Kantelpoort garage: kosten, werking en designmogelijkheden  

Een kantelpoort garage is een klassieker onder de garagepoorten. In dit artikel ontdek je alles over dit type poort: de kosten, werking, geschikte materialen en ontwerpmogelijkheden. Bovendien geven we enkele aandachtspunten mee zodat je zeker een goede en voordelige keuze maakt. Adviezen en prijsvoorstellen op maat van erkende garagepoort installateurs ontvang je via ons offerteformulier.

Hoe werkt een kantelpoort? 

Een kantelpoort bestaat uit één stuk en opent door het te kantelen met veren en stalen armen. Scharnieren aan de boven- en onderkant maken deze beweging ook mogelijk. Als je de poort opent, kantelt het omhoog tot het horizontaal staat en zo een vrije toegang tot de garage creëert. Bij het sluiten kantelt de poort naar beneden tot deze de grond raakt.

Kantelpoorten zijn geschikt voor niet-verwarmde garages zoals losstaande garageboxen. De kantelbeweging zorgt ervoor dat de poort meer ruimte in beslag neemt dan bijvoorbeeld sectionale garagepoorten. Een groot voordeel is de voordelige prijs.

Ben je geen fan van de kantelbeweging van een kantelpoort? Dan is een type rolpoort beter voor jou. In dit geval kantelt de hele poort niet, maar rolt het zich mooi op aan de bovenzijde van het plafond.

Op zoek naar een specialist?
Raadpleeg onze ervaren garagepoort deskundigen.

Verschillende onderdelen 

Een kantelpoort voor een garage is samengesteld uit twee hoofdonderdelen: het poortblad en het metalen frame. Het frame is op zijn beurt opgebouwd uit twee elementen.

Trekveren 

Sterke, meervoudige trekveren dienen als tegengewicht en stabiliseren de poort. Ze helpen bij het omhoog en omlaag bewegen. Bij automatische kantelpoorten worden de veren of het tegengewicht vaak versterkt.

Sloten 

Een automatische kantelpoort heeft doorgaans twee sluitmechanismen: een om de poort te vergrendelen en een dat je met een sleutel kunt vergrendelen.

Witte kantelpoort garage

Nieuwe kantelpoort garage kopen: wat kost het? [Prijs] 

De prijs van een kantelpoort garage varieert afhankelijk van een aantal factoren zoals het type poort, grootte, materialen, extra opties en installatiekosten. Hieronder vind je de richtprijzen in tabelvorm:

Soort poortRichtprijs
Standaard stalen kantelpoort€ 750 – € 1.000
Geautomatiseerde stalen kantelpoort€ 1.250 – € 1.750
Houten kantelpoort€ 1.000 – € 3.000
Beklede kantelpoort in aluminium of hout€ 2.000 – € 5.000

Geïsoleerde poorten zijn duurder dan niet-geïsoleerde. Ook automatisering brengt bijkomende kosten met zich mee: zo’n 350 tot 550 euro extra.

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een kantelpoort garage wordt beïnvloed door het type, materiaal, onderhoud en gebruik.

Stalen of aluminium kantelpoorten kunnen tot 15 tot 20 jaar meegaan. Houten kantelpoorten hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Regelmatig onderhoud is nodig om slijtage te verminderen. Het wordt sterk aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten met een professional. Zo verleng je de levensduur van je kantelpoort, behoud je de mooie uitstraling en kan je verschillende beschadigingen efficiënt en op tijd voorkomen.

Toepassingen van een kantelpoort

Kantelpoorten vinden hun toepassing in zowel inpandige als niet-inpandige garages, maar worden voornamelijk geïnstalleerd in niet-geïsoleerde omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan vrijstaande garages of garageboxen in ondergrondse parkeergarages.

Geschikte materialen voor een kantelpoort 

Een kantelpoort kan uit verschillende materialen bestaan. Hieronder bespreken we alle opties in meer detail.

1. Hout

Hout geeft kantelpoorten een klassieke uitstraling en biedt veel mogelijkheden wat kleur en ontwerp betreft. Hoewel (massief) houten kantelpoorten vaak voordeliger zijn dan andere materialen, vereisen ze meer onderhoud en zijn ze gevoeliger voor weersomstandigheden.

Varianten van houten poorten omvatten massief hout en met hout beklede poorten. Houtsoorten zoals ceder, meranti, afzelia en afrormosia zijn goed geschikt.

