Aluminium garagepoort: is aluminium een goede materiaalkeuze?

Verken hier de uiteenlopende mogelijkheden van een aluminium garagepoort. We bespreken onder andere de kosten per type aluminium poort, handige bespaartips en voordelen. Ontdek waarom dit type garagepoort een stijlvolle en functionele toevoeging is voor je woning. Wil je graag persoonlijke adviezen en prijsvoorstellen van erkende garage installateurs ontvangen? Vul ons formulier in.

Wat kost een aluminium garagepoort? 

Een aluminium garagepoort is een esthetische en kwaliteitsvolle keuze. De prijs varieert aanzienlijk afhankelijk van een aantal factoren zoals goede thermische isolatie, het model, extra opties (zoals ramen of een inloopdeur), de grootte en het openingsmechanisme (elektrisch of manueel).

Aluminium is een hoogwaardig materiaal dat een uitstekende duurzaamheid en weerstand tegen slijtage en extreme weersomstandigheden biedt. Daarom is het een geliefde keuze voor garagepoorten.

De kosten voor een kwalitatieve aluminium garagepoort beginnen doorgaans vanaf € 3.000. De installatiekosten liggen tussen de € 200 en € 600, inclusief btw.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang prijsvoorstellen op maat van deskundigen.

Prijs per type garagepoort 

Je kunt verschillende soorten garagepoorten uit aluminium laten vervaardigen. Per type verschilt de uiteindelijke prijs. Hieronder vind je een handig overzicht van de kosten.

TYPEMinimumprijsMaximale prijs
Aluminium garagepoort€ 400€ 5.600
Sectionale garagepoort € 300 € 3.000
Draaipoort€ 300€ 3.500 

Hoeveel betaal je gemiddeld voor de installatie of vervanging? 

Wanneer je een installatie of vervanging van je aluminium garagepoort plant, is het belangrijk om ook de kosten te overwegen. De gemiddelde prijs voor het vervangen van een automatische aluminium garagepoort bedraagt een goede € 2.000, inclusief BTW.

Voor de installatie van een geautomatiseerde aluminium of metalen poort ligt het prijskaartje gemiddeld genomen rond de € 1.952, met een prijsmarge van € 1.768 tot € 2.341 (inclusief btw).

Ter vergelijking: de installatie van een geautomatiseerde pvc garagepoort kost gemiddeld € 2.171 (inclusief btw) met een prijsmarge van € 770 tot € 3.400.

Ontvang gratis meerdere offertes en bespaar op de kosten

Het is verstandig om gratis offertes aan te vragen: zo kan je eenvoudig meerdere prijzen vergelijken en de voordeligste optie kiezen.

Controleer bovendien of je in aanmerking komt voor de premie garagepoort.

Prijsbepalende factoren op een rij 

Verschillende elementen oefenen een grote invloed uit op de totale prijs van een aluminium garagepoort. Overweeg volgende factoren zorgvuldig voordat je een definitieve beslissing maakt:

 1. Formaat. Het formaat van de poort speelt een grote rol in de uiteindelijke prijs van een aluminium poort. Over het algemeen geldt: hoe groter de poort, hoe hoger de prijs. Standaardformaten zijn doorgaans het meest betaalbaar, terwijl grotere poorten meer kosten met zich meebrengen.
 2. Type. Garagepoorten zijn in diverse types verkrijgbaar. Denk aan sectionale poorten, rolpoorten en opendraaiende garagedeuren. Elk type heeft zijn eigen kostenplaatje, afhankelijk van factoren zoals materiaalgebruik en de complexiteit van het ontwerp.
 3. Merk. Sommige merken hebben een hogere prijs vanwege hun reputatie en kwaliteit, maar dat betekent niet automatisch dat ze beter zijn dan goedkopere alternatieven. Het is verstandig om de garantie en technische specificaties te controleren voordat je een beslissing neemt.
 4. Extra functies. Extra functies zoals automatisering, geïntegreerde verlichting en veiligheidssensoren verhogen de kosten van een aluminium garagepoort. Hoewel ze de functionaliteit kunnen verbeteren, is het belangrijk om de meerwaarde ervan af te wegen ten opzichte van de extra kosten. Je kunt ook een eenvoudig ontwerp met een goede werking kiezen.
 5. Installatiekosten. Vergeet niet dat niet alleen de kosten van de poort zelf, maar ook de installatiekosten een grote rol spelen. Elk installatiebedrijf hanteert bovendien zijn eigen tarieven. Daarom is het handig meerdere offertes met exacte prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken.
aluminium garagepoort wit

