Garagepoort motoriseren: waarom een goed idee? Kosten, aandachtspunten en stappenplan

Een bestaande garagepoort motoriseren is een erg praktische en gebruiksvriendelijke keuze. Nu kan je jouw poort eenvoudig vanop afstand openen en sluiten. In dit artikel geven we meer uitleg rond de kosten, de soorten automatisering en aandachtspunten. Voor de echte doe-het-zelvers hebben we zelfs een handig en uitgebreid stappenplan opgesteld. Wil je meer info of advies op maat van garagepoort specialisten? Vul het offerteformulier in.

Twee soorten automatisatie 

Om je garagepoort te motoriseren kan je zowel voor een plafondaandrijving als wandaandrijving kiezen. We bespreken beide opties hieronder.

Op zoek naar een specialist?
Vind erkende garagepoort installateurs in jouw buurt.

1. Plafondaandrijving

Bij een plafondaandrijving hangt de motor aan het plafond van je garageruimte. Een bijhorende rail zorgt ervoor dat de poort open en dicht kan.

Voor dit type systeem is het belangrijk dat er in je garage voldoende ruimte is. Het plafond mag bijvoorbeeld niet te laag zijn en er mogen zeker geen obstakels in de weg zitten.

Plafondaandrijving

2. Wandaandrijving 

Bij een wandaandrijving hangt de motor aan de muur van je garage. Dit is een goede optie wanneer het plafond in je garage eerder laag is of er veel obstakels zoals verlichting, elektriciteitskabels, buizen etc. in de weg zitten.

Omdat de motor aan de zijwand van je garage hangt, heb je geen extra rail nodig om de garagepoort te bedienen. Dit type automatisering komt vaak voor bij renovatiepoorten.

Wandaandrijving

Wat kost het automatiseren van een garagepoort?

De prijs voor het motoriseren van je garagepoort is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie, de motor en de eventuele extra opties.

Als de ankers aan het plafond hangen, betaal je meestal meer dan wanneer ze aan de zijwand bevestigd zijn. Vaak heb je aan het plafond meer ruimte nodig om de motor te kunnen installeren.

Verder is de soort motor die je kiest een van de grootste kosten van je automatisering.

Tot slot kan je uit eventuele bijkomende opties kiezen zoals LED-verlichting, afstandsbedieningen, een loopdeur… Een algemene prijsschatting is moeilijk te geven.

Laat je daarom zeker informeren door erkende garagepoort installateurs. Vraag via ons formulier offertes aan en vergelijk deze grondig. Zo kan je meerdere prijsinschattingen en professionele adviezen vergelijken.

Check bovendien of jouw geautomatiseerde garagepoort in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief van 6%.

Enkele voorwaarden zijn:
– Je huis is minstens 10 jaar oud.
– Je woning is een privéwoning.
– De werken/renovaties worden gefactureerd aan de bewoner/eigenaar van de woning.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul gratis ons offerteformulier in en ontvang zo spoedig mogelijk meerdere offertes.
arrow Ontvang mijn offertes op maat

Wat kost motor garagepoort?

De voeding van het aandrijfsysteem speelt een grote rol in de automatisatie van je garagepoort.

Als je voor een motor met een hoog vermogen kiest, zoals 1200N, dan betaal je gemiddeld 600 euro. Voor een standaard motor van 600N ligt de prijs tussen de 250 euro en 500 euro. De keuze baseer je vooral op je poortgewicht en hoe snel je de poort wil openen en sluiten.  

Kortom: een motor met een lager vermogen is goedkoper dan een motor met een hoger vermogen. Al zal vooral het gewicht van je poort het type motor beslissen.

Close-up van een motor van een garagepoort

Een garagepoort automatiseren: enkele aandachtspunten 

Voordat je een garagepoort laat motoriseren, neem je best een aantal aandachtspunten door.

Heb je nog vragen of wil je graag professioneel advies ontvangen, contacteer dan zeker een garagepoort installateur via ons offerteformulier.

1. Vermogen van de motor

Welk vermogen de motor nodig heeft, hangt van verschillende zaken af. Denk aan het gewicht van je poort en hoe snel je wil dat de poort zich opent en sluit. Neem zeker ook eens een kijkje naar de aanwijzingen van de fabrikant.

Het vermogen van een motor varieert tussen 400 en 1000 Newton. De gemiddelde snelheid voor de opening en sluiting van een poort is 17 seconden. Om de juiste motor te vinden, heb je volgende 5 afmetingen van je garagepoort nodig:

 1. De afstand tussen de deur en het eerste obstakel, meestal het plafond of de zijwand.
 2. De breedte van de deur.
 3. De hoogte onder de lateibalk.
 4. De hoogte van de deur.
 5. De oppervlakte van de deur.

Wil je graag een professionele opmeetservice inschakelen? Contacteer dan snel een deskundige uit jouw buurt via ons offerteformulier.

2. Elektrische aansluiting

Een elektrische garagepoort kan je via een stopcontact op het netwerk aansluiten. Is er geen stopcontact in de buurt? Dan kan je een batterij gebruiken. Een andere en milieuvriendelijk optie is zonne-energie.

Wat doe je in het geval van een stroompanne?

Het is altijd handig om in zo’n situaties in een noodbatterij te voorzien. Zo kan je garagepoort ten alle tijden werken, zelfs tijdens een stroompanne.

3. Bedieningssysteem

Er bestaan 2 systemen om je garagepoort te openen. Enerzijds kan je kiezen voor een handmatige bediening. Dit is nuttig wanneer je de poort niet zo vaak opent.

