Herstelling garagepoort: welke defecten komen vaak voor? Hoe los je ze zelf op? 

Na verloop van tijd is het mogelijk dat je poort een bepaald defect vertoont. In dit artikel krijg je een overzicht van de meest voorkomende beschadigingen en leer je hoe je de herstelling van je garagepoort best aanpakt. Verder bespreken we de kosten, enkele handige bespaartips en gaan we specifieker in op de reparatie van elektrische poorten. Wil je graag in contact komen met een erkend garagepoort installateur? Vul ons formulier in.

Wat doe je best wanneer je garagepoort kapot is? 

Kijk eerst grondig naar de omvang en ernst van de schade. De herstelling van de garagepoort hangt af van deze opmeting. Ga daarna na of je de schade zelf kan repareren of dat je best professionals inschakelt.

Neem altijd foto’s van de schade. Dit is niet alleen praktisch voor de garagepoort technieker, maar ook voor je eventuele verzekering. Zo heb je duidelijk bewijs dat je poort defect is.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

Herstelling garagepoort: wat kost het?

Per type garagepoort verschilt de prijs voor de herstellingswerken. In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de richtprijzen. We geven zowel een minimum- als maximumprijs.

Type poortMinimumprijs herstellingMaximumprijs herstelling
Sectionale poorten690 euro5.200 euro
Gescharnierde garagedeuren1.400 euro3.000 euro
Automatische garagepoorten1.270 euro3.300 euro
Automatische garagepoorten (zonder herstelling in het openingssysteem)300 euro800 euro

Prijsbepalende factoren

De kosten voor de herstelling van je garagepoort kunnen aanzienlijk variëren. Er zijn enkele belangrijke factoren die een grote invloed hebben op de uiteindelijke prijs:

 1. Het tarief van de installateur.
 2. Het type defect. De oorzaak van het defect bepaalt hoe moeilijk of makkelijk de herstelling verloopt. De meest voorkomende kapotte onderdelen zijn: een geblokkeerde rolpoort, piepende geluiden door een kapotte veer of een afstandsbediening die het niet meer doet.
 3. De onderdelen die vervangen moeten worden. Afhankelijk van het aantal en de complexiteit stijgt of daalt de prijs. Motoren, veren en panelen moeten het vaakst vernieuwd worden. Een garagepoort vervangen is vaak goedkoper dan een volledig nieuwe poort plaatsen.
 4. De inschakeling van een specialist. Een garagepoort herstellen is een ingewikkelde klus. Wanneer je een professional contacteert, kan je rekenen op kwaliteit, nauwkeurigheid en heb je de garantie dat jouw poort opnieuw functioneert zoals het hoort. Het is een extra kost, maar één die het zeker waard is.
Herstelling garagepoort

Enkele bespaartips 

Als je op de kosten wil besparen, kan je onderstaande handige tips opvolgen:

 • Indien je rolluiken, ramen of andere toegangspoorten in het verleden hebt laten plaatsen, kan je deze installateurs opnieuw contacteren. Je hoeft met andere woorden niet onmiddellijk op zoek te gaan naar een nieuwe technieker. Meestal zijn ook zij gespecialiseerd in de herstelling of plaatsing van garagepoorten.
 • Heb je al gedacht aan het afsluiten van een jaarlijks onderhoudscontract? Dan controleert een specialist je garagepoort met regelmaat en kan hij of zij defecten vroegtijdig controleren. Zo bespaar je op herstellingskosten en geniet je van een steeds werkende garagepoort. Per jaar betaal je ongeveer 150 tot 1.000 euro.
 • Wacht niet op je volgende controle. Neem zelf initiatief en inspecteer je garagepoort regelmatig. Zo ben je snel op de hoogte van defecten of kleine mankementen.
 • Steek je graag de handen uit de mouwen? Dan kan je kleine reparaties makkelijk zelf uitvoeren. Zo bespaar je op de kosten voor de tussenkomst van een erkend installateur. Je kunt niet elke klus zelf uitvoeren: een nieuwe motor plaatsen is bijvoorbeeld een werkje dat je best aan een specialist overlaat.

Wat is de exacte prijs van mijn herstelling?

Vraag offertes aan voor de herstelling of plaatsing van je garagepoort. Zo ontvang je meerdere exacte prijsvoorstellen op maat van erkende installateurs. Door deze te vergelijken, vind je gegarandeerd de voordeligste optie voor jouw situatie.

