Elektrische garagepoorten: bedien jouw garagepoort automatisch en vanop afstand 

Ben je geïnteresseerd in elektrische garagepoorten, maar heb je geen idee waarop je best let en wat de mogelijkheden precies zijn? In dit artikel ontdek je alle nodige info. Leer meer over de kosten, soorten aandrijving, uitvoeringen en onderhoud. Aan het einde geven we bovendien enkele tips mee om de werking zo optimaal mogelijk te houden. Wil je liever gratis offertes op maat van erkende garagepoort installateurs? Vul ons offerteformulier in.

Wat is een elektrische garagepoort precies? 

Elektrische garagepoorten zijn automatische poorten met een elektrische motor. Ze beveiligen je woning en werken met een afstandsbediening of muurknop. Sensoren doen de poort stoppen of terug naar boven gaan wanneer er bepaalde zaken of personen in de weg staan. Zo voorkom je heel wat ongelukken.

Op zoek naar een specialist?
Vind een garagepoort expert bij jou in de buurt.

Automatisatie poort: twee soorten motoren of aandrijvingen

Bij een automatische garagepoort heb je de keuze tussen twee soorten aandrijving: elektrisch met tandriem of elektrisch met ketting. Beide opties zijn volledig onderhoudsvrij. Laten we ze even voor je uiteenzetten:

 • Elektrisch met tandriem en twee handzenders. Deze mogelijkheid zorgt voor een sterke, onderhoudsvrije aandrijving en is vrijwel geruisloos bij het openen en sluiten. Je kunt bovendien een WiFi garagepoortopener met een app verbinden. Zo kan je de poort eenvoudig vanop afstand met je smartphone of tablet bedienen.
 • Elektrisch met ketting en twee handzenders. Deze sterke, robuuste en onderhoudsvrije aandrijving is iets minder stil bij het openen en sluiten. Het is een voordelige optie en net zo betrouwbaar als een tandriem. Ook hier kun je kiezen voor een WiFi garagepoortopener met een app.
Elektrische garagepoorten

Een elektrische garagepoort kopen: wat is de gemiddelde prijs? 

De prijs van een elektrische garagepoort varieert doorgaans tussen de 2.000 euro en 3.000 euro. De kosten hangen voornamelijk af van het type automatische poort. Hoewel de initiële prijs hoger ligt dan die van een handmatig bediende garagepoort, biedt een elektrische variant aanzienlijk meer wooncomfort.

Wat kost een motor voor een automatische garagepoort?

Voor een garagepoortmotor reken je best op een richtprijs die tussen de 200 en 500 euro ligt. Hierbij dien je ook de arbeidskosten van de specialist toe te voegen, wat het totaalbedrag brengt naar een 370 tot 800 euro.

Mogelijke uitvoeringen van professionele elektrische garagepoorten 

Voor de automatisering van garagepoorten kan je uit verschillende uitvoeringen kiezen. Hieronder bespreken we enkele types en hoe je ze voor optimaal gemak en functionaliteit kunt automatiseren.

1. Elektrische sectionale garagepoort

Een elektrische sectionale garagepoort bestaat uit horizontale panelen die in elkaar passen. Bij het openen schuiven deze panelen omhoog.

Dit type poort is een ideale oplossing voor beperkte ruimtes omdat je de panelen ook verticaal kunt plaatsen. Zo nemen ze een stuk minder ruimte in.

2. Elektrische kantelpoort

Kantelpoorten zijn klassieke en veelvoorkomende elektrische garagepoorten. Ze bestaan uit één groot stuk dat tijdens het openen of sluiten horizontaal over de garageopening beweegt.

Hoewel ze veel ruimte bieden in de garage en eenvoudig te bedienen zijn, hebben ze een hogere aankoopprijs. Bovendien vereisen ze voor de kanteling zelf heel wat bewegingsruimte in de garage.

3. Automatische rolpoort

Een rolpoort, ook wel bekend als rolluikpoort, bestaat uit smalle horizontale lamellen die zich soepel kunnen oprollen rond een as die zich in een omkasting bevindt. Door dit unieke ontwerp zorgen rolpoorten voor een minimaal plaatsverlies in de garage.

4. Automatische schuifpoort

Een schuifpoort bestaat uit twee zijdelings geplaatste panelen die bij het openen naast elkaar schuiven. Dit type automatische garagepoort is ideaal voor beperkte ruimtes omdat er geen extra ruimte nodig is voor de panelen.

motor close-up

Elektrische garagepoort: onderhoud en herstellen 

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Zo behoud je de goede werking van elektrische garagepoorten. Hieronder vind je enkele eenvoudige controles die je zelf kunt uitvoeren:

 • Controleer en vervang indien nodig de batterijen in de afstandsbediening.
 • Inspecteer de bewegende onderdelen om eventuele schade of slijtage op tijd te detecteren.
 • Test de veiligheidssensoren om er zeker van te zijn dat ze correct functioneren.

Deze controles zijn een goede manier om ongelukken te voorkomen en de levensduur van je poort te verlengen.

Stel je schade vast aan je elektrische garagepoort?

