Houten sectionaalpoort: wat zijn je mogelijkheden? Houtsoorten, ontwerpen en onderhoud 

Een houten sectionaalpoort voegt een natuurlijke en warme uitstraling toe aan je huis en geeft het zo meer authenticiteit. Hout is niet alleen duurzaam en robuust, maar past ook perfect bij diverse stijlen zoals modern, klassiek en landelijk. Ontdek hier alles over de prijzen, geschikte houtsoorten, ontwerpmogelijkheden en regelmatig onderhoud van een houten sectionale garagepoort.

Is een sectionaalpoort uit hout niet waar je naar op zoek bent? Neem dan zeker onze alternatieven door aan het einde van dit artikel. Offertes op maat ontvang je via ons offerteformulier.

Geschikte houtsoorten voor sectionale garagepoorten 

De juiste houtsoort vinden voor een houten sectionaalpoort vereist zorgvuldige overweging. Niet alle soorten hout zijn bestand tegen de uitdagingen van het weer en de omgeving.

Hieronder bespreken we kort twee geschikte opties die zowel extra isolatie bezitten als bestand zijn tegen thermische invloeden.

Op zoek naar een specialist?
Vind erkende garagepoort installateurs in jouw buurt.

1. Isolerend hardhout 

Dit omvat houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II, wat resulteert in uitstekende weerstand, lange levensduur en vormvastheid. Hardhout kan je zelfs onbehandeld gebruiken.

Na verloop van tijd krijgt het een natuurlijke grijze kleur (vergrijzing). Voorbeelden zijn padoek, afrormosia, eik, ceder, afzelia en meer.

2. Bekleding met thermische houtsoorten 

Dit type hout heeft een duurzaamheidsbehandeling ondergaan via verhitting. Deze thermische behandeling verhoogt de duurzaamheidsklasse van minder duurzame houtsoorten. Zo komen ze op een ongeveer gelijke hoogte als hardhout.

Thermowood is een aantrekkelijk alternatief voor tropisch hardhout vanwege de lagere kosten en milieuvriendelijke aspecten. Voorbeelden van thermisch hout zijn thermisch essen, ayous, grenen etc.

houten sectionaalpoort

Sectionale garagepoort hout prijzen 

Voor een basismodel van een houten sectionaalpoort liggen de prijzen doorgaans rond de 1.500 euro (inclusief btw en installatie).

Als je de poort automatisch wil kunnen bedienen, hou je best rekening met een extra kost van 400 tot 1.000 euro (exclusief installatie), afhankelijk van de kracht van de poortmotor.

Factoren die de prijs beïnvloeden 

De kosten van houten sectionale poorten variëren op basis van verschillende factoren, waaronder:

  1. Afmetingen. Grotere poorten vereisen meer materiaal en zijn daarom duurder.
  2. Gekozen houtsoort. Hardere en duurzamere houtsoorten hebben doorgaans een hoger prijskaartje.
  3. Afwerking. Optionele afwerkingen zoals lakken, beitsen in specifieke kleuren of afwijkende kleuropties brengen extra kosten met zich mee.
  4. Bediening. Een automatische poort is over het algemeen duurder dan een handmatig bediende poort.
  5. Extra functies. Toevoegingen zoals ramen, een aparte loopdeur en andere extra’s verhogen de kosten.

Houten sectionaalpoorten op maat maken: designmogelijkheden 

Er bestaan verschillende ontwerpmogelijkheden voor houten sectionale poorten. Met onderstaande mogelijkheden kan je de beste sectionaalpoort creëren die bij jouw woning past.

1. Horizontale of verticale panelen 

De houten planken of panelen kan je op twee manieren laten bevestigen: horizontaal of verticaal.

Horizontale plaatsing geeft de houten sectionale poort een breder uiterlijk, terwijl verticale plaatsing voor een hoger ogende poort zorgt. Een zijwaartse sectionaalpoort monteren specialisten meestal met verticale planken.

2. Soort panelen en motieven 

Je kunt zowel voor smalle als brede houten panelen kiezen. Bij een moderne inrichting is een houten bekleding met lamellen bijvoorbeeld ook erg geliefd.

Verder bestaan er zowel vlakke panelen als panelen met ingefreesde voegen. Deze komen met verschillende voegtypen zoals de V-voeg, U-voeg en N-voeg.