Enkele slimme bespaartips 

Ben je op zoek naar manieren om de kosten van een aluminium garagepoort te drukken? We geven enkele slimme suggesties:

 1. Verkoop van de oude poort. Als je nog een oude garagepoort hebt, kan je deze aan een mooie prijs verkopen. Er bestaan speciale tweedehandssites waar je deze eenvoudig kunt aanbieden. Zorg er wel voor dat de poort in redelijke staat is: zo verhoog je jouw kansen om het effectief te verkopen.
 2. Tweedehands opties. Als je een beperkt budget hebt, kan je ook zelf kijken naar tweedehands aluminium garagepoorten. Met wat speurwerk vind je misschien een goede deal.
 3. Lokale leveranciers. Vermijd grote landelijke verkopers en richt je in de plaats daarvan op lokale aanbieders. Kleinere verkopers in de buurt bieden vaak niet alleen betere service, maar hanteren ook lagere prijzen om hun reputatie in de regio hoog te houden.
 4. Zelfwerkzaamheid. Je kunt gemakkelijk geld besparen door enkele taken zelf uit te voeren. Als je bijvoorbeeld een nieuwe poort laat installeren, kun je ervoor kiezen om de oude poort te verwijderen. Zo bespaar je op de montagekosten. Hetzelfde geldt voor periodiek onderhoud zoals schilderwerken en reinigingen.

Als je twijfelt over wat je zelf kunt doen en wat je beter aan een professional kunt overlaten, kan je het altijd navragen aan een deskundige.

Voordelen van (sectionale) garagepoorten uit aluminium 

Aluminium garagepoorten bezitten talloze voordelen. Volgende eigenschappen tonen aan dat dit type garagepoort een verstandige keuze is:

1. Sterk 

Aluminium staat bekend om zijn robuuste eigenschappen: het materiaal heeft een opmerkelijke sterkte en duurzaamheid ondanks zijn lichte gewicht. Daarom is het een uitstekende keuze voor garagedeuren. Aluminium is bestand tegen dagelijkse slijtage, stoten en weersinvloeden zonder zijn integriteit te verliezen.

Aluminium garagedeuren bieden met andere woorden een langdurige betrouwbare bescherming aan de garage en de inhoud ervan.

2. Licht van gewicht

Aluminium is niet alleen sterk, maar heeft ook een opmerkelijk licht gewicht. Deze eigenschap maakt het openen en sluiten van de garagedeur met de hand een moeiteloze taak.

Het lichte karakter van aluminium verlicht de fysieke belasting tijdens het gebruik van de garagedeur en maakt de installatie aanzienlijk eenvoudiger en minder arbeidsintensief. Deze kenmerken dragen bij aan de algehele gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van aluminium garagedeuren.

3. Onderhoudsarm 

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van aluminium is dat het onderhoudsarm is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld houten deuren vereist een aluminium garagedeur slechts sporadische reiniging om zijn glans te behouden.

Doordat aluminium niet roest, schimmelt of corrodeert, zijn dure en tijdrovende onderhoudsprojecten niet nodig. Dit betekent dat huiseigenaren van een langdurige functionaliteit en esthetiek kunnen genieten zonder zich zorgen te maken over intensief onderhoud.

Dit maakt aluminium garagedeuren een praktische en kosteneffectieve keuze voor veel consumenten.

4. Lange levensduur 

Aluminium is van nature bestand tegen corrosie en oxidatie, wat betekent dat het zijn kwaliteit behoudt zonder aan functionaliteit in te boeten. Deze inherente eigenschap zorgt ervoor dat een aluminium garagedeur een investering op lange termijn is.

Zelfs na jarenlang gebruik in uiteenlopende weersomstandigheden behoudt de deur zijn esthetische uitstraling en functionaliteit.

Huiseigenaren kunnen met andere woorden vertrouwen op de duurzaamheid van aluminium garagedeuren. De langdurige bescherming en het gebruiksgemak zorgen ervoor dat ze voor elk huis een waardevolle toevoeging zijn.

Aluminium garagepoort auto's

5. Ideaal om met andere bekleding te combineren (glas, hout…) 

Aluminium biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden en afwerkingen. Zo heb je alle vrijheid om een garagedeur te ontwerpen die bij de architectuur en stijl van je huis past. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je aluminium garagepoort met glas of hout te combineren.

