Onderhoud garagedeur: hoe begin je eraan? Werkwijze, tips en voordelen

In dit artikel vind je stapsgewijze instructies en praktische tips voor een degelijk en effectief onderhoud van je garagedeur. Leer hoe je jouw garagepoort soepel laat functioneren en hoe je problemen kunt voorkomen. Wil je graag professionele adviezen van deskundigen? Vul ons formulier in.

Hoe kan ik zelf mijn elektrische garagedeur onderhouden? [Stappenplan] 

Een piepende en lawaaierige garagedeur wijst op een gebrekkige smering en kan op lange termijn schade veroorzaken. Met regelmatig onderhoud volgens onderstaand stappenplan kun je problemen voorkomen en de levensduur van je garagepoort verlengen.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

Stap 1: Controleer de verschillende onderdelen van je garagepoort

Controleer eerst de volgende elementen van je garagepoort:

 1. Geleidingsrollen
 2. Assen (veerbescherming, kabeltrommels en veren)
 3. Rails
 4. Raceways
 5. Panelen en scharnieren voor de draaideur
 6. Motor (elektrische kabels, stroomonderbreker, schakelkast, ketting, riemen en eindschakelaar indien gemotoriseerd)

Stap 2: Garagepoort smeren 

Om ervoor te zorgen dat je garagedeur soepel blijft functioneren en om slijtage te voorkomen, is een regelmatige en goede smering essentieel. Zorg ervoor dat de garagedeur gesloten is en de stroomtoevoer onderbroken is voor je van start gaat.

Waarmee garagedeur smeren? 

Gebruik een lithiumbasis of speciaal smeermiddel in plaats van standaard ontvettingsmiddelen zoals WD-40. Deze zijn niet ideaal. Koop het in een ijzerwarenwinkel of online. Vermijd olie: het trekt vuil en stof aan en kan druppelen.

Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat het voor jouw garagepoort geschikt is. Meestal zit het smeermiddel in een spuitfles.

Rails zelf reinigen 

Maak de rails schoon met een vochtige doek en hanteer een remmenreiniger voor hardnekkig vuil. Zo voorkom je obstructies voor de rollers.

Indien nodig gebruik je een stofzuiger om ander vuil te verwijderen. Op moeilijk bereikbare plaatsen kan je een slangverlengstuk inzetten.

Bewegende onderdelen smeren 

Naast de rails smeer je best ook andere bewegende delen voor een goede werking van de garagedeur. Controleer en smeer de geleidingsrollen, assen (zoals veerbescherming, kabeltrommels en veren), scharnieren en andere bewegende onderdelen volgens de fabrikantinstructies.

Gebruik hiervoor hetzelfde lithiumbasis smeermiddel of een speciaal smeermiddel voor garagepoorten. Op die manier verminder je wrijving en voorkom je slijtage.

Onderhoud garagedeur

Stap 3: Maak de (kunststof) garagedeur schoon 

Houd de buitenkant van je garagedeur schoon door regelmatig vuil en stof te verwijderen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel of spons om vuil en vlekken voorzichtig weg te vegen. Spoel de deur daarna grondig af met water en laat het drogen voordat je het smeert.

Stap 4: Maak de elektrische contacten van de motor schoon 

Controleer regelmatig de elektrische contacten van de garagedeuropener en reinig ze indien nodig. Schakel eerst de stroom uit en gebruik vervolgens een schone, droge doek om eventueel stof, vuil of corrosie voorzichtig van de contacten te verwijderen. Zorg ervoor dat alle contacten volledig droog zijn voordat je de stroom weer inschakelt.

Stap 5: Bescherm de afdichting 

Inspecteer de afdichting rondom de garagedeur op scheuren, beschadigingen of veroudering. Als de afdichting is aangetast, vervang je het best. Zo voorkom je dat vocht, tocht of vuil binnendringt. Gebruik een geschikt afdichtingsmiddel om de garagedeur effectief te beschermen tegen externe elementen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen van erkende garagepoort installateurs.
arrow Ontvang offertes

Handige tips voor het onderhoud van je garagedeur 

Als je jouw garagepoort in een optimale staat wil houden, kunnen onderstaande tips een goede hulp zijn.

1. Laat de veerspanning regelmatig controleren 

Hoewel niet iedereen zijn garagepoort even vaak gebruikt, is het belangrijk om regelmatig de veerspanning te controleren, vooral bij sectionaalpoorten. Laat jaarlijks een erkende deskundige de veerspanning nakijken en eventuele reparaties uitvoeren om schade te voorkomen. Een onderhoudsovereenkomst biedt zorgeloosheid.

2. Inspecteer ook de hefkabels

Inspecteer de hefkabels op rafels of beschadigingen. Vervang beschadigde kabels meteen om ongelukken te voorkomen.

3. Installeer deur-strips 

Als je energie wilt besparen, is het een goed idee om weerbestendige deurstrips te installeren. Zo voorkom je ook dat er vocht in de garage komt. Zorg ervoor dat je de strips aan de onderkant van de garagedeur bevestigt, meer bepaald op het deurframe en tussen de panelen van de garagepoort.

4. Reset de automatische opener 

Als je merkt dat de garagedeur kort sluit voordat het automatisch opent of als het de bodem niet bereikt, moet je de automatische opener resetten. Elke garagedeur heeft specifieke resetinstructies, maar over het algemeen gelden deze basisstappen:

 • Schakel de stroom uit.
 • Wacht 10 seconden.
 • Schakel de stroom weer in.
 • Druk op de pijl naar beneden totdat de garagedeur de bodem bereikt en volledig sluit.

5. Soms is het verstandiger de garagepoort te vervangen 

Zelfs bij regelmatig onderhoud kan het gebeuren dat je garagedeur na verloop van tijd niet meer goed werkt. In zulke gevallen is het slim om te overwegen de garagedeur te vervangen.

Garagedeur onderhouden rails smeren

Enkele voordelen van periodiek onderhoud voor je garagepoort

Regelmatig onderhoud van de garagepoort is cruciaal en zorgt op lange termijn voor verschillende voordelen.

 • Veiligheid. Onderhoud kan potentiële risico’s identificeren. Laat je garagepoort herstellen voordat het ongelukken of beschadigingen veroorzaakt.
 • Langere levensduur. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je kleine problemen aanpakt voordat ze uit de hand lopen. Zo ga je dure reparaties of vervanging uit de weg.
 • Energie-efficiëntie. Goed onderhouden garagepoorten isoleren beter, wat voor lagere energiekosten en een efficiëntere woning zorgt.
 • Betrouwbare werking. Onderhoud zorgt ervoor dat je garagedeur soepel en betrouwbaar blijft functioneren.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Voor persoonlijke adviezen en prijsopgaven voor garageonderhoud in jouw regio, kun je vrijblijvend contact opnemen met lokale garagepoorten specialisten. Vul ons formulier in en ontvang meerdere offertes op maat. Zo kan je aanbevelingen en tarieven van verschillende deskundigen met elkaar vergelijken en maak je een voordelige beslissing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.