Soorten garagepoorten: geschikte materialen en mogelijke bedieningen 

Ben je op zoek naar een geschikte garagepoort? Bereid je zoektocht dan zorgvuldig voor en weet welke soorten garagepoorten er op de markt zijn. Bekijk de diverse types, materialen en kom meer te weten over de verschillende beschikbare stijlen in dit artikel.

Heb je bijkomend advies nodig? Of ben je op zoek naar erkende installateurs en prijzen? Vul dan zeker het formulier in op onze offertepagina.

Welke soorten garagepoorten bestaan er? 

Je kunt uit verschillende soorten garagepoorten kiezen. Elke poort heeft zijn unieke uitstraling, eigenschappen en prijs. Hieronder geven we een handig overzicht.

Ben je 65 of ouder en wil je graag een bestaande garagepoort automatiseren? Dan kom je in aanmerking voor een premie garagepoort.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende installateurs in jouw regio.

1. Sectionale poort 

Sectionale garagepoorten bestaan uit onderling aan elkaar verbonden horizontale panelen. De poort beweegt loodrecht omhoog naar binnen langs de onderzijde van het plafond. Dit handige bedieningsmechanisme zorgt ervoor dat je de sectionale garagepoort eenvoudig kunt openen en sluiten.

Het grote voordeel is dat sectionale poorten weinig ruimte in beslag nemen. Ze zijn bovendien ideaal om als automatische garagepoort op afstand te bedienen, bijvoorbeeld wanneer je met je auto de garage wil binnen rijden.

Vaak bestaan de lamellen uit stevig materiaal en genieten ze daarom uitstekende isolerende eigenschappen.

Vandaag is de sectionale poort erg populair in Vlaanderen.

sectionale garagepoort

2. Kantelpoort 

De kantelpoort is een goedkope garagepoort. Het is bovendien eenvoudig te gebruiken: je kantelt het paneel handmatig naar binnen omhoog. In vergelijking met een sectionale poort neemt een kantelpoort wel meer ruimte in beslag.

Kantelpoort

3. Rolpoort

De rolpoort is in principe hetzelfde als een sectionale poort, maar heeft dunne lamellen in plaats van stevige en dikke. De latten rollen zich op in een kast boven de garage opening, wat ze erg ruimtebesparend maakt. Een rolpoort is beschikbaar in zowel een opbouw- als inbouwmodel.

Rolpoorten hebben een eenvoudige installatie en vereisen, in tegenstelling tot de sectionale poort en kantelpoort, geen rails aan het plafond. Deze garagepoorten zijn bovendien ideaal om grote oppervlaktes te beveiligen zoals kantoorruimtes of loodsen.

rolpoort

4. Schuifpoort/zijdelingse sectionaalpoort 

De schuifpoort is een van de meest stijlvolle en veilige garagepoorten. Het systeem bestaat uit een grote geïsoleerde plaat dat je verticaal kunt openschuiven.

Dit type poort is beschikbaar in tal van materialen en kan je zowel aankopen als een handmatige of elektrische garagepoort. Een schuifpoort is bovendien handig wanneer je een oprit of bedrijfspand wil begrenzen.

Ze bieden een goed alternatief voor de traditionele sectionaalpoort en zijn zeker handig in situaties waarin een verticale opening niet mogelijk of wenselijk is.

5. Draaipoort 

Een wat minder bekende garagepoort is de draaipoort. De poort kan zowel naar binnen als naar buiten opendraaien dankzij een slim mechanisch systeem.

Draaipoorten zijn ideaal als begrenzing van een oprit of woonruimte, maar zijn eigenlijk minder geschikt voor een garage. In tegenstelling tot een schuifpoort neemt een draaipoort redelijk wat ruimte in beslag.

6. Dubbele garagedeuren of vleugelpoorten

Vleugelpoorten of dubbel opendraaiende garagepoorten bestaan uit twee openslaande garagedeuren die naar buiten toe openen. Ze zijn ideaal voor grote garages die een extra brede toegang vereisen.

