Houten garagepoorten: uit welke opties kan je kiezen? Uitvoeringen, houtsoorten en stijlen 

Ontdek in dit artikel de veelzijdigheid van houten garagepoorten. We bespreken onder andere de verschillende uitvoeringen, mogelijke houtsoorten en uiteenlopende architecturale stijlen. Leer ook welke factoren de prijs beïnvloeden en ontdek de voordelen van deze prachtige toevoeging aan je huis. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Vraag advies en prijzen op maat aan via ons offerteformulier.

Wat kost een houten garagepoort op maat? [Prijs] 

De prijs van houten garagepoorten is sterk afhankelijk van de uitvoering, grootte en houtsoort. Goedkopere houtsoorten resulteren doorgaans in poorten tussen de 500 en 1.000 euro, terwijl garagepoorten uit hoogwaardig hout al snel 1.500 tot 3.000 euro kost.

Een sectionale houten poort is gemiddeld 500 euro duurder dan een geautomatiseerde kantelpoort.

Verder kun je kiezen tussen een massief houten garagedeur en een poort bekleed met hout, waarbij de laatste optie vaak voordeliger is. Zeker wanneer je de poort gedeeltelijk wil integreren in de gevelbekleding van je huis.

Op zoek naar een specialist?
Raadpleeg onze erkende installateurs.

Bekleding met tropisch hardhout 

De meeste garagepoorten zijn vervaardigd uit hardhout zoals ceder, meranti, padouk, afzelia of eikenhout. Deze houtsoorten zijn ideaal omdat ze weinig tot geen onderhoud vereisen en een lange levensduur bieden. Ze zijn met andere woorden erg duurzaam.

De prijzen van garagepoorten uit hardhout liggen wat hoger en variëren doorgaans van 1.500 tot 3.000 euro, afhankelijk van het type hout en de afmetingen.

Goedkoper hout 

Goedkopere houten poorten bestaan vaak uit vuren of grenen. Meestal zijn ze geïmpregneerd voor een langere levensduur (tegen een extra kost). Hoewel ze minder duurzaam zijn dan hardhouten deuren en ze regelmatig onderhoud nodig hebben, bieden ze zeker een voordelige optie.

De richtprijzen liggen tussen de 500 en 1.500 euro.

Ontvang exacte prijsvoorstellen op maat via ons formulier

Bovenstaande kosten zijn indicatief: in de praktijk kunnen ze hoger of lager uitvallen. Voor precieze prijzen vul je best ons formulier in. Zo krijg je meerdere offertes met prijsvoorstellen en adviezen van erkende garagepoorten installateurs.

Mogelijke uitvoeringen voor een garagepoort uit hout 

Verschillende typen garagepoorten kan je uit hout laten vervaardigen. We geven hieronder een handig overzicht.

1. Vleugelpoort of dubbel opendraaiende deuren 

Een houten vleugelpoort is samengesteld uit twee verticale deuren die naar buiten toe opengaan. Dit betekent dat je ze ook als twee afzonderlijke deuren kunt gebruiken.

Deze optie is handig wanneer de constructie van je garage niet ideaal is. Denk bijvoorbeeld aan een ongunstige verhouding tussen de zijmuren en het plafond of de voorgevel.

2. (Bi)sectionale garagepoort

Een andere keuze is de bisectionale houten garagepoort, bestaande uit twee deelpanelen die loodrecht onder het plafond schuiven. Zo bespaar je ruimte: de poort steek naar binnen of buiten niet uit.

Er zijn verschillende ontwerpen beschikbaar. Vlakke panelen of panelen met horizontale of verticale lamellen zijn populaire keuzes.

3. Kantelpoort 

Ten slotte kan je ook voor een houten kantelpoort kiezen: de meest klassieke uitvoering waarbij de poort horizontaal tegen het plafond draait.

Er bestaan twee varianten: een naar buiten draaiende en een naar binnen draaiende kantelpoort. De binnenblijvende variant vereist meer ruimte in de garage, maar steekt niet uit op je oprit.

houten garagepoorten

Welk hout gebruik je best?  

Als je een garagepoort met hout wil bekleden, kan je uit uiteenlopende houtsoorten kiezen. Vergelijk de kenmerken van deze houtsoorten om te bepalen welke het best geschikt is voor jouw situatie.

1. Meranti 

Meranti, een duurzame Aziatische houtsoort, was vroeger populair voor garagepoorten vanwege zijn roodbruine kleur en duurzaamheid. Het vereist veel onderhoud en is ook prijzig.

