Garagedeur bekleden: welke materialen zijn geschikt? Hoe zorg je voor een stijlvolle look?

In dit artikel lees je meer over de geschikte materialen om je garagedeur mee te bekleden. Zowel hout, aluminium als pvc komen aan bod. Ontdek de kenmerken en voordelen van elk materiaal en vind de beste optie voor jouw situatie. Heb je behoefte aan deskundig advies van erkende garagepoort installateurs? Vul ons offerteformulier in.

Garagedeur bekleden met hout: wat zijn je opties? 

Als je het juiste hout wil selecteren, vergelijk je best verschillende kenmerken zoals duurzaamheid, weerbestendigheid, prijs en esthetiek. Hieronder bespreken we enkele mogelijke houtsoorten voor het bekleden van je garagedeur.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met professionele garagepoort installateurs.

1. Afrormosia 

Afrormosia, een duurzame houtsoort uit Midden- en West-Afrika, is erg geliefd vanwege zijn prachtige kleur en fijne nerf. Met duurzaamheidsklasse 1 is het bestand tegen diverse weersomstandigheden. Daarom is het ideaal voor het bekleden van een garagedeur of gevel.

Regelmatige behandeling is wel nodig om de kleur te behouden en de levensduur te verlengen.

2. Red cedar 

Red Cedar komt uit Westelijk Noord-Amerika en biedt prachtige kleurvariaties van licht geelbruin tot chocoladebruin, soms zelfs binnen dezelfde stam. Met duurzaamheidsklasse 2 kan het zowel in een bewerkte als onbewerkte staat voorkomen.

Bij blootstelling aan daglicht ontwikkelt het hout na verloop van tijd een grijze tint, tenzij je het regelmatig in de olie zet om de kleur te behouden.

garagedeur bekleden

3. Shou Sugi Ban (gebrand zwarthout)

Shou Sugi Ban is een oude Japanse methode om hout te verduurzamen. Omdat ze één zijde verbranden, vergroot de levensduur en de weerstand van het hout. Dit creëert een unieke plank met een koollaag die bovendien de nerfstructuur benadrukt.

De techniek wordt vaak toegepast op thermisch essenhout, naaldhout en Douglas voor een eigentijdse uitstraling. Bovendien is het de ideale werkwijze om zwarte garagepoorten te ontwerpen.

4. Meranti 

Vroeger was merantihout een gekende keuze. Dit duurzame hout is afkomstig uit Azië en heeft een kenmerkende roodbruine tot rozebruine kleur. Het heeft een erg lange levensduur van zeker twintig tot honderd jaar.

Ondanks de duurzaamheid is meranti de laatste tijd minder populair. Het vereist een aanzienlijk onderhoud, is schaars en daardoor prijzig.

5. Eik 

Het sterke en duurzame eikenhout is ideaal voor garagedeuren en gevelbekleding. Met een natuurlijke kleurvariatie van lichtgeel tot donkerbruin en een warme uitstraling, is Europees Eikenhout een geliefde keuze. Het behoort tot duurzaamheidsklasse 2 en kan jarenlang meegaan.

Onbehandeld eikenhout ontwikkelt na verloop van tijd een grijze tint die de natuurlijke schoonheid benadrukt.

6. Barnwood

Barnwood is afkomstig uit schuren en biedt een historische uitstraling door zijn karakteristieke verkleuring en ruwe textuur na jaren van blootstelling aan verschillende weersomstandigheden. Elke plank is uniek. Het gebruik van gerecycled hout past perfect binnen het cradle-to-cradle principe: nieuwe bomen moeten niet meer gekapt worden.

7. Fraké

Fraké is een snelgroeiende loofhoutsoort uit West-Afrika en varieert in kleur van lichtgeel tot donkerbruin. Met een vaste structuur en fijne nerf vertoont het hout een levendige tekening vergelijkbaar met eikenhout. De kleine pinholes geven het een rustiek karakter. Door thermische modificatie stijgt de duurzaamheid van Fraké naar klasse 1.

8. Essenhout

Essenhout, Europees hardhout uit gematigde klimaten, varieert in kleur van wit tot geelachtig met een mooie vlamtekening. Oorspronkelijk behoort het tot klasse 5 in duurzaamheid. Door een thermische modificatie naar klasse 1 is het geschikt voor buitentoepassingen. Daarom is het een perfect materiaal voor garagepoorten.

garagedeur houten latjes

9. Accoya 

Accoya is vervaardigd uit snelgroeiend naaldhout en combineert een natuurlijke schoonheid met duurzaamheid. Dankzij een milieuvriendelijke houtmodificatietechnologie krijgt het hout de eigenschappen van premium tropisch hardhout.

Accoya heeft een lichte kleur en prachtige nerfstructuur en gaat tot wel 50 jaar mee. Daarom zit het in de hoogste duurzaamheidsklasse 1.

10. Oregon Pine

Oregon Pine, ook bekend als Douglas Fir, is een populair naaldhout uit de Verenigde Staten (Oregon) en Canada. Het heeft een lichtgele kleur die na verloop van tijd naar een fraai oranjeachtig geelbruin verandert. Met duurzaamheidsklasse 3 heeft het een gemiddelde levensduur, maar een behandeling wordt sterk aanbevolen om de kleur te behouden.

11. Douglas 

Douglas spar, ook Europees Douglas genoemd, is een dennenboom oorspronkelijk afkomstig uit het westen van Noord-Amerika, bekend als Oregon Pine in die regio.

Het is geïntroduceerd in Europa rond 1830 en vertoont enkele gelijkenissen met Oregon Pine. Toch zijn er ook heel wat verschillen zoals de grovere structuur (door de snellere groei) en de lichte geelrode tot geelbruine tint.

