Premie garagepoort: welke premies zijn er in 2024? 

Ben je van plan je garagepoort te vervangen of renoveren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een premie garagepoort van de Vlaamse Overheid. Op die manier kan je de kosten gedeeltelijk drukken en maak je jouw poort veiliger en praktischer in gebruik. In dit artikel gaan we dieper in op de voorwaarden, het premiebedrag en de aanvraagprocedure. Wil je graag prijsvoorstellen op maat ontvangen van erkende garagepoort installateurs? Vul ons offerteformulier in.

Bestaat er een premie voor de renovatie of installatie van een garagepoort? 

Ja, maar in 2024 kom je enkel in aanmerking als je minstens 65 jaar oud bent. De subsidie richt zich op het automatiseren van je bestaande garagepoort. Installeer je een nieuwe automatische garagepoort? Dan dekt de premie enkel de kosten voor de motor.

Wil je exacte prijzen kennen?
Ontvang prijsvoorstellen van erkende installateurs.

Aanpassingspremie garagepoort Vlaanderen 

De Vlaamse aanpassingspremie, waaronder ook de premie voor een garagepoort valt, heeft als doel de woning van 65-plussers zo veilig en praktisch mogelijk te maken. Zo krijgen ouderen bijvoorbeeld financiële steun wanneer ze hun poort willen automatiseren. Dit komt omdat een elektrische garagepoort de toegankelijkheid van de woning vergroot.

Hieronder bespreken we wie precies recht heeft op deze premie, wat de voorwaarden zijn, hoe de aanvraagprocedure verloopt en welk premiebedrag je ontvangt.

premie garagepoort

Wie kan deze premie aanvragen? (65 jaar en ouder) 

Leeftijd is een van de factoren om in aanmerking te kunnen komen. Hou rekening met de volgende regels:

  • 65-plussers die hun eigen huis of het huis dat ze huren (met een huurcontract van 3 jaar of meer) willen renoveren, komen in aanmerking.
  • Ook bewoners die hun woning aanpassen voor een inwonende 65-plusser hebben recht op het premiebedrag. De oudere in kwestie moet wel tot in de tweede graad aanverwant zijn. Met andere woorden: enkel kinderen, kleinkinderen en (schoon)broers en -zussen.
  • Tot slot komen particulieren in aanmerking die hun woning voor minimaal 9 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) en een 65-plusser als bewoner hebben.

Voorwaarden 

Naast de leeftijdseis zijn er nog drie andere belangrijke voorwaarden:

  • Het inkomen van de 65-plusser (eventueel) samen met die van de gehuwde of wettelijk samenwonende partner mag een bepaalde limiet niet overschrijden. Deze bedragen indexeren jaarlijks en kan je eenvoudig nakijken op de website van de Vlaamse Overheid.
  • De locatie van de woning ligt verplicht in het Vlaamse Gewest en is daar gedomicileerd. De 65-plusser mag ook geen andere woningen hebben.
  • De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar, moeten minstens 1.200 euro inclusief btw bedragen en moeten de naam van de aanvrager bevatten.

Aanvraag automatische garagepoort 

Je kunt de subsidie aanvragen via het agentschap Wonen-Vlaanderen. Ga naar de website van de Vlaamse overheid en zoek vervolgens het juiste aanvraagformulier. Print het uit en vul het correct in.

Het is verplicht het formulier op papier in te vullen en vervolgens naar het agentschap te sturen. Stuur het niet via e-mail door: deze aanvragen tellen niet mee. Vergeet bovendien niet dat je de kopieën van de facturen en andere essentiële bewijsstukken moet toevoegen.

Als het agentschap jouw aanvraag heeft ontvangen, sturen ze je een ontvangstbevestiging met het dossiernummer. Voldoe je aan de voorwaarden en is administratief alles correct, dan krijg je binnen de drie maanden een antwoord.

Premiebedrag 

Voor de automatisering van je bestaande soort garagepoort krijg je de helft van de goedgekeurde rekeningen (inclusief btw) terugbetaald. Het uitgekeerde bedrag is nooit meer dan 1.250 euro, zelfs wanneer de prijs meer dan 2.500 euro bedraagt.

Kortom: liggen de totale kosten voor de automatisering van je garagepoort op 2.500 euro, dan krijg je als aanvrager maximaal 1.250 euro terug.

twee elektrische garagepoorten

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Niet alleen een premie, maar ook het vergelijken van offertes doet je besparen op de uiteindelijke kosten voor de automatisatie van je garagepoort. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat van deskundigen. Zo kan je verschillende aanbevelingen en gedetailleerde prijsopgaven met elkaar vergelijken en vind je de beste optie voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.