Prijs hoogrendementsglas: Hoeveel betaal ik per m²?

Hoogrendementsglas is bij je nieuwe ramen en deuren niet meer weg te slaan. Waar vroeger enkele beglazing de norm was, is nu hoogrendementsglas niet weer weg te denken. Het is een goede isolator, goed voor het milieu en bespaart heel wat op de energiefactuur. Wij geven u alvast een overzicht van de hoogrendementsglas prijs per m².

Hoogrendementsglas: Prijs per m²

Hoeveel hoogrendementsglas je precies zal kosten is afhankelijk van het soort glas en de dikte van het glas. Over het algemeen betaal je voor dubbel glas €65 per vierkante meter, voor HR++ glas tussen de €75 en €80 euro per vierkante meter en voor HR+++ glas tussen de €150 en €180 per vierkante meter

Soorten isolatieglas U-waarde Richtprijs
HR+ 1,2 – 1,6 W/m² K €75 -€80 per m²
HR++ minder dan 1,1 W/m² K €85 -€90 per m²
HR+++ 0,5 W/m² K €150 -€180 per m²

Wil je in contact komen met een raam-en deurspecialist uit jouw regio?

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Hoeveel kan je besparen met hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is dus helemaal niet goedkoop, zeker niet als je kiest voor HR+++ glas. Toch is het een goede investering, want gemiddeld kan je er als eengezinswoning tussen de 250 en 300 euro per jaar mee besparen, toch als je kiest voor HR++ glas. Dat wil zeggen dat je het geld terugverdiend hebt in gemiddeld 6 tot 7 jaar.

Als je in een bestaande woning of appartement hoogrendementsbeglazing laat plaatsen, dan kun je daarvoor een premie krijgen van uw netbeheerder. De premie is enkel geldig voor woningen die voor 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.

Je kan nog extra besparen als je ook andere energiemaatregelingen in huis treft, zoals bijvoorbeeld dakisolatie of spouwmuurisolatie. Zo kan je genieten van de totaalrenovatiebonus. Hiervoor moet je wel minstens 3 energiebesparende maatregelen treffen. Meer informatie hierover vind je hier!

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is glas met een hoge isolatiewaarde. Dit glas bestaat uit verschillende glaslagen met daartussen een ruimte. De samenstelling van hoogderementsglas verschilt per soort. In de tussenruimte van dubbel glas bevindt zich lucht, maar bij HR++ is dit argongas. HR+++ glas is nog anders, dit glas bestaat uit drie glaslagen en heeft een dubbele spouw. Van elke glassoort is de binnenste glasplaat bedekt met een metaalcoating. De coating en de vulling zorgen ervoor dat warmte beter binnengehouden wordt.

Hoogrendementsglas prijs m²

Waarom kiezen voor hoogrendementsglas?

  • Voordelige prijs: De prijs voor hoogrendementsglas is erg voordelig. Dubbel glas kost immers 65 euro per m². HR+ is slechts tien euro duurder. De voordelen zijn echter groot. Hoogrendementsglas is een uitstekende isolator. Het glas is dus ideaal voor de verschillende seizoenen. In de zomer houdt het de warmte buiten, in de winter komt de koude niet binnen. Daarnaast is het goed voor het milieu en de portemonnee. Met HR-glas ga je minder de verwarming opzetten.
  • Hoogrendementsglas heeft een lange levensduur: Vliegt er een object tegen uw raam? De kans dat er een barstje ontstaat, is echter klein. Hoogrendementsglas is erg stevig. Hierdoor is de kans op een ongeluk met schade veel minder groot. Daarnaast heeft hoogrendementsglas ook een sterke basislaag waardoor objecten amper schade kunnen aanrichten. Hierdoor kan HR-glas tientallen jaren mee.
  • HR-glas is ideaal voor ieder seizoen: Bij een hoogrendementsglas blijft de temperatuur stabiel. Er zijn bij de verscheidene seizoenen dus geen grote verschillen. Daarom zal de factuur van de verwarming automatisch dalen. Als de zon vrij spel heeft, laat het glas het zonlicht door, maar niet de warmte. Het is een eenmalige investering die een grote invloed heeft op jouw leven.

Wat is het verschil tussen de soorten hoogrendementsglas?

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas: HR+, HR++ en HR+++ glas.
De verschillende soorten hoogrendementsglazen worden aangemerkt een plus-teken. Hoe meer plussen, hoe beter het hoogrendementsglas.

  • HR+: hoogrendementsglas met een metalen coating die 90 procent van de warmte terugkaatst.
  • HR++: Heeft hetzelfde concept als HR+, maar in de spouw zit argonglas.
  • HR+++: Driedubbel isolatieglas met een dubbele spouw. Beter gekend als triple glas.

Wat maakt deze soorten zo verschillend? Het verschil zit hem voornamelijk in de vulling van de spouw. Bij HR+ glas is de spouw meestal gevuld met lucht en is bij HR++ glas is de spouw gevuld met argongas. Elk soort hoogrendementsglas heeft een andere isolatie waarde of U-waarde.

De U-waarde staat voor de hoeveelheid warmte die per vierkante meter, per seconde en per graad Kelvin tussen de zijdes van het raam gemeten wordt. Het staat voor de warmte die verloren gaat omheen het glas. Hoe kleiner het getal, hoe beter het glas. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Voor HR+ glas is de U-waarde 2,7 W/m²K, voor HR++ glas 1,2 W/m²K en voor HR+++ glas tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K. Zoals je ziet is er dus een groot verschil tussen de verschillende glassoorten!

Prijs hoogrendementsglas per m²

Hoe hoogrendementsglas onderhouden?

Als je hoogrendementsglas wilt aanschaffen, dan is het belangrijk dat je weet hoe je het moet onderhouden. Gelukkig is dat niet zo moeilijk! Zorg er vooral voor dat je huis voldoende geventileerd wordt. Hoogrendementsglas isoleert zo goed, dat er sneller condens ontstaat. Dat leidt tot vochtplekken. Je kan dit makkelijk voorkomen door tijdig je woning te verluchten.

Daarnaast is het belangrijk om blootstelling aan grote temperatuurverschillen te vermijden. Hoogrendementsglas kan erg breekbaar zijn. Sproei dus nooit met koud water op een verhitte ruit en plaats geen folie op je glas. Zo zal het langer meegaan!

Twijfels? Vraag je gratis offerte aan voor de beste keuze

Wie een hoogrendementsglas laat installeren, maakt best gebruik van een erkende aannemer. Door de hoge investeringskost is een goede plaatsing echter vereist. Een gespecialiseerde glaszetter kost ongeveer 50 euro per uur. Over heel Vlaanderen zijn er verschillende aannemers. Maak dus een goede keuze door een gratis offerte aan te vragen. Je kan makkelijk de vergelijking maken tussen de verschillende prijsklasse en installateurs.