12. Lariks 

Douglas en Lariks worden vaak samen genoemd omdat het beide houtsoorten zijn afkomstig van West-Europese naaldbomen. Het belangrijkste verschil zit hem voornamelijk in de kleur: Douglas is meestal wat meer rosé van kleur, terwijl Lariks geler is. Ook vertoont Douglas minder snel scheuren dan Lariks.

13. Padoek 

Padoek, afkomstig uit West- en Midden-Afrika, heeft een koraalrode kleur die na verloop van tijd mooi vergrijst. De prachtige nerfstructuur blijft zelfs na vergrijzing zichtbaar. Met duurzaamheidsklasse 1 behoort Padoek tot een van de meest duurzame hardhoutsoorten ter wereld, waardoor het ideaal is voor garagedeuren en gevelbekleding.

Houten bekleding met Thermowood: milieuvriendelijk alternatief voor hardhout 

Bekijk zeker ook Thermowood: het milieuvriendelijke alternatief voor hardhout. Het kent een productie uit Europese naaldbomen (Vuren, Essen, Grenen, Eiken…) door middel van stoombehandeling. Dit type hout vereist weinig tot geen onderhoud en biedt diverse mogelijkheden voor het bekleden van je garagedeur.

houten garagepoort met glas

Enkele aandachtspunten voor een garagedeur met houten bekleding

Je bestaande garagdeur met hout bekleden is soms geen goed idee:

  1. Hout is een natuurlijk materiaal dat door weersinvloeden uitzet en krimpt. Dit kan problemen veroorzaken wanneer het op staal, aluminium of kunststof bevestigd is. Deze materialen hebben niet dezelfde eigenschappen. Dit kan ertoe leiden dat het hout kromtrekt of scheurt.
  2. Bestaande garagedeuren zijn mogelijk niet ontworpen om het extra gewicht van hoogwaardige houten bekleding te dragen, waardoor de motor overbelast kan raken en er zelfs door kan branden.
  3. Verouderde garagedeuren zijn vaak niet goed geïsoleerd en bieden mogelijk onvoldoende veiligheid.
Wil je graag een exacte prijs kennen?
Ontvang prijsvoorstellen van garagepoort installateurs.

Kies voor een volledig houten garagedeur 

In plaats van je bestaande garagepoort met hout te bekleden, is het verstandiger een volledig nieuwe houten poort te laten installeren. Het biedt tal van voordelen die zeker het overwegen waard zijn.

1. Groot aanbod houtsoorten 

Allereerst kan je uit een breed scala houtsoorten kiezen. Of je nu de voorkeur geeft aan de warme uitstraling van eikenhout, de duurzaamheid van Afrormosia of de karakteristieke kleurvariaties van Red Cedar: er is altijd een houtsoort die bij jouw smaak en behoeften past.

2. Verschillende stijlen creëren: pastorijstijl, landelijk, modern…

Daarnaast geeft het gebruik van hout de vrijheid om diverse stijlen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een moderne, strakke look of net een garagepoort in pastorijstijl. Ook landelijke poorten zijn geliefd door hun rustieke en klassieke uitstraling.

Houten garagedeuren kan je op maat laten maken zodat ze mooi aansluiten bij de architectuur en esthetiek van je huis. De flexibiliteit van hout stelt je in staat om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren die aan jouw behoeften beantwoordt.

3. Praktische troeven 

Naast de esthetische overwegingen bieden houten garagedeuren ook praktische voordelen. Ze bezitten vaak een uitstekende isolatie, wat betekent dat je de temperatuur in je garage kunt reguleren en de energiekosten kunt verlagen.

Bovendien komen houten garagepoorten vaak met extra opties zoals ramen en andere decoratieve elementen om de algehele uitstraling te verbeteren.

Een ander belangrijk voordeel van een volledig houten garagedeur is dat je geen last hebt van de problemen die kunnen optreden wanneer je hout op ander materiaal monteert.

Andere mogelijke materialen voor de bekleding van je garagepoort

Hoewel hout een traditionele keuze is voor het bekleden van een garagedeur, zijn er ook andere materialen die steeds populairder worden: aluminium en pvc. Ook deze bieden verschillende voordelen en esthetische mogelijkheden.

1. Aluminium 

Aluminium is een veelzijdig materiaal dat steeds vaker bij garagepoorten voorkomt. Het biedt duurzaamheid, weerbestendigheid en een modern uiterlijk.

Bovendien kan je met aluminium een garagepoort met houtlook te creëren. Zo geniet je niet alleen van de warme uitstraling van hout, maar ook van de voordelen van aluminium (lange levensduur en het onderhoudsgemak).

2. Pvc of kunststof 

Pvc of kunststof is een andere slimme optie voor de bekleding van garagepoorten. Het biedt verschillende voordelen zoals lage kosten, onderhoudsgemak en weerbestendigheid. Kunststof kan na verloop van tijd wel verkleuren of broos worden onder invloed van UV-stralen (zonlicht).

Bovendien is het mogelijk je kunststof garagepoorten te schilderen in elke gewenste kleur.

garagepoort materiaal pvc

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in 

Voor gepersonaliseerd advies en meer info over de verschillende materialen en mogelijkheden voor jouw garagepoort, ben je hier aan het juiste adres. Vul onderstaand offerteformulier in en onze specialisten in garagedeuren nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Ze sturen je offertes met prijsvoorstellen en aanbevelingen op maat op. Zo kan je je goed informeren, verschillende tarieven met elkaar vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.