Dan is het raadzaam om ​​garagepoort specialisten in te schakelen. Zij lossen het probleem efficiënt en met de juiste gereedschappen op. Het is bovendien verstandig een onderhoudscontract af te sluiten. Zo kan je tegen een voordelige prijs jouw poort regelmatig professioneel laten controleren.

Automatische garagepoort gaat niet open 

Een niet-werkende garagepoort is frustrerend en verstoort je dagelijkse routine. Je kunt bijvoorbeeld niet meer weg met je auto of je hebt geen snelle toegang meer tot je woning. Hieronder bespreken we kort enkele mogelijke oorzaken:

 • Elektriciteitspanne. Controleer de indicatielichtjes van de motor om te zien of er stroom is. Als de lichtjes niet branden, kan dit wijzen op een probleem met de voeding of de transformator. Laat in geval van twijfel het onderzoek over aan professionals.
 • Gebroken torsieveer. Een gebroken of slecht functionerende torsieveer kan ervoor zorgen dat de poort niet meer opent. Zorg ervoor dat je de veer regelmatig met vloeibaar vet smeert. Zo hou je de garagepoort in een goede staat en voorkom je onaangename problemen.
 • Defecte overbrenging. Als de motor wel stroom krijgt, maar de poort niet opent, kan een defecte overbrenging tussen de motor en de looprail de oorzaak zijn. Je laat dit best controleren en repareren door een professional.
Op zoek naar een specialist?
Vind een garagepoort installateur in jouw regio.

Elektrische garagepoort sluit niet meer

Als je automatische garagepoort niet meer sluit, controleer je best de volgende zaken:

 1. Verwijder obstakels. Controleer de omgeving rond de poort en verwijder eventuele obstakels die het sluiten belemmeren.
 2. Controleer de afstandsbediening. Zorg ervoor dat de afstandsbediening naar behoren werkt en dat de batterijen niet leeg zijn.
 3. Controleer de veiligheidssensoren. Elektrische garagepoorten hebben meestal sensoren die de de poort doen stoppen en/of terugkeren als er iets in de weg staat tijdens het sluiten. Zorg ervoor dat deze sensoren goed functioneren.
 4. Controleer de motor. Als alle bovenstaande zaken in orde zijn, maar de poort nog steeds niet sluit, kan er een probleem zijn met de motor.

Als je niet zeker weet hoe je het probleem moet oplossen, is het verstandig om contact op te nemen met een professionele garagepoort installateur. Zij kunnen het probleem snel detecteren en op een veilige en efficiënte manier met de juiste gereedschappen oplossen.

automatische garagepoort drukknop

Bijkomende handige opties voor een elektrische garagepoort 

Om het gebruiksgemak van je elektrische garagepoort te verbeteren, zijn er verschillende opties beschikbaar waaruit je kunt kiezen. We geven ze hieronder overzichtelijk weer:

1. Deur inbouwen

Als je alleen te voet of met de fiets je woning verlaat, kan een garagepoort met een ingebouwde loopdeur handig zijn. Zo hoef je niet telkens de volledige poort te openen.

Let wel op de inbraakwerende eigenschappen van de deur, aangezien het nog steeds een buitendeur betreft.

2. Bediening: schakelaar, handzender, codeklavier… 

Naast de standaardschakelaar zijn er ook nog andere bedieningsmogelijkheden beschikbaar. Denk aan een handzender voor een besturing vanuit je auto, een codeklavier of zelfs een bediening via een app op je smartphone.

3. Prachtige bekleding

Wil je een unieke uitstraling voor je poort? Dan kun je kiezen voor speciale bekleding, zoals hout. Houd er wel rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt en dat de mogelijkheden per type poort verschillen.

4. Extra veiligheid/inbraakwerendheid 

Veiligheid is cruciaal bij elektrische garagepoorten. Overweeg opties zoals obstakeldetectie. Zo stopt de poort wanneer er tijdens het openen of sluiten een obstakel gedetecteerd wordt.

Elektrische garagepoort

Waarom voor automatische poorten kiezen? [Voordelen] 

Automatische poorten hebben talrijke voordelen:

 • Gemak. Je kunt de poort eenvoudig en vanuit de auto openen en sluiten met een afstandsbediening.
 • Veiligheid. Sommige poorten kan je vanuit huis bedienen. Bovendien kan je de bezoekers identificeren, wat de veiligheid aanzienlijk verhoogt.
 • Tijdbesparend. Beheer het sluiten van de poorten vanuit je auto of thuis.
 • Langere levensduur. Elektrische poorten hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditionele poorten.
 • Veiligheidsfuncties. De detectie van obstakels vermindert de kans op ongelukken.

Enkele nadelen 

 • Afhankelijkheid van elektriciteit. Elektrische poorten werken alleen op stroom en vereisen een goed werkende afstandsbediening met batterijen.
 • Onderhoud. Een jaarlijkse controle en regelmatig onderhoud zijn vereist voor een goede werking en veiligheid.
 • Kosten. Elektrische poorten zijn duurder dan traditionele poorten.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat 

Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen op maat. Profiteer van snelle aanbevelingen, op maat gemaakte offertes en exacte tarieven van erkende garagepoort installateurs. Een specialist zorgt voor een degelijke plaatsing of onderhoud van je garagepoort met de juiste materialen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.