Anderzijds kan je een elektrische garagepoort aanschaffen. Zeker wanneer je de poort vaak gebruikt of wanneer het een zwaar gewicht heeft, is dit een slimme keuze.

Handmatig sluiten van de garagepoort

4. Grootte van de elektrische garagepoort 

Je poort kan erg zwaar zijn. Een elektrische garagepoort is dan een slimme zet. Deze soort aandrijving bespaart je veel hefwerk en eventuele rugklachten: met een druk op de knop opent en sluit de poort zich zelf.

Voor grotere garagepoorten zijn er bovendien verschillende klassen motors ontworpen.

5. Type automatische poort

Je kan zo goed als elk type garagepoort laten automatiseren. Hier volgt een opsomming van alle poorten die je sowieso kan automatiseren:

 • Een sectionale poort
 • Een kantelpoort
 • Een rolpoort
 • Een schuifpoort

Laat je deze poorten nieuw installeren met een elektrische aanvoering? Dan betaal je zo’n 1.500 tot 3.000 euro. Heb je al een bestaande dergelijke poort? Dan kan je deze laten renoveren, wat een stuk goedkoper is.

Vraag altijd verschillende offertes aan: zo bekom je gegarandeerd een voordelige prijs voor je poort.

Vraag offertes op maat aan
Verstuur je aanvraag gratis via ons formulier.

6. Veiligheid 

Een garagepoort beveiligen is een belangrijke factor. Om ongevallen te voorkomen, zijn er zelfs Europese regelgevingen waaraan je poort moet voldoen. Zo moet je poort bijvoorbeeld een noodstop hebben wanneer er tijdens de sluiting obstakels in de weg zitten.

7. Extra accessoires 

Extra accessoires die je aan jouw poort kunt toevoegen, zijn verlichting, afstandsbedieningen, een loopdeur, een bepaalde bekleding etc.

Hoe lang gaat de motor van een garagepoort mee?

De motor is het belangrijkste onderdeel van een elektrische garagepoort. Daarom is het essentieel dat je het goed onderhoudt en tijdig vervangt.  

Een motor gaat gemiddeld 10 jaar mee, al hangt dit van de kwaliteit van het product af en hoe vaak je het gebruikt. Volg zijn conditie dus goed op en vraag in het geval van twijfel tijdig advies.

Zelf een garagepoort motoriseren: een handig stappenplan 

Zelf een garagepoort motoriseren is niet zo eenvoudig. Je hebt zowel kennis en ervaring over elektricteit als garagepoorten nodig. Is dit het geval bij jou? Dan kan onderstaand stappenplan je op weg zetten.

Ben je niet echt een doe-het-zelver, maar wil je wel graag weten welke techniek er achter jouw elektrische poort schuilt? Ook dan is dit stappenplan een handige wegwijzer.

Stappenplan met bouwhelmen, potlood en meter.

Stap 1: Controleer de garagepoort

Zorg ervoor dat je garagepoort in een degelijke staat is voordat je het automatiseert. Anders heb je later dubbele en onnodige herstelkosten.

Ga na hoeveel ruimte de motor nodig heeft en waar je deze zal plaatsen: aan het plafond of aan de zijwand?

Stap 2: Bevestig de raildrager 

Begin met de demontage van het handmatige systeem van je garagepoort.

 • Bij een sectionaal poort is het voldoende om de binnenvergrendeling te verwijderen.
 • Heb je te maken met een kantelpoort? Dan zal je ook de poortvergrendelingen moeten uitschakelen.

Installeer nu de rail in de raildrager mooi in het midden en tegen het kader van de poort. Of volg de aanwijzingen van de fabrikant op.

Stap 3: Sluit de poort aan op de rails

Installeer het plaatje dat de rails met de poort verbindt. Gebruik de juiste schroeven en volg het stappenplan van de fabrikant op.

De rail moet horizontaal en loodrecht ten opzichte van de garagepoort hangen. Nu kan je met een verbindingstang het laatste plaatje op de rail installeren. Verbind het tot slot met een meetrekker: die zorgt ervoor dat je poort open en dicht gaat.

Stap 4: Installeer de motor

Nu is het tijd om kracht aan je poort toe te voegen. Dit doen we door de motor te installeren. Let goed op dat het tandwiel in de rail past. Volg ook hier de meegeleverde instructies van de fabrikant op.

Stap 5: Programmeer het systeem 

Installeer nu de ontvanger tegen het plafond of de zijwand met wat montagelijm. Test zeker de perfecte plaatsing van de antenne uit: zo kan je poort vanop ideale afstand eenvoudig openen.

Sluit vervolgens de voeding van het aandrijfsysteem op het netwerk aan. Programmeer het systeem naar wens en geniet van jouw geautomatiseerde poort.

Schakel je toch liever de professionele hulp van een expert in? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts uit jouw regio.

Waarom een garagepoort motoriseren? [Voordelen] 

Waarom is het interessant om je garagepoort te motoriseren? In ondertstaande opsomming ontdek je alvast enkele voordelen:  

 • Open en sluit je poort vanop afstand.
 • Geniet van een automatische vergrendeling van je garagepoort.
 • Bespaar tijd en hefwerk.
 • Geniet van een luxueuze uitstraling.
 • Nooit meer uit je auto stappen om je poort te openen.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan garagepoort specialisten en vergelijk gratis offertes

Vraag vandaag nog meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan bij erkende deskundigen uit jouw buurt. Vergelijk ze met elkaar en ontdek het beste aanbod voor jouw garagepoort. Je ontvangt zowel prijsvoorstellen als professionele adviezen op maat. Zo maak je gegarandeerd een voordelige keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.