Automatische poorten: wat zijn je opties? Kosten, werking en voordelen 

Ontdek hoe automatische poorten het betreden van je garagepoort een stuk makkelijker en aangenamer maakt. Dit type garagepoort is veilig, gebruiksvriendelijk en komt met boordevol extra functionaliteiten. Lees ons artikel voor inzichten in de kosten, technologieën en diverse uitvoeringen. Aan het einde geven we bovendien een handig overzicht van alle pluspunten. Wil je meer info of advies op maat? Vul ons offerteformulier in.

De werking van een automatische of elektrische garagepoort

Een geautomatiseerde of elektrische garagepoort volgt in wezen hetzelfde principe als een handmatige garagepoort, zij het met één verschil: de beweging van de poort wordt niet langer met de hand aangedreven, maar door een elektrische motor.

Bij een handmatige poort oefent de gebruiker fysieke kracht uit voor de opening en de sluiting. De elektrische variant daarentegen heeft een motor die deze taak op zich neemt. Dit biedt niet alleen gemak en comfort, maar verbetert ook de veiligheid en efficiëntie van de garage.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

Poortopener of motor

De motor, ook bekend als de garagepoortaandrijving, bevindt zich doorgaans in het midden van het plafond van de garage. Met behulp van een afstandsbediening, een drukknop of zelfs via een mobiele app activeer je eenvoudig de elektrische motor om de garagepoort te openen of te sluiten.

Ketting

Het poortsysteem is verbonden met de motor via een metalen rail, waarbij een ketting of riem als aandrijfmechanisme functioneert. Deze ketting zorgt voor de energieoverdracht van de garagepoortaandrijving naar het poortsysteem.

Veer

Een belangrijk onderdeel van je automatische garagepoort is het tegenwichtsysteem, meestal bestaande uit een veer. Dit systeem zorgt voor het evenwicht en de balans van de poort. Zo kan je het gelijkmatig openen en sluiten.

Vooral bij een geautomatiseerde poort is het van essentieel belang dat de spanning op de veer correct is ingesteld. Een onjuiste afstelling kan leiden tot een te snelle of te langzame beweging van de garagepoort, wat de veer sneller doet slijten.

automatische poorten

Wat kost een automatische garagepoort? [Prijs] 

Over het algemeen varieert de richtprijs voor de plaatsing van automatische poorten tussen de 1.500 en 4.000 euro. Hou er rekening mee dat deze prijs een schatting is en bovendien aanzienlijk verschilt per type garagepoort.

Verschillende factoren oefenen een grote invloed uit op de uiteindelijke kostprijs:

  • Type poort. Sectionaalpoorten, rolpoorten, schuifpoorten en kantelpoorten hebben elk hun eigen prijsklasse.
  • Materiaal. De kosten verschillen sterk op basis van het gebruikte materiaal zoals hout, staal, aluminium of kunststof.
  • Afmetingen. Grotere poorten hebben een hoger prijskaartje dan kleinere.
  • Extra opties. Extra functies en/of opties leiden tot hogere kosten.
  • Merk. Sommige merken zijn duurder dan andere.
  • Plaatsing. De moeilijkheidsgraad van de installatie en de benodigde werkuren hebben een grote invloed op de totaalprijs.

Het is verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Via ons offerteformulier ontvang je gratis meerdere prijsvoorstellen en professionele adviezen op maat van garagepoort installateurs. Zo kan je bedrijven, tarieven en aanbevelingen eenvoudig met elkaar vergelijken.

Hoeveel betaal je voor de automatisatie van je bestaande garagepoort? 

De automatisering van een bestaande garagepoort is doorgaans voordeliger dan een geheel nieuwe poort installeren. De kosten liggen over het algemeen tussen de 1.000 en 1.500 euro, afhankelijk van het type garagepoort en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Kan je elke poort automatiseren? 

