil je graag advies op maat?
Ontvang gratis aanbevelingen van erkende installateurs.

5. Manuele of automatische bediening 

Je kunt jouw garagepoort niet alleen automatisch bedienen, maar ook handmatig of manueel. Dit vereist enige fysieke inspanning, maar is wel goedkoper dan een elektrische garagepoort.

Als een afstandsbediening, drukknop of codeklavier niet jouw ding is, kan je er ook voor kiezen om te werken met een automatische sensor of tijdsklok die afgestemd is op jouw schema.

6. Extra inbraakveiligheid 

In je garage staan meestal kostbare voorwerpen. Soms is er zelfs een deur met een rechtstreekse toegang tot je woning. Daarom is het verstandig om in extra inbraakveiligheid te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een codeklavier, nieuwe sloten of een alarmsysteem.

7. (Loop)deur 

Gebruik je jouw garagepoort veel, maar is het niet altijd nodig dat de poort zich volledig opent? Kies dan voor een sectionale poort met deur. Een deskundige verwerkt in de sectionale garagepoort een deur, zodat je de garage eenvoudig kunt betreden en verlaten zonder de poort helemaal te openen.

Garagepoort Sectionaal met Loopdeur

8. Afwerking oppervlak: kleur, structuur, profilering… 

Ook de oppervlakte van je garagepoort kan je zelf afwerken. Aluminium kan je bijvoorbeeld met een hout- of steellook laten plaatsen. Verder kan je bij zo goed als alle materialen de kleur kiezen en het reliëf (glad of korrelig oppervlak).

9. Verschillende stijlen (pastorijstijl, industrieel…) 

Tot slot kan je ook je gewenste stijl creëren. Je kunt de uitstraling van je garagepoort bijvoorbeeld afstemmen op de stijl van je woning. Maar ook een totaal nieuwe look is mogelijk. Denk aan een moderne, klassieke, landelijke of pastorijstijl.

In welke toepassingen komen sectionale garagepoorten van pas? 

Sectionale garagepoorten kan je werkelijk overal terugvinden: bij particulieren in een residentiële context, maar ook in openbare en industriële toepassingen.

Ingewerkt in een inpandige woning, als een grote poort van een werkplaats of zelfs als toegang tot een garagebox: sectionale poorten geven je tal van mogelijkheden.

Voordelen en nadelen van een sectionale poort op een rij 

Hieronder vind je een handig, concluderend overzicht met alle voor- en nadelen van een sectionale garagepoort.

Voordelen 

Omdat een sectionale poort naar boven schuift, verlies je geen kostbare ruimte aan de muren of aan de kantelhoek. Dit zorgt er bovendien voor dat een sectionale garagepoort smalle garages optimaal benut.

Tot slot kan je de afmetingen makkelijk aanpassen. Hoog, laag, breed of smal: je vindt gegarandeerd een sectionaalpoort op maat.

Nadelen 

Een sectionale garagepoort heeft meer onderdelen dan een eenvoudige kantelpoort. Daarom kosten ze meer geld en vergen ze een uitgebreider onderhoud.

Ook interessant voor jou

Kan je het paneel van een sectionaalpoort vervangen?

+
Je kan een afzonderlijk paneel van een sectionaalpoort vervangen. Zo hoef je niet de volledige poort te vernieuwen.

Hoe sectionale poort smeren?

+
Om je sectionale poort soepel te laten werken, is het belangrijk dat je deze om de zes maanden smeert. Enkel de bewegende onderdelen (scharnieren, wieltjes, kettingen, veren…) aan de binnenzijde hebben hier nood aan. Overtollig product haal je weg met een doek.

Hoe lang gaat een sectionale poort mee? 

+
Houten sectionale garagepoorten gaan gemiddeld 10 à 15 jaar mee. Stalen en aluminium sectionaalpoorten gaan 15 à 20 jaar mee. Hoe beter je de poorten onderhoudt, hoe langer ze meegaan.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met erkende installateurs bij jou in de buurt. Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat. Op die manier kan je meerdere aanbevelingen en tarieven met elkaar vergelijken. Verstuur je aanvraag en maak de voordeligste en beste keuze. Een professional garandeert een kwalitatieve plaatsing met degelijke materialen en onderdelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.