Garagepoort afmetingen: hoe groot is een garagepoort? Standaardmaten en zelf opmeten

Voordat je een nieuwe poort kunt installeren, is het belangrijk dat je de afmetingen van je garagepoort kent. In dit artikel vind je zowel de standaardafmetingen per type garagepoort als instructies om zelf je garage op te meten. Bovendien bespreken we of het mogelijk is een garagepoort op maat te laten vervaardigen. Wil je professionele adviezen van erkende garagepoort installateurs? Vul ons offerteformulier in.

Wat zijn de standaard afmetingen van een garagepoort? 

Als je van plan bent een garagepoort te laten bouwen, is het belangrijk om vooraf na te denken over het aantal auto’s dat je erin wil parkeren. Ook andere vervoersmiddelen, zoals fietsen of brommers, kan je in een garage kwijt. De standaardafmetingen liggen doorgaans rond de 2,5 bij 2,25 meter, wat voldoende is voor één personenauto.

Wil je twee auto’s stallen, dan moet de garage minimaal 5 meter breed zijn. Het is essentieel om rekening te houden met de grootte van je voertuigen, zeker als je terreinwagens, campers of mobilhomes hebt. In zo’n gevallen is het verstandig om een grotere garage te bouwen. Zo heb je voldoende ruimte en beschadig je jouw voertuigen niet.

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de afmetingen naargelang de soort garagepoort:

Garage soortBreedte Hoogte
Standaard garagedeur 2,5 m2,25 m
Kleine garage> 3,5 m> 3m
Grote garage> 6 m> 5 m
Lage garage> 4 m> 4 m

Breedte 

Bij de aankoop van je garagepoort is het belangrijk om rekening te houden met de bestelbreedte, ook wel dagbreedte genoemd. Dit is de breedte van de opening waarin de poort terechtkomt.

Zorg ervoor dat je aan beide zijden voldoende ruimte hebt voor de montage. Heb je maar een beperkte ruimte en bestel je daarom een smallere deur? Dan zullen de kozijnen in het uiteindelijke ontwerp meer opvallen.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met professionele garagepoort installateurs.

Hoogte 

De hoogte van de garagepoort, ook wel bekend als de bestelhoogte of daghoogte, hangt af van het type auto dat moet passen.

Meestal varieert de hoogte tussen de 1,85 en 2,75 meter. Het is verstandiger om een te hoge poort te hebben in plaats van een te lage. Zo passen ook eventuele toekomstige auto’s met andere afmetingen nog in je garageruimte.

Laat de afmetingen bij voorkeur controleren door een professional. Zo ben je zeker van de juiste maatvoering.

garagepoort afmetingen

Gangbare afmetingen per type (elektrische) garagepoort 

Ieder type garagepoort heeft zijn eigen standaardafmetingen. We geven ze hieronder weer zodat je een idee hebt welke soort poort praktisch in jouw ruimte past.

1. Rolpoort garage 

Rolpoorten functioneren als rolluiken maar zonder draagrails: ze rollen zich op in een kast. Dit is handig wanneer je het plafond vrij wil houden. De lamellen zijn meestal 4 cm hoog.

De gangbare afmetingen bij rolpoorten zijn ongeveer 3 bij 2 meter. Bij dit type deur hoef je bovendien geen rekening te houden met de inbouwruimte aan de bovenkant.

2. Kantelpoort

Een kantelpoort is een traditionele garagedeur die om te openen in één stuk omhoog kantelt.

Standaardafmetingen zijn meestal 2,5 bij 2,12 meter. Omdat deze deuren naar binnen kantelen, hebben ze veel ruimte nodig. Bij een beperkte ruimte of een laag plafond is een ander type garagepoort beter.

3. Sectionale poorten

Een sectionale poort bestaat uit panelen die zich via een railsysteem boven aan het plafond oprollen.

De breedtes variëren van 2,25 tot 6 meter, afhankelijk van het aantal auto’s. De hoogtes van een sectionale poort liggen tussen 1,85 en 3 meter. Voeg aan beide zijden een inbouwmaat van 90 mm aan de breedte toe. Voor handmatige deuren voorzie je best 100 mm terwijl je voor gemotoriseerde deuren ook 110 mm aan de hoogte toevoegt.

4. Zijdelingse garagepoort sectionaal 

Zijdelingse sectionale garagepoorten, ook wel schuifpoorten genoemd, schuiven horizontaal langs de muur. Ze zijn ideaal voor garages met een laag plafond en beperkte diepte.