Er bestaan diverse varianten van automatische garagepoorten, elk aangedreven door verschillende motoren zoals ketting-, schroef- of directe aandrijvingen. De bekendste typen automatische poorten zijn:

1. Sectionale poort

Sectionale poorten bestaan uit afzonderlijke secties of lamellen die tijdens het openen horizontaal in de garage aan het plafond worden opgeborgen. Ze zijn erg geliefd vanwege hun gebruiksgemak en designopties.

2. Rolpoort

Een rolpoort rolt verticaal op en af in een cilinder boven de garageopening. Ze zijn populair vanwege hun compacte ontwerp en ruimtebesparende eigenschappen.

3. Schuifpoort 

Schuifpoorten schuiven zijwaarts open in plaats van naar boven of beneden te zwaaien. Ze zijn ideaal voor garages met een beperkte ruimte. Je hoeft het poortblad niet langs het plafond op te bergen.

4. Kantelpoort

Een kantelpoort tilt de poort verticaal omhoog en omlaag. Ze zijn doorgaans zwaarder en vereisen meer ruimte dan andere varianten, maar zijn wel veruit de goedkoopste optie.

afstandsbediening garagepoort

Geschikte materialen voor automatische poorten 

Er bestaan diverse materialen voor de vervaardiging van automatische poorten. We zetten hieronder de meest voorkomende op een rij.

1. Hout 

Hout is populair voor draai-, schuif- en kantelpoorten vanwege de warme uitstraling en veelzijdigheid. Je kunt het een laagje verf geven voor een gepersonaliseerde look, maar het vereist wel regelmatig onderhoud zoals beitsen, oliën of schilderen.

2. Aluminium 

Aluminium komt vaak voor bij oprit- en garagepoorten vanwege het lichte gewicht, stevigheid en moderne uitstraling. Je kunt ze in verschillende kleuren afwerken en ze vergen weinig onderhoud.

3. Ijzeren poorten 

Ijzer is ideaal voor klassieke opritpoorten en passen perfect bij woningen met een klassieke, landelijke uitstraling. Smeedijzeren poorten kan je voorzien van diverse decoratieve elementen zoals krullen en pijlen. Zo geniet je van een mooie, sierlijke afwerking.

Pluspunten van een elektrische poort op een rij 

Een automatische garagepoort heeft talrijke voordelen. Hier vind je enkele belangrijke:

  • Gemak. Met een simpele druk op de afstandsbediening kan je de poort openen of sluiten. In- en uitrijden zonder de auto te verlaten is zo mogelijk.
  • Veiligheid. Omdat je de poort kunt afsluiten met een afstandsbediening of code, is het moeilijker voor onbevoegden om de garage te betreden. Dit verhoogt de veiligheid en inbraakwerendheid.
  • Tijdbesparing. Je bespaart heel wat tijd wanneer je de poort niet handmatig moet openen en sluiten.
motor automatische poort

Zelf installeren of uitbesteden?

De installatie van een automatische garagepoort is een complexe taak die aanzienlijke technische vaardigheden vereist. Zowel elektrische als mechanische componenten moet je nauwkeurig plaatsen. Fouten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties of schade aan je poort en garage.

Daarom is het verstandig een garagepoort specialist in te schakelen. Een gekwalificeerde installateur beschikt over de juiste tools, kennis en ervaring om de poort veilig en correct te installeren. Bovendien bieden ze vaak garantie op hun diensten, wat gemoedsrust geeft over de correcte werking van de automatische garagepoort.

Contacteer een professionele installateur en ontvang meerdere offertes met prijzen op maat 

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe installatie of je een bestaande poort wil laten automatiseren, een ervaren professional kan je helpen. Neem vandaag nog contact op met een erkende garagepoort installateurs en ontvang offertes die afgestemd zijn op jouw specifieke situatie en budget. Vul ons offerteformulier in en geniet van prijsvoorstellen en adviezen op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.