Zijdelingse sectionaalpoort: wat is het precies? Wanneer een handige optie?  

Een zijdelingse sectionaalpoort open je niet naar boven, maar schuif je eenvoudig opzij. Dit is handig wanneer je even snel binnen of buiten de garageruimte wil lopen. Alle voordelen samen met de kosten, materialen en afwerkingsmogelijkheden komen in dit artikel aan bod. Wil je gratis offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat ontvangen? Vul ons formulier in.

Wat is een zijdelingse sectionaalpoort precies? 

Het grootste verschil tussen een zijdelingse sectionaalpoort en een gewone sectionaalpoort is de manier van openen. De zijwaartse poort schuift naar de zijkant en maakt dus niet de gekende draaibeweging naar boven.

Dit type garagepoort is praktisch omdat je niet telkens de volledige poort open hoeft te doen.

Hou wel rekening met de extra ruimte die je moet voorzien. De poort wordt nu opgevouwen aan de zijkant in plaats van aan het plafond.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

Zijdelingse sectionaalpoort kopen: wat is de prijs? 

Een zijdelingse sectionaalpoort kost tussen de 1.500 en 3.000 euro. In deze schatting zitten bijkomende kosten zoals btw en plaatsing inbegrepen.

Prijsbepalende factoren 

Verschillende elementen beïnvloeden bovenstaande richtprijs. We zetten enkele prijsbepalende factoren hier op een rijtje:

  • Grootte van de poort. De afmetingen bepalen voor een groot deel de kosten. Afhankelijk van de breedte en lengte van jouw garageopening valt de prijs hoger of lager uit.
  • Materialen. Een garagepoort kan je uit verschillende materialen laten maken zoals hout, metaal, pvc… Elk van deze mogelijkheden komt met een aparte prijs en extra mogelijkheden (isolerende eigenschappen toevoegen, nabehandelingen…).
  • RAL-kleuren en afwerkingen. De brede keuze aan afwerkingen zorgt voor prijsverschillen.  

Tip: maak gebruik van het verlaagde btw-tarief 

Is je woning meer dan 10 jaar oud en werk je samen met een erkend installateur? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Dit wil zeggen dat je maar 6% btw hoeft te betalen in plaats van 21%. Dit geldt voor zowel de plaatsing van je zijwaartse sectionaalpoort als de voor de gebruikte materialen.

Dit voordeel is enkel van toepassing op poorten die een deel uitmaken van de woning zelf. Omheinigen en tuinpoorten komen niet in aanmerking.

zijdelingse sectionaalpoort

Welke materialen zijn geschikt voor een verticale garagepoort? 

Een zijdelingse sectionaalpoort is in meerdere soorten materialen verkrijgbaar. We bespreken hun eigenschappen en toepassingen hieronder.

1. Pvc of kunststof

Een zijdelingse poort uit pvc is een goedkoop alternatief dat tegelijkertijd erg duurzaam is. Bovendien is het verkrijgbaar in een houtlook of aluminium uitstraling en is het onderhoudsarm.

2. Hout 

Ben je fan van een landelijke stijl en past een warme uitstraling bij je woning? Dan is hout een geschikte keuze. Je kunt uit verschillende houtsoorten kiezen die elk hun eigen prijskaartje hebben.

Het is wel belangrijk dat je een houten sectionaalpoort regelmatig onderhoudt. Doe je dit niet, dan verkleurt het hout en begint het na verloop van tijd af te schilferen.

3. Aluminium 

Aluminium is wellicht het duurste materiaal, maar het heeft ook de langste levensduur. Het is ijzersterk, vergt geen onderhoud en is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Opnieuw heb je heel wat keuze wat afwerkingsmogelijkheden en kleuren betreft. Aluminium zorgt ervoor dat de garage een strakke en moderne look krijgt.

Zijdelingse sectionale garagepoorten afwerken: enkele interessante opties 

Niet enkel het materiaal draagt bij aan het eindresultaat, maar ook de details drukken een belangrijke stempel op je ontwerp. We bespreken uit welke afwerkingselementen je kunt kiezen.

