Vleugelpoort garage: kostprijs, uitvoeringen en aandachtspunten 

Ontdek in dit artikel of een vleugelpoort garage bij jouw woning en behoeften past. Je vindt hier meer informatie over de kosten, uitvoeringen en geschikte materialen. Bovendien bespreken we enkele handige tips over onderhoudstechnieken en de aankoop zelf. Wil je liever meer info en adviezen op maat van erkende garagepoort installateurs? Vul ons offerteformulier in.

Wat is een vleugelpoort? 

Vleugelpoorten, in tegenstelling tot traditionele garagepoorten, openen als gewone deuren met scharnieren. Ze bestaan uit een of twee draaiende “vleugels”. Meestal draaien deze dubbele opendraaiende garagepoorten naar buiten zodat je in de garage zelf meer ruimte bespaart.

Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen en stijlen en bieden zowel functionaliteit als esthetiek voor uiteenlopende gebouwen en woningen. De keuze tussen vleugelpoorten en sectionale poorten hangt af van ruimte en voorkeur.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

Toepassingen

Als je problemen hebt met de constructie van je garage (denk aan ongelijke zijmuren bijvoorbeeld), kan het lastig zijn om een standaard sectionale poort of kantelpoort te installeren. Deze twee soorten vereisen een loodrechte installatie en hebben meestal vaste afmetingen.

Daarom kiezen heel wat mensen voor vleugelpoorten: hun flexibiliteit zorgt ervoor dat ze zich aan verschillende ruimtes kunnen aanpassen.

Bovendien is dit type garagepoort een slimme optie wanneer je het ook als toegangsdeur tot je woning wil gebruiken. Je opent gewoon een van de vleugels en geniet zo van een snelle toegang. Ideaal om snel je fiets of tuingereedschap te halen.

Drie vleugelpoort garages

Wat is de gemiddelde prijs voor een vleugelpoort garage? 

De prijs van een vleugelpoort garage varieert afhankelijk van factoren zoals grootte, materiaal, ontwerp en eventuele automatisering. Een eenvoudige houten poort kost minder dan een automatische poort van aluminium of staal met extra functies zoals een intercom of afstandsbediening.

De prijzen voor een houten vleugelpoort liggen doorgaans tussen de 1.000 en 3.000 euro, terwijl geautomatiseerde poorten van staal of aluminium 3.000 tot 8.000 euro meer kunnen kosten. Naast de aankoopprijs overweeg je best ook installatie- en onderhoudskosten.

Soorten vleugelpoorten op een rij

Vleugelpoorten voor garages komen in verschillende varianten, elk met hun eigen bedieningsmethode en functionaliteit. Hieronder bespreken we de belangrijkste soorten.

1. Naar buiten opendraaien 

Vleugelpoorten kunnen tijdens het openen naar buiten draaien. Dit betekent dat de vleugels van de poort naar buiten toe bewegen, weg van de garage.

2. Naar binnen openschuiven 

De vleugels kunnen bij de opening ook naar binnen openschuiven. Zo blijven de deuren binnen het garagekozijn en steken ze niet naar buiten uit.

3. Elektrische bedienen

Vleugelpoorten kunnen ook een elektrische bediening krijgen. Met zo’n systeem kan je de vleugels van de poort automatisch openen en sluiten, wat voor extra gemak zorgt bij de gebruiker.

Mogelijke materialen voor een vleugelpoort garage 

De openslaande garagedeuren van een vleugelpoort garage kan je uit verschillende materialen laten vervaardigen. We bespreken de mogelijkheden hieronder.

Wil je graag professioneel advies?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

1. Aluminium 

Aluminium garagedeuren zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk en kan je laten afwerken met een poedercoating of verf in een RAL-kleur naar keuze. Ze zijn lichter dan houten poorten, wat ze erg geschikt maakt voor grote afmetingen.

2. Staal 

Stalen garagedeuren zijn weerbestendig, energiezuinig en vergen weinig onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren. Tot slot kan je ze ook met hout laten bekleden voor een warme en natuurlijke uitstraling.

3. Houten vleugelpoorten 

Houten vleugelpoorten zijn populair vanwege hun natuurlijke look en veelzijdigheid. Je kunt ze afwerken met verf, beits of lak. Zowel hardhout als tropisch hout is geschikt.

Houten vleugelpoorten voor garage

Afmetingen vleugelpoort 

De grootte van een vleugelpoort garage hangt af van de afmetingen van de garageopening waarvoor het is bedoeld. Er zijn geen specifieke standaardmaten voor vleugelpoorten, maar je kunt ze laten aanpassen aan de specifieke omvang van de opening die je wil afsluiten.

Je hebt ook de vrijheid om de breedte van de vleugels te kiezen, of je nu een symmetrische of asymmetrische indeling verkiest. De maten variëren van 1.450 mm x 1.910 mm (symmetrische indeling) tot maximaal 2.500 mm x 2.500 mm (asymmetrische indeling).

Meet daarom de afmetingen van je garageopening nauwkeurig af voordat je een nieuwe vleugelpoort aanschaft. Enkel dan ben je zeker dat de nieuwe poort perfect past.

Hoe zorg je voor een kwalitatief onderhoud? 