Meestal variëren ze in breedte van 1,3 tot 1,5 meter en in hoogte tot ongeveer 3 meter.

5. Dubbele garagepoort 

Dubbele garagepoorten zijn opgebouwd uit twee panelen die met scharnieren open en dicht kunnen zwaaien.

Dubbele garagdeuren moeten minstens 6.000 mm breed zijn, maar een iets grotere breedte is praktischer voor het manoeuvreren of passeren van een fiets. De diepte moet minimale afmetingen van 5.000 mm hebben, maar 5.600 mm biedt extra ruimte voor opslag of apparatuur zoals een wasmachine.

Overweeg een dubbele garage met twee afzonderlijke poorten te installeren. Zo kun je twee poorten van minstens 2.250 mm breed plaatsen en met een hoogte van minimaal 1.875 mm. Zo geniet je van meer flexibiliteit en gemak bij het parkeren en manoeuvreren.

Hoe meet je een garagepoort zelf op? [Stappenplan] 

Voordat je een nieuwe garagepoort aanschaft, is het belangrijk om de juiste afmetingen op te nemen. Hieronder volgt een stappenplan om zelf een poort op te meten. Zo weet je zeker dat je de juiste maat bestelt en dat je poort veilig is voor gebruik.

meetlint rails garagepoort

Wat is de dagmaat van een garagepoort? 

De dagmaat van een garagepoort verwijst eenvoudigweg naar de afmetingen van de garageopening zelf. Het is met andere woorden de breedte en hoogte van de ruimte waarin de garagepoort terechtkomt.

Stap 1: Meet de dagmaatbreedte van de opening 

Neem een meetlint en meet de volledige breedte van de garageopening vanaf de ene zijmuur tot aan de andere. Herhaal deze meting op drie verschillende hoogtes: aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant. Noteer de grootste van deze drie metingen.

Stap 2: Meet de dagmaathoogte van de opening (dorpel tot latei) 

Meet vervolgens de hoogte van de garageopening, vanaf de vloer tot aan de bovenkant van de opening. Doe dit op dezelfde manier als bij de breedte: op drie verschillende punten. Kies opnieuw de grootste meting.

Stap 3: Meet de vrije zijruimte 

Controleer de ruimte aan beide zijden van de opening. Voor een sectionale poort moet er over de volledige hoogte van de opening minstens 80 mm tot 90 mm plaats zijn.

Stap 4: Meet de vrije bovenruimte 

Meet de afstand vanaf de bovenkant van de opening tot aan het plafond of het eerstvolgende obstakel. Deze vrije bovenruimte is belangrijk om te bepalen of er voldoende plaats is (ongeveer 10 cm) voor de poort om volledig te openen.

Stap 5: Bepaal de diepte 

Tot slot is het belangrijk om de diepte van de garage te controleren. Voor een standaard garagepoort heb je minstens 3 meter diepte nodig. Dit voorkomt dat het poortblad tegen het plafond schraapt tijdens het openen en sluiten.

Kan je een garagepoort ook op maat laten maken?

Een garagepoort met standaardafmetingen is de meest gangbare optie op de markt. Ze zijn doorgaans de goedkoopste optie en fabrikanten leveren ze sneller in diverse stijlen en materialen. Dit is ideaal wanneer je op korte termijn een nieuwe garagepoort nodig hebt.

Als je echter op zoek bent naar een garagepoort met specifieke afmetingen of eentje die aan al jouw wensen voldoet, is een op maat gemaakte poort een betere keuze. Uiteraard zijn op maat gemaakte garagepoorten duurder dan standaardpoorten.

Overweeg wat voor jou het belangrijkst is: het budget, de esthetiek of andere factoren. Bij maatwerk kun je diverse aspecten aanpassen zoals de breedte, hoogte, afwerking van de panelen, kleur en bedieningsopties.

Via ons offerteformulier kom je in contact met erkende garagepoort installateurs die poorten op maat maken. In overleg met jou zorgen ze ervoor dat je poort voldoet aan jouw wensen en eisen.

Professional neemt afmetingen op

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Heb je interesse in de professionele plaatsing van een garagepoort (op maat)? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met erkende garagepoort installateurs. Zij sturen je vervolgens gratis offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je aanbevelingen en tarieven eenvoudig vergelijken en de voordeligste optie vinden voor jouw situatie. Verstuur je aanvraag nu en geniet van de meerwaarde van een specialist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.