2. Staal

Stalen kantelpoorten bestaan uit geprofileerde stalen deurbladen en zijn bekend om hun duurzaamheid, sterkte en onderhoudsvriendelijke karakter. Ze zijn verzinkt en kunnen een behandeling met lak krijgen.

De poorten zijn bestand tegen roest en vervorming en vergen over het algemeen minder onderhoud dan houten poorten. Ze hebben wel een hoger prijskaartje.

3. Aluminium 

Aluminium kantelpoorten staan bekend om hun lichtgewicht, duurzaamheid en makkelijke onderhoud. Ze zijn bestand tegen roest en vervorming en kunnen in diverse RAL-kleuren overschilderd worden. Ze zijn doorgaans wel prijziger dan houten poorten.

4. Pvc of kunststof 

Pvc kantelpoorten hebben, net zoals aluminium kantelpoorten, een licht gewicht, uitstekende duurzame eigenschappen en een eenvoudig onderhoud. Ze zijn bovendien resistent tegen roest en vervorming en komen meestal goedkoper uit dan poorten van staal of aluminium.

kantelpoorten garage blauw hout

Zelf een kantelpoort vormgeven: enkele decoratieve en functionele opties

Lees hieronder hoe je jouw eigen kantelpoort kunt ontwerpen. Er bestaat een groot aanbod aan decoratieve en functionele mogelijkheden.

1. Motieven toevoegen 

Verschillende ontwerpelementen en motieven zorgen ervoor dat de kantelpoort bij de stijl van je huis past:

 • Horizontale belijning
 • Verticale belijning
 • Enkele of dubbele diagonale belijning
 • Cassettepanelen

Kies een of meerdere van de bovenstaande elementen en geef je poort een hoogwaardige afwerking die aan je voorkeur beantwoordt.

2. Kantelpoort automatiseren 

Automatisering van een kantelpoort biedt gemak en comfort voor de gebruiker. Hieronder lees je enkele interesante opties.

Automatische opener of elektrische motor 

Vandaag vind je diverse automatische openers die specifiek voor kantelpoorten ontworpen zijn. Samen met een elektrische motor kunnen deze openers de kantelpoort vanop afstand bedienen als een automatische garagepoort.

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening kun je jouw kantelpoort vanuit de auto of woning openen en sluiten. Zo hoef je niet uit te stappen om je garage binnen te rijden.

Smartphone of tablet

Moderne automatiseringssystemen bieden de mogelijkheid om jouw kantelpoort te bedienen via een smartphone- of tablet-app. Met deze functie kun je jouw poort eenvoudig openen en sluiten, zelfs als je niet thuis bent.

Loopdeurinterface 

Een loopdeurinterface maakt het mogelijk om een garagepoort met deur te installeren. Deze deur kan je afzonderlijk openen en sluiten, wat handig is voor voetgangers of wanneer je de kantelpoort niet volledig wil openen.

3. Afmetingen 

De kantelpoort is beschikbaar in diverse maten. Hieronder vind je een tabel met een aantal standaardafmetingen van het deurblad:

Breedte deurbladHoogte deurblad
2000 mm2750 mm
2250 mm2625 mm
2500 mm2500 mm
2625 mm2375 mm
3000 mm2250 mm
3250 mm2125 mm

De variatie in afmetingen van het deurblad zorgt ervoor dat de kantelpoort aan verschillende behoeften en ruimtes kan voldoen.

4. Slot en inbraakwering

Inbrekers richten zich vaak op een garagepoort omdat het een van de zwakste plekken van je woning is. Gelukkig bestaan er vandaag inbraakwerende kantelpoorten met een voorbeeldige inbraakwering, inclusief een horizontale vergrendeling die het poortblad aan het kozijn verzegelt. Met extra sloten aan de boven- en onderkant is inbraak vrijwel uitgesloten.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

5. Manier van openen

Kantelpoorten zijn ofwel naar buiten of naar binnen schuivend.

De naar buiten schuivende variant bespaart ruimte, maar kan onhandig en gevaarlijk zijn voor wie zich vlak voor de poort bevindt. De naar binnen schuivende poorten zijn veiliger, maar nemen wel meer ruimte in beslag.

Naar buiten openen

Een naar buiten draaiende kantelpoort kantelt eerst naar voren voordat hij naar binnen schuift. Dit betekent dat je geen extra ruimte nodig hebt, wat bijvoorbeeld handig is wanneer je jouw garage ook als opslagruimte gebruikt.

