Garagepoort schilderen: hoe pak je de schilderwerken aan? Werkwijze en kosten 

Ben je van plan jouw garagepoort professioneel te laten schilderen? Of steek je liever zelf de handen uit de mouwen? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten, de werkwijze en de schildertechnieken per materiaal. Zo leer je stap voor stap hoe je jouw poort zelf een nieuwe verflaag kunt geven. Wil je de werken aan een erkende schilder overlaten? Vul ons offerteformulier in en kom gratis in contact met specialisten in jouw regio.

Wat kost een (sectionale) garagepoort laten schilderen? [Prijs]

Een (sectionale) garagepoort professioneel laten schilderen kan de uitstraling van je woning aanzienlijk verbeteren. Maar wat zijn de kosten voor deze service precies? 

De totale kosten hangen van verschillende factoren af zoals het al dan niet inhuren van een erkende schilder, de oppervlakte van de poort en de complexiteit van het schilderwerk. Hieronder bespreken we een richtprijs voor beide mogelijkheden.

Wil je de exacte kosten kennen?
Ontvang prijsvoorstellen van garagepoort specialisten.

Poort zelf schilderen 

Hoewel zelf schilderen een goedkope optie is, zijn de werken vaak complexer dan verwacht. Veel doe-het-zelvers maken fouten zoals verkeerd schuren of druipers achterlaten in de afwerkingslaag. Verder is het niet gemakkelijk de juiste grondverf en afwerkingslaag te vinden.

Reken gemiddeld op 20 tot 30 euro per liter grondverf en 30 tot 45 euro per liter acrylaatlak. Hou er bovendien rekening mee dat je kwalitatief gereedschap en een beschermende uitrusting nodig hebt.

Garagepoort laten schilderen door een specialist 

Met een erkende schilder profiteer je van gericht advies, een correcte uitvoering en het gebruik van hoogwaardige materialen tegen een voordelige inkoopprijs.

Over het algemeen betaal je een prijs van 35 tot 50 euro per m² (exclusief btw en arbeidskosten). Bovendien kun je mogelijk profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% op materiaal- en arbeidskosten. Voorwaarden zijn dat je huis ouder is dan 10 jaar en dat de schilderwerken door een erkende professional zijn uitgevoerd.

garagepoort schilderen

Hoe kan je zelf een garagedeur verven? Een praktisch stappenplan 

Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt: onderstaande stappen helpen je bij de schilderwerken van je garagepoort. Volg ze nauwkeurig op en geniet van een piekfijn resultaat.

Benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hieronder vind je een overzicht van alle benodigdheden.

 • Verf
 • Emmer
 • Verfreiniger
 • Spons
 • Schuurpapier
 • Afplaktape
 • Afdekfolie
 • Stoffer en blik
 • Kleefdoekjes
 • Kwast
 • Verfbak

Stap 1: Reinig de garagepoort

Reinig eerst grondig je garagedeur met een sopje van water en een verfreiniger. Gebruik een borstel, spons of schuurspons. Verwijder eventuele losse verfschilfers en schuur de bestaande verflaag lichtjes op.

Stap 2: Plak de muren af 

Gebruik schilderstape om de overgang tussen de garagedeur en de muur af te plakken. Leg afdekfolie, papier of karton op de grond als bescherming.

Stap 3: Schuur de poort

Gebruik schuurpapier met een korrel van 140 tot 180. Zo maak je het oppervlak wat ruwer en kan de grondverf of primer zich beter hechten.

Maak tijdens het schuren geen ronde bewegingen. Doe je dit wel, dan zie je deze vormen terugkomen in je schilderwerk.

Stap 4: Stof de ondergrond af 

Voordat je aan het effectieve schilderwerk begint, is het belangrijk dat je de ondergrond afstoft met een kleefdoekje. Dit verwijdert vrijwel alle resterende stofdeeltjes en voorkomt dat er stof of vuil in de lak terechtkomt. Maak het tot slot schoon met een vochtige doek.

Stap 5: Breng de grondverf of primer aan

Nadat alle randen geschuurd en afgeplakt zijn, breng je de grondverf of primer in één of twee lagen aan. Zodra de verf is opgedroogd, kan je beginnen aan de afwerkingslaag.

Stap 6: Lak de garagedeur af 

Zorg voor een gelijkmatige afwerking zonder druipers of druppels met acrylaatlak. Begin bovenaan en werk naar beneden. Zo voorkom je dat vuil zich over de garagepoort verspreidt.