2. Cederhout 

Cederhout is een tropisch hardhout met natuurlijke vergrijzing. Deze houtsoort is lichter en gemakkelijker te bewerken dan meranti. Het gaat 60 tot 100 jaar mee, maar vertoont sneller gebruikerssporen.

3. Padouk 

Padouk hout biedt een egale vergrijzing en vereist geen behandeling. Dit type hout gaat eveneens 60 tot 100 jaar mee, maar is meestal duurder dan cederhout.

4. ThermoWood 

Het milieuvriendelijke thermoWood ondergaat een proces van opwarmen en drogen zonder schadelijke stoffen uit te stoten. Verder is het resistent tegen bacteriën, vocht en insecten.

Dit soort hout gaat 15 tot 25 jaar mee en is relatief goedkoop.

5. Eiken garagepoort 

Eikenhout is een populaire keuze voor garagepoorten vanwege zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Het bezit een karakteristieke uitstraling en biedt een lange levensduur van ongeveer 15 jaar.

Eikenhout vereist echter regelmatig onderhoud om zijn kwaliteit te behouden.

6. Afrormosia 

Afrormosia is een tropische houtsoort die bekend staat om zijn uitstekende duurzaamheid en weerstand tegen insecten en schimmels. Het heeft een warme kleur en vertoont een gelijkmatige textuur.

Afrormosia kan meer dan 25 jaar meegaan en vraagt weinig onderhoud.

Welke architecturale stijlen kan je met een houten poort verwezenlijken? 

Een houten poort biedt een grote veelzijdigheid in design. Daarom past het perfect bij verschillende architecturale stijlen. We bespreken enkele interessante mogelijkheden.

1. Moderne stijl 

Voor een moderne uitstraling kun je jouw houten poort ontwerpen met strakke lijnen, minimalistische details en een gladde afwerking. Denk aan rechte vormen, ingetogen kleuren en een eigentijds ontwerp.

2. Pastorijstijl of landelijke stijl 

In een pastorijstijl of landelijke setting komt een houten poort volledig tot zijn recht met rustieke afwerkingen, traditionele panelen en verfijnde details. Het gebruik van natuurlijke materialen en warme kleuren draagt bij aan een charmante en authentieke uitstraling die past bij een landelijke omgeving.

Houten garagepoort modern wit

Voordelen en nadelen van een houten garagepoort plaatsen

Een houten garagepoort is een prachtige aanwinst voor je huis. Toch is het verstandig de voordelen en nadelen te overwegen voordat je tot de definitieve installatie overgaat. Hieronder lijsten we enkele aandachtspunten en eigenschappen op.

Voordelen 

  • Authentieke uitstraling. Hout biedt een natuurlijke en authentieke uitstraling. De warme esthetiek past uitstekend bij houten raamkozijnen en deuren. Zo zorg je voor een harmonieus geheel in je woningontwerp.
  • Duurzaamheid. Een groot voordeel van houten garagepoorten zijn hun duurzaamheid en lange levensduur. Met de juiste behandeling, denk aan een vernis- of verflaag, zijn ze bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Weerbestendigheid. Houten poorten zijn van nature goed bestand tegen geluid, water en wind. Ze zijn met andere woorden een betrouwbare keuze als bescherming tegen de elementen.
  • Roestbestendigheid. In tegenstelling tot metalen poorten zijn houten garagepoorten niet gevoelig voor roest.

Nadelen 

  • Onderhoudsintensief. Houten garagepoorten vereisen regelmatig onderhoud, zoals schuren en nieuwe vernislagen, om hun kwaliteit en uitstraling te behouden.
  • Hoge kosten. In vergelijking met andere materialen kunnen houten garagepoorten aan de prijzige kant zijn, zeker wanneer je kiest voor hoogwaardige houtsoorten en vakmanschap.
  • Mogelijke kwetsbaarheid. Houten latjes op de poort bevestigen is een goedkopere oplossing. Hou er wel rekening mee dat de lamellen makkelijk kunnen loskomen of afbreken, wat vervolgens de duurzaamheid en functionaliteit van de poort beïnvloedt.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies en prijzen op maat 

Wil je meer weten over de mogelijkheden en prijzen van houten garagepoorten? Door ons offerteformulier in te vullen, ontvang je niet alleen prijzen op maat, maar ook uitgebreide informatie over de verschillende houtsoorten, designs en opties die beschikbaar zijn voor jouw specifieke wensen. Bovendien ben je zeker dat een deskundige jouw houten garagepoort met kwalitatieve materialen en gereedschappen plaatst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.