Buiten hou je best genoeg ruimte vrij. Daarom moet parkeren op afstand gebeuren, wat niet ideaal is wanneer je garage aan een looppad of straat grenst. Een ongeluk met voorbijgangers kan snel gebeuren.

Naar binnen draaien 

Voor naar binnen draaiende kantelpoorten geldt het tegenovergestelde: je hebt voldoende ruimte nodig in je garage, maar je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte voorbijgangers.

Zorg voor ongeveer een meter vrije ruimte in je garage. Zo kan je de poort eenvoudig openen en sluiten zonder beschadigingen.

kantelende grote garagepoort

Aandachtspunten bij de aankoop van je kantelpoort 

Bij de keuze van een kantelpoort maak je best de volgende overwegingen:

1. Veiligheid

Let altijd op de veiligheid van de poort. Controleer of je kantelpoort een CE-label heeft en let op extra veiligheidsvoorzieningen zoals vingerklembeveiliging en flexibele beschermkappen om ongelukken te voorkomen.

2. Isolatiewaarde

Over het algemeen bieden kantelpoorten geen goede isolatie en laten ze veel wind en koude binnen. Als isolatie belangrijk voor je is, kun je de poort apart laten isoleren. 

3. Merk: vergelijk fabrikanten 

Er bestaan talloze merken garagepoorten. Overweeg wat voor jou belangrijk is, laat je goed informeren en vergelijk meerdere fabrikanten en de eigenschappen van hun toestellen. Door prijsoffertes van verschillende merken te vergelijken, kun je bovendien ontdekken welke kantelpoort een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. 

4. Prijs

De prijs van een garagepoort hangt af van het gebruikte materiaal, afmetingen, isolatie, merk en extra functies of systemen zoals automatisering. Kantelpoorten zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere soort poorten. 

5. Vergelijk gratis offertes 

Om de beste deal te vinden voor jouw nieuwe garagepoort, is het raadzaam om gratis offertes van verschillende leveranciers te vergelijken. Vul ons offerteformulier in en wij brengen je snel in contact met erkende garagepoorten installateurs.

Voordelen van een kantelpoort op een rij 

Er zijn verschillende goede redenen voor de aanschaf van een kantelpoort:

 1. Ruimtebesparing. Doordat kantelpoorten naar de binnenkant van de garage openslaan, nemen ze minder ruimte in beslag dan openslaande poorten.
 2. Veiligheid. Veel kantelpoorten zijn uitgerust met een sleutelslot, waardoor ze een goede beveiliging bieden voor jouw eigendom.
 3. Onderhoudsgemak. Met minder bewegende delen zijn kantelpoorten over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan dubbel opendraaiende poorten.
 4. Automatisering. De meeste kantelpoorten kunnen een elektrische aandrijving krijgen, waardoor je ze op afstand kunt bedienen voor extra gemak.
 5. Materialenkeuze. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, staal en aluminium. Je kiest wat bij jouw stijl en budget past.
 6. Duurzaamheid. Door het beperkte aantal bewegende delen zijn kantelpoorten vaak duurzamer dan openslaande poorten. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld schuifpoorten.

Wat zijn de nadelen? 

Hier lijsten we ook enkele nadelen van een kantelpoort op:

 1. Beperkte toegang. Kantelpoorten openen en sluiten op dezelfde manier, wat de toegang beperkt in vergelijking met openslaande poorten. Grote voertuigen of boten kan je moeilijk opbergen in een garage met een kantelpoort.
 2. Verminderde ventilatie. Omdat ze niet naar buiten opengaan, is de ventilatie beperkter en komt er minder natuurlijk licht binnen.
 3. Onderhoudsvereisten. Hoewel ze minder onderhoud vergen dan openslaande poorten, hebben kantelpoorten toch baat bij regelmatig onderhoud.
 4. Isolatie. De meeste kantelpoorten hebben geen (goede) isolatie.

Is een kantelpoort iets voor jouw woning? Vergelijk info, advies en offertes van deskundigen

Vul onderstaand formulier in en ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat van erkende garagepoort installateurs in jouw buurt. Zo kan je je goed informeren over de mogelijkheden voor jouw woning en kies je de voordeligste optie. Bovendien ben je zeker dat een professional jouw nieuwe garagepoort met kwalitatieve materialen en gereedschappen plaatst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.