Garagepoort beveiligen: wat zijn je mogelijkheden? Sloten, alarmsystemen en andere tips 

Een garagepoort beveiligen is cruciaal om zowel inbraken als ongelukken te voorkomen. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om je garagepoort te beschermen tegen ongewenste indringers. Van geavanceerde sloten tot alarmsystemen en handige tips: ontdek hoe je jouw garagepoort kunt beveiligen en je gemoedsrust kunt vergroten. Wil je meer info of advies op maat van garagepoort specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Hoe kan je een garagepoort beveiligen tegen inbraak? 

Veiligheid is van het grootste belang, zeker als het gaat om de bescherming van je huis en eigendommen. De garagepoort is vaak een zwakke plek voor inbraken, maar gelukkig kan je verschillende slimme maatregelen nemen. Hieronder bespreken we enkele effectieve manieren om je garagepoort te beveiligen tegen inbrekers.

Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met erkende garagepoort installateurs.

1. Zorg voor voldoende verlichting 

Inbrekers vermijden goed verlichte gebieden. Daarom is het een slim idee om lichten te gebruiken als afschrikmiddel. Je kunt bijvoorbeeld timers installeren om de verlichting op specifieke momenten in te schakelen. Ook lichtsensoren die automatisch aanspringen wanneer het beweging detecteert, is een slimme optie.

garagepoort beveiligen

2. Laat inbrekers denken dat je thuis bent

Inbrekers slaan vooral toe wanneer je afwezig bent. Om ze te laten denken dat er wel iemand thuis is, kun je verschillende trucjes toepassen. Laat bijvoorbeeld glazen of borden op het aanrecht staan ​​om het huis een bewoonde indruk te geven.

Ook kun je afspreken met je buren dat ze hun auto op jouw oprit parkeren en je post uit de brievenbus halen. Een overvolle brievenbus valt snel op en kan inbrekers alarmeren.

3. Vrije ruimte voor de garagepoort 

Inbrekers geven de voorkeur aan schuilplaatsen, vandaar is het van belang om een vrij zicht op de garage te behouden. Verwijder struiken of andere begroeiing in de buurt van de garagedeur zodat inbrekers zich niet gemakkelijk kunnen verstoppen.

Bovendien kunnen de buren beter toezicht houden op de garagedeur wanneer het niet door bepaalde obstakels belemmerd wordt.

4. Installeer een alarmsysteem 

Een verstandige stap voor de beveiliging van je garagepoort is de installatie van een alarmsysteem. Zorg ervoor dat het van buitenaf duidelijk is dat je een alarm hebt. Stickers van het alarmsysteem kunnen inbrekers bijvoorbeeld afschrikken, net zoals een rood knipperend lichtje van het systeem zelf.

Als inbrekers toch besluiten toe te slaan, activeert het alarm door de sensor van het systeem.

5. Slot(en) garagepoort vervangen 

Het slot van je garagepoort vervangen is essentieel, vooral omdat de garage vaak ook toegang biedt tot je woning. Wanneer je een nieuw slot kiest, controleer dan goed dat het type slot geschikt is voor jouw poort, net zoals de afmetingen en het profiel ervan.

6. Gebruik veiligheidskits 

Veiligheidskits kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de beveiliging van je garagepoort. Deze kits bevatten extra beveiligingsonderdelen zoals versterkte sloten, beugels en beveiligingsbouten. Deze toestellen verminderen de kwetsbaarheid van je poort en verkleinen bijgevolg de kans op inbraak.

7. Codeklavier of handzender voor automatische garagepoort

De installatie van een codeklavier of handzender voor je automatische garagepoort biedt een extra laag beveiliging. Hiermee kun je de toegang tot de garage beperken tot geautoriseerde personen. Zo minimaliseer je het risico op ongeautoriseerde toegang.

Met een codeklavier kan je unieke toegangscodes instellen. Een handzender zorgt ervoor dat je de poort draadloos vanuit een voertuig of vanop afstand kunt bedienen.

codeklavier poort

8. Vermijd afstandsbedieningen 

Het gebruik van een afstandsbediening kan een beveiligingsrisico vormen voor je garagepoort. Sommige inbrekers kunnen de frequentie opvangen en zo de deur geforceerd openen. Kies in plaats daarvan voor een codeslot of vingerafdrukscanner.

Als je toch een afstandsbediening gebruikt, laat het dan niet in de auto liggen. Hang de digitale sleutel aan je auto- of huissleutels voor extra veiligheid.

9. Zorg voor een regelmatig en goed onderhoud

Een garagepoort die goed onderhouden is, functioneert niet alleen beter, maar is ook veiliger. Door regelmatig onderhoud worden eventuele zwakke punten in de beveiliging opgemerkt en verholpen. Zorg ervoor dat je het slot van de garagepoort regelmatig laat controleren op een goede werking. Ook op beschadigingen aan de deur of het frame laat je best nakijken.

10. Installeer een garagepoort met weerstandsklasse 2 

Een garagepoort met weerstandsklasse 2 is een slimme zet voor extra veiligheid. Deze poorten zijn ontworpen en getest om inbraakpogingen te weerstaan. Zo vormen ze een effectieve barrière tegen indringers. Investeer in een poort met deze classificatie om de beveiliging van je woning te versterken.

Nieuw slot voor je garagepoort plaatsen: wat zijn je opties? 

Er bestaan verschillende soorten sloten voor garagepoorten, elk met hun eigen functies en kenmerken. Hieronder zetten we ze even voor je op een rijtje.

1. Cilinderslot

Een standaard garagedeurslot is meestal een cilinderslot. Het is vooral populair vanwege zijn eenvoudige ontwerp.