Acrylaatlak heeft een groot kleurenassortiment. Zo kan je de look creëren die jij wil. Voor een moderne en strakke look is een zwarte garagepoort bijvoorbeeld een goede optie.

Stap 7: Laat de lak drogen 

Als de schilderwerken achter de rug zijn, is het essentieel dat je de verflaag voldoende tijd geeft om te drogen. Laat de lak ongeveer een dag drogen voordat je de garagedeur weer in gebruik neemt. Zo geef je de verf de kans om volledig uit te harden en geniet je van een duurzame, egale en langdurige afwerking.

Professional schildert poort

Het materiaal van de garagepoort bepaalt je schildertechniek 

Het materiaal van je garagepoort heeft een significante invloed op de benodigde schildertechniek. Een specifieke aanpak zorgt voor het beste resultaat.

1. Houten garagepoort

Voordat je een houten garagepoort schildert, moet je het grondig ontvetten en reinigen. Een professionele schilder gebruikt meestal een watergedragen grondverf als primer, gevolgd door een acrylaatlak als afwerking. Hier heb je de keuze uit transparant, halfdekkend of dekkend.

Wil je de natuurlijke houtstructuur behouden? Dan is beitsen een uitstekende alternatief.

Heb je een garagepoort met een houtlook? Dan kies je de schildertechniek en verf die bij het materiaal past.

2. Kunststof of pvc garagepoort

Verf voor kunststof garagepoorten heeft een lange levensduur, maar kan na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan de zon, vuil en regen. 

Pvc is een zeer glad materiaal. Dit betekent dat eventuele schilderfouten goed zichtbaar zijn. Daarom is het raadzaam een professionele schilder in te schakelen. Zijn of haar ervaring en deskundigheid komen hier goed van pas. Via ons offerteformulier kom je gratis in contact met professionals die je prijzen en aanbevelingen op maat geven.

Welke verf gebruik je voor een kunststof garagedeur? 

Na een grondige reiniging gebruikt een professionele schilder meestal een watergedragen primer voor pvc poorten, gevolgd door een acrylaatlak voor de afwerking (mat, zijdeglans of hoogglans).

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

3. Metalen of aluminium garagepoort 

Een metalen garagepoort, meestal te vinden in grote garagecomplexen, krijgt vaak te maken met zonlicht, regen en hagel. Zo heeft het al snel last van verkleuring en roestvorming.

Om dit tegen te gaan, kan je de poort opnieuw schilderen of spuiten. Er is een breed scala aan RAL-kleuren beschikbaar. Zelfs UV-bestendige lakverf is mogelijk. Bij ernstige schade is het bovendien noodzakelijk een nieuwe grondlaag aan te brengen.

Verfpotten voor garage om te schilderen

Wat zijn de voordelen van je garagepoort schilderen? 

Er ziijn verschillende goede redenen om je garagepoort te (laten) schilderen. In de meeste gevallen is een nieuwe verflaag elke 3 à 5 jaar aanbevolen. We lijsten nog enkele voordelen op.

 1. Vernieuwde uitstraling. Aangezien de garagepoort een prominent kenmerk van je huis is, draagt regelmatig schilderwerk bij aan het behouden van een frisse uitstraling. Het biedt bovendien de mogelijkheid om een nieuwe look te creëren zoals een landelijke poort of een garagepoort met pastorijstijl.
 2. Verbeterde staat van de poort. Een garagepoort schilderen vereist voorbereidende werkzaamheden zoals het reinigen, ontvetten, schuren en verwijderen van roestplekken. Na de werken is de staat van de poort verbeterd en is het zo minder vatbaar voor beschadigingen.
 3. Bescherming tegen weersinvloeden. Een nieuwe verflaag, die ook waterafstotend en/of roestbestendig is, beschermt je garagepoort tegen vocht, vuil, uv-straling en andere weersomstandigheden.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met garagepoort specialisten in jouw regio 

Neem contact op met erkende garagepoort specialisten bij jou in de buurt. Ze staan klaar om je te adviseren en je van alle nodige informatie te voorzien. Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier en kom in contact met meerdere deskundigen in jouw regio. Ze sturen je offertes op maat op met hun tarieven en aanbevelingen. Zo kan je alle mogelijkheden eenvoudig vergelijken en vind je gegarandeerd de voordeligste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.