Garagepoort vervangen: wanneer een slim idee? Kosten, werkwijze en tips 

Is je garagepoort toe aan vernieuwing? Ontdek hier wanneer het verstandig is je garagepoort te vervangen. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten, levensduur en welke onderdelen je eenvoudig kunt vernieuwen. Bovendien geven we een stappenplan met praktische tips mee zodat je zelf voor de werken kunt instaan. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Wanneer is het verstandig om een garagepoort te vervangen?

Een garagepoort ondergaat frequente gebruikssporen, wat onvermijdelijk tot slijtage leidt. Om ongelukken te voorkomen, is het van essentieel belang om de poort zelf of onderdelen ervan tijdig te vernieuwen. In volgende gevallen is het verstandig je garagepoort (gedeeltelijk) te vervangen:

  • Schade. Beschadigingen kunnen de functionaliteit en veiligheid van de garagepoort beïnvloeden. Wanneer reparatie niet meer mogelijk is, is het noodzakelijk de poort te vervangen.
  • Functionaliteit. Als de poort niet meer soepel opent of als de motor moeizaam functioneert, duidt dit op versleten onderdelen. In sommige gevallen is het voldoende enkele onderdelen te vervangen.
  • Stijl. Als de uitstraling van de poort niet meer in harmonie is met de stijl van je huis, kan het interessant zijn om een nieuwe garagepoort te overwegen.
Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

Hoe lang gaat een garagepoort gemiddeld mee? 

Een standaard garagepoort heeft doorgaans een levensduur van minstens 20 jaar, vaak zelfs langer. Verschillende factoren hebben een invloed op deze levensduur zoals het type garagepoort, de gebruiksfrequentie en het onderhoud.

Regelmatig onderhoud, zoals het smeren van de veren, verlengt de levensduur vaak aanzienlijk.

garagepoort vervangen

Wat kost een garagepoort vervangen?

Elk type garagepoort heeft een verschillende prijsklasse die afhangt van factoren zoals afmetingen, materiaal, openingssysteem en automatisering. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten naargelang het type garage.

Type garagepoortMinimumprijs (€)Middelprijs (€)Maximumprijs (€)
Poort vervangen zonder het openingssysteem te veranderen € 150€ 2.325€ 4.500
Sectionale garagepoort€ 694€ 2.990€ 5.286
Glijdende garagepoort€ 1.270€ 2.285€ 3.300
Gescharnierde garagepoort€ 1.400€ 2.200€ 3.000
Rolpoort€ 2.000€ 3.000€ 4.000
Overhead garagepoort€ 630€ 2.043€ 9.800

Belangrijke onderdelen van een garagepoort vervangen 

Soms is het niet nodig om de volledige garagepoort te vervangen: in bepaalde gevallen volstaat het om één of meerdere onderdelen te vernieuwen. We geven een overzicht.

1. Slot

Wie extra beveiliging voor de garagepoort wenst, kan overwegen het slot te vervangen. Zeker als het om een eenvoudig cilinderslot gaat, kan je bijvoorbeeld een slot met kerntrekbeveiliging installeren. Dit verhoogt de inbraakwerendheid van je poort.

2. Veer: torsieveer of trekveer

Versleten veren kunnen tot een zwaardere garagepoort leiden die op den duur begint vast te lopen. Vervang ze snel voordat de schade uit de hand loopt.

Er bestaan twee soorten veren: trekveren en torsieveren. Vooral torsieveren, die onder een zeer hoge spanning staan, laat je best door een ervaren monteur vervangen.

3. Afstandsbediening of opener

Een defecte afstandsbediening is vervelend, maar het is niet noodzakelijk om de volledige automatische garagepoort te vervangen. Vraag bij de installateur een nieuwe afstandsbediening aan en laat de werking van de volledige elektrische installatie controleren.

Een alternatief is het gebruik van een universele handzender.

4. Panelen 

Beschadigde panelen van een sectionale garagepoort kan je in theorie zelf vervangen, maar dit is zeker geen eenvoudige klus. Bovendien is het vaak beter om het volledige deurblad te vervangen in plaats van slechts één paneel.

Hou er rekening mee dat na verloop van tijd de kleur van de panelen begint te vervagen. Wanneer je dan een enkel paneel vervangt, zie je duidelijke kleurverschillen in je poort terugkomen.

5. Motor 

De motor is verantwoordelijk voor de soepele opening en sluiting van een garagepoort. Als het defect is of niet meer naar behoren functioneert, vermindert dit het gebruiksgemak van de poort aanzienlijk. Een vervanging is daarom noodzakelijk om de optimale en veilige werking te garanderen.

motor vervangen poort

Hoe zelf een garagepoort demonteren of uitbreken? Een handig stappenplan

Voordat je aan de werken begint, is het handig om te weten hoe je een garagepoort correct kunt demonteren of verwijderen. Hieronder volgt een handig stappenplan om je door het proces te begeleiden. Zo demonteer je jouw poort op de juiste manier.

Benodigde gereedschappen 

Een grondige voorbereiding is om verschillende redenen essentieel. Zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  • De handleiding van de garagepoort
  • Een C-klem
  • Klemvergrendeling tangen
  • Een ladder

Stap 1: Controleer de veren 

Controleer vooraf zeker de spanning op de veren van de garagepoort. Zitten er torsieveren? Laat deze dan door een professional verwijderen. Dit type veer staat onder een extreem hoge spanning en is daarom erg complex en gevaarlijk om te demonteren.