Dit slot bestaat uit een cilinder waarin je een sleutel kunt steken om het te openen en sluiten. Helaas zijn deze sloten vaak kwetsbaar voor inbraakpogingen.

Gelukkig zijn er vandaag verbeterde versies met een politiekeurmerk beschikbaar. Het is belangrijk dat de cilinder niet meer dan twee millimeter uitsteekt. Zo voorkom je manipulatie.

Garagepoort beveiligen met slot en sleutel

2. Balkslot

Een balkslot plaats je binnen aan de bovenkant van de garage. Het blokkeert het sluitingsmechanisme van de garagepoort door een balk op slot te draaien die dezelfde breedte heeft als de poort zelf. Het is niet zichtbaar van buitenaf, maar je kan het zowel binnen als buiten vergrendelen.

Dit type slot is geschikt voor rolpoorten, sectionaalpoorten en kantelpoorten.

Wil je advies op maat?
Raadpleeg onze ervaren garagepoort deskundigen.

3. Deurbalk 

Een deurbalk is een stang die horizontaal of verticaal achter de deur wordt geplaatst. De ene kant is bevestigd aan de muur, terwijl de andere kant voorzien is van een of meerdere sloten. Zelfs als je het cilinderslot forceert, voorkomt de balk dat de deur effectief opent.

Een deurbalk is ideaal voor vleugelpoorten. Het is een van de meest effectieve vormen van garagepoortbeveiliging.

4. Blokkeringsmechanisme kantelpoort

Een veelgebruikt slot voor kantelpoorten is een blokkeringsmechanisme. Dit systeem blokkeert de wielen die de kantelpoort over de geleiders laten rollen. Zo kunnen inbrekers de poort niet optillen, zelfs als ze het slot forceren.

5. Meerpuntsvergrendeling

Een meerpuntsvergrendeling omvat haaksloten aan de boven- en onderkant van je garagepoort. Een inbreker zou al deze sloten moeten forceren voordat hij of zij toegang krijgt tot de poort. Je kunt ervoor kiezen om alle sloten tegelijk of afzonderlijk te gebruiken. Dit type vergrendeling is bovendien geschikt voor alle soorten garagepoorten.

6. Ophefbeveiliging elektrische poorten 

De ophefbeveiliging, vaak aanwezig bij elektrisch bediende rolpoorten, voorkomt dat de lamellen omhoog gaan, zelfs als een inbreker het slot forceert.

Moderne elektrische garagepoorten komen standaard met deze beveiliging. Een aparte installatie is daarom vaak niet meer nodig.

7. Hangslot 

Hoewel een hangslot niet altijd het eerste is waar je aan denkt bij garagepoort sloten, kan het toch prima dienen als extra beveiliging. Of het nu een cilinderslot of een cijferslot is: zorg ervoor dat de ruimte tussen de beugel en het oog minimaal is en dat de bevestigingsplaat stevig bevestigd is. Zo voorkom je dat inbrekers de schroeven losdraaien.

garagepoort beveiliging hangslot

Garagepoort veilig maken voor eigen gebruik [Tips] 

Je garagepoort beveiligen gaat niet alleen over inbraakpreventie, maar ook over het voorkomen van lichamelijke ongelukken. Hieronder geven we enkele tips om veelvoorkomende verwondingen uit de weg te gaan.

1. Installeer uitlopende spiraalveren

Kies voor spiraalveren met windingen die dicht op elkaar liggen. Zo voorkom je dat jouw vingers er per ongeluk tussen komen te zitten. Dunne spiraalveren verminderen het risico op verwondingen bij het openen en sluiten van de poort.

2. Let op uitstekende onderdelen

Zorg ervoor dat scharnieren, sloten, plankjes of deurklinken niet uitsteken. Deze uitstekende onderdelen kunnen snel voor verwondingen zorgen. Gladde, afgeronde randen verminderen het risico op snijwonden en stoten.

3. Zorg voor een geschikte motor

Kies een geschikte motor voor de belasting van de garagepoort. Ook een te krachtige motor is geen verstandig idee: het kan leiden tot onbedoelde bewegingen van de poort die vervolgens wonden kunnen veroorzaken.

4. Monteer vingerklembeveiliging 

Installeer sensoren die de poort doen stoppen zodra er iets tussenkomt, zoals vingers of voeten. Deze beveiligingstechnologie detecteert obstructies en voorkomt dat de poort verder sluit.

5. Plaats veerbreukbeveiliging en kabelbreukbeveiliging 

Voorkom een plotselinge val van de poort door veer- en kabelbreukbeveiliging te installeren. Deze systemen blokkeren automatisch de beweging van de poort in het geval van een breuk in de veren of kabels.

6. Schaf onderloopbeveiliging aan

Gebruik onderloopbeveiliging om te voorkomen dat mensen knel komen te zitten onder de poort. Deze beveiligingsfunctie voorkomt dat de poort dichtklapt op personen of objecten die zich onder de poort bevinden.

7. Zorg voor knelbeveiliging 

Maak gebruik van knelbeveiliging om te voorkomen dat mensen vast komen te zitten tussen de bewegende delen van de poort. De beweging van de poort stopt automatisch wanneer er druk wordt uitgeoefend op de sluitende delen.

Wil je jouw garagepoort extra beveiligen? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten 

Overweeg om extra beveiligingsmaatregelen toe te voegen aan bestaande garagepoorten voor een verhoogde veiligheid. Vul onderstaand offerteformulier in en vraag kostenloos offertes aan bij erkende garagepoort specialisten. Vervolgens sturen zij jou vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je alle mogelijkheden en tarieven vergelijken en de voordeligste optie kiezen voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Wat wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.