Meest voorkomende beschadigingen bij garagepoorten 

Een sectionale poort gaat gemiddeld zo’n 15 à 20 jaar mee. Als je je bovendien aan de onderhoudsvereisten houdt, kan je de levensduur zelfs nog verlengen.

Al is het onoverkomelijk dat er in die 20 jaar wel eens schade zal voorkomen. Vaak is het veelvoorkomend en makkelijk te herstellen. Hieronder vind je een lijstje van wat dit zoal kan zijn:

 • Door een defect aan je elektrische motor gaat je garagepoort niet meer open of dicht.
 • Als er slijtage optreedt, is dit meestal aan de scharnieren of rails van je poort.
 • De veerspanning kan verouderd zijn waardoor je garagepoort trilt of schudt tijdens het openen en sluiten.
 • Na een aantal jaar kan de batterij van je afstandsbediening wel eens plat zijn.

Deuk herstellen

Een deuk in je garagepoort herstellen is gelukkig geen moeilijke klus. Online vind je verschillende pakketten met lijm en trekkers. Zo verwijder je de deuk in een snelle beweging.

Verkleuring aanpakken

Een garagepoort kan last ondervinden van de weersomstandigheden en bijgevolg beginnen verkleuren. Ook deze schade kan je eenvoudig zelf herstellen: neem een verfborstel bij de hand en geef de poort een nieuw laagje verf. 

Om deze klus te klaren, is het belangrijk dat de poort schoon en ontvet is. Dit doe je door het oppervlak te schuren en vervolgens in te smeren met een ontvettingsmiddel.

Om deze klus te klaren, is het belangrijk dat de poort schoon en ontvet is. Dit doe je door het oppervlak te schuren en vervolgens in te smeren met een ontvettingsmiddel.

Herstelling garagepoort met verkleuring door nieuwe laag verf

Reparatie automatische of elektrische garagedeur: drie soorten defecten 

De herstelling van een automatische of elektrische garagepoort is net iets ingewikkelder. Omdat de demotica in de poort verwerkt zitten, kan je het probleem niet altijd met het blote oog zien.

1. Technisch defect: elektrische poort gaat niet meer open 

Wanneer je poort niet meer open of dicht gaat, spreek je van een technisch defect. Meestal ligt een van onderstaande oorzaken aan de grondslag van dit probleem.

Motor reageert niet of is versleten

Een eerste verklaring is dat het probleem zich in de motor van je poort bevindt.

Dit kan je controleren door de motor te ontkoppelen en vervolgens de garagepoort handmatig te openen en te sluiten. Lukt dit perfect? Dan ligt het probleem bij je motor. Contacteer in dit geval een professional om je motor te repareren.

Laat je garagepoort motor herstellen.
Kom in contact met professionele installateurs.

Blokkade in de poort zelf of de rails 

De motor is niet altijd de oorzaak. Soms kan de poort ook klem zitten. Controleer de rails goed en bekijk waar het probleem zich precies voordoet. In bepaalde gevallen kan je deze blokkage zelf herstellen. Al kan je voor de zekerheid een specialist inschakelen.

2. Afstandsbediening kapot 

Een tweede defect is een kapotte afstandsbediening. Kijk eerst of de batterijen vervangen moeten worden. Meestal is dit de oplossing. Als dit niet het geval is, neem je best contact op met de installateur die je automatische poort geplaatst heeft.

Afstandsbediening kapot

3. Piepende of krakende geluiden (sectionale) poorten 

Een laatste veel voorkomende defecten zijn piepende of krakende geluiden bij het openen of sluiten van je poort. Vaak ligt de oorzaak bij de scharnieren. Smeer deze in om de werking te versoepelen.

Blijft het probleem aanhouden? Neem dan contact op met een specialist.

(Elektrische) garagepoort zelf herstellen of een erkende professional inschakelen?

Na het lezen van deze tips en tricks kan je de meest voorkomende technische defecten zelf oplossen. Al is het altijd een slimme zet om een ervaren professional in te schakelen. Zo blijft de kwaliteit van je garagepoort zeker behouden. 

Daarnaast is het onderhoud van je garagepoort belangrijk om schade te voorkomen. Een onderhoudscontract kan bijvoorbeeld interessant zijn.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten 

Reken op jaren ervaring en expertise van deskundigen om je garagepoort te herstellen. Zo geniet je van een op-en-top functionerende poort die tot wel 20 jaar of langer mee zal gaan.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier. Zo kan je exacte prijsvoorstellen en adviezen met elkaar vergelijken en vind je de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.