Tot slot is het mogelijk om een standaard, strakke profilering te kiezen of een stapje verder te gaan met speciale motieven zoals het cassette-motief.

Houten sectionaalpoorten motieven panelen

3. Kleurenassortiment

Je hebt de mogelijkheid om je houten sectionaalpoort te laten lakken in een kleur die bij je ramen en deuren aansluit. Zo creëer je een naadloze uitstraling van je huis en garagepoort.

Bescherm je hout met een transparante behandeling. Zo is het zeker bestand tegen weersinvloeden en behoudt het tegelijkertijd de kleur en de geliefde natuurlijke uitstraling.

4. Extra decoratieve opties: profielen, sierlijsten, ramen, loopdeuren…

Je kunt ook de profielen of sierlijsten van je ramen en deuren in je houten sectionale poort laten terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan inzetbogen om de illusie te wekken dat je poort de ronding van het metselwerk volgt. Ook een sectionaalpoort met inloopdeur of ramen zijn interessant.

Investeer in een krachtige poortmotor

Houten sectionaalpoorten kunnen behoorlijk zwaar zijn. Daarom is een sterke motor essentieel voor een moeiteloze bediening. Zorg ervoor dat de motor voldoende vermogen heeft om het gewicht van je poort zonder problemen te tillen.

Meerdere soorten onderhoud van houten sectionale poorten 

Hoewel hout een prachtig materiaal is, vereist het specifiek en regelmatig onderhoud. Dit is zeker het geval voor toepassingen zoals garagepoorten. Als je de duurzaamheid en esthetiek van houten sectionale poorten wil behouden, hou je best met onderstaande aspecten rekening.

1. Behandeling voor een egale vergrijzing

Onbehandeld hardhout en thermisch behandeld hout beginnen na verloop van tijd te vergrijzen. Deze verkleuring verloopt niet altijd gelijkmatig vanwege de variaties in vocht- en zonbelasting.

Een semi-transparante, dampdoorlatende beits kan helpen om een gelijkmatige vergrijzing te bevorderen. Herhaal de behandeling om de 6 maanden (afhankelijk van de blootstelling aan de zon).

2. Oorspronkelijke kleurafwerking behouden 

Als je liever de natuurlijke uitstraling van je poort wilt behouden, kun je ervoor kiezen om het hout gewoon als afwerking te behandelen.

Een transparante beits met UV-bescherming of voedende kleurolie is erg geschikt. Deze behandeling doe je best om de 3 à 4 jaar.

3. Nieuwe kleurafwerking 

Voor een volledig nieuwe uitstraling kun je de poort behandelen met een dekkende kleurafwerking in een kleur naar keuze. Je hoeft dit slechts om de 3 à 4 jaar te herhalen.

4. Schilderen 

Wanneer je jouw houten sectionale garagepoort schildert, heb je een grote keuze aan kleuren. Het nadeel is wel dat de verf na een tijdje gaat afbladderen. Om de 3 à 4 jaar, afhankelijk van de blootstelling, is herschilderen aangeraden.

Sectionaalpoort donker hout

Pvc of metalen sectionaalpoorten als slim alternatief 

Hoewel houten sectionaalpoorten geliefd zijn vanwege hun natuurlijke uitstraling en levendige textuur, brengen ze ook enkele nadelen met zich mee zoals hoge kosten en regelmatig onderhoud. Ook komen ze niet voor als industriële sectionale poorten.

Gelukkig zijn er alternatieven in de vorm van sectionaalpoorten uit pvc of metaal. Deze materialen bieden verschillende voordelen waaronder lagere kosten, lichter gewicht en diverse ontwerpmogelijkheden, inclusief opties met een houtlook.

Of een sectionaalpoort in pvc of metaal voor jou een betere keuze is, hangt af van verschillende factoren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele installateur van garagepoorten.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Wil je meer informatie, professioneel advies op maat of prijzen voor houten sectionale poorten in jouw regio? Aarzel niet om contact op te nemen met erkende garagepoort professionals. Vul ons formulier in en ontvang gratis meerdere offertes met aanbevelingen en prijsvoorstellen op maat. Verschillende specialisten helpen je bij jouw keuze garagepoort en staan in voor een vakkundige plaatsing die bij jouw woning, behoeften en budget past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.