Dubbele garagepoorten

7. Opvouwbare garagepoort

Opvouwbare garagepoorten bestaan uit deuren met panelen die je eenvoudig kunt opvouwen. Daarom nemen ze weinig ruimte in beslag. Ze zijn in de eerste plaats handig voor kleine garages.

8. Garagepoort met loopdeur

Een garagepoort met deur is vooral praktisch. Nu hoef je de grote poort niet telkens te openen wanneer je iets uit je garage wil halen. Zo bespaar je heel wat tijd en moeite, zeker wanneer je de garage ook als opslagruimte gebruikt.

garagepoorten met loopdeur

Materialen garagepoort [Bekleding]

Naast de diverse soorten garagepoorten zijn e ook heel wat materialen beschikbaar. Over het algemeen zijn de meest gekozen bekledingen hout, metaal, aluminium en ijzer. Uiteraard is een combinatie ook mogelijk. Je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en eisen.

1. Houten poorten 

Hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je woning. Een houten garagepoort zorgt daarom voor een unieke touch. Bovendien kan je het materiaal volledig personaliseren.

Verder is hout een ecologische keuze en biedt het degelijke kwaliteit. Het nadeel is dat je ze regelmatig moet onderhouden.

2. Metalen poorten 

Het meest gekozen materiaal voor een garagepoort is wellicht metaal. Het is robuust, inbraakwerend en heeft een licht gewicht. Verder gaat het lang mee en is het tegen extreme weersomstandigheden bestand. Daarom betaal je voor een metalen poort vaak een hogere prijs dan voor andere materialen.

Garagepoorten van metaal, zoals een aluminium, ijzeren of stalen garagepoort, hebben bovendien weinig tot geen onderhoud nodig (enkel tegen roestvorming). Ze zien er vaak modern en strak uit. Tot slot zijn aluminium poorten in diverse kleuren verkrijgbaar.

3. Pvc poorten

Kunststof of pvc garagepoorten zijn erg populair omdat ze lang meegaan, makkelijk schoon te houden zijn en in verschillende kleuren voorkomen. Een groot voordeel is dat ze niet roesten of verkleuren. Verder wegen ze niet zwaar en passen ze bij alle mogelijke stijlen.

Ook interessant voor jou

Soort bediening kiezen: automatisch of handmatig? 

+
Garagepoorten kan je op twee manieren openen: automatisch of manueel. Elektrische garagepoorten openen automatisch met behulp van een afstandsbediening, codeklavier of knop. Automatisering is zeker niet verplicht: sommige mensen vinden het niet erg om de poort met de hand te openen. Bovendien is een manuele bediening goedkoper.

Welke stijl garagepoort kiezen?

+
Garagepoorten kan je in verschillende stijlen ontwerpen. Denk aan ouderwetse, moderne, industriële en traditionele uitstralingen. De pastorijstijl is bijvoorbeeld een speciale, maar erg geliefde keuze. Het is belangrijk om een ontwerp te kiezen dat goed bij het uiterlijk van je huis past. Zo heb je niet alleen een praktische, maar ook esthetisch aantrekkelijke garagepoort.

Hoe lang gaat een sectionale poort mee? 

+
Sectionale garagepoorten gaan over het algemeen 15 tot 20 jaar mee. De kwaliteit van de poort en hoe vaak je het gebruikt, hebben een grote invloed op de levensduur. Door je garagepoort regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur en voorkom je herstellingskosten.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Vul onderstaand offerteformulier in. We zorgen ervoor dat je gratis en vrijblijvend offertes ontvangt van experts in jouw regio. Zo kan je meerdere professionele adviezen en prijsvoorstellen met elkaar vergelijken. Op die manier ben je beter geïnformeerd en maak je een voordelige keuze die bij jouw woning en budget past. Bovendien ben je met een erkend garagepoort installateur zeker dat de plaatsing vlot en met kwalitatief gereedschap verloopt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte garagepoort
1*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
2. Welk type garagepoort heb je of wil je laten plaatsen?
3. Uit welk materiaal wil je de garagepoort laten vervaardigen?
4. Wanneer wil je de werken laten starten?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.