Dubbel opendraaiende garagepoort: beter dan een enkele garagepoort? Prijs, werking en voordelen

Een optie die een groeiende populariteit kent, is de dubbel opendraaiende garagepoort, ook wel bekend als vleugelpoort of openslaande garagedeuren. In dit artikel onderzoeken we de kosten, werking en voordelen van deze veelzijdige garageoplossing. Bovendien maken we een vergelijking met de traditionele enkele garagepoort. Zo heb je een beter zicht op beide mogelijkheden. Wil je meer info of professioneel advies op maat? Vul ons formulier in.

Wat is een dubbel opendraaiende garagepoort? 

Een dubbel opendraaiende garagepoort, ook wel bekend als vleugelpoort of openslaande garagedeuren, bestaat uit twee deuren die naar buiten openzwaaien. In tegenstelling tot sectionale poorten die verticaal openen, ontgrendelen deze deuren zich horizontaal, net als gewone buitendeuren.

Ze komen vaak voor bij garages die voldoende ruim zijn. Dubbel opendraaiende garagepoorten bieden een klassieke uitstraling en kan je zowel handmatig als elektrisch bedienen.

Deze garagedeuren zijn ideaal wanneer je een bredere doorgang wil zonder de beperkingen van een enkele brede poort.

Gratis offertes vergelijken?
Verstuur je aanvraag en kom in contact met specialisten.

Wat kost een dubbel opendraaiende garagepoort? 

Openslaande garagedeuren bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De kosten variëren afhankelijk van het materiaal en de bedieningsopties. Op basis van je budget, garageconfiguratie en behoeften verschilt het systeem dat het beste bij jouw situatie past.

Voor licht geïsoleerde garagedeuren van 1,5 tot 2,4 meter breed betaal je ongeveer 1.900 euro. Dubbel opendraaiende garagepoorten uit het middensegment met extra isolatie kosten ongeveer 2.350 euro. Reken op 3.000 euro wanneer je voor de beste materialen en isolatie kiest.

Dubbel opendraaiende garagepoort

Enkele garagepoort versus dubbele garagepoort: wat is het verschil? 

Bij een brede garage (6 meter of meer) sta je voor de keuze: een dubbele garagepoort installeren of twee kleinere poorten naast elkaar plaatsen. Beide opties hebben hun eigen pluspunten:

Voordelen van een dubbele garagepoort:

  1. Over het algemeen is een enkele grote poort goedkoper dan twee aparte poorten.
  2. Je hebt een grote opening zonder onderbrekingen door een middenstijl.

Voordelen van twee afzonderlijke garagepoorten:

  1. Omdat elke poort slechts half zo breed is, hebben ze minder krachtige motoren nodig. Op lange termijn resulteert dit in minder slijtage.
  2. Je kunt de poorten afzonderlijk bedienen.

Naast functionele overwegingen speelt ook de esthetiek een rol. Sommige mensen geven de voorkeur aan twee kleinere garagepoorten naast elkaar met een middenstijl, terwijl anderen een lange poort verkiezen. Zowel de stijl van je huis, je eigen voorkeuren als de praktische mogelijkheden spelen een rol.

Standaard afmetingen dubbele (sectionale) poort 

Er zijn geen vaste normen voor de afmetingen en vormen van openslaande garagedeuren. Je hebt de vrijheid om de vleugels symmetrisch te verdelen of in een verhouding van 1/3 tot 2/3 te plaatsen.

dubbele garagedeuren beige

Troeven van dubbel opendraaiende garagedeuren

Dubbel openslaande garagepoorten bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten garagepoorten. Laten we eens kijken naar de belangrijkste: 

1. Besparen ruimte

Dankzij hun tweedelige constructie besparen dubbel opendraaiende garagepoorten ruimte en bieden ze de mogelijkheid om de niet-gebruikte vleugel te vergrendelen en de actieve deur afzonderlijk te openen.

Vanwege hun solide bouw zijn ze wel zwaar, wat betekent dat het manueel openen en sluiten van de vleugels enige kracht vereist.

2. Verschillende (bouw)stijlen (pastorijstijl, modern, klassiek…) 

Er zijn diverse mogelijkheden om jouw dubbel opendraaiende garagepoort te ontwerpen.

De panelen kunnen horizontaal, verticaal of in chevron-stijl voorkomen. Bovendien zijn ze in verscheidene materialen beschikbaar zoals kunststof, hout en aluminium.

Met deze variatie aan materialen en stijlen kun je jouw unieke stempel drukken op het ontwerp. Leveranciers van openslaande draaideuren bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden.

3. Deur(en) op maat 

Een van de voordelen van dubbel opendraaiende garagepoorten is de mogelijkheid om ze volledig op maat te laten maken. De meeste fabrikanten bieden deze service aan en houden rekening met jouw persoonlijke voorkeuren.

Op zoek naar een specialist?
Kom gratis in contact met erkende garagepoort installateurs.

4. Draairichting: naar binnen of naar buiten

Afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare ruimte is het mogelijk om zelf de openingsrichting van je dubbel opendraaiende garagepoort te kiezen.

In de meeste gevallen zwaaien de deuren naar buiten. Zo behoud je meer ruimte binnen je garage zelf.

5. Instelbare scharnieren

De aluminium scharnieren op de deuren zijn instelbaar, wat betekent dat de installatie heel nauwkeurig kan verlopen. Het grote aanbod vormen, kleuren en andere decoratieve afwerkingen maakt ze erg veelzijdig. Je kunt ze bovendien met driepuntsveiligheidssloten uitrusten voor extra beveiliging.

Deze scharnierdeuren voor de garage bieden een veilige en vloeiende sluiting die erg vergelijkbaar is met een dubbele voordeur. Het stevige deurslot vergrendelt de inactieve vleugel in het midden van de deuren. Dit ontwerp zorgt ervoor dat je geen middenstijl nodig hebt, wat betekent dat inbrekers moeilijker kunnen binnendringen.

Voeg een meervoudige vergrendeling toe wanneer je de beveiliging nog beter wil.

6. Degelijke frames

De gelaste of geassembleerde frames zorgen voor een handige en efficiënte installatie. Meestal worden ze omgeven door een rubberen of siliconen afdichting om het geheel mooi af te sluiten. Bovendien bieden ze een degelijke bescherming tegen vocht en tocht.

7. Manuele of automatische bediening

Dubbelvleugelige garagedeuren hebben doorgaans een handmatige bediening, maar je kan ze uitrusten met gas- of luchtdrukcilinders. Deze toestellen voorkomen dat de deuren met te veel kracht dichtvallen.

Als alternatief zijn er ook openslaande garagedeuren met een elektrische bediening. De deuren zijn voorzien van lange zwenkarmen die aan het plafond zijn bevestigd. Wanneer de tandrails of aandrijfkettingen in beweging komen, openen of sluiten de deurvleugels zich via de zwenkarmen.

Houten dubbele garagepoort

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van deskundigen  

Verstuur je aanvraag en ontvang advies op maat en exacte prijsvoorstellen van erkende garagepoort installateurs. Zo heb je een beter idee van alle mogelijkheden en kan je verschillende tarieven vergelijken. Geniet van de beste en voordeligste optie voor jouw woning via ons offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.