Om ervoor te zorgen dat je vleugelpoort garage zijn functie goed blijft vervullen en er steeds aantrekkelijk uitziet, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je vleugelpoort in topconditie te houden:

 1. Inspectie. Neem regelmatig de tijd om de poort te inspecteren op eventuele beschadigingen of problemen, zoals losse scharnieren of barsten in het hout.
 2. Schoonmaak. Reinig de poort regelmatig met water en een mild schoonmaakmiddel om roestvorming of verkleuring te voorkomen.
 3. Smering van scharnieren. Houd de scharnieren van de poort soepel door ze regelmatig met een geschikt smeermiddel te smeren.
 4. Verf of beits. Bescherm houten poorten tegen weersinvloeden door ze regelmatig te schilderen of te beitsen.
 5. Automatisering. Controleer de werking van de automatisering, inclusief afstandsbedieningen en sensoren. Zo zorg je ervoor dat alles correct functioneert.
 6. Professioneel onderhoud. Laat indien nodig regelmatig onderhoud uitvoeren door een professional. Zo kan je potentiële problemen vroegtijdig detecteren en oplossen.

Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen en de poort met zorg te gebruiken, kun je de levensduur ervan aanzienlijk verlengen en voorkom je onverwachte problemen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende garagepoort installateurs.
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van vleugelpoorten garage 

Overweeg zeker ook de voordelen en nadelen van vleugelpoorten voor garages. Zo heb je een goed zicht op de mogelijkheden van dit type garagepoort.

Voordelen 

 1. Geschikt voor kleinere garages. Vleugelpoorten zijn ideaal voor renovaties van garages met kleinere openingen. Daarom passen ze perfect bij compacte garages of opritten.
 2. Duurzaamheid. Vleugelpoorten zijn vaak uit een sterk staal- of aluminiumframe vervaardigd. De afwerking bestaat meestal uit duurzame materialen zoals hout of aluminium.
 3. Traditionele uitstraling. Vleugelpoorten bieden een klassieke uitstraling die bij verschillende architecturale stijlen past.
 4. Flexibele toegang. Bij een dubbele vleugelpoort kun je ervoor kiezen om slechts een vleugel te openen. Zo geniet je van een snelle toegang zonder de volledige poort open te zetten.
 5. Isolerend vermogen. Vleugelpoorten zijn met geïsoleerde vleugels verkrijgbaar. Zo beperk je het warmteerlies en voorkom je koudebruggen. Dit is vooral nuttig voor inpandige garages.

Nadelen 

 1. Beperkte ruimte. Afhankelijk van de draairichting, kunnen de vleugels al snel de beschikbare ruimte in de garage innemen.
 2. Kleinere afmetingen. Door het scharniermechanisme zijn vleugelpoorten vaak iets kleiner van formaat. Vanwege het gewicht van de vleugels is de breedte vaak beperkt.
 3. Beveiligingsaspecten. Hoewel vleugelpoorten over sloten en vergrendelingen beschikken, kunnen ze iets minder veilig zijn dan op-en-neergaande poorten. Ze zijn makkelijker te forceren.
Vleugelpoort garage

Enkele praktische tips en aandachtspunten bij je aankoop 

Voordat je een vleugelpoort aanschaft, is het belangrijk dat je met enkele elmenten rekening houdt. Zo maak je zeker de juiste keuze.

 1. Afmetingen. Meet de grootte van je garageopening zorgvuldig op. Zo ben je zeker dat je nieuwe garagepoort past. Hou rekening met een maximale opening van 2.500 mm x 2.500 mm.
 2. Obstakels. Denk na over de draairichting van de vleugels en hoe deze de ruimte in beslag nemen bij het openen en sluiten. Kies een draairichting die past bij jouw behoeften en de indeling van de ruimte.
 3. Materiaalkeuze. Overweeg welk materiaal het beste past bij jouw woningstijl en onderhoudsbehoeften. Hout is traditioneel, maar vereist meer onderhoud. Staal en aluminium daarentegen zijn duurzamer, maar wel duurder in aanschaf.
 4. Automatisering. Beslis of je de poort wil automatiseren voor meer gebruiksgemak, maar wees je bewust van de extra kosten die hierbij komen kijken.
 5. Veiligheidsoverwegingen. Denk aan extra veiligheidsfuncties zoals sloten of vergrendelingen om de inbraakwerendheid van je woning te verhogen.
 6. Ontwerp en stijl. Kies een ontwerp dat past bij de uitstraling van je huis. Kijk naar alle mogelijke stijlen voordat je een beslissing neemt.
 7. Professionele installatie. Overweeg de hulp van een professional voor de installatie, zeker als je geen ervaring hebt met de plaatsing van garagepoorten.
 8. Garantie. Controleer of de installatie van de poort met een garantie of onderhoudscontract komt. Zo geniet je van gemoedsrust op lange termijn.
 9. Prijsvergelijking. Vergelijk prijzen en offertes van verschillende leveranciers om de beste deal te vinden die past bij jouw budget en behoeften.

Wil je extra informatie of advies op maat van specialisten? Vul onderstaand offerteformulier in 

Verstuur je aanvraag en krijg gratis offertes met prijsvoorstellen en professionele adviezen op maat van specialisten. Zo kan je verschillende aanbevelingen en tarieven met elkaar vergelijken en de vleugelpoort vinden die bij jouw budget en behoeften past. Bovendien ben je zeker dat een erkend garagepoort installateur jouw poort op een degelijke manier en met kwaliteitsvolle materialen plaatst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.