Stap 2: Ontkoppel de automatische bediening

Voordat je aan de werken begint, ontkoppel je eerst de elektrische bediening van de garagepoort. Zorg ervoor dat de draden van de motor uit het stopcontact zijn en dat de verbinding tussen de draden en de poort is losgemaakt.

Heb je de motor niet meer nodig voor de nieuwe garagepoort? Verwijder deze dan volledig door het los te schroeven van het plafond.

Stap 3: Verwijder de veren

Verlaag eerst de spanning op de veren door de poort voor een deel op te tillen. Bevestig klemmen aan beide zijden van de veer en demonteer het vervolgens voorzichtig met klemvergrendelingtangen.

Verwijder de pin en draai de spankop los. Daarna kan je de veer verwijderen en vervangen door een nieuwe. Het aanspannen van de nieuwe veer laat je best over aan een professional.

Wanneer noodzakelijk? 

Als de elektrische opener tijdens de opening van de deur begint te spannen, laat je de veren best vervangen. Verouderde veren kunnen plotseling breken. Na de breuk voelt de deur zwaarder aan en kan een automatische opener de deur niet meer tillen.

Stap 4: Haal de poort zelf weg 

Nu de veren verwijderd zijn, kan je ook de poort zelf demonteren. Laat de garagepoort zakken en plaats een blok eronder. Zo blijft er een gedeeltelijke opening over.

Verwijder vervolgens alle beugels en moeren waarmee de armen van het poortblad aan de deurstijl zijn bevestigd. Zorg ervoor dat je deze klus met de hulp van iemand anders uitvoert.

Stap 5: Schroef de deurstijl los 

De laatste stap is het verwijderen van de deurstijl. Hopelijk kan je deze eenvoudig van het kozijn losschroeven. Als dat niet lukt, gebruik je best een koevoet om de deurstijl van de garagepoort gemakkelijker los te wrikken.

Komt er een nieuwe poort in de plaats? Dan kan je ook de deurstijl behouden voor de volgende garagepoort.

garagepoort poortblad schroeven

Enkele praktische tips voor de vernieuwing van je garagepoort

Wanneer je beslist je garagepoort te laten vervangen, hou je best met enkele aspecten rekening. We bespreken hieronder enkele handige tips.

Wil je professioneel advies?
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis aanbevelingen.

1. Kies een passend type garagepoort voor jouw situatie

Wanneer je een nieuwe garagepoort aankoopt, is het belangrijk na te denken over het type poort dat je wil. Zorg dat het aan jouw persoonlijke smaak en praktische behoeften voldoet.

Er zijn verschillende opties beschikbaar. Denk aan sectionaalpoorten, kantelpoorten, schuifpoorten, rolpoorten etc. Let bij je keuze niet alleen op de stijl en de praktische eigenschappen, maar ook op je budget.

2. Denk aan het materiaal

De populairste materialen voor garagepoorten zijn aluminium, hout, metaal (staal) en pvc. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen:

  • Houten poorten zijn duurzaam en passen goed bij een landelijke uitstraling, maar vragen meer onderhoud.
  • Aluminium poorten zijn licht en gaan lang mee (tot wel 25 jaar), maar zijn doorgaans duurder.
  • Metalen poorten zijn budgetvriendelijk en vereisen weinig onderhoud, maar hebben wel een ruwere uitstraling.

3. Isoleren is verstandig 

Oude garagepoorten zijn vaak niet geïsoleerd, wat temperatuurverschillen in de aangrenzende ruimtes kan veroorzaken.

Moderne poorten hebben geïsoleerde panelen en verbeterde afdichtingen om koudebruggen te voorkomen. Als je van voldoende warmte wil genieten in je garageruimte is het slim een betere isolatie aan te brengen.

4. Meet de garagepoort op voorhand op 

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de gekozen garagepoort daadwerkelijk in de beschikbare ruimte past. Controleer of er zowel aan de boven- als zijkant van de garage voldoende ruimte is. Zo voorkom je dat de poort extra schade aan het plafond veroorzaakt tijdens de opening.

5. Kies een professioneel installateur 

Neem de tijd om offertes aan te vragen en vergelijk prijzen en aanbevelingen. Zo kun je niet alleen op kosten besparen, maar vind je ook de beste installateur voor jouw specifieke garagepoort.

Garagepoort vervangen door een raam/venster of deur 

Als je de garage niet langer gebruikt als een parkeerplaats voor je auto, kan je het bijvoorbeeld vervangen door een raam en/of deur. Dit opent de ruimte voor meer natuurlijk licht en biedt de mogelijkheid om de garage om te vormen tot een extra leef- of hobbyruimte.

Een garagepoort vervangen of herstellen/renoveren? 

Overweeg eerst een herstelling van je garagepoort voordat je aan vervanging denkt. Soms volstaat het om gewoon een onderdeel te vervangen of te repareren. Als de garagepoort serieus versleten of beschadigd is, kan je beter in een vervanging voorzien.

Nieuwe sectionaalpoorten bieden bijvoorbeeld comfort, ruimtebesparing en verbeterde veiligheidsopties zoals elektrische systemen met codeklavieren. Ze zijn bovendien beter geïsoleerd en verhogen de waarde van je woning.

rails bevestigen plafond garagepoort

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met erkende garagepoort installateurs in jouw regio 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met erkende garagepoort installateurs in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je meerdere tarieven en mogelijkheden met elkaar vergelijken en maak je een weloverwogen keuze voor jouw woning. Verstuur je aanvraag en geniet van een kwalitatieve plaatsing of herstelling van jouw garagepoort.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.