1. Kleur, structuur en ontwerp 

Denk goed na over de uitstraling van je woning en hoe je die precies wil vormgeven. De kleur, structuur en het ontwerp zijn interessante elementen.

Licht jezelf in over het onderhoud van een specifiek materiaal

Elk materiaal en type afwerking vereist een ander (intensief) onderhoud. Zoek deze info op voorhand op zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Professionele adviezen krijg je gratis van erkende garagepoort installateurs via ons offerteformulier.

2. Manuele of automatische bediening

Je kan je zijdelingse poort ofwel zelf openschuiven, ofwel laten automatiseren. In het laatste geval drijf je de poort eenvoudig aan met een motor en bijbehorende afstandsbediening. Met een druk op de knop open en sluit je zelf jouw sectionale garagepoort.

Hou er rekening mee dat de installatie van de motor plaats inneemt in je garageruimte zelf. Meestal monteren specialisten alle benodigde onderdelen aan het plafond.

Natuurlijk heeft de automatisering ook een impact op het uiteindelijke kostenplaatje. Je kan hier offertes aanvragen en zo een goede inschatting krijgen van wat jouw project uiteindelijk zal kosten.

automatisering garagepoort

3. Extra functies 

Wil je nog een stap verder gaan in de personalisatie van je garagepoort? Onderstaande decoratieve en/of functionele extra’s kan je zeker nog toevoegen voor de beste sectionaalpoort op maat van jouw behoeften.

Met glas, deur, brievenbus… 

Integreer ramen in je zijwaarte sectionaalpoort en geniet van natuurlijk daglicht in je garageruimte.

Is je garage dicht tegen de straatzijde gelegen? Een ingebouwde brievenbus kan een interessante en praktische toevoeging zijn.

Een sectionaalpoort met loopdeur is een interessante optie wanneer je een snelle en makkelijke toegang tot je garage wil.

Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, al vraag je hier best meer info over aan een professional.

Voordelen van een zijdelingse sectionale garagepoort

Waarom is een zijdelingse sectionaalpoort zo handig? Hieronder zetten we alle voordelen snel op een rijtje.

1. Ruimtebesparend 

Heb je leidingen, buizen of andere zaken aan je plafond hangen in de garage? Dan kan je geen gewone sectionaalpoort installeren. Een zijdelingse poort is een goed alternatief omdat het geen ruimte aan je plafond vereist.

2. Praktisch als loopdeur 

Je hoeft je garagepoort niet volledig te openen wanneer je even snel binnen of buiten wil lopen. Eigenlijk functioneert de poort als een garagepoort en loopdeur tegelijk. Zo geniet je van een grote praktische meerwaarde.

3. Meerdere ontwerpmogelijkheden

In het gamma van zijdelingse sectionaalpoorten zijn er veel ontwerpmogelijkheden. Je design kan serieus verschillen afhankelijk van de toepassing: gebruik je het als een industriële poort of is het onderdeel van de gevel van een woning?

Al vraag je best deskundig advies aan een professional. Zo kan je samen bekijken welk ontwerp het beste bij je woning en persoonlijke voorkeur past.

4. Volledig automatiseren 

Een geautomatiseerde poort maakt je leven een stuk makkelijker. Je hoeft niet meer uit je auto te stappen om de poort te openen. Een goedkopere optie is een manuele bediening.

5. Uitstekende isolerende eigenschappen

Omdat je dit type poort niet bij elk gebruik helemaal hoeft te openen, bespaar je veel energie. Verder beschikt de poort over een hoge isolatiewaarde. Zo verhoog je de energie-efficiëntie en het comfort van je woning.

6. Ruimte onder plafond (lage latei of hellende daken) 

Bij een te laag plafond of bij garages met een hellend dak kan je de garagepoort niet bovenaan laten installeren. De zijdelingse sectionaalpoort is hier de perfecte oplossing.

blauwe sectionale garagepoort zijdelings

Is een zijdelingse sectionaalpoort iets voor jouw woning? Vergelijk info, advies en offertes van deskundigen

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd van de installatie van een zijdelingse sectionaalpoort? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een garagepoort professional. Hij of zij kan je verder helpen om de juiste keuzes te maken. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis adviezen en prijsvoorstellen op maat van erkende garagepoort installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.