Of je nu voor een strak modern ontwerp, een klassieke look of een meer opvallende esthetiek kiest: aluminium kan aan al deze wensen voldoen.

Een aluminium garagedeur biedt een gebalanceerde combinatie van kracht, duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetische veelzijdigheid. Het is een investering die niet alleen de veiligheid en functionaliteit van je huis verbetert, maar ook de algehele uitstraling.

6. Op maat laten maken 

Een van de grote voordelen van aluminium garagepoorten is de mogelijkheid om ze op maat te laten maken. Zo ontwerp je een poort die volledig aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren voldoet. Je hebt volledige controle over verschillende aspecten, waaronder:

 • Type poort. Je kunt kiezen uit diverse typen garagepoorten, zoals sectionale poorten, rolpoorten, kantelpoorten, of zijdelings schuivende poorten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur, selecteer je het soort poort dat het beste bij jouw situatie en budget past.
 • Deurconfiguratie. Wil je naast de garagepoort zelf ook nog een aparte loopdeur? Of lijken ramen je een interessant idee voor natuurlijke lichtinval? Door de garagepoort op maat te laten maken, kun je zelf beslissen over de deurconfiguratie en eventuele extra functies die je wil toevoegen.
 • Bedieningssysteem. Of je nu de voorkeur geeft aan een handmatige bediening of een geautomatiseerd systeem met afstandsbediening: met een op maat gemaakte aluminium garagepoort kun je kiezen welk type bediening het beste past bij jouw levensstijl en behoeften.
 • Materiaal en afwerking. Naast aluminium kun je ook extra materialen en afwerkingen voor je garagepoort kiezen. Of je nu de voorkeur geeft aan een strakke moderne uitstraling, een klassieke houten look of een opvallende kleur: het is allemaal mogelijk wanneer je een garagepoort op maat laat maken.

Wat zijn de nadelen? 

Hoewel aluminium garagepoorten veel troeven hebben, zijn er ook enkele aspecten waar je best rekening mee houdt. Hieronder zetten we de belangrijkste nadelen van een garagepoort op een rijtje.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende installateurs in jouw regio.

1. Relatief duur 

Aluminium garagepoorten staan bekend om hun duurzaamheid en onderhoudsarme eigenschappen. Deze kwaliteit gaat vaak gepaard met een hoger prijskaartje in vergelijking met andere materialen, zoals staal of pvc.

De hogere kosten kunnen een belangrijke factor zijn voor consumenten die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie voor hun garagepoort.

Het is belangrijk om deze kostenafweging te maken bij je keuze van een nieuwe garagepoort. Hou rekening met zowel de initiële investering als de voordelen op lange termijn en kostenbesparingen van elk materiaal.

2. Beperkte designmogelijkheden (zonder deur of raam) 

Aluminium garagepoorten staan bekend om hun gestroomlijnde esthetiek en hun uniform uiterlijk. Verschillende panelen vormen het poortblad. Deze standaardconstructie zorgt ervoor dat je beperkte ontwerpmogelijkheden hebt. Een meer gepersonaliseerd ontwerp met deur of raam is niet altijd mogelijk.

3. Meerdere panelen

Aluminium garagepoorten bestaan vaak uit meerdere panelen in tegenstelling tot sommige andere materialen zoals staal of hout. De panelen zorgen voor meer verbindingen en naden, wat de algehele esthetiek van de poort beïnvloedt.

Bovendien kunnen deze verbindingen potentiële zwakke punten vormen in de structuur van de poort. Let hier vooral voor op tijdens het gebruik en onderhoud.

4. Krasgevoelig 

Een laatste nadeel van aluminium garagepoorten is de gevoeligheid voor krassen en deuken. Ondanks de inherente duurzaamheid van aluminium is het toch verstandig om voorzichtig te zijn. Zo voorkom je schade en reparatiekosten.

Aluminium garagepoort panels

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan garagepoort specialisten 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie? Aarzel dan niet om advies in te winnen bij specialisten op het gebied van garagepoorten. Zij kunnen je voorzien van gedetailleerde informatie, persoonlijk advies en prijsopgaven die aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

Vul ons offerteformulier in en ontdek hoe je de perfecte garagepoort kunt vinden voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.